3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Dědič 30.3.2011 19:19

Inspirace

Vypadá to, že autor se velmi silně inspiroval článkem "Generická preskripce: cesta k zářným ekonomickým zítřkům českého zdravotnictví?" na adrese http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2011031401 . Sposta věcí je ale vynechaných, zejména pointa.

O. Uživatel 30.3.2011 16:29

Uživatel požádal o vymazání
V. Kolman 30.3.2011 12:58

NEEXISTUJE ZDRAVÝ ČLOVĚK!

EXISTUJE POUZE ŠPATNĚ VYŠETŘENÝ PACIENT :-))

S. Netzer 30.3.2011 11:02

Neužívejte žádné léky,

protože kdo je mladý a zdravý, ten je nepotřebuje, a ti starší a nemocní ať pochcípají.

Nebo jak?

J. Poláček 30.3.2011 13:38

Re: Neužívejte žádné léky,

Fanda přirozeného výběru ?

V. Novák 30.3.2011 10:30

Marně dumám o smyslu tohoto článku.

Tolika slovy popsat známé a (samo)zřejmé - to snad nemůže být...

O. Rychlík 30.3.2011 10:02

Stále stejná klišé

Domnívám se, že autor neví o frmacii vbec nic a pouze jako ekonom fabuluje. Kopání do farmaceutických firem je docela populární hobby politiků všech stran. Vždycky to přinese nějaké body. Jaká je však skutečnost? Farmaceutický průmysl je odvětví jako každé jiné a jako každé má i svá specífika. Na rozdíl od jiných odvěví je velmi významným kupcem jeho zboží zpravidla stát v různých zastřených formách.V tom se podobá třeba dopravnímu stavitelství. Je to sektor, který má z průmyslových odvětví největší ziskovost, zejména v oblast biotechnologí, ale také nejdelší návratnost. Není náhodou, že největší akcionáři farmacie na světě jsou penzíjní fondy. Sektor nejvíce konvenuje s jejich strategiemi. Jakési zlé úmysly farmaceutického průmyslu jsou jen strašákem pro nevzdělané.

M. Starý 30.3.2011 9:36

Životní styl

Včera v "Nikdo není dokonalý" řekl Tomio Okamura, že v Japonsku do 70tých let nejedli chleba a sýry a proto generace "starých" Japonců jsou štíhlí lidé a mladí Japonci, kteří již přebírají "náš" hamburgrový životní styl jsou již tlustí. A v ruku v ruce s tím přijdou i choroby, které důvěrně známe od nás. Takže hamburgerové firmy vytváří předpolí pro ty farmaceutické...

P. Hofman 30.3.2011 7:24

Lékům fuj

A co nám chtěl autor říci? Že jsme blbci, které obírá farmaceutický průmysl tím, že nám prodává léky? Nebo snad, že existuje v tomto oboru jen jedna firma, takže není konkurence? Či snad fuj fuj fuj originálním lékům - žerte jen levná generika? A taky ještě, farmaceutické firmy, vy hnusní imperialističtí vydřiduši, dávejte své výrobky třetímu světu zadarmo, jinak vás nebudeme mít rádi!

Chtělo to napsat autore jen tu poslední větu a to jednostranné, nic neříkající pindání předtím vynechat.

P. Skřivan 30.3.2011 1:19

No nevím,

část pravdy to možná je, ale celá určitě ne. Skladovat nějaký nový lék v řádu let, lze těžko stejně, jako počítačový program. Může se stát, že se např. během pěti let objeví něco výrazně lepšího a pak by z toho nebylo nic, takže riziko by bylo obrovské. Teze v oblasti antibiotik je, pokud mám správné informace, úplně mimo. Je lepší, než zoufale vyvíjet nová a nová, k existujícím přídávat doplněk, co vyřadí mechanismus rezistence (např. klasický penicilin už také není, jak býval).

J. Kilian 30.3.2011 7:29

Re: No nevím,

klasický penicilin je stále jaký býval a stále efektní, v mnoha případech léke první volby.  Pak jsou další, obohacené těmi roplňky.  Ohldně utajovaných věcí - nevím o tom, ale kdyby tomu tak bylo, neměla by ta firma obavy, že její konkurence objevuje to samé a přinese na trh svůj patent a uschované pak je k vyhození ? Stejně jako nějaký softwareA dále : je jakousi módou poříád dokola vyprávět o smyslu farmaceutické činnost a zisku farnmafirem a farmalobby. Představme si tedy opak -   ty firmy prostě ty léky přestanou vybíjet a vyrávět. Nebudou mít zisk, ovčak kritik bude spokojen. Zejména pokud se živí  homeopatiky, jejich výrobou, prodejem ři ordinací.  

P. Skřivan 30.3.2011 19:20

Re: No nevím,

Tak u software, což je můj obor, je jistě skvělý nápad, si nějakou dobrou myšlenku zavřít na pět let do trezoru. Řekl bych, že za pět let už celkem ani není třeba ten trezor otevírat. :-)))