20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Proč stojí máslo 50 korun? Kvůli EU

Evropská unie pomocí dotací za nevyrábění mléka omezuje produkci mléka a mléčných výrobků. Proto roste nyní cena másla do závratných výšin. Soudruzi v Bruselu neodhadli poptávku a nabídku. Je to jako ve slavném románu Hlava XXII.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Hrbek 15.8.2017 7:20

autor opomenul vysvětlit,

proč se ausgerechnet rekordně zvýšila cena másla a ne všech mléčných produktů. Dokonce lze stále častěji nakoupit zlevněné mléko.

Jednou z příčin růstu ceny másla je zvýšená poptávka mimo EU a tak výrobci vesele exportují.

Pan Mach nemusí mít starosti - trh funguje a tak se snížení prodejní ceny másla v ČR určitě v roce 2018 dočkáme.

Jinak reálná cena másla je stále nižší než v roce 1989.

J. Ptáček 15.8.2017 7:08

Máslo je možná stále podceněno

Se zvyšováním platů roste i cena výrobků a služeb. Cena zboží běžného použití stoupla od r. 1989 cca 8 x. Mléko např. stávalo kolem 2 Kč, dnes stojí 18 Kč (9 x). Čtvrtka másla stála 10 Kč, nyní je 5 x dražší, což znamená, že je stále podceněno a v relaci k ostatním potravinám může cena ještě vzrůstat.

Z. Lapil 15.8.2017 7:04

Re: Cena

Nezapomeňte, že cena másla a myslím, že i sýrů, se několik let ani nehnula. Podobný jev byl i v restauracích a třeba v cukrárnách: cena u pultu je dlouho stejná, inflace vesele roste a pak najednou někdo vyměkne a ceny u pultů během několika málo měsíců o nějakých 10-20% povyskočí. Někdy to má záminku (proti EET cokoliv si vymyslíte, ale že skrze ně hospody zdražily o desetinu, tomu nevěřím ani já).

Z. Lapil 15.8.2017 6:56

Re: A máme EU Absurdistán místo ČSSR ...

Přesně tak. Má milovaná zastupiteluje u nás na vsi. Na dotace společně nadáváme, ale když přijde řeč na plány: tohle bude napřesrok, už jsou vypsané dotace. Tohle nebude, nejsou dotace...

Obávám se ale, že revoluce dotace nanejvýš přesměruje. Existence dotací padne jedině s celým politickým systémem EU a jejích států. Nejsem si jist, že bych u takového kolapsu chtěl být.

O. Musil 15.8.2017 6:47

Cena

Zvláštní, podle statistik u nás výroba mléka stále roste, sice ne moc, ale rozhodně zde není žádný pokles. Problém bude spíše v náhle zvýšené poptávce v celé Evropě i jinde (hlavně v Číně), kterou chovatelé nemůžou tak rychle pokrýt.

Navíc, i kdybychom připustili, že cena mléka roste o 10 %, nevysvětlí to cenu másla.

Ještě nám pan Mach zapomněl sdělit, kolik by máslo stálo bez Evropské unie. Nejspíš by bylo zadarmo.

Z. Lapil 15.8.2017 6:46

Re: .

No, nepřečte... Je pravda, že v televizi nejméně jednou (moc na to nekoukám) byla řeč o nedostatku mléčného tuku; ještě jsem dumal, je-li to synonymum pro nedostatek mléka nebo jestli něco nevím. Nevím, jestli už předtím nebo potom, ale rozhodně jsem i před článkem žil v domnění, že EU tak dlouho omezovala krávy, až se jí to povedlo.

Ale zase to byla ukázka nedotažené novinařiny: že by slavného reportéra napadlo zeptat se, kde se tak najednou vzal "nedostatek mléčného tuku", to ne. Jestli ho to napadlo a nezeptal se nebo to nedal do příspěvku, je to ještě horší.

Každopádně aby člověk oprašoval umění číst mezi řádky. A to je úplně nejhorší.

A. Dlouhý 15.8.2017 6:29

.

Při čtení podobných článků si vzpomenu na oblibeny argument dnešních levicových myslitelů. Že dnes máme počítače a tak by centrální plánování fungovalo. To komunisti neměli a proto zkrachovali.

Jinak je zarážející že tuto zprávu si člověk nepřečete v běžných novinách. Přitom cena másla tam je oblibenym tématem.

J. Strakoš 15.8.2017 6:01

Re: A máme EU Absurdistán místo ČSSR ...

Když ony dotace jsou neskutečně nakažlivé a i když s nimi mnozí nesouhlasí, nemohou si dovolit ten luxus je nevyužívat.

Jediná možnost je dotace zrušit najednou pro velký, uzavřený celek (např. celé EU), ale to by pro mnohé zúčastněné znamenalo propustit se nebo se zbavit vlivu.

Takže do nějaké velké revoluce budeme dotace mít i když tak-nějak všichni víme, že je to špatně.

R. Szewczyk 15.8.2017 5:24

Re: Ale fuj

toto napíše jen debil

Z. Koutecký 15.8.2017 2:12

Inu, staré dobré časy

se vracejí. Komunisté plánovali toaletní papír na hlavu a dopadlo to podobně, akorát, že nikdo nevydělal ani neprodělal, leda se podělal.

A to ještě autor zapomněl dodat, že do roku 2015 platily v EU pro jednotlivé státy kvóty na produkované množství mléka, jejichž překročení bylo trestáno vysokými pokutami.

Podobně existují kvóty na výrobu cukru, které mají skončit v říjnu letošního roku. Následovat budou pravděpodobně opět dotace za jeho nevýrobu. Holt všemocná ruka trhu!

Časem se možná dočkáme dotací za snížení produktivity, či dokonce nicnedělání všeobecně a nastane ráj na Zemi, tedy zatím vlastně jen v EU.

J. Vintr 15.8.2017 1:35

Re: Ale fuj

A kde nmyslíte, že se berou peníze, kterými se dotuje? A proč si myslíte, že kvalita závisí na dotacích?

To, že bylo máslo za bolševika za nějakou cenu, bylo administrativní rozhodnutí a vůbec to nesouviselo s výrobní cenou (která ovšem byla asi o dost vyšší než dnes, protože z krav tehdy nedovedli vyždímat ani pětinu toho, co dokáží v současnosti a také se v "živočišné výrobě" a ve výrobě mléčných výrobků spotřebovalo mnnohem víc lidské práce).

M. Jelínek 15.8.2017 1:25

Dotace cesta do pekla

Dotace jsou cesta do pekla

J. Sedlář 15.8.2017 1:22

Re: Ale fuj

To jsou zase kecy. Bez dotací todle nejde, tamto nejde. Bez Brusele nebudeme - eh pardon vlastne nas spolkne Putin (sám, jen on, vážně že jo, říkali to v televizi).

Položme si otázku, kde se berou ony dotace do potravin, bez kterých by byla cena vysoká a kvalita v háji? Zkuste si odpovědět.

PS: "Funguje to? Zdaňme to! Pořád to funguje? Zregulujme to! Už to nefunguje. Hurá, můžeme to zadotovat."©Brusel

S. Sedlák 15.8.2017 1:06

Ale fuj

EU zasahuje do mnoha a mnoha věcí, které se mi nelíbí. Je ovšem faktem, že bez dotací do potravin by jejich cena byla zcela jinde (výš) a kvalita v háji.

K tomu máslu. Průměrné platy jsou u nás více než 8x nad platy z konce socialismu. Zemědělství bylo podporováno podobně jako dnes. Cena másla by musela být kolem 80Kč za čtvrtku.

L. Novák 15.8.2017 0:43

A máme EU Absurdistán místo ČSSR ...

Kdo by to byl čekal, že socialistická blbost tak rychle dobývá Evropu... :-)