16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Slovo do pranice

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivan Nový 25.3.2008 13:46

racku,

a taky proti zkušenostem :-)))))

BOMBON 25.3.2008 13:31

adoj:-)

ja to myslel spis hodne ve srande....

stejne je zvlastni, ze pro vetsinu lidi je vetsina sveta kolem spise otazka nejake viry o tom, jak to vlastne ma byt... skoro neverim, ze je clovek sam schopen korigovat sve nazory... vzdy je schopen neco korigovat pouze clovek zvenku...

kdo proste chce nejaky dukaz toho, ze jeho nazor je ten spravny, zpravidla chmatne po jakemkoliv ho*nu, ktere se tak tvari... prekvapive jsou lidi ochotni poprit i to, co vidi na vlastni oci kolem sebe... ve jmenu toho, co by chteli, aby bylo...

;-)

www racek 25.3.2008 13:23

Re: Re: Re: hmmmm

jo jo, vono takový investice do automobilek a odpouštění daní a tak to víte ...

www racek 25.3.2008 13:22

Re: Tak to jsem fakt zvědav,

no, jen aby ho netrefil šlak, vono to jde proti celoživotnímu dílu ...:-D

Modrý pták 25.3.2008 12:40

Tak já se přiznám,

že z toho mám legraci - ta citace Lista, který samozřejmě nemohl nic tušit o době po zrušení "obilných zákonů" (zemřel totiž právě 1846). Ale pokud se autor dává na historickou cestu, tak by právě tohle měl raději vynechat, aby nevypadal "nepřesně". A tyhle invektivy jsou mezi "historizujícími" badateli dost obvyklé. Když se hádal Menger s německou histrorickou školou o "metodu", tak to byl také pěkný tanec :-)). A že marxisty zajímá historismus - vždyť ho na tom postavili (to, co zrovna neopsali od Ricarda). Jsou to prostě ricardiánci "nižšího řádu" (copyright P. Samuelson).

KFP 25.3.2008 12:21

Re: Re: hmmmm

Kolega píše "předháněná" a asi myslí Estonsko a Slovensko...

Finist 25.3.2008 12:20

Re: Čau,

Třeba si to nějací protekcionisté přeloží sami. Navíc podívej na Changa na wiki co je to zač:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ha-Joon_Chang

Ten jeho styl není zrovna vzorem intelektuální poctivosti, hlavně když píše o svých oponentech. Nejspíš něco pochytil od svého učitele který zase tuhle manýru má od mistra Marxe.

Ivan Nový 25.3.2008 12:10

racku,

samozřejmě, že je jednodušší se na voze vézt a ne ho táhnout. No a Asie se na tom voze inovací dlouhá léta jen vezla. Když koně táhnou prázdný vůz, tak vůz jede, ale když se všichni chtějí jen vézt, tak vůz bez koní se ani nehne. A na to pan Chang zapomněl, je to proto, že si něco takového ani nedovede představit, kdežto my ano, my jsme to experimentálně ověřili.

Lerak 25.3.2008 11:37

Re: Re: Problém regulovaných ekonomik není nízké HDP,

...ale hlavně pracovitost asijců a nikoliv nesmyslná sociální politika.

ocelin 25.3.2008 11:37

Tak to jsem fakt zvědav,

co na tohle Modrý pták....;-D.To si počtu...

Lerak 25.3.2008 11:36

Re: Re: Problém regulovaných ekonomik není nízké HDP,

Proč by měl zrovna psát knihu? Než snůšků hloupostí, raději nic. Je to tady pouze diskuse. Chang střelil kozla.>-

notgreen 25.3.2008 11:35

Re: Re: Problém regulovaných ekonomik není nízké HDP,

Není třeba, aby pan Nový psal knížky. Byly už napsány, dokonce před mnoha lety. Něco vyšlo i česky, např. Misesovo Lidské jednání. Ovšem to není nic pro vás, není to socialistická ideologie ani mystika židozednářského spiknití.

Modrý pták 25.3.2008 11:35

Čau,

klidně bych se vsadil, že tam nic takového nevydají. Knih, ve kterých se autor pokouší historickou metodou (post hoc ergo propter hoc) interpretovat dějiny nebo vyabstraovat nějaké závěry pro dnešek, vycházelo, vychází a bude vycházet mraky. Tak proč vynakládat omezené zdroje na zbytečnosti? Ale budiž autorovi ke cti, že otevřeně přiznává, "že kníha pana Changa je vlastně jen málo o ekonomii". A ve světle tohoto výroku jsem také přešel tu poznámku k Ricardovi. Na všechny pády autorův mezní užitek byl vyšší než vynaložené náklady, tudíž je všechno na svých místech :-)

Finist 25.3.2008 11:29

Re: hmmmm

Libinst ještě nemá přeložený ani daleko zásadnější věci a na tohle by to bylo fakt plýtvání prostředků. Leda snad jako ukázka toho, že protekcionisté nebyli schopni vymyslet jedinej novej argument už přes 200 let. Vrcholem je asi ta Německá historická škola, která radši preventivně odpálkuje veškerou ekonomickou teorii jako "ideologii" a z historie si selektivně vybere ty věci, co se jí zrovna hodí do krámu. Pan Chang evidentně postupuje v její nejlepší tradici. Všechny ty jeho historiky "jak protekcionismus pomáhá" by krásně šly převyprávět s úplně opačným vyzněním, ale otázka je, k čemu by to bylo. Kdo si totiž někdy přečetl a pochopil Bastiatovy Sofismy ten se Changovi může akorát vysmát, jak zarputile opakuje 200 let vyvrácené nesmysly.

www racek 25.3.2008 11:26

Re: hmmmm

no, evropské ekonomiky které jsou před námi ovšem mají (až na výjimky) vyšší daně a taky ten blahobyt ...

www racek 25.3.2008 11:24

Re: Problém regulovaných ekonomik není nízké HDP,

no, vysvětlit se dá skoro vše, když člověk chce. nicméně, systémy regulací a podpor  v asijských zemích vždy vedly k pozoruhodným výsledkům, které nelze považovat za náhodu nebo krkolomě vysvětlovat jako pan ivan nový. otázka ovšem je, zdali lze asijský přístup ( zejména ztotožnění se s vyhlášeným cílem a dobrovolné regulace ) aplikovat na zcela jinak (individuálně) myslící evropany či američany. dle mého názoru ne.

. ovšem také je pravda, že např. v japonsku působí celá řada vrcholných západních managerů a dost úspěšně.  nicméně se taky zdá, že asie začíná mít pomalu navrh.

www racek 25.3.2008 11:18

no, obvyklýtradovaný omyl

o desáté, dnes už třinácté nejprůmyslovější ekonomice před druhou světovou ... skutečnost byla někde u 22 - 25 místa.

nicméně by bylo jistě příjemné, kdbychom tam zůstali i dnes...

jk-jiny 25.3.2008 10:52

Re: Problém regulovaných ekonomik není nízké HDP,

Tak napište knížku, když jste chytřejší:-P Ale diskuse tady bude váznout, protože i když leží ve skladech hodně neprodejnejch kLausovejch knih, guru to říká správně, i kdyby celý svět říkal něco jiného...

Ivan Nový 25.3.2008 9:52

Problém regulovaných ekonomik není nízké HDP,

ale výroba nesmyslů, které nikdo nepotřebuje a vyrábějí se jen proto, že jejich výroba je naplánována. Vysoké HDP je u plánovaného hospodářství vadou, plánované hospodářství musí mít co nejmenší HDP, to totiž znamená, že se plán je přesný a nevyrábí se nesmysly. Pan Chang je hlupák, srovnává jabka s hruškama. Plánované asijské ekonomiky byly úspěšné jen díky existujícímu volnému trhu jinde, který převzal funkci regulátora i u nich, to znamená, že poptávka po kopiích hodně převyšovala možnosti plánovaného hospodářství v asijských zemích. Prostě světový volný trh vytváří takovou poptávku, že vykryje i špatný plán. Ovšem pokud poptávka poklesne, tak regulované ekonomiky zkrachují nejdříve, právě proto, že jsou orientovány na výrobu toho co nikdo nepotřebuje a nad vodou podniky drží jen umělá poptávka ze strany státu.

Saul 25.3.2008 9:34

Díky, autore

Nedokážu si udělat kvalifikovaný názor na obsah, ale v každém případě je to ohromně inspirující článek. Až vyjde český překlad, mohl byste na něj upozornit, ono by se to mohlo v té záplavě vydávaných knih přehlédnout.

BOMBON 25.3.2008 0:53

hmmmm

nejak nevim, proc jsme mexikem evropy, ani proc nase velmi otevrena ekonomika je pomerne dost uspesna, predhanena pouze temi (evropskymi) ekonomikami, ktere maji nizsi dane a mensi blahobyt pro nemakacenky...

z tech malo ukazek z autorem komentovane knihy moc nevyplyva, ze by se jednalo o vyrazne faktograficky podlozena tvrzeni... no, uvidime, treba knihu vyda liberalni institut s komentarem... coz by bylo uplne nejlepsi...;-)