6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Sedm nepravd o volném trhu

Tady je několik nepravd, se kterými jsem se setkal v poslední době, ale existuje jich samozřejmě mnohem více. Někteří libertariáni se mnou u všech nemusí souhlasit (aspoň ne hned).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kostelanský 11.5.2014 9:19

Re: Voľný trh bez regulácie spravidla končí monopolom

Vy ste typický pravicový ideologický zaslepenec s klapkami na oči. Máte svoje mantry a ideologické tabu, ktoré za žiadnych okolností nie je možné prekročiť.. Kde ste našli myšlienku, že som za rovnostárstvo? Naopak už v závere môjho prvého príspevku som napísal, že regulácie by sa mali zmenšiť. Jediné, čo by sa malo obmedziť, je veľkosť firiem a ich podiel pri spájaní, resp. rozširovaní. Kde na tejto vete vidíte rovnostárstvo? Oč zde kráčí, ešte raz zopakujem: Prirodzenou vlastnosťou kapitálu je jeho stále rastúca koncentrácia. Do veľkej miery je to pozitívne (10/90), ale príliš veľká koncentrácia kapitálu (a aj moci) je už škodlivá. Teda taká, keď trh ovládajú jedna či niekoľko veľkých firiem.

Je to len o tom, aby na trhu nespôsobili firmy, ktoré majú 40-50 % podiel na trhu, ktoré deformujú podnikateľské prostredie. Čo to má spoločné s rovnostárstvom?

Navyše ja nikomu svoj názor nevnucujem. Prezentujem ho ako možnosť do diskusie.

Z "temného" stredoveku a prvých univerzít pochádza princíp akademickej pôdy. Veľa sa o ňom hovorí, ale len málo ľudí vie, čo je jej skutočným obsahom. Podstatou kresťanského poznania sveta bolo spochybňovanie existujúcich poznatkov (ako každé pravidlo, aj toto malo svoju výnimku - nemohla sa spochybňovať existencia Boha). A práve univerzity boli miestom, kde sa o nových názoroch diskutovalo a zároveň sa spochybňovali. Skúšky na "zaostalých" stredových univerzitách spočívali okrem iného aj v tom, že študent musel predniesť prednášku, aby niečo obhájil, a potom opačnú prednášku, kde to isté spochybnil. A na záver logicky zdôvodnil svoje tézy.

V našom "modernom" školstve a vede už nič také nefunguje. Je povolený len "oficiálny" názor a všetko ostatné sú vedecké bludy...

P. Vítek 11.5.2014 8:58

Re: Voľný trh bez regulácie spravidla končí monopolom

To jste mne zas jednou udelal radost po ranu!Pan Kostelansky se napr po Vasich argumentech neposunul dal ani o pid.Asi je to uz stary clovek.Nechme ho dozit sen o Raji,kde par slibovacich narcisu s dobre proriznutou pusou(nazveme je statnimi uredniky),bude rozhodovat bez jakekoliv hmotne odpovednosti o obrovskych objemech cizich financi.Uz to je pro normalniho cloveka absolutni nesmysl-a prestava ztracet cas uvahami o slepe ulicce zvane socialismus

P. Vítek 11.5.2014 8:47

Re: Voľný trh bez regulácie spravidla končí monopolom

Presne!A denne to tem svedenym pomatencum omlatit o hlavy

P. Vítek 11.5.2014 8:44

Re: Voľný trh bez regulácie spravidla končí monopolom

I kdybych pripustil,ze mate pravdu(coz nemate),tak tech 90% se bude mit lip , nez ve Vasi vysnene rovnostarske spol a to diky motivaci tech 10% "predvest se" tomu neschopnemu zbytku(predjet zpoceneho zavistivce v Trabantu klimatizovanym Mercedesem je pozitek!)

P. Vítek 11.5.2014 8:32

Re: To je vsechno hezke

Pravda.Bohuzel napojeni na socanskou eu to nedovoli.Napr dotace to vsechno znici

P. Vítek 11.5.2014 8:30

Re: Voľný trh bez regulácie spravidla končí monopolom

Pane Jelinku udelejte si cas a piste sem casteji.Tohle davani veci na "pravou"miru je to nejdulezitejsi,co ted potrebujeme.

Uvital bych napr diskusi o ere V Klause.Diky te nejasnosti se pak muze do nej trefovat kdekdo....vcetne psychiatru(Hnizdil) a roztleskavacek(Fridrichova s perem)-coz jsou dve nejpouzivanejsi komunisticke prostredky ke zniceni pro ne nebezpecneho cloveka

P. Rada 11.5.2014 1:38

Re: To je vsechno hezke?

To, že existuje jen jediná možnost, by bylo třeba umět doložit.

V reálném světě tomu totiž tak nikdy nebylo. Tím ale netvrdím, že něco na nějakou dobu nepřevážilo.

P. Rada 11.5.2014 1:31

Idealizace možností trhu.

Volný trh je v současném monopolně ovládaném globalizovaném světě převážně teoretickou idealizací s ideovým významem ale prakticky nikde dlouhodobě nefunguje ve své nedeformované podobě.

Už jen pokroucené finančnictví bez adekvátního krytí, nezajištěné směnnosti navozené vysokou mírou zadluženosti, intervencí...  celý tržní prostor deformuje.

V celkově podmaněném a silou mnohde obsazeném světě, je totiž stále více podstatné to, co volný trh neumí. Tedy prognozování vývoje a s tím spojené strategické rozhodování/ intervenování, které pak hraje klíčovou roli při úspěchu cíleného chování.

Řady rozvojových limitů a s nimi spojené mocenské zájmy, totiž tvoří zásadní nehomogenitu prostorovou i časovou a tyto okolnosti pozitívní roli trhu výrazně omezují.

J. Kostelanský 10.5.2014 19:57

Nerozumiem vám

Najskôr som si myslel, že ste proti akýmkoľvek reguláciám, teraz hovoríte, že začiatkom 90. rokov bolo chybou, že žiadne regulácie neboli.

Ale vy buď nechcete alebo neviete porozumieť podstate mojich príspevkov. Ja som nehovoril o tom, či bola alebo u nás začiatkom 90.rokov trhové prostredie. Ja som to len uviedol na potvrdenie mojej tézy, že ak v rovnostárskej spoločnosti, kde je majetok viac-menej rovnako rozdelený, uvoľníte podmienky na vlastnú iniciatívu a vlastný biznis, tak v priebehu jediného ľudského života za pomer 50 na 50 zmení na 10 na 90. Teda že 10 % ľudí vlastí 90 % bohatstva a naopak. To nie je naše špecifikum. Rovnaké je to všade, kde aspoň trochu funguje tržná ekonomika. Nemá to nič spoločné ani s pravicovým ani s ľavicovým videním sveta. Je to jednoducho sociologická zákonitosť. Tak ako je prírodná zákonitosť, že žien sa rodí viac ako mužov a že sa dožívajú dlhšieho veku ako muži. Alebo ešte lepší príklad: že v KAŽDEJ trhovo orientovanej spoločnosti majú 2 tretiny ľudí podpriemerné platy. (Tí politici, ktorí tvrdia, že túto nespravodlivosť odstránia, sú buď hlupáci a/alebo demagógovia.)

K. Pavlik 10.5.2014 17:30

To je vsechno hezke

To je vsechno hezke ale Cesko ma dnes jedinou moznost at se to libi nebo ne a to je volny trh. Kdyz existuje jen jedna moznost tak je strasne jednoduchy vyber.

V. Vaclavik 10.5.2014 16:12

Re: Tárate piate cez deviate

Abych byl vice konkretni ohledne toho prostredi prvni dekady po revoluci - prvni polovina se nesla v duchu jednoho malopodnikatele na deset podnikatelskych sibru. Ten prvni zpravidla podnikal sam s maximalne rodinnymi zamestnanci, protoze nemel zadny kapital se kterym lepe zacit, a ti sibri v bilych ponozkach a fialovych obleccich, byli vesmes prekupnici tyjici z nerovnovahy byvaleho socialistickeho trhu, kteri pomahali uspokojovat poptavku s nabidkou, coz neni tvorba hodnot, ale jen prizivovani se na korekci totalni misalokace produktu puvodniho plne socialisticky rizeneho trhu. Mimochodem, myslet si, ze dnesni castecne rizeny trh je uplne neco jineho, nez totalne rizeny, je kardinalni omyl nasich pravicaku.

A nez se ti malopodnikatele mohli zmatorit a zakorenit v tehdejsich divokych pomerech, kde ta divokost nemela nic spolecneho se svobodou a kdyz, tak jedine se svobodu rozkradat co se da, tak nastalo obdobi zavadeni socialistickych regulaci presne vaseho pravicoveho strihu. Nasledkem toho ti malopodnikatele vesmes zivorili a velkopodnikatele, cti velci sibri, meli zelenou rozkradat ve velkem a tehdejsi chaos v kombinaci s regulacemi, ktere jim sly na ruku daly vzniknut tem Kozenym, Stehlikum, Babisum a dalsim takovym. Namisto aby se tu neco originalne budovalo, kdy malopodnik postupne roste ve vetsi a vetsi, tak to malopodnikani pod tihou zavadeni evropskych regulaci (davno pred nasim vstupem do EU) umrelo na ubyte, nebo jen zivorilo, a namisto neho sem bylo  importovane velkopodnikani, stali jsme se zemi pobocek zahranicnich velkopodniku. To vse presne podle pravicacke logiky.

Volny trh v tom vsem nikdy doopravdy nebyl. Napred jsme prozili dekadu ve stylu divokeho zapadu, kde spravedlnosti nebylo dovolani, a svoboda je presny opak takovych pomeru, a pak druha dekada byla ve jmenu zavadeni evropskych regulaci, ktere fungovaly jako mrtva voda a cim mensi podnik, tim vice byla ta mrtva voda ucinna, branici jeho rustu.

J. Kostelanský 10.5.2014 15:13

Re: Voľný trh bez regulácie spravidla končí monopolom

Chápem, že niekto musí v ekonómii najlepší na svete. A som rád, že som takého práve teraz stretol. Teda vás.

Všetky protiminopolné úrady sú zbytočné a ľudia, ktorí ich zriadili a vedú, sú absolútni idioti. Pretože nikto nemá právo nikomu nič rozkazovať.

Ale sám viete, že to tak nie je. Sloboda nie je a nemôže byť nekonečná. Sloboda jedných začína tam, kde začína sloboda druhých. Oproti slobode jednotlivca vybudovať si a potom využívať/zneužívať svoje dominantné postavenie stojí sloboda, resp. právo ľudí na férové ceny, teda právo nebyť ošklbávaný.

Vaša otázka má rovnakú kvalitatívnú úroveň ako táto: kto dal právo štátu, aby si zo zisku podnikateľov strhával pre svoje účely dane?

Základnou vlastnosťou kapitálu je jeho postupná koncentrácia. Keby platila vaša téza, tak najneskôr o 100 rokov by na svete bolo jediná firma, ktorá by ovplyvňovala všetko a všade.

V. Vaclavik 10.5.2014 15:12

Re: Tárate piate cez deviate

"Zlom v rokoch 1989/1990 je pekným príkladom potvrdenia mojej tézy 10/90. Vtedy takmer všetci mali rovnako. Mali velmi podobné skúsenosti s podnikaním - teda takmer žiadne. Ale už v roku 2000 bol pomer podnikatelov a zamestnancov podobný ako dnes 10/90."

A vite kde delate chybu? V tom, ze implicitne berete jako dane, ze v tech devadesatych letech u nas byl volny trh, coz je navysost pomyleny nahled. Sotva probehla kuponova privatizace, ktera s volnym trhem nemela nic, ale vubec nic spolecneho, prave naopak, nastalo tu obdobi temer anarchie, temer bezbrehe volnosti, ktera ale take nema nic spolecneho s volnym trhem - protoze volny v tomto uziti vubec neznamena bez pravidel!

Zrejme jste jen dalsi z rady tech, kteri svobodu chapaji jako delani si co se cloveku zlibi, nebo namane, omezene snad jen zakazem vrazeni noze do zeber, nebo prohnani hlavy kulkou a umisteni do sudu a sup do Orliku... Bohuzel vam musim oznamit, ze devadesata leta byla vsechno, jen ne svobodny, tedy volny trh. Ta dekada byla spise prostredim 'trhni kde muzes' a nejlepe z verejneho kolace, anebo podvodem ober naivni obcany, kteri nemaji u statu temer zadne zastani, spravedlnosti se nedovolaji, a kdyz uz, stopy uz budou zameteny a pravi lide podplaceni. Vy jste asi dalsi z rady tech nasich 'ekonomu', kteri berou Somalsko jako ciste trzni prostredi.

V. Vaclavik 10.5.2014 15:00

Re: Tárate piate cez deviate

Kde ste v mojom príspevku našiel vetu: "volny trh nefunguje"?

No prece v tom popisu, jak se zacne v roce nula a jak to pak skonci, kdyz se do trhu nezasahuje. To ctu jako zakladni selhani trhu, ktery bez pomoci spasitelske ruky statu, ujede do extremu, co se distribuce bohatstvi tyka. To se prakticky rovna jeho nefungovani - protoze fungovani by logicky, dle vasich premis, melo vyustit v rovnomerne rozprostreni toho bohatstvi.

V. Vaclavik 10.5.2014 14:54

Re: Voľný trh bez regulácie spravidla končí monopolom

Tak jestli ja jsem rychlokvaseny, tak vy jste treba kvasil dlouho, ale v levicackem sudu dnesni ekonomie.

Vite pane Kostelansky, oc tu v zaklade jde? Ze Vy, ani nikdo jiny, nemate zadne pravo strkat sve spinave kolektivisticke pracky do zivotu, vcetne zivotu podnikatelskych ostatnich lidi!

Pane Kostelansky, kde berete tu nebetycnou drzost a zpupnost, ze chcete usmernovat aktivity (podnikatelske a jine) ostatnich, ze kdyz nekdo vyleti moc vysoko, vy si usurpujete pravo pristihnout mu kridla? Protoze to je presne to o cem je tu rec. Tady se totiz nebavime o zasahovani do nejake bezpohlavni a nezivotne ekonomiky, ale do zasahovani trznich aktivit realnych lidi, kteri (jak by to idealne melo byt) zachazeji (podnikaji) se svym majetkem (objektivne nezlocinnym zpusobem). Jste snad nejaky buh s bozskym pravem ridit tyto trzni aktivity lidstva, udajne pro jejich dobro? Znovu se ptam, kde pane Kostelansky berete tu drzost?

J. Kostelanský 10.5.2014 14:40

Tárate piate cez deviate

Kde ste v mojom príspevku našiel vetu: "volny trh nefunguje"?

To, že si niektoré vety domýšľate, ešte neznamená, že boli aj napísané.

Čo sa týka vášho posledného odstavca, tak mu nerozumiem. Nerovnomerné rozdelenie som nemyslel ani v ľavicovom ani v pravicovom zmysle. Prečo do všetkého hneď musíte ťahať politiku? To čom som napísal, je také zrejmé a mnohokrát dokázané, že je úplne zbytočné to ďalej rozpitvávať. Ale predsa to len urobím, aj keď je to asi také prínosné ako popis otvárania a zatvárania dverí...Ak dáte náhodne vybraným na ulici 100 ľuďom 10.000 korún, a po roku sa ich spýtate, ako ich zhodnotili, resp. čo im z tých peňazí zostalo, čo vám asi odpovedia? 80 % ich minulo ešte v ten istý mesiac, 10 % si ich možno uložilo do banky a len možno 10 % vám povie, že namiesto 10.000 majú teraz 15.000 korún. A aj tých 10 % je číslo príliš optimistické.

Pozrite sa na to, koľko je podnikateľov v republike. Ak odrátate tých vo švarc systéme (pokladníčka za pultom sa za podnikateľku považovať nedá, nepodniká ani na vlastné riziko, ani na vlastný účet, nemá samostatnú prevádzku atď.), tak ich bude necelých 10 %. To je presne tých 10 %, ktorí rozmýšľajú samostatne a snažia sa peniaze rozmnožiť. Zvyšných 90 % rozmýšľa o tom, ako peniaze minúť - a preto sa zamestnajú u niekoho, u koho môže tie peniaze vymeniť za svoju prácu.Zlom v rokoch 1989/1990 je pekným príkladom potvrdenia mojej tézy 10/90. Vtedy takmer všetci mali rovnako. Mali veľmi podobné skúsenosti s podnikaním - teda takmer žiadne. Ale už v roku 2000 bol pomer podnikateľov a zamestnancov podobný ako dnes 10/90.

Už som to povedal, ľavičák nie som. Mám vlastnú eseročku a nie som prisatý ani na štátne zakázky, ani na euro-dotácie. Peniaze mám LEN z toho, že si iní ľudia niečo odo mňa kúpia. Trhový mechanizmus nevnímam len teoreticky, ale hlavne na vlastnej koži.

V. Vaclavik 10.5.2014 14:37

Re: Voľný trh bez regulácie spravidla končí monopolom

"Dominantné postavenie - teda také, kde firma nastavuje a určuje ceny na

trhu, a ostatní sa jej len prispôsobujú - znamená jediné: zvýšenie cien a

zníženie inovácií."

Doprucil bych vam precist si napriklad o kariere ocelarskeho magnata Andrew Carnegieho a jeho zamestnance Charlese Schwaba, ktery se pozdeji osamostatnil a stal se sam magnatem. Tam byste se na realnych prikladech dozvedel, jak koncivaji ty dominance trhu, bud jednou firmou, nebo jejich spolcenim za ucelem ovladnuti trhu, kdyz je ten trh volny, coz tenkrat byl. Carnegie sam ve svych memoarech o tom napsal, ze neni treba se neceho takoveho obavat, i  kdyz se sam kolikrat nalezal na tom kratsim konci houpacky, kdy se proti nemu ostatni spikli, nebo kdyz on sam mel pak zase navrch a pocitil, jake je to byt v te pozici, ze to vubec neni tak, ze si muze ceny sroubovat dle libosti. Bylo to podle toho lidoveho 'kazdy chvilku taha pilku' a hnalo to produktivity vyroby nahoru bezprecedentnim zpusobem a byla to doba, ktera zapricinila to, ze se Amerika stala svetovou ekonomickou velmoci, kterou dodnes je, byt uz po cele stoleti dela vse pro to, aby ji byt prestala.

V. Vaclavik 10.5.2014 14:26

Re: 'Rok nula'

Mate pravdu v tom, ze volny trh nevyusti v zadnou rovnostarskou nirvanu, ktera je mokrym snem kovanych levicacku. Volny trh znamena treba to, ze mensina si postavi vily s vyhrivanym bazenem, a vetsina si postavi 'jen' bezne domy s bazenem na zahrade vyhrivanym slunecnim svitem. Nevolny trh, jak vy byste ho zavedl, pak znamena, ze velice uzka vetsina, ktera dovede ohybat ke svemu uzitku ceciky statnich zasahu do ekonomiky tak, aby mleko strikalo prave do jejich nastaveheno hrnicku, leta svymi tryskaci, zatimco velice siroka vetsina obcanu se potyka s zivotnimi nejistotami, jak a zda vubec vyresi treba otazku bydleni a denniho provozu domacnosti. To je pak situace jak stavena pro totalitni levicaky, aby vzali veci do svych pracek a ucinili tomu pritrz, zatimco pravicaci tomu budou bezmocne prihlizet. Kdyz vam pravicakum tak vadi bezmoc vuci firmam, ktere svou schopnosti ovladly trh, tak vam ji potom levice nadeli vrchovate v podobe totalni bezmoci vuci skutecnym, statnim monopolum.

V. Vaclavik 10.5.2014 14:12

Re: 'Rok nula'

Pane Kostelansky, levicak zrejme nejste, ale jste pravicak a proto uzitecny hlupak, presne jake levice potrebuje, presne takove obcany s vasim nepochopenim volneho trhu. Obcany, kteri si o sobe radi mysli, jaci jsou zastanci svobody, volneho trhu, ale svym pomylenym pochopeni jeho fungovani jdou na ruku nasi levici. Proto ja rikam o pravicacich, ze jsou to zakukleni levicaci, jejich nevedomou patou kolonou.

A co jineho je asi levice, nez prave ten vas nazor, ze volny trh nefunguje - ten vas 'rok nula', ze musi byt usmernovany, protoze ponechany sam sobe se tento dostane do nerovnovazneho stavu kritickeho pro spolecnost... jeste si o sobe myslite, ze s levici nemate nic spolecneho? Je to protoze byste to zasahovani do volneho trhu nehnal do extremu, ale zasahoval byste jen v 'nutne mire'? Proto ja take rikam, ze pravicaci jsou jen umirneni levicaci, kteri si mysli, ze muzou jezinkam pootevrit dvere, aby si ohraly prsticky... jsou to levicakum uzitecni hlupaci. Levice, ta otevrena neumirnena levice, potrebuje presne takove prolomeni principu, ze 'dvere se jezinkam neoteviraji ani na skvirku'.

Vas pojem bohatstvi jako kolace, ktery po nejakem case od toho vaseho roku nula bude prinalezet jen mensine a na vetsinu ostatnich zbydou jen suche kurky co tem bohatym spadly ze stolu, je veskrze pomyleny a je to presne to, co levicaci chteji, aby si si obcane mysleli, aby si tim v jejich ocich ospravedlnili ty zasahy do volneho trhu. A obcane, coby uzitecni idoti, jim to zerou, navnadu i sprutem, a jeste si sami reknou o vic a vetsi porce, jak se jim ten jejich sen o trhu, ktery sam nemuze fungovat, samonaplnuje a to tim vice, cim vice zasahu do neho provedou... Pak tim vice si muzou hrdelka vykricet, jak ten 'volny trh' nefunguje, ze to prece vzdycky rikali.

J. Kostelanský 10.5.2014 13:29

Re: Voľný trh bez regulácie spravidla končí monopolom

"Pokud 'monopol' vznikne, protoze je nejaka firma tak dobra, ze vsichni kupuji jen, nebo hlavne jeji produkty, pak je to 'monopol' dobry, zadouci. A az by ta firma usnula na vavrinech, nejaka jina ji nahradi."

Blahoželám k základom "insitnej ekonómie". Ak to dovediem do krajnosti, tak by úplne podľa vás úplne v poriadku, keby nakoniec počítače vyrábala len jediná firma na svete, rovnako autá by vyrábala jen jediná firma na svete - napr. Volkswagen. Ste schopný domyslieť, čo znamená získanie dominantného postavenia na trhu? (zámerne nepoužívam výraz "monopol", keď vám tak na tých slovíčkach záleží)

Dominantné postavenie - teda také, kde firma nastavuje a určuje ceny na trhu, a ostatní sa jej len prispôsobujú - znamená jediné: zvýšenie cien a zníženie inovácií. Samozrejme môžete povedať, že ostatní môžu ceny znížiť, ale nie je to len cena, ktorá rozhoduje o postavení na trhu.

Zaraďujem vás do rýchlokvašených ekonómov, ktorí sa v ekonómii dostali len po "neviditeľnú ruku trhu" Adama Smitha. V tom okamihu pochopili, že o ekonómii vedia všetko a viac študovať nepotrebujú. :-)

J. Kostelanský 10.5.2014 13:18

Re: Voľný trh bez regulácie spravidla končí monopolom

Pozornejšie čítajte, ja som pred tých 10 % uviedol skratku napr. Pre vysvetlenie znamená to "napríklad".

I. Schlägel 10.5.2014 13:17

Re: Voľný trh bez regulácie spravidla končí monopolom

Pane Kostelanský, solidní odpovědi jste dostal níže a žádný protiargument svých oponentů jste nevyvrátil. Podejte si ruku s panem Kellerem. Jste z jednoho těsta.

J. Kostelanský 10.5.2014 13:15

Re: Voľný trh bez regulácie spravidla končí monopolom

Neviem, prečo z Paretovho pravidla robíte zlaté teľa. Ak by ste Paretovmu pravidlu trochu rozumel, tak by ste vedel, že to nie je o pomere 20 na 80, ale o nerovnomernej závislosti dvoch parametrov. Tento pomer môže byť v rôznych situáciách rôzny: 10 na 90, ale aj 30 na 70. Vo vzťahu ľudí k peniazom sa tento pomer vo všeobecnosti udáva 10 na 90.

Vaše ekonomické videnie je také poučkové. Monopol však vzniká aj prirodzenou koncentráciou moci. V súčasnosti je to napr. výroba harddiskov do počítačov. Ešte pred 20 rokmi existovalo asi 7 veľkých výrobcov HDD, dnes zostali už len 2-3 výrobcovia. Výsledok sa prejavil - kapacita harddiskov už nerastie tak rýchlo ako v minulosti.

Asi najlepší príklad na potvrdenie mojej tézy je Rockefelerova Standard Oil Company. Vznikla v druhej polovici 19. storočia a začiatkom 20.storočia mala v USA prakticky monopolné postavenie. Týchto 50 rokov sa dá považovať na najslobodnejšie štádium kapitalizmu. Lenže Rockefeler začal svoje monopolné postavenie zneužívať, a tak Najvyšší súd USA nariadil v roku 1911 rozdeliť Standard Oil Company do 34 menších spoločností. Lepší príklad v histórii nenájdete.

To, že vy antimonopolné úrady považujete za zlo, je váš problém a nedostatok ekonomických znalostí. Skúste si niečo naštudovať o "modele dokonalej konkurencie" a možno pochopíte, prečo sú antimonopolné úrady dôležité. Mimochodom "model dokonalej konkurencie" patrí do základnej abecedy ekonómie...

V. Vaclavik 10.5.2014 13:14

Re: Voľný trh bez regulácie spravidla končí monopolom

Souhlasim s vami pane Jelinku. Panu Kostelanskemu asi ale bude treba rici to natvrdo, a tedy ze monopol je spatny, kdyz vznikne udelenim 'pasaliku' v nejakem odvetvi nejake firme. Pokud 'monopol' vznikne, protoze je nejaka firma tak dobra, ze vsichni kupuji jen, nebo hlavne jeji produkty, pak je to 'monopol' dobry, zadouci. A az by ta firma usnula na vavrinech, nejaka jina ji nahradi.

Proto tento 'monopol' davam do uvozovek, protoze na volnem trhnu zadny monopol z definice vzniknout nemuze - pojem monopolu oznacuje vyhradne vysadu udelenou vladou, kdy ostatni maji zakaz v oboru podnikat a kdo ho porusi, prijde na nej policie a jde k soudu a je odsouzen. Pokud nekdo dosahne vylucneho postaveni na volnem trhu tim, ze lide kupuji vyhradne jeho vyrobky, a kdyz ta firma se nedopousti nasilnickych cinu na sve konkurenci, ale prevalcuje je ferove, pak je to proste nejlepsi a nikoli monopolni firma!

Monopol na neco znamena mit vladou zaruceny nejaky smer podnikani, ktery je jinym vladou zakazany. Pouzivani pojmu monopol jako metly na uspesne firmy je finta kolektivistu, kteri ve jmenu vylepsovani 'volneho trhu'  sami statni monopoly udeluji a zduvodnuji to potrebou, ktera je realne potrebna, ale kterou sami nejprve svym michanim se do trhu zpusobili, takze kdyz mate klapky na ocich, prijde vam ta nutnost udelovani skutecnych monopolu a rozbijeni udajnych 'monopolu' jako neco, s cim se neda argumentovat. Stavite se tak ale do rady tak zvanych uzitecnych idiotu.

B. Jelínek 10.5.2014 12:37

Re: Voľný trh bez regulácie spravidla končí monopolom

kde jste proboha přišel k těm číslům? Proč zrovna podíl 10%. Jak byste stanovil konkrétní trh, jak a kdo by trestal firmy při překročení podílu? Za to, že jsou úspěšné a že třeba zákazníci chtějí to konkrétní zboží?

Chápete vůbec absolutní nesmyslnost Vašich teorií?

Dokážete si představit třeba jen, že někdo přijde a řekne, že tedy Windows v PC ne, že to už je moc? Jen 10% uživatelů, ostatní smolík.... :-)

Antimonopolní úřad je k ničemu a je to jen pokrytecký důsledek státních politik.

B. Jelínek 10.5.2014 12:26

Re: Voľný trh bez regulácie spravidla končí monopolom

Vy žádné argumenty také nepředkládáte ale pouze domněnky, postavené na tom, že 10% lidí bude majetek rozmnožovat a 90% to prohospodaří? Alespoň byste se mohl držet Pareta a 20/80.

Vaše úvaha je chybná od počátku. Na volném trhu může někdo posilovat a získávat (určitý) vliv pouze recipročně nějakou službou,za kterou je druhý ochoten zaplatit. Špatná služba = ztráta, posílení konkurence.

Monopol nevzniká na volném trhu(resp. na přirozeném monopolu nevidím nic špatného pokud volný vstup do odvětví) ale naopak tam, kde lze získat uměle privilegia (viz dnešní státy, politika - zákony). Takže monopoly "vytváří stát" přímo nebo skrze legislativu. Pokud toto nevidíte, je mi líto :-).

J. Kostelanský 10.5.2014 10:34

Re: Voľný trh bez regulácie spravidla končí monopolom

Uvítal by som nejaký proti-argument. Ale keďže ekonomické vzdelanie asi nemáte, tak je zbytočné argumenty od vás čakať. Ekonóm by odpovedal vo vecnej, a nie osobnostnej rovine.

J. Kostelanský 10.5.2014 10:31

Re: Voľný trh bez regulácie spravidla končí monopolom

Soudruhu, ja som s vami husi nepásol, tak mi prosím netykajte. Inak nemám na čo vo vašom príspevku reagovať. Kto nemá argumenty, zmôže sa len na urážky.

M. Koutný 10.5.2014 9:36

Re: Voľný trh bez regulácie spravidla končí monopolom

Máte pravdu. Nejste levičák náhodou, ale zcela programově.

V. Halašta 10.5.2014 7:43

Re: Voľný trh bez regulácie spravidla končí monopolom

Po první větě tedy vím, co nejsi. Zato přesně vím, co jsi.