10.6.2024 | Svátek má Gita


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Proč je drahá ropa?

OPEC sdružuje dvanáct vývozců: Založily jej státy jako je Irák, Írán, Kuvajt, Saúdská Arábie a Venezuela. OPEC je tedy kartel, který určuje od roku 1960 objem exportované ropy pomocí tzv. těžebních kvót.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 11.12.2012 13:42

Re: Muslimové mají ropu a my (Evropa, USA) jí chceme

Věřte nebo nevěřte, ale nikdo nic skutečně nebrzdí. Elektromobily jsou prostě v současné podobě nepoužitelné, a jiná podoba neexistuje...

P. Jášek 11.12.2012 12:38

Re: Muslimové mají ropu a my (Evropa, USA) jí chceme

To druhé, protože USA mají z těchto států pouze 20% ropy!!!

J. Vyhnalík 11.12.2012 12:31

Re: Muslimové mají ropu a my (Evropa, USA) jí chceme

Prostě se prosazuje efektivnější řešení. Baterie jsou drahé a stárnou, v neposlední řadě jsou těžké, takže se automobil musí rozjíždět a brzdit s velkou zátěží. To zvyšuje spotřebu.

To samé platí pro vodík, ja potřeba ho držet v silnostěných tlakových nádobách. Navíc je vodík relativně nebezpečný. Benzín, nebo nafta v případě netěsnosti mohou unikat, ale většinou pouze v malém množství. Vodík mnohem snadněji vytvoří spolu se vzduchem výbušnou směs. Zatímco dnes je oheň při havárii problém, s vodíkem by to byla katastrofa. Dnes se občas využívá propan, ten má oproti vodíku tu výhodu, že při relativně mírném stlačení kapalní a proto se dá efektivněji skladovat a přečerpávat. Ovšem hoří také "pěkně".

O alternativní zdroje energie pro pohon vozidel se snaží technici a vědci po více než 100 let a zatím se pořád využívají benzín, nafta, propan a alkohol. Elektřina by vyžadovala opravdu levné zdroje, aby se vyplatila. Současné OZE jsou tak drahé, že 1 km by řidiče vyšel na mnohonásobek toho, co platí za benzín.

V. Kolman 11.12.2012 11:21

Re: Muslimové mají ropu a my (Evropa, USA) jí chceme

Vše na mě působí dojmem, že elektromobily, které propagovali už pánové Porsche a Kolben (to nebyli žádní blbci a nedoukové!) by se mohly prohánět po silnicích, kdyby...........

       Kdyby je všemožně nebrzdili "petrolejáři". Jistě, elektromobily mají své nemalé mouchy, na př. zatím malý dojezd a drahé akumulátory, ale na př. v městském provozu, v české kotlině by se docela dobře uplatnily. Ostatně, bylo by na co navazovat. U nás, i ve světě už s elektromobily nějaké zkušenosti jsou.

V. Kolman 11.12.2012 11:14

Re: Muslimové mají ropu a my (Evropa, USA) jí chceme

......jsou to jen akumuláltory energie, která se musí primárně vyrobit.

       Asi mi tu bude spíláno nedouků, ale myšlenku pana Kočího lze doplnit. Solární a větrná energie má tu velkou nevýhodu, že zatím neexistují vhodné akumulátory, když je energie přebytek. Vodík pro automobily, ať už s palivovými články a elektromotorem, nebo s vhodně upraveným spalovacím motorem by mohly být částečným řešením (mezičlánkem by byl elektrolyzér, kompresor a "vodíkojem") otázky akumulace  energie ze solárních a větrných elektráren. 

       Otázkou zůstává, jak by tento způsob vyšel ve srovnání s ropou po stránce finanční.

R. Langer 11.12.2012 11:04

Re: Muslimové mají ropu a my (Evropa, USA) jí chceme

Vývoj elektromobilů se nikterak nezastavil, jenom se v tomto oboru už několik desetiletí neobjevilo nic nového, masově použitelného... :-P

J. Salek 11.12.2012 10:39

draha ropa?

Je nutne si uvedomit, ze ekonomika klesa jen a pouze v EU. Vsude jinde roste a tudiz roste i potavka po rope. Proto je ropa draha.

Jinak OPEC vytezi 40% ropy a Saudska Arabie ma nejvetsi volnou kapacitu. Tudiz jisty potencial k ovlivnovani ceny tam je. Ovsem kdyby ostatni nebyli ochotni platit, tak je jim to k nicemu. Atlernativy existuji. Nejvice ropy je potreba na dopravu. No a auta prece muzou jezdit treba na plyn, nebo nemusi jezdit vubec. Pokud se vam ropa zda draha, tak jezdite na kole nebo presedlejte na verejnou dopravu.   

J. Salek 11.12.2012 10:22

Re: Muslimové mají ropu a my (Evropa, USA) jí chceme

Chudaci Americani si prvne museli dobit Irak, ale ted si stejne ropu musi koupit a jeste delaji ustupky. Z toho lze videt ze Bush budto neumel pocitat, nebo do Iraku sel kvuli "lasce k bliznimu svemu", nebo oboji.

Co se tyce lektromobilu, tak hura na to. Ovsem prvne je nutne vyrobit levnejsi baterie a postavit dostatek jaderek aby bylo na co jezdit.

T. Kočí 11.12.2012 9:28

Re: Muslimové mají ropu a my (Evropa, USA) jí chceme

Ne , to není naivita, je to pitomost.Je to hezká představa melounistů, dopr. prostředky na elektřinu, vodík atd. Vodík ani elektřina nikde v přírodě volně není, jsou to jen akumulátory energie, která se musí primárně vyrobit.Snad jen vodík se dá vyrobit ze zemního plynu, což není příliš efektivní. Ale i zemní plyn je fosilní palivo.OZE toho taky moc nezmůžou,co třeba dnes?Jaký je teď výkon solárek a větrníků? Desítky kW ?pochybuji.

L. Krajicek 11.12.2012 2:59

Re: Elektromobily - dobrý nápad.

Já mám také dobrý nápad - vodíkomobily. Nebo co takhle pískomobily?

Technická stránka mě, stejně jako vás, vůbec nezajímá. Jen aby to ta vláda daňově nepo.rala.

J. Fleiszner 11.12.2012 0:59

Muslimové mají ropu a my (Evropa, USA) jí chceme

Muslimové mají ropu a my (Evropa, USA) jí chceme. Můžeme si ji dobýt (částečně USA) a nebo koupit a udělat nějaké morální ústupky (možná je i kombinace). Dobývání sebou nese terorismus. Morální ústupky znamenají obsazování kupujících zemí muslimy.

Někomu to asi bude připadat jako naivita, ale já si myslím, že elektromobil je řešení téhle hloupé strategie. Kdyby se vývoj elektromobilů na pár desetiletí nezastavil, tak dnes jezdíme za 30Kč / 100 km. Tedy než by vlády zjistily, jak to daňově po.rat!