26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Řeči o euru jsou holou zbytečností

ČR se k přijetí eura zavázala už vstupem do EU. Bohužel to vypadá, že většina voličů to tehdy ani nevěděla. To je prostě obecným znakem referenda, že voliči mají v průměru méně informací, než by měli mít.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Laurencikova 5.2.2021 16:42

Ziju v Nemecku dost dlouho na to, abych srovnala situaci pred a po zavedeni Eura. Autorcin nazor, ze na Euru vydelalo Nemcko v zadnem pripade nesdilim. Opak je pravdou. Ceny zustaly temer takove, jake byly, jenom D se vymenilo na €, pri stejnych platech. Casem se ukazalo, ze novou menu je stale treba "zachranovat", stale se snizuji uroky pro sporice, az se dostaly na negativni uroven. Jinymi slovy: Kdyz si dnes ulozite Eura, zaplatite za to bance. Export sice buji, ale za jakou cenu? Nemci vlastne financuji svoje exporty sami (Target II). Je to asi tak, jakobyste sli nakoupit naproti do supermarketu a vedoudci vam "pujcila" ve dverich dvatec eur, abyste mel za co. Zatimco se v Cesku vsechno zlepsilo, v Nemecku se vsechno zhorsilo. Driv jste nenasli rozbite cesty, nebo nejezdici eskalatory, nebo cokoliv, co nefunguje. Dnes jsou rozbite cesty a nefunkcni zarizeni bezna vec. Politika EZB stoji nemeckeho danoveno poplatnika a sporice nekolik miliard Eur rocne. Mezi nami: Co je to za menu, kterou je nuto stale "zachranovat?" Ze Cesko dohani Nemecko i bez Eura, v tom davam autorce zapravdu. Doufam, ze si Cesi svoji korunu, a tim i moznost ji oslabit ci posilit a udrzet tim svoji konkurenceschopnost, uchovaji. Horsi nez financni politika je politika migracni a stale zuzovani hranic toho, co se smi rict a co ne... Ale to sem ted nepatri.

S. Sidlichovsky 5.2.2021 17:06

Díky za Váš příspěvek, zajímavé

K. Salajka 5.2.2021 19:12

Německo samozřejmě vydělalo. To že se chová jako manželka mého šéfa o které pravil : " Ať vydělám, kolik chci, vždycky to dokáže utratit." Makrela se rozhodla utrácet za pitomosti a v tom je ten problém, proto jste nezbohatli.

D. Laurencikova 6.2.2021 8:55

Jde o to, co povazujete za "pitomost". Angela Merkel odlozila nemecke zajmy davno v satne v Bruselu a OSN. Jeji politika vuci vlastni zemi je protiklad k Trumpovemu "America first". Vsechny podminky dojednane pri zavedeni Eura, ktere byly Nemcum zarucneny, kdyz odevzdavali svoji bajecnou marku, byly casem poruseny. Ted padla dokonce in "Schuldenbremse", posledni garant pro mezinarodni kreditovou verohodnost tohoto zmekcileho Eura. Merklova je udajne presto "nejoblibenejsi nemecka politicka", mame-li verit tisku. Co na to rict? "Kdo chce kam..."

K. Salajka 6.2.2021 9:35

Za pitomost považuji investici do migrantů specifických tím, že nejsou ochotni přijmout naši soudobou civilizaci. Opravdu A.M. rozhodla o nás, aniž by to s někým předem projednala A.M. a vyhlásila svoje slavné a nepravdivé "Wir schaffen das ". Druhou "chytrou" investicí je přechod na výrobu elektřiny, která bude jednak dražší a jednak povede k pravidelným blackoutům. Jinak jsem rád, že jste vyslovila názor, že je to vlastně Brusel, který cloumá svobodnou vůlí A.M. To Brusel asi přiměl Angelu předstírat, že řecké hospodářství bez problémů splní kritéria pro přijetí hned zítra. Nejspíš jsme to byli my s našimi 2 % v EU parlamentu. Schuldbremse padla, protože bylo třeba zachránit ( i ze slovenských peněz) německé a francouzské banky/těm také peníze šly, nikoli Řekům/ , Tyto banky nejraději půjčovaly dlužníkům, u kterých byla jistota, že nic nevrátí. Nebýt Číny vlastnili by němečtí průmyslníci celé Řecko, takhle ho mají napůl (jen to, co vynáší). Byla to A.M., kdo dva měsíce po přijetí maastrichtských kritérii rozhodla, že pro Francii a Německo takové omezení (maximálně 3 %)nebude platit. Ten, kdo Němce jako Čechy ruinuje, jsou Ti, kdo ovládají hospodářství Německa a Francie, A.M. je jejich loutkou. Země zotročené pod jhem EU můžou jenom souhlasit - Vždyť i naše- vaše Jourová má za cíl zabránit jakékoli kritice politiky EU pod záminkou mazání dezinformací.

D. Laurencikova 6.2.2021 13:46

Pane Salajka, dekuji za reakci. Netusila jsem, ze tech ca. 50 miliard rocne, ktere Nemci vydavaji za "poklad drazsi nez zlato" (J.-C. Juncker), tedy hospodarske migranty z Afriky a Orientu nebo ta urychlena "Energiewende", diky ktere mame nejdrazsi ceny elektriny v Evrope (a ktera presne jak rikate, povede k pravidelnym blackoutum), myslite temi "prkotinami". Ze je Merkelova loutkou kohosi (globalnich elit), je vic nez jasne. Zajimal by me vas nazor, jak to pujde dal. Diky corona-opatrenim a zelene politice jsme prave na nejlepsi ceste zlikvidovat si prumysl a stredni tridu... Prebujely nemecky socialni stat zatim plaval v penezich, ale to se asi bude diky nadchazejici nevidane konkurzni vlne menit... Dalsi zajimava otazka - Jak dlouho lze tisknout penize, nez do cele spadne jako domecek z karet? Jak se na to divate?

K. Salajka 6.2.2021 16:07

Myslím, že celá "migrační krize" a nápad na přechod na "Energiewende" jsou až reakce na ekonomickou situaci. V tichosti zanikl základní kapitalistický princip akumulace kapitálu. Banky už nesbírají peníze proto aby z nich měly zisk tak, že je někomu půjčí k hospodářské činnosti. Zisk přináší už jen kapitálové transakce, které jsou nezdaněné. Jejich centrem v Evropě byl Londýn. Z USA přešel do Evropy princip umělého trhu s nemovitostmi - bankám byla uložena povinnost poskytovat úvěry na bydlení i nesolventním klientům. Zároveň se stát zaručil bankám a pak vytiskl dolary navíc, aby slib splnil. To se přeneslo do Evropy a tak v žádné krizi nepůjdou ceny nemovitostí dolů jako to bylo u předchozích krizí. Peníze přestávají fungovat klasickým způsobem, což je nejlépe vidět na vzestupu bitcoinu.

Vedle životní úrovně migrantů jejíž úroveň je zaručena zákony na ochranu a údržbu azylantů, je tu péče o střední třídy a vůbec pracující, která je podmíněna jejich pracovními příjmy a s jejich poklesem se snižuje na částku blízkou nezabavitelnému minimu. Vydělat se dá lépe na pašování přistěhovalců a na gastarbeit rech, kteří podstatnou část příjmu vrátí v platbách za ubytovnu. Takzvaný kurzarbeit je už jenom dokončení úsilí které začalo tzv. agenturním zaměstnáváním. Totiž likvidace všech jistot které přinášel zákoník práce. V Evropě dneška je ohroženo vše, co jí formovalo jako společenství a nejvíc jí ohrožuje EU a Německo - über alles. Největším obchodním partnerem Německa je Čína, spojencem Erdogan a Nordstream je projekt, od kterého neustoupí, protože s Rusy Berlín vždy vyšel lépe než s V4. Obrovskou zátěž představují neziskovky. Asi 20 % z nich jsou smysluplné. Ostatních 80 % z nich jsou nástroje na cucání z rozpočtu pod jakoukoli záminkou. Pro provozovatele jsou maximálně ziskové, protože slouží jen tomu aby pod jakoukoli záminkou. Příjmy rozdělují především svým provozovatelům a protože jsou "neziskové" nikdy nezkrachují.

K. Salajka 6.2.2021 16:25

Oprava : neziskovky slouží tomu, aby vymýšlely zámnky pro čerpání prostředků na naprosto nesmyslné projekty

D. Laurencikova 6.2.2021 18:49

Toto je mozna v mnohych pripadech prislis mirne hodnoceni. "Neziskovky" maji velky vliv na utvareni spolecenskeho vedomi a deni.

D. Laurencikova 6.2.2021 18:47

Cili svet se v p...l obraci, a to nejen v EU. Zaujala me veta: "V Evrope dneska je ohrozeno vse, co ji formovalo jako spolecenstvi a nejvic ji ohrozuje EU a Nemecko - über alles." V poslednich letech jsem si s hruzou uvedomila, ze ti Nemci, kteri dnes sedi na vysokem moralnim koni, vozi si a chteji rozdelovat "uprchliky", a kteri kazdy jiny nazor vyhlasi za fasisticky a rasisticky a bojuji tedy stale "gegen rechts" a "gegen Nazis und Rassisten", jsou presne ty same natury, ktere vyvolaly pred ca. 80 lety nejhorsi valku vsech dob. Nektere veci jsou holt nemenne.:-(

M. Rohovský 5.2.2021 19:17

Paní Laurenciková, doporučuji Vám knihu Y.Varoufakise "Adults in the room" ( vyšla slovensky jako "Dospeláci v miestnosti" a určitě najdete i německé vydání) na řecké dluhové krizi popisuje fungování EU, ECB(EZB), EK apod. Na euru zajisté vydělalo Německo - velkých podniků, fondů a bank. No a "obyčejní" Němci (a nejen oni) to prostě musejí zaplatit.

L. Novák 5.2.2021 22:28

Y. Varoufakis - není to ten řecký levicový ekonom, co byl v ultralevé řecké vládě, když se řešil řecký bankrot? :-P

D. Laurencikova 6.2.2021 8:40

Velke podniky, fondy a banky jsou globalisticka zarizeni, nikoliv Nemecko. Bezni Nemci na Euru prodelavaji, jak spravne pisete.

Š. Hašek 5.2.2021 21:18

Velice vzácný, takový uměřený pohled někoho, kdo poznal "Švejky i Prušáky".

Oceňuji.

Patnáct let jsem tam trávil polovinu pracovní doby, dále hospody a volnočas.

:-)

L. Novák 5.2.2021 22:31

Zajímavý příspěvek k tématu. Díky!

P.S.: S tím nesmyslem "Green Deal" si Německo ještě bude muset sáhnout hluboko do kapsy. A bez hmatatelného užitku...

M. Pivoda 5.2.2021 15:57

Pro chřipečku Covid-19 je EURO indiferentní.

R. Toman 5.2.2021 15:13

Tak eurohurvínci si přejí euro, a balí to do nějakých ekonomických souvislostí. Za eurohurvínky to nejlépe vyjádřila Pekarová-Adamová, řekla že ČR by měla urychleně přijmout euro, i když je to v této době pro ČR ekonomicky nevýhodné. Ale, prý bychom se tím více připoutali politicky k EU. A o to těm eurohurvínkům hlavně jde, zesílit drátky na kterých jsme zavěšeni. Kdyby nebyli Britové moudří a přijali euro, tak se z kurately EU vymotávají ještě dnes, a za daleko dražších nákladů. Pokud by se jim to vůbec podařilo.[>-]R^

P. Brich 5.2.2021 15:15

R^

V. Církva 5.2.2021 15:20

Tak sestry Pekarová i Adamová mají tentokrát skoro pravdu. Ekonomicky to výhodné není a politicky bychom se k rudozelené progresivistické EU skutečně víc připotali, už by se nešlo odlepit.

Jsem příznivcem nějaké EU, jenže ne té Zelenorudé. Takže politicky se nepřipoutávat.

V. Církva 5.2.2021 15:09

Hlavním argumentem proč EURo nebrat je, že se Západ shlédnul v progresivismu, multikulturalismu a zeleném rudnutí.

Jakmile jsme si to uvědomili, já teda určitě, je třeba vše dělat pro to aby případný Czexit byl co nejjednodušší.

Š. Hašek 5.2.2021 15:12

Vidím to podobně.

J. John 5.2.2021 15:09

Ani sdělení, že "Na zavedení eura vydělalo Německo. " není pro Německo pozitivní. Ve zúčtovacím systému €-zony TARGET2 má Německo již více než BILION € přebytek. Naopak dlužníci jsou Španělsko, Itálie, Řecko,...

Německo tedy exportuje a jeho pohledávky jsou zapsány v systé u Target2 u ECB. Je jasné, že nikdy nebudou Německu uhrazeny. Je lepší mít peníze doma nebo na nějakém fiktivním účtu?

Š. Hašek 5.2.2021 15:20

No, v "Eurech to vypadá", že mě živí Německo. V praxi to neštymuje.

Německo živí Francii (a další) ....... no, třeba proto, aby tihleti vyživovaní zadluženci vždycky hlasovali s Německem! O všem! A proti mně, proti ČR.

Ten přebytek byl vytvořen i tím, že silnější Německo diktuje ostatním, jak se bude hrát. Jak se hrálo při našem "přistoupení".

Tak velký a "spořádaný stát" vydrží velké dluhy, zvláště, když kola se točí a může vyvážet. Vyvážet, byť ví, že něco z ceny odepíše. Stará zkušenost říká, že pokud obchod je zaplacen ze 65%, tak to velká firma vydrží a ještě vydělá. Malou to položí. Nás tohleto může položit. Němec to ví.

J. John 5.2.2021 16:35

To máte pravdu. V podnikové sféře se také dělá spousta švindlů. Např. se servisními službami (např. IT), které objedná místní filiálka u své zahraniční matky za velmi vysokou cenu, místo aby objednali u české firmy za třetinu. Dtto cena subdodávek z ČR a finálního výrobku Made in Germany.

D. Laurencikova 5.2.2021 16:52

Presne tak to je. Nakonec nezbude nez "Schuldenschnitt" a Nemecko svoje pohledavky odepise. Doma nebo na fiktivnim uctu...? Penize je v Nemecku lepsi nemit vubec, protoze diky inflaci a negativnim urokum mate cim dal tim min. Co se soukromeho majetku tyka, jsou Nemci pred Portugalci vlastne ti nejchudsi v "zapadni" Evrope. Ostatne i v Cechach ma kazdy svuj vlastni byt nebo domek, nebo oboji. V Nemecku jenom malokdo.

J. John 5.2.2021 17:10

Předpokládám, že pohledávky z Target2 zaplatí ECB vytištěním dalších peněz, takže se jen zvýší inflace a na úhradě se tím budou podílet všichni v €zoně.

Už psali něco o tom, že Target 2 nahradí targetem 3.

M. Rohovský 5.2.2021 19:21

Nicméně exportní firmy euračky dostávají jinak by neměly na materiál, suroviny, platy ... Odkud ty peníze asi tak jsou?

J. John 5.2.2021 20:29

Zařizuje to zúčtovací systém Target2. Přes něj se zúčtovávají dluhy a pohledávky všech bank €zony. Přečtěte si na webu, jak Target2 funguje.

K. Šubrt 5.2.2021 12:11

Vzkaz pro Ing. Šichtářovou ............

Milá paní ředitelko !

Je zřejmé, že toužíte být lepší než všemi uznávaný ekonom VProf.Doc.Ing.V. Klaus CSc. dr.h.c. multiV. Nutno podotknout, že i když se budete snažit sebevíc, včetně rafinovaných Hurvínkovsko-Máničkovských relaci na Radiu Z s drahým manželem, nikdy, nikdy, ale doopravdy nikdy nedosáhnete intelektuální úrovně aúspěchů a uznání kterými je obdařen Prof. Klaus, kterému nesaháte ani po kotníky. Snaha se zviditelnit spoluprácí s jeho synem Quasimodem, příspěvky do NP atd. Vaší situaci v chápání světa nezlepší. Jste a zůstanete na vedlejší koleji a to i když Prof. Klaus tady s námi nebude, ale jeho odkaz nikdo, tedy ani Vy s Pikorou nepřekoná. Smiřte se s fakty, bude to tak pro Vás lepší;-D;-D;-D

A. Nový 5.2.2021 12:52

Šubrte, vy jste intelektuální kripl!