21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Práva světové chudiny

Většina Haiťanů žije ve strašlivé chudobě. Jsou Američané morálně zodpovědní za jejich neutěšenou situaci?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Gramblička 14.6.2013 9:57

Re: "..morální povinnost úplně cizí lidi v jiných zemích nechat být..."

no, ehm, asi budeme pranířováni, ale cítím to podobně, zvláště když si přečtu aktuality ze světa přírody, kolik těch krásnych zvířat bylo zamordováno

L. Křivan 14.6.2013 9:52

Re: Nikoliv Kaddáfí

Kdo chce dobýt mou zem, je nepřítel. Mám právo nepřítele zabíjet a mám právo likvidovat jeho zbraně.

L. Křivan 14.6.2013 9:46

"..morální povinnost úplně cizí lidi v jiných zemích nechat být..."

Přesně tak. Lidstvo je patnáctkrát přemnožené,  a to nejhorší je, že je přemnožená je ta nekvalitní část. Pro mne má život slona mnohem větší cenu, než celá černošská vesnice. Slonů je málo, černochů příliš.

J. Salek 14.6.2013 9:44

autor je rohate zvire bez zlaz

Cilove zeme se imigraci kvalifikovane sily obvykle nebrani. Problem je s nekvalifikovanou silou bez znalosti jazyka, pracovnich navyku a socialne neprizpusobenych zivotu v cilove zemi. Pri neomezene imigraci by bylo prirozene ocekavat ze uprchlici zaplavi cilovou zemi a snazi se urvat co se da. Pokud se bude tvrde trestat kriminalita okamzitym vyhostenim a pristehovalci nebudou mit narok na jakoukoliv statni socialni pomoc tak by se o jistem uvolneni dalo uvazovat. Ovsem nekvalifikovanych a neprizpusobivych obcanu ma kazda zeme vic nez dost. Proc si tedy importovat dalsi, ze?

V. Fiala 14.6.2013 9:42

Proboha!

Co je to zase za blouznivce! Exot na druhou!

A co vy, ostatní přispěvatelé? Vy nechcete pár set miliónů pracovitých černoušků a arabů ve svém státě - kvetoucí to zahradě?

R. Langer 14.6.2013 9:39

No, pěkný článek,

nicméně jako protiváhu by bylo dobré napsat článek "POVINNOSTI světové chudiny", aby se na ně náhodou nezapomnělo. Poslední dobou se to stává dost často. Dokonce to vypadá, jako by snad ani žádné povinnosti neměli. Takže by bylo dobré je také občas připomenout. :-P

F. Svoboda 14.6.2013 9:34

Re: autorovi, zdá se, unikl jeden fakt

Na osvětlení prácechtivosti těch bídných uvádím skutečnou událost. Náš strýc-lesní odborník - působil v šedesátých letech v Tanzánii při pokusech jak rychle zalesnit oblast, kde osvícený diktátor Nyerere chtěl založit nové hlavní město státu. Tehdy tam působili lesní odborníci z evropských států, kteří začali pokusně zalesňovat několik segmentů mezikruží mezi 30. a 40. km od středu budoucího města. Zkoušeli různou skladbu dřevin tak, aby zalesnění v celém mezikruží bylo rychlé a účinné. Pokud by se záměr uskutečnil, tak klima v oblasti by se  stalo příjemným pro výstavbu města i život v něm. Po několika letech úspěšné práce předali rozpracovaný projekt místním černochům, kteří ovšem v práci sami nepokračovali a lehli si pod palmu. Další příklad ze stejného státu. Tentýž Nyerere hodlal zvýšit produkci obilovin, proto zvýšil výkupní ceny na dvojnásobek. Výsledkem bylo, že produkce klesla na polovinu, neboť negři si opět lehli pod palmu. Takže souhlasím s panem Lyčkou, že autor je  .ůl ! ! !

R. Langer 14.6.2013 9:10

Re: poznamka

No, ona spíš žádný zájem o smíření nemá...

A. Nikoloki 14.6.2013 8:58

Nikoliv Kaddáfí

Rok 1974, alžírský prezident Boumedienne:

"Brzy prorazíme do severní polokoule. Budeme ji dobývat tak, že vaše území zalidníme našimi dětmi. Ovládneme ji dělohami našich žen."

I. Lyčka 14.6.2013 8:35

Bože, to je vů...

Pokud imigruje někdo, kdo bude v cílové zemi pracovat a dodržovat zákony a kulturní zvyklosti, nic proti tomu. Ale přijímat někoho, kdo se těší na sociální dávky, aby se mohl množit jako myši, aniž by se snažil přispět k zvelebování země, kam přibyl, tak to děkuji, to nechci. A všichni, kteří hlásají podobné nesmysly, by měli být zbaveni svéprávnosti.

M. Bezouška 14.6.2013 8:25

autorovi, zdá se, unikl jeden fakt

On je sice politicky naprosto nekorektní a dokonale kacířský, nicméně je čím dál tím víc lidí, kteří si jej uvědomují (nedávno byl u nás uveřejněn překlad rozhovoru časopisu Spiegel s jedním africkým činitelem, myslím že z Ghany - jeho jméno jsem si nezapamatoval - a který říkal v podstatě totéž). Ti lidé jsou totiž chudí prostě proto, že nic jiného neumí. Jejich situaci pak  tragickým způsobem zhoršují všelijací ti nápravci světa se svými nejrůznějšími druhy a způsoby "pomoci" jakož i soustavnou snahou radit a naprosto nesmyslně zasahovat do věcí, o kterých nemají ani ponětí. Koneckonců autor je toho zářným příkladem. Prostě - vždycky se najde nějaký Eskymák, který vám poradí, co máte dělat v rovníkové Africe ...

P. Kolář 14.6.2013 7:13

Re: Aha,aby se zrusily emigracni zakony,

Celý článek patří do sci-fi

J. Kulišek 14.6.2013 4:42

Re: Odbory a levna pracovni sila

Vy nerozlisujete mezi muslimskymi a africkymi pristehovalci a pristehovalci s jinych casti sveta.

J. Sinnreich 14.6.2013 2:00

Odbory a levna pracovni sila

Tento lidumilny projekt je zcela nerealizovatelny. Ne pro odpor kapitalistu,(kteri by levnou pracovni silu jiste uvitali), ale pro zasadni odpor socialistickych a jinych odboru, tedy pracujicich prvniho sveta.

P. Sulc 14.6.2013 1:20

Re: poznamka

Myslim, ze na ty vudce take jednou dojde. Bude to sice dele trvat, ale nevidim jine reseni, jak zachovat nasi zapadni kulturu a vyhnout se islamske .My vsichni si sice rikame nahlas, ze nejsme rasiste, kdepak, nejsme, ale temer nikdo z nas se z tou islamskou luzou nechce smirit.

B. Volarik 14.6.2013 1:15

Prosimvas, zatlacte Marxe zpatky do hrobu....ten rudej upir uz zase vylejza!

P. Sulc 14.6.2013 1:15

Aha,aby se zrusily emigracni zakony,

aby se lide tretiho sveta mohli ''''samozachranovat''''. Tedy, aby se rozmnozovali jako krysy A potom tahli v houfech do Evropy a Ameriky, kde by zili na socoalni podporu, protoze proste tolik prace pro naprosto nekvalifikovane lidi neni. A to predpokladam, ze by chteli pracovat, coz ovsem neni jiste. Naopak by to chtelo tyto zakony radne pritvrdit a zjesnodusit vyhazov ilegalu, je jich priliz mnoho.A vracet cluny rovnou na mori, odtahnou par desitek mil zpet nebo az do blizkosti jejich zeme, tam at si uz poradi. Zlate doby kolonialismu a belosske nadvlady, tito lide meli doma co jist, byl tam poradek, navzajem se nevrazdili a zapadni zeme nebyly zaplaveny timto nicemnym plevelem.A nerujnovala nas ''''politicka korektnost''''

J. Kulišek 14.6.2013 1:05

poznamka

To co rikal autor rekl v jine forme lybijsky diktator Kaddafi, Kdyz nam Allah dal moznost ovladout Evropu, aniz by sme vypalili ranu, pouze pristehovaletstvim a delohami nasich zen, tak teroristicke akce jsou nejen zbytecne, ale tento proces poskozuji.

Jenze otevreni hranic neomezenemu pristehovalectvi, by pravdebodobne vyvolal takovou reakci mistnich obyvatel. ze by to mohl byt konec demokracie, a lide by volili totalitni vudce, kteri by slibovali, ze tento proces zastavi.