16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Socialistický pracovní týden

Blíží se volby do Evropského parlamentu. Mnoha stranám hrozí, že zažijí velké ztráty. Mnoha hrozí, že se tam pravděpodobně už nikdy nepodívají. Je proto potřeba na poslední chvíli zaujmout voliče.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 4.3.2019 9:46

Re:

Kromě detailu, že problémy zaměstnavatele mě zajímají, protože s ním jsem na stejné lodi (nemůžu ho nutit spálit vesla jen proto, že je mi zima; tedy - samozřejmě můžu, že) bych i celkem souhlasil. Protože trapnou skutečností je, že faktura je výsledkem vašich (pracovních) a zaměstnavatelových (finančních - kladivo, počítač, topení...) nákladů a nebude-li faktura dostatečná, můžete se jít klouzat vy i zaměstnavatel.

Jenže článek je o tom, že zaměstnavatel dnes není svobodná smluvní strana: nesmí vám nabídnout delší pracovní dobu než cosi a nesmí vám nabídnout menší mzdu než cosi. Dnes vám dokonce musí pořídit (a - pozor, uvozovky - "strhnout ze mzdy") třeba bezpečnostní pomůcky, přestože máte svoje a lépe by vám vyhovoval nějaký příplatek. Protože třeba stavařská přilba ze zákona (vyhlášky?) funguje pět let, a pak se musí pořídit nová.

M. Zdobinský 4.3.2019 9:46

Stačily tři řádky.

V podstatě stačily ty první tři řádky.

"Blíží se volby do Evropského parlamentu. Mnoha stranám hrozí, že zažijí velké ztráty. Mnoha hrozí, že se tam pravděpodobně už nikdy nepodívají. Je proto potřeba na poslední chvíli zaujmout voliče."

Není třeba v tom hledat nějakou ekonomickou nebo jinou logiku. Jde jen a pouze o to "ulovit" nějaké hlasy a slibem nezarmoutíš. Až bude po volbách, tak se z toho nějak vylžeme.

Zdraví vaše ČSSD.

K. Janyška 4.3.2019 9:06

Ano, je však třeba jejich soudruhy lépe identifikovat.

Jsou totiž rudí a černí všech možných odstínů, včetně rudozelené a černozelené... Dzp.

J. Lepka 4.3.2019 8:49

Re:

Právě jste si to rozházel s hradním nájemníkem, on je přece Ing ekonomie. I když se teď živí jako tv klaun.

J. Lepka 4.3.2019 8:46

Domnívám se, že jak Francouzi, tak naši "odbornící"

téma špatně pochopili. To zkracování pracovní doby se má týkat výhradně státních úředníků! Naopak dělný lid bude pracovat o to déle a ono se to zprůměruje. Pak ovšem nebude daleko sen všech byrokratů - pracovní týden ve středu od devíti do jedné!

M. Prokop 4.3.2019 8:42

Re:

Jen jestli není závada na přijímači.

J. Fridrich 4.3.2019 6:44

Re: " Slušný odborář pracuje čtyři dny ze sedmi! Víc pracují

Omlouvám se - zapomněl jsem na přítelkyni Valachovou-likvidátorku našeho školství, která odpustí dlužníkům, kteří nasekali dluhy do 100 000 Kč jejich dluhy a asi to těm věřitelům uhradí ze své mzdy..

J. Fridrich 4.3.2019 6:39

" Slušný odborář pracuje čtyři dny ze sedmi! Víc pracují

" Slušný odborář pracuje čtyři dny ze sedmi! Víc pracují podvratné živly!" - Ano, je to tak - slušný odborář se již těší, až mu přítelkyně rozdávačka Maláčová " otočí " týden tak, že se bude pracovat dva dny v týdnu a pět dní se bude odpočívat, relaxovat a čekat na velikánské důchody..

J. Holíček 4.3.2019 6:37

Re:

Paní Šichtařová svými sloupky potvrzuje, že ekonomie je pavěda. Ono na ní nic není a každý kdo nemá co na práci, tak může psát co ho napadne a za ekonomii se schovat. :-))

B. Baron 4.3.2019 2:02

Lidská práce je zboží jako každé jiné. A proto se cena práce odvíjí od nabídky a poptávky. Mě jako zaměstnance nezajímají problémy mého zaměstnavatele. Potřebuješ mě ? Zaplať. Až mě nebudeš potřebovat, tak mě stejně vyhodíš bez ohledu na to co si o tom myslím. A já ?když se mi nebude líbit, tak se seberu a půjdu jinam.

To je vše. Ostatní jsou kecy a kolorit.