1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Proč zůstáváme chudými příbuznými?

Vznik a důvod přetrvávání naší relativní chudoby oproti západním sousedům je důležité pochopit, abychom se správně rozhodovali v dalším vztahu k EU, k přijetí eura či vstupu to „tvrdého jádra“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 9.10.2017 23:32

No, já spíš vidím problém v mentalitě lidí

zkažených čtyřicetiletým socíkem. Ti hned vidí v každém zaměstnavateli podnikateli ZLÉHO KAPITALISTU, který "tyje" z "jejich práce".

M. Šejna 9.10.2017 11:00

chudými příbuznými nezůstáváme

to jen autor je netrpělivý, protože vyspělý západ doháníme celkem rychle. Uvedu porovnání u průměrné mzdy:

v roce 2005 byla průměrná mzda v Německu 3220 Euro, v Česku 610 euro (tj. 19% německé úrovně. V roce 2016 byla průměrná mzda v Německu 3710 Euro, v Česku 1022 euro (tj. 28% německé úrovně). Letos se nám navíc zpevnila koruna, takže při současném kurzu by loňský průměrný plat vyšel na 1070 euro (29%).

V Německu rostou v posledních 3 letech platy v průměru o 2,2% ročně, v Česku o letos o 6%, loni o 4,2%.

J. Kratochvíl 9.10.2017 11:17

Chudými příbuznými zůstáváme i po téměř 30letch.

Bohužel, jste si pěkně naběhl. Spočítejte si, kdy tímto tempem to Německo doženeme a jestli vůbec. To je na několik generací. Vás to nejspíš uspokojuje, ale většinu občanů ne, za stejnou práci dostávat třetinovou mzdu. To si děláte legraci?

M. Šejna 9.10.2017 11:39

pane Kratochvíle

mě to uspokojuje. Ono totiž nejde jen o nominální růst platů a nominální přibližování se k úrovni Německa. Jde hlavně o paritu kupní síly.

Letos dosáhne v Česku parita kupní síly 74 % úrovně Německa. V roce 2005 to bylo jen 67%. Takže pokud by to takto pokračovalo dál, pak za dalších 12 let dosáhneme parity kupní síly ve výši 82% úrovně Německa a zhruba 102% úrovně Eurozóny.

J. Kratochvíl 9.10.2017 14:20

pane Šejna,

parita kupní síly platí pouze na území našeho státu, ale za hranicemi jsme na té třetině platů. A vzhledem otevřeným hranicím, tak to je dost velký problém, který nemůže nikoho uspokojit. Pro Vás možná ne, když sedíte doma na zadku. Tak seďte dál a nepleťte se do toho.

M. Šejna 9.10.2017 14:58

pane Kratochvíle

Já opravdu vetšinu roku sedím doma na zadnici, narozdíl od Vás, Vy světoběžníku. Ale každý rok jezdím na dovolenou do Itálie a opravdu mě to uspokojuje, narozdíl od Vás.

Pokud Vás to neuspokojuje, jezděte trávit dovolenou na Ukrajinu nebo do Běloruska. Tam budete za boháče a nebudete se mi plést do toho, že já jsem spokojený v Itálii.

P. Urban 9.10.2017 14:27

pane Šejno

uvědomte si, že většina Čechů sice vydělává v České republice, ale jídlo, šaty, bydlení atd. atd. si kupují na Západě.

Nevím, jak to dělají. Ale nějak to zvládnout musí, když, jak vidíme v podobných diskusích, je parita kupní síly zcela nedůležitá.

M. Šejna 9.10.2017 14:54

asi tak, pane Urbane

taky žasnu nad tím, kolik Čechů bydlí, nakupuje potraviny a oblečení na na Západě. To pak chápu, že jim ty v Česku vydělané peníze nestačí.

:-D

Však mi také jedna známá, která bydlí v Anglii říkala, že za cenu domu 7+1, který jsem si postavil kousek od Prahy, by kousek od Londýna nekoupila ani garsonku.

J. Jurax 9.10.2017 20:29

Re: asi tak, pane Urbane

No, nevím - ale rozdíl v cenách řekněme oděvů či potravin srovnatelné kvality mezi námi a Německem není velký a ne vždy je v náš prospěch. Ovšem mzdy jsou zjevně třetinové a i když parita kupní síly vypadá lichotivě, v zahraničí jsme furt na té třetině.

Navíc ta parita je na jakýsi průměrný spotřební koš (mimochodem nenašel jsem, co obsahuje), takže třeba mladá rodina s dětmi to vidí jinak než důchodce.

Š. Hašek 9.10.2017 14:19

Re: Chudými příbuznými zůstáváme i po téměř 30letch.

Zde jasná argumentace pana Šejny.

Mnozí míchají hrušky s jablkama. Pan Šejna nikoliv.

Ostatně za sebe mohu říci, že moje "pocitová úroveň nákupního života" již německé dosáhla. Obecně životní rovněž, i když máme jinou tlačenku než tam!!! Pravdou zůstává, že nejsem v žádném případě čekatelem na sny "důstojného stáří", jak tady buší do hlav lidu nějaká sešlost jménem ČSSD. Spolehnout se ve stáří na Dienstbiera, tě noha!

V tom to asi bude.

J. Kratochvíl 9.10.2017 14:31

Re: Chudými příbuznými zůstáváme i po téměř 30letch.

Jasná argumentace Vaše i pana Šejny je trochu mimo i když chápu, že můžete mít příjmy blížící se těm Německým. Přesto se životní úroveň se posuzuje také od toho jak fungují státní instituce a také ne podle toho, jestli je zde pár zbohatlíků, ale od toho jakou má životní úroveň střední vrstva. A i ti zbohatlíci jsou jistě nadšeni, že svými Mercedesy musí jezdit po zničených silnicích, nedokončených dálnicích, po železnici, která většinou jezdí rychlostí z 19.stol.,atd. To je opravdu úžasné.

P. Urban 9.10.2017 14:44

Pokud jde o kvalitu státních institucí, železnic a silnic,

souhlasím. Ale ta se asi odvíjet od vlastnictví kapitálu nebude.

To s tou střední vrstvou je sice pravda, ale argumentace pana Šejny stojí na tom, že životní úroveň střední vrstvy je Západu bližší, než odpovídá srovnání příjmů v eurech. A je fakt, že životní úroveň neurčují jen příjmy, ale také ceny.

Š. Hašek 9.10.2017 15:01

Re: Chudými příbuznými zůstáváme i po téměř 30letch.

Není to mnohdy o příjmech!

V mém případě právě o "způsobu života". Nehodlám být číslem v nějaké statistice, kterou zavedl nějaký jouda z brusele a soc MarksováMarxováLeninováEngelsová. Nakonec to skončí tak, že budeme dohánět ty "vyspělé" i v počtu měst, která jsou již "Schweinefleisch frei". Na dlouhou debatu.

M. Šejna 9.10.2017 15:08

pane Kratochvíle

jestli máte vy "holou zadnici", hledejte problém sám u sebe a nikoli ve statistikách a v eurounijních porovnáních. Já jsem (a pak Hašek nejspíš také) se svou životní úrovní spokojený.

M. Sedláček 9.10.2017 15:34

Re: pane Kratochvíle

V tomto máte pravdu.

J. Kanioková 9.10.2017 23:49

:)))))))))))))))))))))

V. Podracký 9.10.2017 11:54

Re: chudými příbuznými nezůstáváme

Tady jde o zásadní věc: Všechny země, které, kdysi zaostalé, dohonily Západ (Japonsko, Korea, na cestě je Čína) byly samostatné a měly svůj kapitál. My už nejsme samostatní a svůj kapitál nemáme. Tím pádem jsme ve stejné situaci jako kolonie, které nikdy nedohonily svoje metropole. USA se kdysi osvobodily, protže pochopily, že musí být samostatnými, mají-li prosperovat. Anglický čaj naházeli do moře.

Š. Hašek 9.10.2017 14:28

Re: chudými příbuznými nezůstáváme

Dnes vidíme něco jasněji, než v roce 1946 Japonsko - dohánět koho a v čem???? Mein Gott!

Příklad demonstrační:

Dle místních vzdělanců "hloupí Rusáci" totiž tak nějak "brusele ukazatele úrovně" dohánět nemusejí/nechtějí/místy se posmívají. Protože v mnohém by "spadli dolů" a museli by "prodat sami sebe". Za dotace na mrkev!!! To by snad potom i kupovali od Finů bruselbřízu do kamen/vodku by jim organizovala Jourová! Zkráceno, zjednodušeno.

P. Urban 9.10.2017 14:37

To je pravda

ale to byly rozvojové země, které mohly budovat svůj průmysl podle dosažených úspěchů. Tuhle fázi si české země odbyly už za c.k. monarchie. Začátkem devadesátých let jsme tak měli na krku velké exportní podniky, kterým zmizel východní trh a náhrada chyběla. Takový problém Japonsko a Korea nikdy řešit nemusely. (Čína jisté podobné problémy má.)

Velký "kus práce" udělalo polistopadové hochštaplerství. Někdy ještě horší, než za komunismu. Ale třeba ing. Soudka, který privatizoval plzeňskou Škodovku, považuji za schopného odborníka (opravte mě, jestli se mýlím). Ani on ale neuspěl. Kde byly tenkrát ty lokomotivy od Siemensu, které bychom naházeli do Vltavy? A stačilo by to?

P. Joch 9.10.2017 10:34

Papouškování nesmyslů

Už mě začíná štvát to neustálé brečení o chudých příbuzných Němců, montovnách a vykořisťování. Sám pracuji ve firmě , která dodává automotivnímu průmyslu. Ty kritizované pobočky zahraničních průmyslových firem, přezdívané montovny, zaměstnávají min 20% THP pracovníků, inženýrů, konstruktérů, finančních účetních atd. Postupující robotizace bude toto procento jen zvyšovat. Jejich platy jsou nadprůměrné a vyplaceny a utraceny jsou většinou na území ČR. Taky není pravda, že největší marže má až výrobce finálního výrobku. Kdo si dá tu práci a rozklíčuje si HDP, jeho vývoj za posledních 20 let a strukturu, pochopí hned, že bez exportu, za kterým stojí i ty montovny, by tihle kavárenští chytráci chcípli hladem.

O. Uživatel 9.10.2017 10:46

Uživatel požádal o vymazání
M. Těhanová 9.10.2017 10:58

Re: Papouškování nesmyslů

Trošku jste nepochopil o čem autor píše a o co mu jde. Váš problém.

V. Podracký 9.10.2017 11:46

Re: Papouškování nesmyslů

Pane Jochu, vysvětlete tedy, proč máme třetinové platy oproti Německu a proč odchází stovky miliard na dividendách do zahraničí. Nebo to snad není pravda? Ano, samozřejmě, že bychom chcípli hladem, kdyby tu nebyly montovny a dodávky dílů, protože domácí vlastníky jsme ztratili. Takto se alespoň nějak živíme. Ale ta závislost je nebezpečná.

P. Urban 9.10.2017 14:50

Domací vlastníci

by se možná dali obnovit. Ale co potom s nimi? Kam budou vyvážet a kdo by to dotoval?

Z. Rychlý 9.10.2017 18:34

Re: Papouškování nesmyslů

Aú, aú, to je tak bolševická myšlenka o těch dividendách, až to bolí. Zvlášť u vás pane Podracký.

Pro kapitál vždycky bude platit hledisko výnosu. Když mi někam vložený kapitál nepřinese zisk, tak ho tam nevložím! A že republika po bolševikovi kapitál potřebovala jako sůl snad vyvracet nechcete. Žádný legální kapitál na modernizaci po bolševikovi nezůstal.

Zahraniční firma zde provozující byznys má řádně odvádět daně (a na dodržování tu máme úředníků, jako malých pejsků), ale po zaplacení daně je vám prd po tom, co udělá majitel se svým zdaněným ziskem. Stát má vytvářet klima, aby zde zisky utratil, ale násilím to nejde.

Bohatí Češi tahající dividendy z ciziny domů vám jsou taky proti mysli? Asi ano.

Z. Lapil 9.10.2017 13:38

Re: Papouškování nesmyslů

Už někdy v polovině 90. let bylo ve výrobním podniku potřeba nějakých 10% cifršpiónů - kvůli mzdám, fakturám, účetnictví. Počítám, že dnes jsme nejmíň na 15%. Takže z těch "vašich" 20% THP moc "koncepčních vývojářů" nebude.

J. Kratochvíl 9.10.2017 10:30

je nutné být u toho, kde se dělají kšefty a to je eurozona

Toto je argument proč se musíme snažit vstoupit do eurozony a být u toho. Být u toho, kde se dělají kšefty. Tady je zase jeden argument od Astona.

"Nad pohádkami můžeme dumat, eventuálně vzdychat, život však jde dál. Hra na vlídnou tvář Západu vůči Východu zvolna končí. Už před léty se hovořilo o zlaté oponě, jež nahradila oponu železnou. Bohatství není jenom tam, kde se pracuje, bohatství je hlavně tam, kde se dělají kšefty. Jak bohaté je Lucembursko, a viděl někdo někdy nějaký lucemburský výrobek?"

Slovensko na rozdíl od Čecháčků to již pochopilo, je v eurozoně.

Z. Lapil 9.10.2017 13:31

Re: je nutné být u toho, kde se dělají kšefty...

Otázka ovšem zní, moc-li eurozóna kšefty dělat umožní. Zrovna onehdy ve Francii předepsali, že kamióny u nich dělat kšefty nesmějí, leda za předepsanou cenu, a to není kšeft, to je zaměstnání.

A to v eurozóně ani nejsme.

M. Těhanová 9.10.2017 9:55

Perfektně vystižená

podstata našeho problému, vzniklého naším návratem mezi civilizované státy.

Málokdo si ale uvědomuje, že nejvíc problémů nám způsobili socdem jejich investičními pobídkami a hlavně prodejem všech bank za hubičku do ciziny i když předtím byli tvrdě proti jejich privatizaci.

Byli bychom trochu déle chudí ( což jsme stejně, až na pár výjimek), ale aspoň část zisků by zůstávala tady. A s tím už by se dalo pracovat. Takhle je to jen beznaděj.

M. Šejna 9.10.2017 11:05

paní Těhanová není ekonomka

jinak by věděla, že daně ze zisku platí ty monrtovny a zahraniční banky v Česku a nikoli v zahraničí. Do zahraničí odchází jen zisk po zdanění nebo dividendy, což je ale výsadní právo akcionářů. Leda, že by paní Těhanová požadovala znárodnění těch montoven a bank. Pak by i ty dividendy mohly být použity na sociální dávky pro madam Těhanovou.