29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Řecko nechce platit dluhy

To, čeho se EU obávala, se stalo skutkem. Volby v Řecku vyhrála radikální levicová strana. A jako každá levicová strana chce přestat šetřit a začít utrácet. Kromě jiného se jí ani nechce platit dluhy. Takový scénář mají ve svém repertoáru snad všechny levicové strany světa, naši zemi nevyjímaje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Stuchlik 4.2.2015 17:21

Re: No co Ukrajina roky neplatí

Pokud vím tak tunelář Keller je bílý kůň ruské KGBácké mafie, největší tunel v dějinách ČR tzv.vyrovnání ruského dluhu mají na svědomí Zeman a jeho ruští kamarádi. Takže řeči o ukrajinských zlodějích jsou v souvislosti s tímto státem totálně mimo mísu.

J. Jurax 3.2.2015 2:01

Re: Řečtí politici se chovají docela racionalnr

Jak to říkal feldkurát Katz? To se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou ...

J. Jurax 3.2.2015 1:59

Re: Není dluh jako dluh.

Zaměstnanci taky už dnes ...

J. Jurax 3.2.2015 1:55

Re: No co Ukrajina roky neplatí

Zloděje nezavřeme - tedy ty velké. Jsme totiž právní stát, takže právníci je z toho vysekají. A s majetky je to zařízeno taky tak, aby se nedaly zabavit - každý právník je s to poradit pár triků ...

O. Horák 2.2.2015 21:33

No co Ukrajina roky neplatí

a my se můžeme zbláznit štěstím, že z našich daní zaplatíme za zlodějny Ukrajinské politické špičky a oligarchů.

Ukrajinci (občané) totiž léta za své dluhy platí, jen oligarchové bohatnou a Ukrajina dluží.

Takže co třeba se domluvit, že když občané pracují a platí, tak jim dáme šanci a zloděje zavřeme a dluh splatíme z jejich majetku?

J. Schwarz 2.2.2015 21:17

Re: Sledovací systémy, válečné fregaty, obrněné

Aha. Tak Řekové dávali asi o 1.5% z rozpočtu víc na armádu  než my a během deseti let z toho byly stamiliardy EURo. Divná matematika. A falšovat statistiky jim taky, chudákům, nařídili němci?

J. Schwarz 2.2.2015 21:13

Re: Dluh je možné zlikvidovat buď splacením nebo bankrotem.

jenže teď snad Syriza chce ne po bankách, ale po státech které Řecku pomohly aby škrtly dluhy... Banky a bankéři jsou za vodou. Mimochodem, ti už během prvního "zachraňování Řecka" polovinu dluhů odepsali. Zato já pamatuju propagandu před naším vstupem do EU - s tím vysmátým řeckým párkem důchodců, jak si pod olivovníkem popíjejí vínko k řeckému salátu... A pak na další masáž, jak se / s pomocí fondů EU / na Olympiádě nedá prodělat. Přece podívejte na Řecko, ten rozvoj, a ta nádherná sportoviště...

J. Kanioková 2.2.2015 21:08

Ano, souhlas..

J. Kavalír 2.2.2015 16:39

Re: Dluh je možné zlikvidovat buď splacením nebo bankrotem.

Máte to nějak pomotané. V tomto případě jsou tím silnějším zase "majitelé peněz" - banky, které půjčovaly někomu, kdo evidentně nemohl v budoucnu dluh splatit, s nekřesťanskými úroky. Když se jim "podnikatelský záměr" nepovedl, tak chtějí peníze po celé EU, tedy po daňových poplatnících. Co by těm poplatníkům daly, kdyby se jim "podnikatelský záměr" zdařil? Nic. Zisky privátní, ztráty "socializované".  Připomíná mi to 90. léta, kdy banky u nás půjčovaly na zástavy s minimální hodnotou (polorozpadlé budovy, bezcenné "drahokamy"...) a ztráty jim pak zacáloval stát a ještě se těch 500 miliard hodilo na hrb vládám, které dluh zplácely a dodnes se jim vyčítá, že zadlužily stát.

V. Kain 2.2.2015 16:12

Re: Není dluh jako dluh.

Ti naši levičáci se chovají naprosto stejně.Dosvědčuje to rozšiřování byrokracie,zvyšování stavu policie o tisíce.Přitom vůči okolním státům máme policistů dost,jenom jaksi v ulicích nejsou vidět.Přidávání na platech a nyní naposledy nestydaté přání Marksové přidat až 25% vládním úředníkům,chudinkám sedřeným.Ministr financí rabuje státní rezervy a říká vždyť tam ty peníze bez užitku leží.Pokud by ty peníze použil na snižení našeho 1.7 bilionového dluhu,tak by se to dalo pochopit i když státní rezervy by měli být nedotknutelné.On je ale je ale s naprostým klidem prožral.Nyní už se začíná uvažovat o navyšování daní pro firmy.Kdo to nakonec odskáče je jasné.Bude to ten, kdo pro tento stát ještě něco smyslplného dělá.Dneska firmy,zítra zaměstnanci.

M. Martin 2.2.2015 15:37

Re: Polanecký je expetr na úplně všechno.

Lesniaka ignorujte je to debil.

J. Schwarz 2.2.2015 14:09

Re: Polanecký je expetr na úplně všechno.

marně hledáte? Ani se vám nedivím, jste totiž exemplárním levičákem co vidí pravičáka i u anarchistů. Od kdy je Obama, ještě před pár lety modla levičáků celého světa předem "poctěná" nobelovou cenou "míru" pravičákem?

J. Schwarz 2.2.2015 14:06

Re: Není dluh jako dluh.

V tomto případě tedy nejraděj z Evropy rychle pryč - pokud se tedy nehodláme chováním přiblížit třeba tomu Řecku a vidíme vzory spíš v německu. Jinak totiž budeme jenom platit, platit, platit!

J. Schwarz 2.2.2015 14:03

Re: Dluh je možné zlikvidovat buď splacením nebo bankrotem.

Socialismus je - ostatně stejně jako katolicismus - v opozici proti přírodě a jejím zákonům. Příroda a její zákony totiž  preferují silnější, zdravější a životaschopnější před slabšími a nemocnými. Socialismus a křesťanství hlásají opak, pomoc slabým a nemocným na úkor silných. Tohle ale jen mění kriteria síly a úspěchu - zase vyhrávají  silnější, jen kritériem síly a úspěchu není schopnost něco vytvořit ale schopnost žvanit, slibovat, získat si "masy".

P. Joch 2.2.2015 13:36

Re: Polanecký je expetr na úplně všechno.

No jo, on ten Obama a demokrati obecně, jsou vlastně pravičáci jako poleno, že ano?

J. Kavalír 2.2.2015 13:27

Re: Dluh je možné zlikvidovat buď splacením nebo bankrotem.

"Bere těm, co ještě mají a snaží se zaplatit za ty, co už nemají. " Souhlas, jen tam mělo být "...zaplatit BANKÁM, za ty...". Bylo by z toho alespoň jasné, ve prospěch koho tato společnost funguje. Prostě zaplatíme z daní těch, co vytvářejí hodnoty, těm, kteří se jen snaží si tyto hodnoty přerozdělit ve svůj prospěch a to s pokud možno nulovým rizikem.

J. Chaloupka 2.2.2015 13:05

Dluh je možné zlikvidovat buď splacením nebo bankrotem.

Potíž je v tom, že Evropa bankrot nechce a za každou cenu se brání. Bere těm, co ještě mají a snaží se zaplatit za ty, co už nemají. Bankrot je jediný očistný proces kapitalismu. Jen v socialismu se přelívá od schopnějšího a pracovitějšího k neschopnému a línému. Na konci budou všichni chudí. Vždyť my jsme tuhle cestu už jednou prošli. Jak to, že tu zkušenost nedokážeme přenést do Evropy a musíme jít stejnou cestou ještě jednou?

J. Hejna 2.2.2015 12:56

Re: Sledovací systémy, válečné fregaty, obrněné

Neváhejte, pane Lepko, napsat, až budete s něčím souhlasit.

J. Kavalír 2.2.2015 12:17

Není dluh jako dluh.

Dluhy by se dělat neměly, ale půjčují si všichni. Rozdíl je ale v tom, jaké úroky věřitelé požadují například po Německu a jaké po Řecku. Ten rozdíl je řádový a měl by vyjadřovat riziko, s jakým věřitel peníze půjčuje. To riziko podstupuje dobrovolně s vidinou zisku. Pak ale nastane problém se splácením a věřitelé chtějí své peníze zpět s snaží se přenést riziko na jiného (Euroval). Pokud by se jim to mělo podařit a půjčky by se měly splácet z peněz daňových poplatníků po celé Evropě, není nejmenší důvod tyto půjčky splácet i s nehorázným úrokem, ale maximálně s úrokem, za který si půjčují bezpeční klienti (např. Německo). Věřitel by totiž žádné zvýšené riziko nenesl a neměl by tedy důvod požadovat vyšší úroky. Když prodělá kterýkoli podnikatel na jedné zakázce, tak ztrátu pokryje ze zisku z ostatních zakázek. Proč by zrovna banky měly mít nějaká privilegia? Určitě nepůjčovaly jen Řecku a pokud ano, je to jen jejich chyba. Pokud by měla EU něco garantovat, tak snad jedině vklady v těchto bankách, které nepokrylo povinné pojištění. Samotná banka by pak mohla zkrachovat.

K. Vyšata 2.2.2015 12:08

Re: Sledovací systémy, válečné fregaty, obrněné

Popírání argumentů? Jak pravicové.

Příště než vykřiknete, pozorně si na co reagujete přečtěte.

Jak jsem napsal, překotné zbrojení "na dluh" je jeden z velkých problémů který dostal Řecko do situace v jaké je. Jeden z mnoha....... ale dost velký...

J. Lepka 2.2.2015 11:38

Re: Nevzalo to odkaz

To je pěkný prů.er!

Ale autor píše o Senátu, nemáte taky link ?

J. Lepka 2.2.2015 11:33

Re: Sledovací systémy, válečné fregaty, obrněné

Zase selektivní vybírání argumentů ? Jak socialistické !!!

J. Lepka 2.2.2015 11:32

Re: Polanecký je expetr na úplně všechno.

Neplácejte nesmysly a přečtěte si některý z článků profesora Ulče.

Š. Hašek 2.2.2015 11:24

Re: Jen ať neplatí. V tom je šance na rozpad

Stejně nemá z čeho.

A vidím to podobně, další státy budou následovat.

F. Lesniak 2.2.2015 11:20

Polanecký je expetr na úplně všechno.

Minule "zasvěceně", ale hlavně urputně  řešil případ údajné pedofilie, teď řeší ekonomiku Řecka. Levičáci se podle něj na celém světě neliší. Žijí na dluh a zadlužují příští generace. Marně hledám nějaké vládnoucí levičáky v USA či jiných kapitalistických státech, kde míra zadlužení dosahuje astronomických částek. USA má státní dluh cca 107% a třeba Čína 22" HDP. Na dluh se samozřejmě žít nemá, ale kecy o tom, že dluhy dělají jenom levičáci jsou jenom další hloupé plky autora. A také je třeba vzít v úvahu, na co a komu šly všechny ty výdaje v Řecku.

V. Mlich 2.2.2015 10:24

Nevzalo to odkaz

http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=55930&o=6

V. Mlich 2.2.2015 10:24

Jak neprošlo?

Tady je jmenovitý seznam lidí, co za to zvedli ruku: Hlasování PS ČR euroval

K. Vyšata 2.2.2015 10:17

Sledovací systémy, válečné fregaty, obrněné

transportéry, útočné stíhačky, bombardéry, ponorky.... nekonečný seznam výzbroje které dodávaly a dodávají zbrojovky z Německa, Francie a z dalších zemí EU a NATO. Zbankrotovaný stát si půjčuje od západních bank aby nakupoval západní zbraně a zajišťoval pracovní místa jinde než v Řecku, taková česky řečeno, malá domů. Stát který se dá přirovnat k našemu dává dlouhobě kolem 3% svého rozpočtu na zbraně. Pro přirovnání, naši se zavázali, že do roku myslím 2020 dosáhnou až 2% výdajů na zbrojení. A tyhle šílené výdaje financované z půjček vynakládá Řecko aby se uchránilo před svým partnerem v NATO.

Takže jednoduché sdělení, že si žili Řekové nad poměry je jen zjednodušení a nepochopení situace. Řeci jsou podstatně zodpovědní za nastalou situaci, ale ne za celou, a je celkem logické, že i část zodpovědnosti bude muset spolknout i EU.

K. Janyška 2.2.2015 9:27

Jen ať neplatí. V tom je šance na rozpad

zločinecké EU... Dzp.

V. Grycz 2.2.2015 1:34

300 miliard,

já myslel, že to neprošlo. To je na kulku do hlavy pro někoho.