2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Obava že 9.3.2006 13:06

Dočasné a Pyrhovo vítězství...

Dolar a ropa, zásoby dolarů a diverzifikace měn držitelů dolarů,údajná ropná burza za eura a z toho plynoucí nebezpečí pro dolar,možnost naplnění výhrůžek Iránu:když nedáte pokoj s atomem, přehodnotíme ropnou politiku... atd. Nespoléhal bych na momentální kurs ...
www racek 8.3.2006 23:47

a teď neco pro zasmání ...

stačí číst
Rad Rich 8.3.2006 20:05

Bez obsahu.

Pane Bartoň,
Je nevhodné psát o čem zřejmě nemáte ponětí, natož alespoň potuchy.
Šnek 8.3.2006 12:04

Přecenění

Myslím, že se my, občané této republiky bezmezně přeceňujem, když si myslíme, že prohlášení ¨našeho¨ Paroubka může, byť jen v náznaku, hýbnout s dolarem.
stachanov 8.3.2006 11:38

EU - papírovej tygr

kolaps dolaru je tak leda vlhký sen íránských ajatolláhů. Přeci jen kromě ekonomických ukazatelů jsou v tom i složky mocensko-politické. Neakceschopná evropa svázaná byrokracií není pro američany žádná konkurence. I NATO by bylo bez nich akorát spolek různě mluvících trpajzlíků s flintičkama.  Doste se teď leze do zadku číňanům, ale to je stejně akorát grupažlutých šovinistů, co si potichu myslí, že čína je a bude nejlepší, a nikdo nechce být dlouhodobě spojencem někoho, kdo celkem neomalaně dává najevo, že všichni ostatní jsou vágus. Nemají ideologii, kromě té, že jsou nejlepší. Takže pokud to Bush nepos*re nějakými dalšími taženími bez důkazů nebo jinými úlety, můžou se akorát pobaveně dívat, jak se mu ajatoláhové snaží neohrabaně házet klacky pod nohy a při tom si sami vyráží zuby.
sysoj 8.3.2006 11:35

Co je to za strašný blábol??

Úroveň Psa klesá poslední dobou dost razantně. Jaká je informační hodnota tohoto článku? Připomíná to (zejména druhý odstavec, o kterém vůbec netuším, jak s tím prvním souvisí) výroky Václava Kopeckého (ministra informací z 50. let) o tom, jak "Imperialisté zuří"..ale co jim je to platné.. "o to více budeme vroucněji milovat Sovětský Svaz..."
mafyk @ mafyk 8.3.2006 14:28

Re: Co je to za strašný blábol??

Me to ani neprekvapuje. Jen se Neviditelny Pes vyprofilovava v docela legracni propagandistickou hlasnou troubu (asi jako CEP). Nezbyva nez drzet palce a verit, ze to vyjde. Na druhou stranu to ale vytvari nektere otazky okolo spoluprace s Lidovymi novinami. Nemini lidovky projit promennou obsahu? Kdo vi?
sam 8.3.2006 7:49

par slov ke zpresneni

1/ ad Paroubkova slova - lide, kteri spekuluji s menami, takoveto veci sleduji. Samozrejme ze to ma vliv. Nekdy staci malo, trh se zhoupne a nasleduje vlna 2/ burza v Iranu - pokud se bude v Iranu obchodovat v eurech, snizi to poptavku po americkem dolaru. To je pro americany trochu problem, nicmene nikdo nedokaze odhadnout, jaky vliv to bude mit na globalni ekonomiku. Urcite dojde k oslabeni dolaru vuci euru. Vzhledem k negativni bilanci zahranicniho obchodu US (zkracene a zjednodusene dovazi suroviny a predmety denni spotreby, vyvazi technologicky vyspele vyrobky) to muze znamenat vyssi riziko inflace (zdrazi se dovoz). Dale dolar muze prestat byt pro investory atraktivni - nebude takovy zajem o vladni cenne papiry, ze kterych USA financuji sve fungovani (maji obrovsky rozpoctovy deficit). Obecne - muzete tvrdit, ze se nic nestane, ale s fakte, ze to ej rizikovy faktor, nic nenadelate. A pokud to jako rozikovy faktor budou vnimat velci hraci na menovych trzich, pak se to projevi v cene men a dalsi vyvoj je spatne predikovatelny. Muze to teoreticky skoncit i prusvihem globalnich rozmeru (vcetne nejakeho hloupeho pokusu americanu tu burzu vyradit z provozu, blbe napady nema jen Paroubek ;))
JarS 8.3.2006 8:07

Re: par slov ke zpresneni

Při úvahách o měnovem kursu EUR/USD se nesmí zapomínat na vývoj úrokových sazeb v USA. Ty neustále rostou (v současnosti 4,50%) a poslední odhady na září se pohybují přes 5%. Což se samozřejmě odráží v ceně amerických dluhopisů, které mají podstatně atraktivnější úrokovou sazbu než dluhopisy evropské (úroková sazba ECB je 2,50%). Proto také ten růst USD. Souhlasím s tím, že otázkou zůstavá dlouhodobý vývoj, protože americký zahraniční dluh nabývá neuvěřitelných rozměrů a jeho další profinancovávání může být pro USA velkým problémem.
zlý kukuč 8.3.2006 8:24

Re: Re: par slov ke zpresneni

ve hře je ještě chování největšího věřitele USA - Číny a celkový vliv rozhodnutí USA nezveřejňovat ukazatele objemu oběživa. Pokud by se Čína s  Iránem nějak v zákulisí dohodla, pak může skutečně nastat problém větší než velký řečeno s klasikem.Jedná se o ekonomiky s vysokým vlivem centrálních institucí, což je v daný moment paradoxně výhoda pro jejich politiky. Navíc USA nemají prozatím žádnou zkušenost s neloajálním chováním tak velkých věřitelů, jako je Čína. Zatím se ekonomický konflikt odbyl pouze čínským umělým oslabováním vlastní měny. Jiné mučicí nástroje zatím Čína nepředvedla. Navíc vůči Číně je vyloučena přímá vojenská akce. Odhaduji, že by nyní mohla být aktuální parafráze starého komunistického hesla "U Teheránu se bojuje o Peking". V USA se už nyní pár lidí potí, protože období dlouholeté stability vztahů a předvídatelnosti je fuč. Zlatá studená válka.
Autor článku evidentně dolaru více věří, než o něm ví.
sam 8.3.2006 8:33

Re: Re: Re: par slov ke zpresneni

Navic komentoval patecni pohyb, ktery sice byl vyraznejsi, ale cena se z dlouhodobeho hlediska nikam vyznamne nehnula, v polovine listopadu byl kurz 1,17, v unoru sahnul na 1,22, ted zas 1,19 :)) mam pocit, ze to neni clanek vychazejici z dlouhodobe analyzy, ale z nahleho napadu podporeneho emocionalni virou v americkou ekonomiku ;)
vita 8.3.2006 9:25

Re: Re: Re: Re: par slov ke zpresneni

No - označit stažení výkyvu 1.21 na 1.19 za "fantastický úspěch" mi připadá jako přebarnumování Barnuma.
Ten aspoň nějakou starou černošku předváděl - i když asi ne kojnou - koho to vlastně? George Washingtona? Abrahama Lincolna? To je jedno, stejně to byl podvod. Ale aspoň NĚCO to bylo.
franta 8.3.2006 8:32

Re: par slov ke zpresneni

Nevím, nevím, ale ale hlavními položkami amerického vývozu jsou potraviny.
sam 8.3.2006 8:37

Re: Re: par slov ke zpresneni

* For 2005, exports of goods were up $85.0 billion from 2004. The largest increases occurred in capital goods ($30.4 billion; primarily civilian aircraft, medicinal equipment, aircraft engines, materials handling equipment, excavating machinery, and aircraft parts); industrial supplies and materials ($27.8 billion); and consumer goods ($12.4 billion). * For 2005, imports of goods were up $201.7 billion from 2004. The largest increases occurred in industrial supplies and materials ($107.9 billion; primarily crude oil, petroleum products, fuel oil, and natural gas); capital goods ($36.1 billion); and consumer goods ($34.1 billion). vice na http://www.census.gov/indicator/www/ustrade.html ;)
jv 8.3.2006 13:48

USD/EUR

Mimochodem - Norsko uz u prodeji ropy (Brent) v eurech zacina take uvazovat...
Bulvar Trinacty 8.3.2006 0:07

K druhemu odstavci jen jedno slovo:

AMEN!