6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Rozpočtové hrátky

Je to stejné jako každý rok, požadavky rezortů překračují potenciální příjmy rozpočtu a začíná přetahovaná o to, kolik kde slevit a na kolik se zadlužit. Vláda připomíná bývalou Ústřední radu odborů a co ministr, to odborový předák.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Pavelka 6.7.2016 19:17

Re: pokračování níže, nechtělo mi to vzít celé:

Tady staví SKANSKA a STRABAG s pomocí úřednictva !do vlastních kapes !

V. Pavelka 6.7.2016 19:12

Re: pokračování níže, nechtělo mi to vzít celé:

Tady staví SKANSKA a STRABAG s pomocí úřednictva !

F. Zemek 6.7.2016 18:49

Re: njn

pardon, chyba, ne stovky milionů ale miliard, to máte pravdu a uvádí se, že střízlivý odhad je půl bilionu kaček

omluva

F. Zemek 6.7.2016 18:46

Re: njn

ne není. mě nic neukradli.

Ta pole která šla do družstva jim děda nechal a šel do Ostravy sám od sebe na šachtu. Říkal, že kůpit třem děckám boty naráz nemohl za Masaryka, ani po žňách )))))

No a když komanči skončili, pole mi vrátili

O co ti de, kozařu ????

L. Novák 6.7.2016 18:10

Re: njn

Je vám doufám jasné, že hlavní příčinou je komunistické vykradení českých občanů a firem po II. světové válce a znemožnění soukromého podnikání...?! Kapitál, aby bylo možno investovat do obnovy hospodářství po komunistech, musel přijít ze zahraničí. Tady jste všechno prošustrovali a schopné lidi vyhnali nebo vyvraždili.

A není vám ani stydno! :-(

J. Kraus 6.7.2016 13:54

Re: njn

Ano, a je toho víc. Kdyby autor promluvil s nějakým českým obchodním zástupcem západní firmy, možná by se dověděl, že výrobek ze své outsourcované továrny prodají za deseti i vícenásobek výrobních nákladů. To se to pak ta produktivita počítá, to ten západní blahobyt kvete. Chudák jejich zaměstnanec v podřadné východní zemi si pak počítá svoji produktivitu, opsáno z wiki, jako celkový výstup dělený pracovními vstupy. Jeho výstup ale není ten desetinásobek, ale částka nutná k přežití, kterou mu Zápaďan poskytne. Častý je případ, kdy z množství komponentů se každý vyrábí někde jinde, na Západě pilné ruce přistěhovalce to jen sestaví – tak je to u velkých zařízení.

Jiná teorie: Produktivita práce je na Západě vyšší proto, že mají vyšší platy. Mám 3x větší plat, tedy mám ne 3x, ale dejme tomu 2x větší produktivitu. Je uváděn příklad českého pekaře, který vyrobí rohlík za 2Kč, zatímco německý za 0,3€. Mají stejné stroje se stejnou spotřebou energie, mouka stojí přibližně stejně a stejný je i výrobní čas. Rozdílná kupní síla to ve výsledku srovná, nikoli vždy.

Za další: Po nějakém mravním marasmu tady po 11/1989 nebylo ani stopy. Jen komunisté měli zalézt pod kámen, ale nezalezli, jak vidíme třeba ze seznamu poradců presidenta Havla. Na něm jsou, pravda, ale většinou estébáci. Ti všichni se na ten listopad dobře připravili. Systém profitů, bonusů a úplatků, který zde zavedli západní manažeři, pak vše dorazil. Nežehrejme ale příliš, pro připravovaný velký úklid je to potřeba.

Mimochodem republiku neopouštějí stovky milionů, ale stovky miliard, někdo mluví i o bilionu korun ročně. Koloniální mocnosti cítily povinnost povznést zaostalé, kteří jim byli svěřeni a potíraly neomalené ziskuchtivce, poškozující jejich dobré jméno. I Sovětský Svaz dodržoval ve vztahu ke svým satelitům jisté konvence a bylo nemyslitelé, aby úmyslně nějak rozvracel a ničil jejich průmysl a hospodářství. Uvidíme, jak bude posouzeno a odměněno chování dnešních západních mocipánů.

V. Kain 6.7.2016 12:11

Re: pokračování níže, nechtělo mi to vzít celé:

Vzpoměl jsem si na jednoho darebáka ve vedení ŘSD jmenoval se Hala.Na oslavu svých narozenin,myslím třicátých pustil 600 tisíc.Pokud budou ve vedení podniků takoví čímani jako tento dobrák,tak se nic nezmění.Dneska se lehce dostanete od rakouských hranic do Dubrovníku za pár hodin pokud se nevyskytnou nějaké technické či jiné překážky.O něčem takovém můžeme jenom snít.Až se našim budovatelům podaří(pokud vůbec) dobudovat D1,tak se budou moci vrátit tam kde začali a budovat nanovo.Ale ona to není jenom D1,je toho bohuže mnohem víc.

L. Novák 6.7.2016 11:29

Re: njn

To má být obhajoba komunistického Absurdistánu? :-P

J. Chaloupka 6.7.2016 11:16

pokračování níže, nechtělo mi to vzít celé:

Na hranicích v tichém smutku, sundá klobouk, praví: "Vskutku,

podle silnic je ta zem, středověku obrazem,

tisíc let jsou staré akorát"."

A to bylo za l. republiky, takže asi ty silnice opravdu stavět neumíme.

Pozvěme si Chorvaty, ti za 10 let postavili skvělou dálnici od rakouských hranic až na Jadran. Pochopili, že jinak by tam ti turisté nedorazili.

J. Chaloupka 6.7.2016 11:15

Víte o těch silnicích si vzpomínám na text jedné písně

z knihy, co napsal F. Elstner, cituji:

"Rozum zůstal kontinentu stát,tisíc let už trvá český stát,

cizozemec mnohý s károu na tu zemi velmi starou,

jel se tedy honem podívat.

J. Vintr 6.7.2016 10:33

Státní rozpočet nevzniká

podle nějakých reálných potřeb. Možná už od dob Rakouska-Uherska vzniká živelně prostě tak, že každý díl státní byrokracie se snaží pro sebe urvat co největší kus a rozpočet na další rok prostě jen kopíruje to, co bylo vloni. Nikdo nikdy nezkoumal racionalitu utrácení erárních peněz a za ty roky opisování loňských čísel se toto utrácení dostalo úplně mimo realitu. Stejně tak jako struktura státní správy, která se nevytváří podle nějakých reálných potřeb, ale kyne pouze jen na základě toho, kolik peněz se do ní naleje.

Co se týká efektivity našich ekonomických subjektů, podepisuje se na ní jeden základní jev. Pokud někdo něco umí s rozumí tomu, je víceméně spokojen na svém místě. Když někdo nic neumí s ničemu nerozumí, má přirozenou tendenci drát se výš, aby mohl takzvaně řídit ostatní lidi (a sám nic nedělat). Takhle se velice často na (mnohdy i zcela zbytečná a samoúčelná) vedoucí místa dostávají vyslovení blbci, kteří často pod vlivem svého postavení nabudou pocit, že jsou opravdu kompetentní řídit ty, kteří pracují. A podle toho to pak vypadá.

F. Zemek 6.7.2016 10:22

njn

čtvrt století po komančoch a vám dochází, že nedokážete ani natřít, to co oni postavili, brzy ))))))))

Jen tak mezi námi, proč se autore nezmíníte o těch stovkách milionů které opouštějí republiku v podobě zisků a dividend ???

To jsou prachy které tu chybí, které se tu neivestují, které jdou ,,koloniálním mocnostem,,

I ty peníze za používání kanalizací, ty mizí tuším do Francie, že ????