30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Proč procento nejbohatších vlastní polovinu světa

Je to jen pár dní, co OECD zveřejnila zajímavou studii. I když – jak se to vezme. Na jednu stranu je velmi poučná, na stranu druhou je tak neskutečně naivní, že to od instituce kalibru OECD až děsí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chaloupka 15.6.2015 5:27

Řídí nás zaměstnanci a ti mají jiný cíl než majitelé.

I Merklová a Obama jsou JEN zaměstnanci. Tak si dobře rozumí s jinými zaměstnanci v centrálních bankách a manažery velikých fondů. Také proto je zachraňují penězi daňových poplatníků. A proto sypou peníze do ekonomiky, protože se bojí krizí. Zastavili očistný proces kapitalismu, tj. bankrot. Trh se čistí sám právě bankrotem a ten naši vládci zrušili a myslí si, jako malé děti, že zavřeme oči a neuvidíme nebezpečí. Ten bankrot ale přijde, je to přírodní zákon trhu, ale bude opravdu, opravdu velký, protože zbankrotuje celá naše slavná Evropa. Amerika má ještě šanci. Ten bankrot bude pěkně velký, tomu se nějaká sametová revoluce nemůže vůbec rovnat. Socialismus=přerozdělování je slepá cesta, kterou budeme, jak se zdá, znovu projít s našimi západními spoluobčany, kteří naší zkušenosti nevěří.

V. Kún 15.6.2015 1:28

Heslo pro 21. století: Všechna moc bankéřům!

Paní Šichtařová, jako vždy jste vedle. Vaše články jsou stále na jedno brdo: Poutavý titulek, přes nějaký oslí můstek (jako posledně přes polonahého manžela, jenž v trenýrkách neměl autoritu a proto si z něj kluci nic nedělali) naznačíte problém, ovšem  špatně označíte jeho příčinu, a řešení? To už nenabídnete, čili žádné (pominu-li vaše prázdné morální apely typu polepšeme se, ať se (oni) polepší, atd. Jako by morálka v ekonomice někdy něco znamenala!).

A tak je tomu i dnes. Akciová bublina v Číně? Tu nemají, paní Šichtařová, na svědomí Číňané, ty čínské cenné papíry totiž kupuje Západ. Musí někde umístit své natištěné finanční biliony, když přišel díky své hlouposti o možnost investovat v Rusku a banserovců z Kyjeva se bojí. Tyto  ZÁPADNÍ banky v Číně totiž nic neriskují, případné ztráty  jim totiž tak jako tak opět nahradí stát a střadatelé (ti jediní totiž ztratí vše, ne bankéři!). Západní banky dnes navíc nikomu nepůjčují na investice, to se paní Šichtařová pletete - nové fabriky a jejich návratnost jsou pro ně rizikové (s radostí ovšem půjčí na obří megalomanské fúze, ale to už jsou opět finanční spekulace). A východisko, o němž i zde zarytě mlčíte? (možná proto, že je pro vás, paní ředitelko bez zaměstnanců, příliš složité, byť jinak už i té pověstné Ježkově tetě z Orlických hor je zřejmé: Přijmout zákony, které zruší nedotknutelnost velkých bank a bank vůbec, a učiní je odpovědnými za své podnikání. Čili především omezit jejich velikost (to aby jejich pády neohrozily celé ekonomiky a vlády pak nebyly bankéři vydírány, aby je znova a znova dotovaly a zachraňovaly z peněz daňových poplatníků, důchodců či střadatelů - ztráty bank jsou totiž za dnešních zákonů vždy společné, ovšem zisky naopak soukromé. Je to tak, že, paní Šichtařová? Tak proč o tom mlčíte?

Pozn. Problematika je složitější, ale základní poučení a požadavky z poslední finanční krize (2007-2009), tj. omezit velikosti a moc bank a přenést na ně jejich bezhlavá rizika, už dávno vzaly za své.

J. Bruner 15.6.2015 2:39

Re: Heslo pro 21. století: Všechna moc bankéřům!

dobrý rozběh, ale nezastavujme se a položme si otázku, zda to, z čeho povstává nerovnováha mezi lidmi, tedy zisk, je potřebný či zda skutečně existuje. Vyjděme z toho, že nemáme naturální směnu, ale směnu za univerzální ekvivalent-peníze. Pak vytvořený produkt v peněžním vyjádření pokryje cenu vstupů + cenu práce + daň. Takto koncipovaný vztah je ovšem socializmus, který jsme s halasem odmítli a jsme v neregulovaném prostředí se všemi jeho nectnostmi, ale i pozitivy (ovšem jak pro koho). Bylo by zajímavé porovnat, jaká by byla životní úroveň dnes při onom socialistickém (lépe bezziskovém) životním stylu. Bez velkých otřesů a existenčních obav.

Prosím ty, kteří by chtěli odpovídat formou nadávek ať raději mlčí. Mě zajímají jen konstruktivní diskuze.

J. Chaloupka 15.6.2015 5:30

Tu naturální směnu už budeme brzo mít.

Stačí když vypnou proud a všechny ty PC, co skrývají úspory v bankách, budou k ničemu. I rum ve sklepě je lepší, než peníze v bance. Za ten dostanete na trhu třeba brambory.

Jo a i v tom socialismu byl zisk. Nenamlouvejte si něco jiného. Jen o tom nepsalo Rudé právo.

E. Vašátko 15.6.2015 5:54

Re: Tu naturální směnu už budeme brzo mít.

Jo a některé socialistické podniky v posledních letech odváděli do státní kasy až 110 % toho zisku.To ještě pamatuji.

V. Kún 15.6.2015 6:08

Re: Tu naturální směnu už budeme brzo mít.

Vzpomínka hodní genia. Přemýšlejte! Nebo jste už senilní?

T. Czernin 15.6.2015 7:13

Vzpomínám si, jak jsme strčili dnešní zelené do kapsy

V jednom národním podniku jsme smolili každoroční úspory energie usilovným okusováním tužky a zíráním z oken kanceláře do dálav. Úsporu jsme jako každoročně vytvořili, jen jsme až moc přitlačili na brk. Celková úspora totiž vyšla, světe div se, na necelých 112%. Aby došlo k naplnění, museli bychom energie do sítí dodávat. Dokonce nás za úsporu pochválil předseda závodní partaje. Pak přišel nějaký blbec z generálního ředitelství a přepočítal to. Naštěstí to bylo v říjnu 1989...

J. Bruner 15.6.2015 12:28

Re: Tu naturální směnu už budeme brzo mít.

podniky odvádělY, to máte pravdu, ale že by víc než 100 %? Pravda byla záporná daň z obratu, ale na úrovni státu bylo saldo vždy kladné. Podívejte se na saldo nyní - je záporné, stále si musí stát půjčovat.

J. Jurax 15.6.2015 19:48

Re: Tu naturální směnu už budeme brzo mít.

No a pak proud zase zapnou, servery naskočí a bude zase dobře - když už pominu úsměvnou maličkost, jako že úspory v bankách jsou skrývány v PC ...

A kdyby proud už nikdy nezapnuli, byla by starost o úspory v bankách jedna z nejmenších, z níž by mohly být na čele vrásky ... doporučuji Neff, Tma 2.0 ...