6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Řecko, další díl dramatu

Již začátkem roku 2010, kdy ekonomická situace Řecka začala být vnímána v celé své vážnosti, byly jasné t ři věci. Za prvé, Řecko nemá šanci splatit své dluhy v plné výši. Pouhé kupecké počty jasně ukazovaly, že udržení platební schopnosti je nemyslitelné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 23.1.2015 14:01

S obsahem článku zcela souhlasím

Euro je politický a ne ekonomický projekt a proto nepadne, přinejmenším do doby, dokud budou u moci politici, kteří ho prosadili, respektive do doby dokud bude realizována integrace EU formou nátlaku silných států (metodou sociální a "zelené" ekonomické války)!

Vyhrůžky (např. kancléřky Merkelové), že by "neposlušné" Řecko mohlo být nuceno opustit Eurozónu, je nyní nutno chápat jako snahu zastrašit Řeky, aby nevolili Syrizu. Nejspíš se ale najde řešení, typu "vlk se nají a koza zůstane celá" (obě strany budou slavit úspěch)!

B. Rybák 23.1.2015 13:47

Re: Nelze jen suše konstatovat,

Souhlasím s Vámi. Na "pomoc" Řecku přispívala celá EU a převážná část té pomoci skončila v německých a francouzských bankách, které navíc získaly lukrativní řecký majetek a spolu se svými vládami ovládly řeckou ekomomiku!

J. Kanioková 22.1.2015 15:41

Souzním..

J. Schwarz 22.1.2015 15:00

Re: Dluhy můžete zlikvidovat jen splacením nebo bankrotem.

proč by si nás měl arabský svět koupit? Prostě  si to, co je v Evropě taky "znárodníme". Když to jde jinde, proč ne tady? Ať si ostatní taky nas...erou!

J. Chaloupka 22.1.2015 12:22

Dluhy můžete zlikvidovat jen splacením nebo bankrotem.

Jiná cesta není a to je jako přírodní zákon. Jen hlupák hledá jinou cestu a tak se lze domnívat, že za cenu mnohaset miliard z kapes daňových poplatníků se platil zejména čas.

Pokud bude Evropa nadále jen sekat dluhy, tak jednoho dne skutečně zbankrotuje. A to teprve bude fičák. Možná, že jednoho dne zjistíme, že naším majitelem je Katar a možná pár Rusů. A my bílí Evropané, budeme živit arabský svět, který si nás koupil za dolary z ropy. Pro normálního člověka platí, že je lepší mít cokoliv ve sklepě, než peníze v bance. A také je dobré zajímat se o to, jak žili naši předkové tak sto let zpátky. Na bývalé Jugoslávii jsme mohli vidět, jak rychlý je to sešup. Dnes jsou na tom tak, jako my na konci 70. let min. století. (Pro ty, co si to ještě pamatují.) A to byla jedna, z evropského hlediska, malá, země. Až zkrachuje Evropa, lépe nemyslet. Kde asi my budeme žádat o azyl? SA to zřejmě nebude. Tam se dnes musí za břicho popadat, jak jsme hloupí.

K. Vyšata 22.1.2015 11:44

Nelze jen suše konstatovat,

že se "záchrana" Řecka nepovedla, každému bylo od počátku jasné, že šlo o vyvázání některých bank se závazků a jejich záchrana z kapes EU daňových poplatníků. Teď už je bankovní sektor západních států v podstatě zachráněn a tudíž není důvod do Řecka nalévat další peníze. Dokonce si myslím, že finančníci drží palce levičákům co se derou k moci, protože jen opravdový bankrot Řecka může zamlžit jejich úlohu v rozkladu státu. Od začátku nešlo o Řeky, ale o poskytnutí času k zahojení ztrát.

M. Prokop 22.1.2015 9:18

Holt si tu slavnou Eurozonu i s Řeky

ostatní nedobrovolně zaplatí.

K. Janyška 22.1.2015 9:18

Argumentujte spontánními řády, jinak nebudete na kořenu věci

a nepomůžete objasnit skutečnost, pane autore. Nestačí popisovat viditelné... Dzp.