17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Pyrrhovo rozpočtové vítězství

Statistikové ministerstva financí zveřejnili výsledky hospodaření za rok 2013. "Výsledek hospodaření státního rozpočtu nejlepší od roku 2008," hrdě hlásá titulek tiskové zprávy. Dobrá. Radujme se, že náš stát nekrachuje - zatím to vskutku zdaleka nehrozí -, ale podívejme se na souvislosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 5.2.2014 23:44

Re: Daně lze jednoduše popsat tak

Souhlas. I s tou poslední větou :-)

J. Vintr 5.2.2014 23:42

Re: Daně lze jednoduše popsat tak

Ono jde především o to, kolik "neproduktivních" (i ti takzvaně potřební nevytvářejí většinou žádné reálné hodnoty) jsou ti produktivní schopní uživit. A dnes (vzhledem k tomu, že stát není schopen vystačit s tím, co vybere na stále se zvyšujících daních) už je těch neproduktivních evidentně víc, než je únosné. Ale místo toho, aby se s tím něco dělalo, stát počet neproduktivních lidí stále zvyšuje (mimo jiné i přirozenou cestou stárnutím populace). A protože je v tomto státě plus mínus pořád stejně lidí, tak tím i zákonitě ubývá lidí, kteří by na ně dělali. A je to víceméně nevratný proces, protože naprostá většina lidí, které živí stát, už nikdy nebude schopná dělat něco užitečného. Čili jsme na jasné cestě do pr...

J. Jurax 5.2.2014 22:47

Re: Daně lze jednoduše popsat tak

Nesouhlas s oběma Vašimi příspěvky.

Ono ty "nucené" služby nepotřebujete jen do té doby, dokud je nebudete potřebovat. Třeba až Vás vykradou nebo přepadnou, až se Vám předškolní potomek zatoulá do lesejčka a nebude k nalezení a policajti budou pročesávat lesy - to jim snad i uvaříte čaj z vlastního ... nebo až Vám chytne střecha nad hlavou nebo budete zaklíněný v havarovaném autě ...

A protože  ty "nucené" služby jsou na solidárním základě, pokud máte malý příjem, resp. platíte (OSVČ) málo, tak na tom vyděláváte. Když budete vážně ochoříte, tak docela hodně. Pokud ovšem vyděláváte hodně jako zaměstnanec, máte smůlu - ledaže budete často bourat, marodovat a semtam Vám vyhoří bydlení.

Ono představa, že jste zaklíněn v převráceném autě a přijedvší záchranáři se budou nejdřív zajímat, zda si odebíráte a platíte jejich služby (dobrovolně, nikdo Vás přece nemůže nutit) nebo jestli máte cash hotovost na zásah, když si je neodebíráte - když ne, tak nazdar, jste svobodný člověk a svododně jste se rozhodl - je úsměvná. Zvlášť když bude z proražené nádrže kapat benzín ...

J. Jurax 5.2.2014 22:23

Re: Otázka zní jinak: Můžeme si dovolit tolik záchranářů, lékařů

Ano, tak zní správná otázka. Ovšem to je něco jiného než text pana Vintra, na nějž jsem reagoval.

V. Halašta 5.2.2014 20:48

Re: Pláč nad správným hrobem?

Investovat v korunach.

P. Khail 5.2.2014 17:23

Re: Daně lze jednoduše popsat tak

Když už nejste schopen polemizovat a argumentovat ke konkrétnímu textu, zkuste alespoň neurážet, to byste snad zvládnout mohl, co říkáte pane Václavíku, když už jste ten neužitečný chytrák?

V. Vaclavik 5.2.2014 16:48

Re: Daně lze jednoduše popsat tak

Na uzitecnych hlupacich jako vy pane Khaile, stoji tento bordelstat.

P. Khail 5.2.2014 15:51

Re: Počty policistů.

Asi to nelze úplně zjednodušovat, někteří odborníci tvrdí, že český policista je (proti jiným zemím) zavalen velkou mírou administrativy a nemá tedy tolik času na práci v terénu.

P. Khail 5.2.2014 15:48

Re: Pláč nad správným hrobem?

Jaké investiční rady máte na mysli?

P. Khail 5.2.2014 15:47

Re: Daně lze jednoduše popsat tak

Jestli je nebo není stát policejním spíš závisí na moci policie než na počtu jejich příslušníků, příklad s povinným ručením je také mimo, auto mít nemusíte. A i když ho máte, kdo by podle vás měl hradit výjezdy hasičů k nehodám? A ještě jedna důležitá věc v této souvislosti, výši pov. ručení neurčuje stát, ale komerční pojišťovny a jeho výše je stanovena m.j. naprosto férovou konkurenční soutěží, tedy nic socialistického.

V. Hajková 5.2.2014 13:06

Re: Počty policistů.

Česko   patří  ke  20  - NEJBEZPEČNĚJŠÍCH - zemí  světa!

V. Hajková 5.2.2014 12:59

Re: Jó Gůgl, to je síla :-))

Toto  je  novější-  http://www.lidovky.cz/srovnani-vic-policistu-nez-cesko-ma-uz-jen-kypr-a-malta-p17-/zpravy-domov.aspx?c=A120725_183814_ln_domov_spa

K. Frauknecht 5.2.2014 12:44

Jó Gůgl, to je síla :-))

Zkuste např.: http://bezpecnostni-sbory.wbs.cz/clanky/2-2009/Vyvoj_policejni_hustoty.htm

F. Svoboda 5.2.2014 11:18

Počty policistů.

Rád bych věděl, kolik policistů připadá na 1000 obyvatel u nás, a v sousedních zemích. Kdo to ví, nechť prosím odpoví .

V. Halašta 5.2.2014 10:57

Pláč nad správným hrobem?

Pan Kohout má možná pravdu ale možná se také mýlí, stejně jak se mýlil při svých investičních radách.

Každopádně při hodnocení minulých vlád by bylo vhodné zvolit nějaký ukazatel, který by jejich chování ohodnotil. Pro toto se nabízí poměr vybraných daní k HDP.  Sleduje jej u všech zemí také eurostat (Taxation trends in the European Union) a u nás je nyní (r.2011) na hodnotě 34,4%.

Při srovnání s vladnoucí stranou je evidentní snižování za vlády ODS a zvyšování za vlád socdem. Nejrazantnější snižování přitom proběhlo za Topolánkovy vlády, se stejným ministrem financí, na kterého tu p.Kohout takto láteří.

J. Schwarz 5.2.2014 10:46

Re: Daně lze jednoduše popsat tak

Ještě jsem zapomněl - jenom policajtů dnes máme víc než za dob totality a o té se tvrdí že byla "policejním státem".  V poměru k počtu obyvatel máme snad nejvíc policajtů v Evropě! A sSoučasný ministr by rád počty policajtů ještě zvýšil a taky jim zvýšil platy. Záchranáři náhle taky potřebují víc peněz, zvyšuje se povinné ručení protože se z toho budou platit výjezdy hasičů... o jakémkoli běžném zboží se mohu rozhodnout, jestli je chci nebo ne podle svých priorit, ne priorit politiků či "elit". Stát mi "zboží" vnutí silou - ergo je největší existující zločineckou organizací a moje míra loajality k němu je hluboce záporná.

J. Schwarz 5.2.2014 10:39

Re: Daně lze jednoduše popsat tak

bohužel k odběru "služeb" nejen úředníků ale i oněch záchranářů  jsem nucen násilím. Efektivitu práce jak  úředníků, tak i policajtů ale i učitelů, zdravotníků a vědců nelze nijak měřit, musíte věřit. Důchody by vůbec nemusely být organizovány státem, alespoň ne povinně. Je to služba lidem, co věří svým spoluobčanům a buzerace těch, co jim mají důvod nevěřit.  A že nepodmíněná důvěra je naivitou se už přesvědčili mnozí - židi v Německu,  svobodomyslní lidé v zemích zachvácených šílenstvím komunismu nebo jen ti, co měli smůlu v bývalé Jugoslávii. Možná taky věřili v "solidaritu" svých sousedů - těch, co je za pár tet přišli vyrabovat a povraždit.

J. Chaloupka 5.2.2014 10:10

Otázka zní jinak: Můžeme si dovolit tolik záchranářů, lékařů

učitelů, vědců, policistů, vojáků a zejména úředníků? Kolik ji přibylo za posledních 10 let? O kolik více musíme platit na všechny ty, "co něco produkují z našich daní"? A stojí za to se tolik zadlužit?

J. Jurax 5.2.2014 2:34

Re: Daně lze jednoduše popsat tak

No, modifikovaný Murphyho zákon praví, že každý problém lze jednoduše, a každému srozumitelně, avšak chybně vysvětlit. Váš popis daní - byť je jistě míněn jako nadsázka - je křišťálově jasným dokladem platnosti tohoto zákona.

Ne že byste neměl vúbec pravdu, ale důležité je zdůraznit, že máte pravdu jen částečnou. Ergo mít Váš popis daní za úplně správný je chybné.

Soudíte, že záchranáři, zdravotníci, učitelé, policisté, vědci, ano i vojáci a úředníci opravdu neprodukují nic, když je jim přerozděleno z daní těch, kdož něco produkují? Soudíte, že daně jdou jen na platy lidí státem placených? Soudíte, že platit z daní důchody (neboť průběžný systém) lidem nic již neprodukujícím je odsouzeníhodné?

I úřednící,, neboť stát potřebuje jistý počet úředníků k zvládnutí své agendy (nejen daňové). Že je jich neúměrně mnoho, případně že musí dělat hovadiny je jiná věc - to je vina našich volených zastupičů zákony tvořích a exekutivy.též z voleb vzešlé. No a co jsme si zvolili, to máme.

J. Vintr 5.2.2014 0:17

Daně lze jednoduše popsat tak

že stát sebere peníze lidem, kteří něco produkují (nikomu jinému je ani vzít nemůže) a přerozdělí je lidem, kteří neprodukují nic. Platí jednoduchá úměra - čím víc se vybere na daních, tím se z erární kasy platí víc lidí, kteří nic neprodukují (a o to méně je samozřejmě těch, kteří něco produkují). To, že politici mají moc svévolně zvyšovat daně, je neodvratná cesta do prů@eru. A asi už jsme tomu stavu dost blízko ...