9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Rozpoznání problému tohoto světa

Česká národní banka už má sazby u nuly. Přesněji, po čtvrtečním snížení sazeb, na 0,25 %. Vláda zase těžko může navyšovat rozpočtové deficity. A riskovat tak cestu směrem k Řecku. Co tedy mají teď tvůrci hospodářské politiky dělat? Co od nich čekat? A vůbec, potřebuje ekonomika nějakou pomoc?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kozelský 4.10.2012 19:41

Krize peněz ? Nikoliv !

Současná krize není krizí peněz, ale krizí hodnot ! Prostých morálních hodnot. Dokud budou státy, banky , podniky a rodiny řídit lidé s pokřivenou morálkou, bez skrupulí a odpovědnosti je naprosto jedno co uděljí občané, odborníci či kdokoliv  z nás kdo si zachoval trochu morálky a zdravého rozumu.

Jediné co je totiž potřeba udělat je zbavit tyto lidi moci a odpovědnosti za vedení něčeho, co nechtějí zlepšit, ale jenom změnit k obrazu svému. Tomuto megalomanství moci jednotlivců propadaly vždy miliony lidí. Jak to pak vypadalo už víme. Nezvládnutí role vůdce společnosti je totiž spojeno s morálkou. Jestliže ten kdo vládne mocí či penězi je človek s morálkou spornou, či přímo pokřivenou, přidají se kněmu stejní lidé stejně pokřivení a zvrhlí a vznikne stejný spolek ohrožující vše a všechny kolem sebe a to za každou cenu.

Není - li morálky , nesmí být vedení. Proč ? Další tisíce a miliony lidí opakují stejný taneček jako tato smečka až dotrhají nemohoucí zbytky lidí s morálkou a přivedou je k zoufalství činů, které poté není možné hodnotit jinak než zase jako sporné a tento kruh nelze opustit. Vzniká čiré zoufalství.

Česká republika je v dupikaci a množení těch negativních příkladů hlavně v posledních 23 letech státem a společností na místě bohužel ve světě prvním. A to od hlavy státu až po starostu v poslední horní dolní. Proto není možno nastartovat cokoliv. Nikdo nikomu nevěří. Před 2 lety jsem komentoval výroky a činy začínající vlády tak, že pokud nedají občanům této země naději místo daňového vydírání, nepovede to ke kýženým vytyčeným cílům. Neposlouchali nyní budou sklízet ovoce své pýchy a neomylnosti nejdříve ve volbách krajských, poté ve volbě prezidenta a ndkonec ve volbách paralamentních. Kdo seje nedůvěru a nesouhlas sklízí odpor a nenávist. Smutné a pravdivé. Leč nemáme v politice lídrů, jen přisluhovačů . A proto se z nás také jen slouhové cizího kapitálu stávají. Otázkou zbývá jen jak dlouho ještě toto jako svobodní občané svobodného státu strpíme?