5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Restart země

Je to neskutečné, jak je lidstvo nepoučitelné. Posledních sto let to zkoušelo znovu a znovu. Socialismus tuhle a onde, tudy a jinudy. Vždycky se spálilo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 4.4.2020 21:09

Pane Pivodo, zjednodušujete až k nesmyslnosti.

Uznávám, že ve svých poznámkách se chytnu i jen jednoho slova.

Nejsem s tím tady sám.

J. Jurax 4.4.2020 21:07

No jo ... běžné nezbytné výdaje jsou náklady na bydlení včetně služeb a energií a jídlo. Případně ještě léky. Ostatní výdaje jsou zbytné po poměrně dlouhou dobu (ošacení a obuv, kultura, kosmetika etc., zábava, koníčky). Lze se obejít i bez internetu a drahého mobilního tarifu.

Pomíjím nečekané havárie od poruchy televizoru po vyhoření bytu.

Kolik to nezbytné z těch třiceti tisíc dělá?

M. Pivoda 4.4.2020 21:03

Š. Hašek se chytil nevýznamného slova, které jsem uvedl do závorky, tj. "vykořisťovaných".

Vysvětlení toho podstatného, tj. proč kapitalismus v budoucnosti nebude potřebovat zaměstnance, nelze provést v diskusním příspěvku. Pro kapitalistu podnikání ale ekonomicky vyjde levněji bez zaměstnanců. A co pak? To je klíčový problém.

Š. Hašek 4.4.2020 20:53

"Faktem" je, že můj otec (1911) za první republiky (modifikovaný kapitalismus) zároveň sbíral slupky od brambor na smetišti a večer zadal stavaři plány na stavbu domku na dvojité zahradě.

To mi vysvětlete. Stále mi vyprávěl, že z toho vykořisťování ani nespal. Totéž maminka - z venkova. Ona i její čtyři sestry byly krev a mlíko, vykořisťované zaživa!

J. Jurax 4.4.2020 20:50

No, přinejmenším pro soukromníky nepodnikatele je snadná pomoc - nepůjčovat si. Na co nemám, to nepotřebuju.

Š. Hašek 4.4.2020 20:24

V těch procentech se nevyznám, nekomentuji.

Š. Hašek 4.4.2020 20:22

Beru. V mém okolí se zatím všichni, do jednoho, prokecli, že moc dobře věděli! Vědí (z televize), že je určitá varianta, že jim to zaplatím i já.

Jen jsou blbí, drzí ...... Samozřejmě se prokecli až po malinko delším vyprávění pohádky!

Uznávám, že mám pouze osobní data, nikoliv celostátní a extrapolace je "vošemetná věc".

Š. Hašek 4.4.2020 20:17

Mně reklama neva. Problém je, pokud lid (zde jednotné číslo) bere reklamu jako certifikát státní zkušebny s kulatým razítkem. Viz "Máňa".

Opět se dostaneme k: výchova, základní škola, život, dáno od Pána Boha.

Některé reklamy ostatně vtipem vydají za padesát televizních novin ČT09.

M. Pivoda 4.4.2020 19:48

Konečně nějaká zajímavá připomínka ke kapitalismu.

Když totiž začínal kapitalismus, tak cca 95% občanů USA pracovalo v zemědělství. A pak přišly ty změny (technologické i společenské). Teď v zemědělství pracuje jen cca 5% občanů USA. ˇ

O tomto by mělo učit na Univerzitách 3. věku.

V. Petr 4.4.2020 19:40

Socialismus všichni pamatujeme a je nám poměrně srozumitelný.

Mimochodem, původní kapitalismus fungoval s minimem zaměstnanců (USA počátek 19 století).

V. Petr 4.4.2020 19:31

Exekutoři rádí vymáhají dluhy, o kterých dotyčný vůbec neví!

V. Petr 4.4.2020 19:30

Proti omezení reklam na půjčky by začaly ječet především soukromé televize....

V. Petr 4.4.2020 19:27

Čeka byla založena z Leninova podnětu už 20. prosince 1917. Do své "transformace" na GPU stačila povraždit 200-500 tisíc lidí. Mezi její pravomoci, které GPU zůstaly, bylo popravovat bez soudu...

Mimochodem, jakobínský teror začal až r. 1793, revoluce začala r. 1789.

M. Pivoda 4.4.2020 19:19

Bez (vykořisťovaných) zaměstnanců kapitalismus nefunguje.

Jenže právě toto je naše budoucnost, která je ale mimo dosah chápání pro dnešní ekonomy.

Nevedeme zde diskuzi o minulosti, ta je celkem každému jasná. Nejasná je ale naše budoucnost.

Que será, španělsky "Co bude". https://www.youtube.com/watch?v=xZbKHDPPrrc

V. Petr 4.4.2020 19:08

Problém je v tom, že z částky, kterou zaplatí dlužník dostává naprostou většinu exekutor!!!

V. Petr 4.4.2020 19:06

Socialismus NEFUNGUJE a komunismus nefunguje tuplem, viz "kádě v Táboře."

Jiné systémy nemusí fungovat, ale možnost tu je...

V. Bok 4.4.2020 19:05

asi tak. Ale prevence je jediná obrana těch dlužníků co z vlastní neznalosti spadnou to pasti. Zakázal bych rozhodně klamavé a drastické reklamy na snadné půjčky ... a hned osvěta. To je horší než drogy a hazard. To se taky nepropaguje. Ale naše slavná Národní banka je v těhle případech velmi zbabělá.

Š. Hašek 4.4.2020 18:37

Mám soucit s vdovou, která má splácet úvěr na živobytí/střechu nad hlavou po muži úředním/v kostele - otce dvou dětí, kterého za sřízliva zavalila skála/policie/montážník z vejšky spadl ........

Ostatní beru sumárně jako ty, kteří nedávali ve škole pozor/nesledovali obálkový system rodičů ... někdy jim i není shůry dáno (těch je nejméně).

Život není slibotechna politiků, kteří by stále chtěli někoho oddlužovat. A Dubrovnik na splátky ......

Nezkráceno. Ale jo, zkráceno.

V. Bok 4.4.2020 18:29

Naopak, ekonomie je založens ve značné části na víře. Třeba v dolar či národní měnu atd. Zkuste si třeba všichni najenou uspořádat run na banku. To jsme zažili i u nás, ne?

V. Bok 4.4.2020 18:18

K tomu bych poznamenal, že právě u těch exekucí by průzkum zjistil značnou vnímavost na prpagaci zadlužení konanou peněžními ústavy. Některé skupiny obyvatel jí velmi snadno podléhají a za iluzi koupi auta, dovolené, větší televize jsou schopnizastavit i dům po rodičích. Většina z nich si ani neuměla spočítat své možnosti splácení. A i metodika bank při poskytování a správě úvěrů, však to znáte, čím větší plat, tím menší úraky a sankce. Právě ty drastické sankce jsou pak jednou z hlavních příčino problémů a nasledných exekucí.

M. Pivoda 4.4.2020 18:12

Určitě jsme z té minulé doby bohatí na zážitky.

Já jsem 13 let (z českého reálného socialismu) pracoval v zašívárně. Podle jména ta zašívárna měla být výzkumný ústav (pro zajištění našich světlých zítřků), ale pro líné členy KSČ se tato instituce stala vhodnou zašívárnou. A byli tam ve velké přesile. Mnoho psů = zajícova smrt.

Na silné zážitky jsme ale bohatí i dnes. Když se zde, tzv. demokratičtí kapitalisté, například zastávají někdejšího trpícího člena KSČ ing. Miroslava Kelnara, který cosi vyslintal na web, ale k soudu by se s tím určitě neodvážil. Ha. Ha. Ha. Zachtělo se vám demokracie, holoubkové! To je příklad těch současných silných zážitků. Ještě zmíním ty budoucí silné zážitky.

V čem je náš konkurent silnější, to je nutně třeba převzít. To je pravidlo. Čína například převzala i americký kapitalismus (nejen americké technologie). Pouze neopustila autokratický styl řízení. Takže si musíme zatím počkat, jak ten střet dvou systémů dopadne. --- V každém případě budeme bohatí na zážitky.

K. Pavlik 4.4.2020 18:09

To auto bylo kradene.

Š. Hašek 4.4.2020 17:13

Ano. Pokud to někdo dokáže/lze vytřídit. Pokud se to vůbec bude chtít vytřídit.

Dorovnat těm deseti procentům, po vytřídění, by asi šlo. Ne vše a nikoliv hned.

Tvrdím, že by jich víc nebylo.

Souhlas i s Vaší poslední větou.

J. Lukavsky 4.4.2020 16:59

No když ten ožrala tam vjel autem tak asi něco měl, minimálně mu mohli sebrat to auto, prodat a zaplatit škodu....

J. Lukavsky 4.4.2020 16:55

"jsme byli všichni chudí. Pamatujete?" no chcete říci, že s. vedoucí Masny, Knihy, Mototechny, Zeleniny.....byl stejně chudý jako dělňas co hákoval u pásu? Pravda nebyly tak velké oficiálmí platové rozdíly, ale realita byla drobátko jiná. Pamatuji. J.L. end

I. Schlägel 4.4.2020 16:51

"Od toho je tu trh" je pravidlo, které platí v případě, že je trh přítomen. Momentálně není, že? Kolik lidí se mzdou 30 tis. čistého má našetřeno na 3 měsíce běžných výdajů? Kolik musí vydělat živnostník, aby měl na konci obchodu 30 tis. čistého? To Thajsko si mohou dovolit oba.

M. Ejem 4.4.2020 16:36

Naprosto souhlasím. Ale těch 20%? By si to zasloužilo. A banky by měly být schopné identifikovat. Např. Provozní úvěry. Ale to by bylo na dlouhou diskusi s potřebou znalosti dat

Š. Hašek 4.4.2020 16:27

Mým skromným odhadem je, že cca 80% dlužníků si za svoje problémy může samo. Ale mám málo dat. V mém okolí si ale 99% zadlužených strkalo hlavy do oprátky úvěrů a procent! Tak a co teď.

Zbývá těch 20% procent a s nimi i určité procento exekutorů.

Dávám si veliký pozor na politické šíbry, kteří tohle všechno dávají do jednoho pytle a zamíchají tak, že to nepůjde vyřešit ...... krom ..... oddlužení. Přímo paráda!!! Začnu také "sekat dluhy"! Ruleta je zábavná věc.

M. Ejem 4.4.2020 15:52

Všichni omýlají exekutory. Přitom největší vykřisťovatelé (nechci říci zmije) jsou banky. Neumím odhadnout, ale velé množství úvěrů a dluhů splatí mnohdy dvojnásobek půjčené čaástky. A jak jsou banky solidární ukazujenázorně snaha vlády usnadnit splácení. Ale banky sice po dlouhém otálení chtěly peníze, úroky i za období odkladu. To pokládám za hyenismus vyuzžívající srabovou situaci kezvýšení svých svých zisků. Chápu, že žijeme kapitalismu. Ale množství dlužníků se dostává do neřešitelné situace. Banky ani nenapadlo, že by mohly alespoň o malý díl snížit úroky.

K. Pavlik 4.4.2020 15:13

Honit lidi kteri to stejne nezaplati je blbost.

U nas vjel ozraly ,sakra jak se to rekne aby to proslo, autem do loznice.

Sla za advokatem aby ji vysoudil nahradu skody. Advokat ji doporucil at se na to vykasle.