26.5.2024 | Svátek má Filip


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Regulace z EU nevyhnutelně způsobí další krach

Evropský parlament opět zasedá a pokračuje, jako by se za jeho zdmi nechumelilo. José Manuel Durão Barroso volá po federaci a novém světovém pořádku. Europoslanci regulují soukromá odvětví, jejichž chodu sotva rozumí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Hejna 2.4.2013 14:43

Re: Porad a porad meleme to same: EU je rizena ...

Problémem ovšem zůstává, že můžeme volit pouze kandidáty.

Nebo nevolit, zvoleni budou stejně.

R. Brzák 2.4.2013 13:56

Re: Viník musí (do)platit!

Dnes naprostý souhlas,

Váš blog čtu rád - byť ne vždy souhlasím.

R. Brzák 2.4.2013 12:43

Re: Problém je v tom,

Váš prostřední odstaveček je zjednodušující, přesto podstatný. Doplnil bych jej například o nepochopení konceptu svobody a z ní vyplývající odpovědnosti za svůj život, dále o vliv globalizace paradoxně atomizující společnost na jednotlivce bez hlubokých sociálních vztahů s lidmi ve svém okolí a za třetí o "nedospělost" postkomunistické společnosti, nedospělost velmi obdobnou, jakou je nedospělost každého jedince - který jejím vlivem zůstává závislým na své rodině (společnosti), i když věkem již dosáhne k možnosti prosazování svých práv (například účastí ve volbách).

J. Chaloupka 2.4.2013 11:27

Ano, to je hlavní problém celé Evropy. Jsme řízení

zaměstnanci. Majitelé-akcionáři, voliči, daňoví poplatníci dokonce ani nesmí nastavovat svým zaměstnancům platy a mnohdy ani nemají vědět, kolik svým zaměstnancům platí! Nejen ve vedení bank, ale i velkých firem, fondů, vlád, ministerstvech, všude rozhodují nikoli vlastníci, ale zaměstnanci. A jak nám moc hezky ukázal Hušák, zaměstnanec má úplně jiný cíl, než vlastník a také je mu jedno, jestli firma zkrachuje. Bohužel jedni zaměstnanci pomáhají druhým a tak EU a vlády lepí díry po hloupých rozhodnutích najatých manažerů a brání očistnému procesu kapitalismu, tj. bankrotu. Naopak přerozdělují peníze a tím budují evropský socialismu. No a u nás je už bohužel málo těch, co si uvědomují, že přerozdělování vede k chudobě všech. Co pak si nevzpomínáte, na ty lačné pohledy na západní obchodní domy? Na to, že jsme na konci 40letého přerozdělovacího experimentu byli chudí všichni? Toutéž cestou jde nyní EU. Až to krachne a ono to musí krachnout, protože trh funguje jako přírodní zákon, tak budou chudí všichni Evropané. Možná nebude válka, ale sociální nepokoje určitě. Přežijí jen soudržné rodiny.

M. Prokop 2.4.2013 11:22

Re: Zlatá slova!

No a kdo by se o to měl starat, kromě majitelů oné banky?

M. Prokop 2.4.2013 11:21

Hned bych ho volil,

pokud bych ve volebním obvodu neměl ještě lepší nabídku UKIP.

D. Streit 2.4.2013 10:29

Viník musí (do)platit!

Ano, ředitelé a majitelé musejí nést plné riziko, někdy i trestní! Stát zase, pokud vydává licence, musí plnit bankovní dohled:

http://streit.blog.idnes.cz/c/328157/Vklad-neni-obycejna-pohledavka-Jeho-zpronevera-by-mela-byt-trestna.html

Ale souhlasím s tím, že byrokracie by neměla bránit konkurebci ve finančnictví. Zapojení institucí EU je protismyslné, jako ostatně v regulaci čehokoliv...

Z. Švrček 2.4.2013 10:19

Problém je v tom,

že většina voličů (u nás i těch, kteří hlasovali o přistoupení k EU, která již tenkrát nebyla tou svobodnou unií suverénních států) si své názory berou od socialistů, či těch, kteří vycházejí z kapitol socialistické politické ekonomie. Že této utopistické chiméře uvěřilo více lidí v zemích, které drsný socialismus na vlastní kůži nezažily, to bych chápal.Nemůže je odrazovat špatná zkušenost. Že na oněch názorech setrvali i voliči v zemích, které takové  zkušenosti mají, to je zvláštně tragické. Připisuji to velmi silné setrvačnosti vymývání mozků v toku těch desítek let, kdy jsme tady namísto kapitalismu budovali socialismus.

Tedy: obyvatelé kapitalistických zemí dokázali zkušeností rozpoznat záporné stránky kapitalismu a nic je nevaruje před tím, že by přesto měli chránit kapitalismus jako nejlépe fungující, protože na platnosti přírodních a společenských zákonů založený systém. Naopak obyvatelé exkomunistických zemí poznali v průběhu 20 let zápory kapitalismu také a zdají se jim pro jejich osobní životy, prožité vesměs v ochranářské péči socialistů hůře zvládnutelné, takže se s nostalgií vracejí k dobám, kdy se staral za ně nekdo jiný. Toto utvořilo ten smrtící kokteil synergie, která nás nyní zřejmě donutí si dějiny zopakovat. Hlas varující před pozapomenutými negativy období komunismu je slabý.

K tomu se jistě pojí i fakt, že VOLENÉ struktury EU nemají pozici suveréna určujícího směrování Unie a ve skutečnosti vládnou široce rozbujelé struktury nevolené, bez jakékoliv zodpovědnosti, tudíž s daleko větším tahem na cíl.

J. Boleslav 2.4.2013 10:10

Velmi zajímavý a podnětný článek

J. Schwarz 2.4.2013 8:30

Zlatá slova!

Evropským problémem je, že se krach banky dotkne kdekoho kromě jejího nejvyššího managementu. Tito pánové či dámy shrábnou bonusy, rozevřou zlatý padák a přistanou někde za vodou. Kupodivu je znovu někdo angažuje do vedoucí funkce - jeden se ptá, proč? A odpověď - zřejmě smyslem jejich angažmá není samotné vedení finanční instituce, ale pumpnutí státu prostřednictvím takového typu krachu, který si stát nemůže dovolit. Chytré!

P. Lenc 2.4.2013 8:26

Re: Porad a porad meleme to same: EU je rizena ...

To tvrdím už dávno.Je to na nás, voličích.

J. Kanioková 2.4.2013 2:06

Probůh, ať už krachne, co krachnout má a ať skončí ta bruselská regulační zběsilost...

že kolapsy nekončí a ve frontě stojí další uchazeči, to už ví snad i děcka. Přesto se bruselští nestydí lživě ohánět "solidaritou", i když už většina Evropy procitla z blouznění a ví, že těm jde jen a jen o ně samé, o to jejich bruselské impérium, o jejich "Výbor obecného blaha". Kdy vyhlásíme Den smutku za něčím, co už z Evropy definitivně zmizelo - Zdravý rozum ? V případě Kypru, bolest teprve začíná - http://jdem.cz/2rhz5 ....  Kdo vytáhl z Kypru vklady? - http://jdem.cz/2rhy7

Co bude s dalšími dańovými ráji ? - http://jdem.cz/2rhx6

Máme se bát ? - http://jdem.cz/2rhw9

V Německu stále větší nezájem o financování sanací - http://jdem.cz/2rh29 

 

T. Pansky 2.4.2013 1:30

Porad a porad meleme to same: EU je rizena ...

... ultra socialisty.  Diky soucasnemu bordelu v celem rizeni EU, voleni europoslanci mohou dokazat celkem malo.  A tak je EU v zavesu jmenovanych uredniku.  Opakujeme to porad dokola a pritom do EU parlamentu volime vice a vice socialistu.  Mame to v krvi ... a proto platime a budeme platit jeste vice.  top0625top@live.com