6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kalina 12.3.2011 17:41

Ano

bohužel to tak je. Chemikova "reforma" má velmi vážné trhlina a konečně to někdo odborně popsal. Díky.

A. Hrbek 12.3.2011 14:22

Pro všechny "ekonomy"

by to měla být povinná četba

F. Eliáš 12.3.2011 10:43

Klaus mi nevadí,

ale jeho příspěveček je snůška bláblů. Ten chasník si přece hraje na ekonoma. Nic by ho nestálo, kdyby navrhl řešení situace budoucích penzistů. Řešení, které by se mu líbilo a do kterého by se mohli ekonomové strefovat. Na tento krok je zřejmě Klaus příliš zbabělý.

P. Kalina 12.3.2011 17:44

Re: Klaus mi nevadí,

od kdy prezident navrhuje reformy všeho druhu? Od čeho je tady vláda? ODS s TOP09 a VV reformu slibovali, tak ať ji udělají. Prezident ji ale může kritizovat, když se mu nelíbí. A dělá to zavčas, aby mu pak někdo nevyčítal, že chemikovu "reformu" bojkotuje.

J. Bakulová 12.3.2011 7:37

pan prezident

klepl hřebíček na hlavičku zcela přesně. Místo toho, aby nám vláda nasimulovala o kolik a kdy se začně snižovat 1. pilíř a lidé se mohli svobodně rozhodnout kolik a kam si budou spořit, a že mají kam je jasné, penzijní pojištění existuje a funguje.  Vláda vymýšlí nové fondy, proč ?  a zvýšení DPH, které mají tyto fondy dostat do vínku, zase se ptám proč, a jednoznačně zhoršuje možnost spořit, protože ke zdražení dojde.

Z. Rychlý 12.3.2011 6:11

Jasné a výstižné.

Takhle se má vést debata nad penzijní reformou. V tomto je Klaus jednička a víc takových diskusí.

Jen malé rýpnutí si nemůžu odpustit. Když vysvětloval podstatu privatizace, věřil jsem mu stejně a ani doposud jsem v jeho argumentech nenašel chybu. Jenže pak do toho vstoupily fondy a bylo to všechno jinak. A pan profesor ani slovíčkem neupozornil na nebezpečí. Buď tehdy nevěděl - a pak není tak zářný ekonom, anebo věděl - a to je ještě horší varianta.

Teď vede taky velmi rozumnou řeč, ale já už tak důvěřivý nejsem. Jakápak malá chybka se nyní skrývá v jeho příspěvku ? Neví o nějakém nebezpečí ? Nebo hůř, ví o nějakém a mlčí ?

M. Trhlík 12.3.2011 10:57

Re: Jasné a výstižné.

Pane Rychlý,já jsem přesvědčen,že tak jak to nastínil Klaus,se debata kolem DPH a penzijních fondů vedla.A nebyli to jen diletenti,ale i přední ekonomové.Bohužel nikdo,nebo spíše málo lidí je bralo vážně.Zřejmě proto,že tomu nerozumí.No a přišel tan"slavný den",kdy prezident Klaus si většinu výborných názorů dal dohromady a klepnul hřebíček na hlavičku.A jako už několikrát,vláda i značná část politiků si uvědomila,že asi něco není dobře,tak rychle vycouvala,že to zarazilo i Klause.Kde hledat chybu?V nadstandartnímím Klausovi,který ví,kdy má co zveřejnit,nebo v málo důrazných politicích a vládě? V tom případě bude opravdu za zmínku vytvořit monarchii,nebo v krajním případě,po skončení prezidentského mandátu,zvolit Klause ministerským přredsedou.Tam by měl jistě daleko víc šancí ovlinovat život v naší zemi,než řešit problémy zemí,které ani neznáme.Pravdu máte v tom,že jeho výroky o DPH a penzijní reformě ,neříkají onic o nějakém nebezpečí.A to,kdyby přišlo,tak už si nebude komu stěžovat.

Z. Rychlý 12.3.2011 11:06

Re: Jasné a výstižné.

Asi máte pravdu s tím vedením diskuse, ale holt nějaký popularizátor se najít musí. Klaus má zjevně výhodu v tom, že mu jeho článek vydá každý.

Diskuse se na veřejnosti nevede, já taky potřebuji odpověď na mou námitku, proč do státního rozpočtu přidávat nové peníze, když ze státních děr tečou peníze jako cedníkem, tu na zlodějiny, tu na ptákoviny a jiné nehospodárnosti, pravice, levice. Považuji zvýšený příliv peněz do rozpočtu za předem vyhozené peníze. Žádná reforma se konat nebude - zvýšené DPH zůstane.

K. Kužel 12.3.2011 17:37

Re: Jasné a výstižné.

Velmi si cením pana Neffa, který, ačkoli je význačný klauzobijce, tu a tam publikuje článek pana prezidenta. Výrok pana Rychlého o tom, že článek pana prezidenta vydá každý. považuji buď za pokus o vtip, nebo o výplod neinformovanosti nebo za zlovolnou lež. Média se běžně omezují na zcela překroucené a z kontextu vytržené citace Klausových výroků.

K. Kužel 12.3.2011 17:31

Re: Jasné a výstižné.

Velmi doporučuji k přečtení sborník textů Kupónová privatizace, který vydal CEP jako č. 13/2002. V něm se dočtete, že kupónová privatizace byla kolektivním dílem lidí s různými, často protichůdnými názory. O fondech říká Dušan Tříska, který byl asi hlavním autorem, že neměly být vůbec zavedeny. Pokud už byly, neměla pro ně platit některá omezení, která byla uplatněna, atd. Je to velmi zajímavé čtení o složitém kompromisu a pokud ho absolvujete, výše uvedené rýpnutí vůči panu prezidentovi pravděpodobně odvoláte.

M. Trhlík 12.3.2011 20:50

Re: Jasné a výstižné.

Pane Kuželi,všechno je složitý kompromis,jde jen o efekt toho kompromisu.Odvolávat se na sborník textů ke Kuponové privatizaci,který nemohu posoudit a proto se k němu ani nevyjadřuji,je možná zajímavý,ale byl užitečný?Nebo se za kolektiv různých lidí s různými názory zase schovává něco špatného,či dobrého? Já myslím,že každý zúčastněný přinesl něco dobrého,ale i nedobrého.Výsledkem je sborník textů a hotovo.

K. Kužel 12.3.2011 22:09

Re: Jasné a výstižné.

Řekl bych, že výsledkem kompromisů nebyl pouhý sborník textů, ale skutečná privatizace. Ti, kdo na ní prodělali, nadávají, hlavně na prezidenta, ti co vydělali, jsou zticha. Nejvíc si drbou hlavu ti, co čekali, že národ neprojeví o privatizaci zájem a oni za babku skoupí privatizované podniky. V tom jim udělal velký škrt přes rozpočet Viktor Kožený, který lidu ukázal, že jde o skutečné hodnoty. Tím se do privatizace zapojily masy a podniky neskončily v rukách pár informovaných.

Z. Rychlý 13.3.2011 9:56

Re: Jasné a výstižné.

No ten V.Kožený, to je vskutku postava hodná obdivu ! Takový úspěšný člověk, že ? A ty fondy ! Někde jsem četl, že tomu sám nemohl věřit, že taková lumpárna projde parlamentem.

To jméno je synonymum pro nefér jednání a naši naivitu. Ten to tedy lidu natřel ! Proboha, přečtěte si něco o privatizaci a hlavně u toho čtení přemýšlejte bez ideologických brýlí.

M. Prokop 13.3.2011 16:05

Re: Jasné a výstižné.

Fondům dával kupony každý dobrovolně.

K. Kužel 13.3.2011 17:14

Re: Jasné a výstižné.

a pokud je mi známo, tak Kožený skutečně vyplácel zájemcům desetinásobek, pokud se přihlásili v době, kdy harwardy vlastnil.

Z. Rychlý 13.3.2011 9:42

Re: Jasné a výstižné.

Privatizovalo se proto, aby byl nalezen jasný a zodpovědný vlastník státního majetku. Část nových a NEzodpovědných vlastníků by časem stejně o majetek přišla. Ale vsunout do procesu privatizace mezi stát a soukromníka (zodpovědného, či nezodpovědného) jakési investiční fondy, které nebyly čistým vlastníkem, ale správcem - byla naprostá hovadina (nebo záměrná lumpárna). Správce cizího majetku si především hledí svého prospěchu - a nabídnutá příležitost k vytunelování byla zjevná a příliš silná. Ti, kteří o tom věděli (o této příležitosti) a nezabránili jí, jsou spoluviníci lumpárny. Ti, kteří o tom netušili, byli troubové, třeba jako já. A Vy si dosaďte Václava do kterékoli skupiny chcete, mě je to jedno. Obě stojí za prd.

Číst o tom nemusím, prožil jsem to na maloměstské úrovni osobně, coby organizátor malé privatizace v komisi. Ve spojení s logikou jsem měl informací dost, abych si o tom vytvořil dostatečný úsudek. Privatizace, i kupónová, byla v naprostém pořádku, jen ty investiční fondy tomu dodaly kriminální nádech.

K. Kužel 13.3.2011 17:19

Re: Jasné a výstižné.

Vážený pane, pokud jste dokázal zabránit každé lumpárně, o které jste věděl, pak před vámi hluboce smekám.

Daleko nejhorší lumpárna širokodaleko je fotovoltaický tunel. O jeho zhoubnosti pro naši ekonomiku věděla spousta lidí a klidně ho nechala projít, včetně našeho pana ministra financí. Co si myslíte o těchto výtečnících?

Z. Rychlý 13.3.2011 18:14

Re: Jasné a výstižné.

Kam se na tyhle výtečníky hrabe tunelování fondů ! Fondy jsou slaboučký odvar.  Těžko říct, kde mají tyhle svinstva počátek, jestli za Rakouska, nebo za Hitlera, ale teď už jsme asi na hodně šikmé ploše k nápravě. Politici a mafiání mají k sobě už hodně blízko. No snad se to zlepší, ale moc optimismu ve mě není.