29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 14.12.2010 13:00

Re: Všechny ekonomické krize mají původ v mylně stanovené ceně peněz ! O tom jsem, já pozemský červ, bytostně přesvědčen ! Dzp.

P.Čulíku, to já neumím ! To umí jen trh ! Ne lidé ! Je nutno, podle mistra Hayeka, umožnit emitovat soukromé peníze !  Dzp.

Z. Rychlý 14.12.2010 21:54

Re: Všechny ekonomické krize mají původ v mylně stanovené ceně peněz ! O tom jsem, já pozemský červ, bytostně přesvědčen ! Dzp.

Hlavně, že celou dobu svého života byl proti soukromým penězům - teprve na sklonku života se k této myšlence přiklonil. Tápal hoch, tápal !   Ale toto z něj alespoň dělá člověka myslitele - zato Vy jste v tom měl jasno i před Hayekem, cha, cha !

Vy můžete Hayeka číst i pozpátku a je to k ničemu. Slouží Vám leda jako materiál hesel na Vaše extaktické výkřiky proroka při záchvatu. Na Vás opravdu platí rčení "myslet znamená howno vědět".

P. Fiala 14.12.2010 20:39

Re: Všechny ekonomické krize mají původ v mylně stanovené ceně peněz ! O tom jsem, já pozemský červ, bytostně přesvědčen ! Dzp.

Ano cena peněz hraje roli, ale je to důsledek reálných dějů.

Americké USA atlantické jižní státy postihla obrovská přírodní katastrofa (Katrina a další). Říkají , že to bylo poničeno území velké asi jako Britské ostrovy. Vše bylo zničeno či poničeno: obytné domy, byznys, banky i pojišťovny, infrastruktury, atp.. A ani zbývyjící státy federace něměly v pohotovosti tolik dollarů, aby se uskutečnila rychlá obnova (představme si to : území jako Britské ostrovy). FED požádal světové banky o pomoc. První pomohli Britové a přidala se EU a mnoho dalších států (šlo o státní dluhopisy USA s úrokem). Obrazně byly volné dollary po světě vyssáty do USA a přeměněny v materiální obnovu katastrofami zničené docela hustě zabydlené území. Tyto jižní státy v podstatě vytvořili to samé dvakrát = cena obnoveného byla a je dvojnásobná. To se jistě projevilo v tom, že hodnota dollaru mírně poklesla. Vyssáte dollary ovšem chyběly byznysmenům ve státech, které USA půjčily, takže  místní byznys neměl k dispozici kapacitu na investice, někteří ani na provozní úvěry. Toto bylo pociťováno v ČR jako KRIZE, což je nesmysl, když se podíváte na růst našeho GDP od r.2001-2009 (2010). Takže spousta spekulantů slovo KRIZE držela při životě  jako tu pověstnou větvičku před hubou osla, aby ho nesl tam kam potřebuje. Víte, že k ovlivnění veřejnosti stačí velmi málo: koupit si pár expertů a pustit na TV a pár novinářů k tomu. Dokonce i pan ministr Kalousek to využil a bude vláda škrtů, při desetiletém růstu GDP! Mimochodem eento pán zadlužuje stát, abychom neplnili kriteria pro přijetí Eura.

"Krize" způsobuje zbrojní výroba (jak mnoho se v podstatě "umrtví" všejijakých zdrojů k zbrojní výrobě, které mohly být využity efektivněji).

"Krize" po válkách či vojenské okupaci cizího státu, kdy byl napadený stát devastován podobně jako rozsáhlou přírodní katastrofou. Kdopak si ještě vzpomene na 4 letou válku NATO (kterého jsme byli součástí) na Balkáně?