8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Řeč faktů

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ludva 15.3.2009 15:55

Autor skromně pomlčel,

že ekonomika se dostala nahoru především za 8 let vlád ČSSD, kdy HDP vzrostl asi o 62 %. A napravili se průšvihy vlád předešlých, které vedly až do balíčkové krize. Nyní vládne ODS a krize je tu zas. Není pravda, že ODS za tuto krizi nemůže. Může, protože zastává politiku, která ke krizi vede - rozevírat nůžky mezi příjmy bohatých a chudých.

Jerome 15.3.2009 17:40

Re: Autor skromně pomlčel,

Ludvík za to nemůže. Plete si daně spotřební, DPH, daně z nemovitosti a odvody sociálního pojištění a vstupné do musea kuriozit. A tady může povědět všechno, čím tak strašně trpí. To předsedovi ČSSD tolik noviny na ruku nejdou. Buďme smířliví a ne jako ONI.

jirik 16.3.2009 9:15

Re: Autor skromně pomlčel,

Nevím, jestli má cenu negramotnému  znovu opakovat, že růst ekonomiky za vlády ČSSD se nesl  na vlně světové konjuktury a že za tohoto růstu o 5-6 % tu bylo půl milionu nezaměstnaných (skoro 10 % ),protože vláda levých lidumilů rozdávala soc. dávky i podpory každému, kdo si o ně řekl.Proto taky narostll dluh jejich vlády  asi o 580 mld a budou ho splácet ještě naši vnuci. Až koaliční vládě se podařilo snížit nezaměstnanost na 5%  a dluh na 20 mld za rok a nebýt světové krize, ukázala by těm levákům, jak se má hospodařit.

Ludva 16.3.2009 11:57

Re: Autor skromně pomlčel,

Řeč faktů je jasná. Vláda ODS = krize, s tím nic nenaděláte.

jirik 17.3.2009 10:18

Re: Autor skromně pomlčel,

Už ve VUMLu vám říkali, že vláda pravice způsobí globální oteplování !

KK 15.3.2009 11:33

potrefené husy

Je zajímavé, jak se všichni vzteklouni ozvou, objeví-li se článeček, kde se nenadává na poměry a nespílá Klausovi a ODS i za globální oteplování.Téměř podle antického Cata :Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno ! Což pronesl po každé své promluvě v Senátu. Popíchnu je ještě víc, když shrnu, co udělal dobře a co špatně: Rychlá privatizace a odmítnutí "třetí cesty" byla zmíněno už v článku a tabulka transformujících se zemí v týdeníku Ekonom je jasný důkaz, že v té mizerii konce plánované ekonomiky to byla dobrá strategie, přes všechny nedostatky. Směnitelnost koruny bylo další plus, které nastavilo (ne)výkonnost ekonomiky, přivázané na RVHP, do reálného postavení vůči tržní Evropě a to byl základní předpoklad k transformyci.  Stejně důležitou úlohu sehrál Klaus při dělení státu, kdy nás nenechal oškubávat Mečiarem, jak by se stalo, kdyby rozhodoval propagátor dvojdomku Velké minus má za tolerování tunelů. ale to bylo v článku také zmíněno. Čili 4 : 1 vyhrává Klaus a třeba se vzteky uňafejte, čoklíci. Nemyslím si, že  prezident potřebuje moji apologetiku, umí se obhájit sám, je možná sebestředný a nymyšlený, ale je také vzdělaný a sečtělý, na rozdíl od  kritiků všeho (tedy kromě starých "dobrých" časů).Jde mi jen o to že ani já nevidím uplynulých dvacet let jen jako samé neúspěchy, ale přes všechny těžkosti a omyly i zlodějny, je to začátek dobré cesty.

Ladislav N 15.3.2009 13:13

Re: potrefené husy

 ;-)R^

isi 15.3.2009 0:32

to je pouze placani nesmyslu bez logickeho ekonomickeho mysleni

Ja jsem priltel  ekonomickych simulacnich modelu ,  tyto  modely nemusi byt prilis presne  aby se vesly na  laptop, coz je bez problemu.  mohu si nasimulovat jakekoliv  podminky  uroky hypoteky a uvidim  proc to funguje jako na dlani. Proc takove modely neexistuji   ? lidi by byli prilis chytri a  mohli by se ptat proc to nebo ono.  Jedna z jasnych odpovedi by mohla byt ... volny obchod neexistoval a neexistuje a  tak jiste zeme se maji dobre  mnohem vice  nezli jine (severnti korea  jizni korea jako priklad blokovani trhu) , diky  tomu ze maji  moznost udelat penize a jine nemaji. Coz je pro mne jasnejsi odpoved  nezli toto bla bla bla!!!!!. O proti tomu jsem nikdy nepochopil  proc centralni komunisticke rizeni  bylo tak spatne neschopne kdyz se ritime  do stejneho systemu pouze z prava  diky globalisaci  a  koncentraci moci v rukou bank.   ( z hlediska  ekonomickeho modelovani na pocitaci  vcetne psychologie lidi) . Jednina MOZNA  odpoved je manipulovani trhu a o cem se tady pak bavime  , neb  to jsou pouze nepoctive kecy vazeny pane.

isi

Ladislav N :-))) 15.3.2009 1:47

Re: to je pouze placani nesmyslu bez logickeho ekonomickeho mysleni

Tak vy zvládáte simulaci lidského myšlení a davových jevů? Klobouk dolů! ;-P

Pytel 13.3.2009 13:02

kupředu pravá

"Romane, čím chceš být, až budeš velký?" - "Notorickým pobíračem sociálních dávek. Po ničem jiném netoužím, paní učitelko."

Jo, takový skutečný pravičák, když ráno výjde ven z domu, tak se necítí jako člověk dřív, než z okna svého auta neuvidí před obchodem žebrat aspoň jednoho bezdomovce.

A to HDP na hlavu (pochopitelně počítané jako parita)? To o skutečné životní úrovni průměrného námezdního pracujícího neříká zhola nic. Stačí se podívat na HDP a životní úroveň v některých polofeudálních zemích, jako jsou např. islámské země jako Egypt, nebo třeba Mongolsko. Krásné jurty tam mají přímo na okraji Ulanbátaru. Hned bych si to s nima vyměnil.

j 13.3.2009 13:47

Re: kupředu pravá

Pastevca můžete dělat i tady

Pavel Urban 13.3.2009 15:12

Dívám se, dívám

ale ta souvislost mezi životní úrovní průměrného námezdního pracujícího a HDP zde přece jenom existuje. Ostatně do České republiky jezdí gastarbeitři i z toho krásného Mongolska. Pokud si to chce Pytel s některým z nich vyměnit, myslím, že o zájemce nebude mít nouzi.

Pytel 13.3.2009 15:55

Re: Dívám se, dívám

Ale vždyť jo. Existuje. Saudská Arábie má HDP na hlavu v paritě o malinko nižší než Česko. Třeba. Egypt úplně dole na pěti tisících. Mongolsko na třech. Jsou tam ti lidé na tom čtyřikrát, pětkrát, šestkrát hůře? Mají pětkrát větší hlad? Co tedy to HDP na hlavu v dolarové paritě vlastně měří? Ono měří jakou má průměrný jedinec z dané země účast na spotřebě produktů světového trhu. Nic víc. Takový Mongol má koně, a někteří mají i ptáka. Já nemám ani koně, ani ptáka.

j 13.3.2009 16:45

Re: Dívám se, dívám

Já ptáka mám:-D Jinak zkuste srovnávat demokratické země a zjistíte, že čím vyšší HDP tak i plat za určitý pracovní výkon bude vyší

Pavel Urban 13.3.2009 19:00

Re: Dívám se, dívám

Zda mají v Mongolsku 5x větší hlad než v České republice, to nevím. V každém případě těch, kteří jdou za českým HDP je nepoměrně více než těch, kteří emigrují do Mongolska kvůli koňům a ptákům. Pokud posuzujeme kvalitu života v té či oné zami, pak "hlasování nohama" patří ke klíčovým faktorům. Jeho tvůrci totiž za "správnost ukazatelů" ručí svým vlastním osudem. Jakkoli je HDP hrubým ukazatelem, s tímto faktorem koreluje rozhodně více, než vlastnictví koně, ptáka či stanu.

Pytel 13.3.2009 22:45

Re: Dívám se, dívám

Zcela vážně. Těch pár tisíc mladých mongolů si jede do Evropy pro peníze, aby si doma mohli koupit věci, které se do Mongolska dovážejí a na které by doma peníze tak snadno nesehnali. Nikdo z nich tu nechce zůstat, na to je v Mongolsku příliš dobře.

Na druhé straně, až přinutíme naše zaměstnavatele platit Mongolům naše alespoň minimální mzdy, pojištění a bydlení podle našich hygienických norem, tak uvidíme, kolik si jich potom ještě od těch agentur objednají.

Pavel Urban 14.3.2009 8:57

Re: Dívám se, dívám

Tak oni potřebují peníze ?

A nesouvisí náhodou otázka peněz s životní úrovní ? Kdybyste psal o "kvalitě života", dalo by se o tom snad diskutovat.

Pokud v tomto případě rozdíl HDP nesouvisí s "životní úrovni průměrného námezdního pracujícího", jak je možné, že Mongolové doma neseženou na dovážené věci peníze, zatímco tady ano ? V zemi, kde nemají zajištěnu ani minimální mzdu, pojištění a bydlení podle místních hygienických norem ?

Ladislav N 15.3.2009 14:07

Re: Pavel Urban IP: 88.100.238.xxx

Životní úroveň je relativní pojem. Hanzelka a Zikmund kdysi na své výpravy do tropů vozili pytle laciných barevných korálků. V očích mnoha domorodců museli být nepředstavitelně bohatí. ;-P

Zřejmě ty peníze Mongolové neseženou proto, že doma nevyrábějí dostatek toho, co by mohli nabídnout k prodeji v zahraničí a mají tedy na mezinárodním trhu malou nabídku zboží, tedy i málo "dolarů" na výměnu za jejich domácí měnu. A tedy i poptávku po zahraničním zboží přesahující možnostem si na ně doma vydělat. Mongolsko bylo komunistickým státem, nebo snad ještě je?

A když už jste u té minimální mzdy, proč se firmy ze Západu tah hrnou do totalitní komunistické Číny, kde jistě občané jsou komunistickým režimem chráněni minimální mzdou, aby tam umístili své výroby? ;-P

Mongolové a "bydlení podle místních hygienických norem"? Kterých místních? Našich nebo mongolských pasteveckých? Tam se stěhují a bydlí v jurtách. Samozřejmě zdaleka  ne všichni.  A není to zase tak dávno, co prý byla mongolská populace promořena syfilitidou s ohledem na místní zvyklosti. Hygienické normy tam zaváděl komunistický sovětský svaz, mají-li jaké... ;-)

takyekonom 13.3.2009 12:59

Rychlost privatizace

Víra některých lidí v pohádku o možném vytvoření bezchybných zákonů je spíše prací pro psychology či psychiatry. Kdyby se tehdy s privatizací čekalo na ten "správný" zákon, byl by dnes veškerý majetek rozkradený "legálně" politiky. Naopak forma kuponové privatizace nedala zlodějům potřebný čas. Máme více než 15 let od KP a zákony by tedy měly být OK. Že tomu tak stále není (a nikdy nebude) jsou důkazem i dnešní "tunely" a finanční podvody všeho druhu. A to nejen u nás (Madoff, ...)

jkotek 13.3.2009 11:27

Kuponovka byla v poradku - cokl je jinde

Kuponova privatizace byla i po strance pravni naprosto v poradku. Tunelovaci pes je zakopan jinde.

V pripade fondu tim psiskem je jedna nepatrna zmena - pozmenovaci navrh myslim z pera ODA, ktery odstranil oddeleni majetku spravce fondu od majetku klientu. Diky tomu mohl spravce fondu fiktivne navysit svuj vliv ve fondu a vyzdimat jej do mrte.

Druhym coklem je justice jako takova a jeji pravni pozitivismus. Nepotrebujeme zadny zakon proti tunelovani - takova aktivita sla stihat jako podvod jiz v roce 1990.

Petr Benes 13.3.2009 11:34

Re: Kuponovka byla v poradku - cokl je jinde

presne tak. u nas nefungovala ochrana akcionaru. bylo to diky umyslne deravym zakonum.

modrý fták 13.3.2009 17:49

Re: Kuponovka byla v poradku - cokl je jinde

Když byla ta naše "kuponovka" tak v pořádku, tak proč je dávana na  VŠ  západně od naších hranic , jako velmi v praxi neodborná  privatizace - přímo je jmenovaná jako učebnicový ostrašující příklad.

Kdyby byla tak výborná - Profesor ma již dávno nobelovku.

Petr Kunetka, sileny zlocinec 13.3.2009 18:48

Re: Kuponovka byla v poradku - cokl je jinde

Jak kde. Zavisi od politickych preferenci profesoru, nekde je davana jako priklad dobre privatizace.

Nicmene, vysledky (prezentovane v clanku) mluvi jasne. Nobelovku dostal treba Arafat za mir, a v ekonomii ji dostavaji temer vyhradne neokeynesiani, ac praxe jejich teorie vyvraci. Nobelovka neni tak uplne kriterium ;)

Jiřík 13.3.2009 11:15

Vážený

Srovnáváte průmyslovou zemi-nás, se zeměmi takřka rozvojovými.Václav Klaus je mizerný ekonom i president.No,Vám Modrým ideologům projde všechno....

westík 13.3.2009 11:22

Re: Vážený

nemusíte tolik "okecávat"  prostou větu: Nenávidím Klause" :-/

j 13.3.2009 13:51

Re: Vážený

S rozvojovými? Všechny jsou postkomunistické možná teď jsou rozvojové

Pavel Urban 13.3.2009 15:16

Re: Vážený

Opravdu si myslíte, že je tak velký rozdíl mezi zemí rozvojovou a zemí průmyslovou, leč zaostalou ? Pokud nemáte pozice na trhu, pak to zaostání nemusí být absolutně ani tak velké. Úplně stačí, když se trhy, na kterých chcete prodávat, bez Vás docela dobře obejdou.

Petr Kunetka, sileny zlocinec 13.3.2009 10:18

Celkem ujde

I kdyz ta Ukrajina je trochu znacne zjednodusujici (ackoliv to, co pisete JE vyznamny faktor ;)

Oproti tomu, co ctu v novinach bezne je to, bohuzel, spicka...

Petr Benes 13.3.2009 9:31

ja myslim, ze pred kuponovkou nebylo nutne "vyrabet"

nejake zakony, stacilo je prevzit ze zapadnich zemi, kde trh uz nejakou dobu funguje. ale to by se toho asi nedalo moc rozkrast. to by asi skoncil ve vezeni i Neff. :-P kdyz se da pockat s valorizaci duchodu, urcite se da pockat i se zdrazovanim energii, zvlaste kdyz jejich cena klesa. no a socialni davky by se mely omezit jako na Slovensku. zadnych 30 tisic na rodinu. soucet vsech davek maximalne 10 tisic a konec.

westík 13.3.2009 11:15

Re: ja myslim, ze pred kuponovkou nebylo nutne "vyrabet"

 S tím přebíráním zákonů je to hloupost - pán Beneš asi ví o právu tolik, kolik by se vešlo pod poštovní známku :-/ Tento argument mně připomíná červenou knihovnu: Libuška z myslivny, kde došlo k výměně mozku hraběte s mozkem nějakého zedníka ;-D  Důchod se valorizuje s ohledem na inflaci ,a pokud si vzpomínám, valorizován BYL !  S omezením výplaty sociálních dávek  by se dalo souhlasit !