19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šejnoha 6.9.2011 23:29

Re: Jak dlouho se dá hledat viník v dávné minulosti ?

Napadá mně jediná přednost CHUDINSKÉHO SOCIALISMU -  všeobecná pracovní povinnost.

Sice  se  často pracovalo na  stupidních projektech a  výrobách  za  zoufalé platy, ale  lidi  měli pracovní návyky, chápali  vazbu mezi prací a  penězi, a neměli  čas  a  energii na   lumpárny.   To dnes mnohým  chybí.  Například  diskriminovaným ve  Varnsdorfu i jinde.

A  prokazování původu majetku by  asi taky prospělo morálce i  národní ekonomice.

P. Sulc 5.9.2011 22:33

Re: EU stav

Pravda, tak by se to taky dalo docela dobre vysvetlit. Az na to, ze Kolumbus dostal na svou prvni plavbu trestance, dobrovolnici se nehrnuli. Ale naproti tomu Portugalci meli uz asi sto let pred tim prvni namorni skolu a objevitelske cesty byl oficialni statni program, placeny kralem, ktery byl pozdeji, jak jinak, nalezite okradan vlevo vpravo. No, asi tak jako dneska.

J. Kulheim 5.9.2011 22:30

Re: Méně ideologie...

Co nebo kdo to je "obyčejný" člověk?

Pokud by v padesátých letech nesebrali všechno všem, tak kdo by dnes znal Koženého, pitra, Zgrabu, Krejčíře, Grese, atd? Nikdo.  Co z toho v padeasátých letech měli ti, kterým všechno sebrali a udělali jste z nich lidi druhého řádu. Nakonec se napakovali zejména "kamarádi z VUMLu, kteří měli dostatek známostí a informace. Byli to ti samí lidé, kteří se měli dobře za minulého režimu a když to situace dovolila , chtěli se mít ještě lépe. Byli to členové strany, kteří převlékli kabát a derou lidi stejně jak je drali v době před rokem 1989.

Celá Evropa buduje socialismus "západního" typu. Je to sofistikovanější, ale není to nic co bych chtěl chválit nebo obhajovat. Nepovažuji za dobré, že lidé, kteří tvrdě pracují se mají mnohdy hůř než ti, kteří nepracují vůbec. Je pravda, že mladá generace má mořžnost poznat svět, naučit se jazyky a žít lépe. Je taky pravda, že starší generaci to není nic platné. 

Je tady socialismus, který nemá  ze sociálním systémem nic společného. ČSSD udělala v období celosvětové i naší prosperity strukturální  rozpočtové dluhy z kterých je těžké východisko a to zejména v období celosvětových ekonomických problémů. Vývozní ekonomika to  má v takovém období složité.

 Kapitalismus, coby ekonomický systém, kde vzniké cena práce, zboží na trhu, není nikde na světě. Zadlužování příštích generací je všede na světě. Mluvit o kapitalismu je naprostý nesmysl. Je to pořád socialismus, přerozdělovací systém, který má kradení v genetické informaci zabudovaný. Má na to zákony. .  Privatizaci blokoval Zeman a Lux. Vy to víte a stále píšete polopravdy. Pane Vízku Vy a fakta to je protimluv. Já jsem Vám o tom psal x krát. Vy si uvědomte, že jste to byl Vy kdo vstoupil v roce 1959, v období největších zlodějin a represí, do strany. Já Vám nic nevyčítám. To je vaše svědomí. S tím se musíte vypořádat sám. Já nevím kdy byli větší zloději, jestli před nebo po roce 1989. Zloděje nemám rád. A lháře taky nemám rád.

P. Sulc 5.9.2011 21:07

Re: Velice dobry clanek, pane presidente,

K te predpovedi staci pouha skusenost z diskusi. A jen mimochodem: slovo predpoved je ceske, kdyby jste to nahodou nevedel, a predicce je anglicismus. Ja jsem byl v USA naturalisovan uz 1974, ale ku podivu, na rozdil od vas stale mluvim cesky, ci se alespon o to snazim. Zrejme netrpim cechackovskym komplexem menecennosti, ktery nuti lidi pouzivat nejdrive germanismy, pak rusismy a nakonec anglicicmy aby se citili ''''mezinarodni''''

F. Vízek 5.9.2011 20:45

Právě mi přišlo poštou od disidenta S. Popelky. Je to silná káva?

Závěr textu:  ...co Václav Klaus provedl s naší ekonomikou? Nechal pod cenou rozprodat či rozkrást téměř vše, co v naší zemi mělo nějakou cenu. Především díky němu máme dnes obrovský dluh, který budou těžce splácet celé generace našich potomků. Jen částka za špatný koncept ekonomické reformy dosahuje 600 miliard korun. Náklady za ušlé příležitosti jsou obdobné. Ztráty způsobené několikanásobným podhodnocením koruny vůči světovým měnám, ke kterému došlo brzy po změně režimu a které prosadil Klaus, jdou rovněž do stovek miliard.

Václav Klaus byl také tím, kdo podporoval pochybné privatizátory (často z řad bývalých veksláků nebo polopodsvětí) , kdo zdržoval a všemožně oslaboval právníky, státní správu a kriminalisty, kteří se proces divoké privatizace pokoušeli udržet v rámci zákona. On byl tím, kdo na vývěsní štít privatizace připnul motto: „Neznám špinavé peníze“ a výrok o údajné kriminalizaci podnikání.

Dalo by se ještě pokračovat o nesmyslně vysokých úrocích za půjčky pro začínající podnikatele, které na straně jedné zapříčinily tisíce osobních tragédii a na straně druhé  nastartovaly proces nesplácení bankovních úvěrů a následně řetězové krachy bank, o zbytečném opuštění východních trhů, na které se dnes jen s obtížemi dostáváme zpět, o vytvoření podmínek pro nelegální zisky (topné oleje atd.).

Pokud by V. Klaus byl agentem zahraničních tajných služeb s úkolem předat nejrozvinutější ekonomiku bývalého východního bloku do cizích rukou, pak by svůj úkol splnil dokonale. Pokud ne, pak by byl diletantem, který pokazil vše, co se pokazit dalo.

Nebýt povinné úcty k úřadu prezidenta, skoro by se mi chtělo nahlas zakřičet: „Klausi, Klausi, vždyť ty patříš do basy“.

F. Vízek 5.9.2011 20:42

Méně ideologie...

Více faktů:  ČSSD aby zprivatizovala banky devastované Klauso-Kočárníkovskou kamarilou, musela do nich nalít stovky miliard (až 600 !). Neudělat to - jak Zeman původně chtěl - by znamenalo položit českou ekonomiku na lopatky docela...

Ano, ČSSD vykolíkovala hřiště tak, že hospodářství rostlo tempem až nevídaným (poté, co za Klause v r. 1997 jsme jako JEDINÁ země v Evropě měli "růst" HDP mínusový). Až když padl Klaus a jeho vláda skončila, rozpadla se mu strana a poté i vládní koalice a byly předčasné volby... změnila se republika nečekaně k lepšímu...  A že se na tom boomu podíleli i OBYČEJNÍ LIDÉ a měli z toho prospěch? Tedy - i  dělníci, senioři,  rodiny s dětmi? Inu - to byla politika ČSSD - nenechat všechno těm různým Koženým, Krejčířům, Pitrům, Stehlíkům atd. atd....   

A že tomu všemu nakonec odzvonil Topolánek, Kalousek, Nečas...  Inu - vyhráli volby... Respektive nevyhráli, ale UPEKLI jinou KOALICI.

Takže - méně ideologie, pane Kulheime a více faktů...

F. Vízek 5.9.2011 20:30

Jak dlouho se dá hledat viník v dávné minulosti ?

Zhruba dvaadvacet let uteklo od doby, kdy jedna státostrana měla vždycky pravdu... 

Dětem, které tehdy opouštěly základní školu, je dnes 37 let.

Studentům, kteří tehdy maturovali, je dnes 41 let.

Vysokoškolákům, kteří tehdy přebírali diplomy je dnes kolem 47 let. 

Tito lidé - to je většina občanů v produktivním věku - prožili většinu svého pracovního života již v nové pluralitní demokracii. Rok 1989 je pro ně dávná minulost. Rozhlížejí se a a ptají se nás starších, jak je možné, že PO 20 LETECH "BUDOVÁNÍ KAPITALISMU"  SE LIDEM BERE I TO, NA CO SI I  TEN TEHDEJŠÍ  CHUDINSKÝ  SOCIALISMUS SÁHNOUT  NEDOVOLIL...  A hledají odpovědi...

J. Skotnica 5.9.2011 19:23

Re: Zajímavé...

Jako bych to nepsal. Čím hůře, tím lépe. Indiánská mantra.

P. Čása 5.9.2011 19:16

Re: EU stav

Přímořské státy na jihu Evropy měli ve středověku vždy více než dost námořníků - námořník není nevolník, nemusí makat na stále stejném poli den za dnem. Takže to není s podivem :)

J. Kulheim 5.9.2011 18:30

Re: Zajímavé...

Pletete koše s baňma. Státní dluh je součet dluhů rozpočtových a úroky z úvěrů. ČSSD dělala velké rozpočtové dluhyx v období růstu ekonomiky. Atd.

J. Kulheim 5.9.2011 18:26

Re: Sklízíme plody...

Pane Vízku, nevíte náfodou proč v roce 1989 byly zastaralé technologie, konjurence neschopné výrobky, mizerná organizace práce, morálně zastaralé strojní zařízení a p. ?

Nevíte náhodou proč lidé nadřou a přitom přidaná hodnota je mizerná a nikdy nedosáhne např. produktivitu práce dělníka v Německu?

M. Pivoda 5.9.2011 18:26

Re: Problém řízení zůstává

Rekl jsem "ve většině případů", nikoliv že že ve všech případech řídí státní správu a podniky stejní lidé. Ve vysokém školství došlo sice k personálním změnám, nicméně cestou na vrchol vzdělávacích organizací museli adepti nejdříve uspět v tom špatném systému, a to je nutně pokřivilo. V ekonomickém vysokém školství museli schopní adepti vyhovět překabátěným marxistům a dokonce za ně museli napsat články v jazyce anglickém a prezentovat je na zahraničních konferencích. Takže problém řízení přetrvává v podstatné části společnosti a Václav Klaus nám určitě řekne jak to spravit, abychom mohli vstoupit do stejného spolku s Německem.

Problém korupce se musí řešit zásadně odlišně. Jinak to dopadne jako s někdejšími bombastickými socialistickými závazky. Něco k tomuto tématu již bylo zpracováno, ale nikdo to v Česku nezveřejní:

\http://www.miroslav-pivoda.com-a.googlepages.com/2009v%C3%BDsledkydotazov%C3%A1n%C3%AD

F. Vízek 5.9.2011 18:01

A euro?

Euro si nezasloužíme, tak je to...

Byly k němu otevřeny dveře podvodníkům, náprava nebude bezbolestné.

Až bude v ČR euro, bude jasně vidět, jak  při stejné intenzitě i produktivitě práce jsou Češi NÁSOBNĚ MÉNĚ odměňováni. A to při srovnatelných cenách základních potravin, pohonných hmot atd...

To je přece nežádoucí, proto boj proti euru je nezbytný...

F. Vízek 5.9.2011 17:56

Sklízíme plody...

Někdo by měl ekonoma a prezidenta Klause poučit, že pojem INTENZITA PRÁCE není totéž co pojem PRODUKTIVITA PRÁCE.

Možná, že se ti Řekové a Češi nadřou mnohem víc než Němci, ale je jim to k ničemu: zastaralé technologie, morálně opotřebené stroje, mizerná organizace práce, přebujelá byrokracie (výrobní i nevýrobní), špatná péče o skutečné "machry"... a vytvořené prostředí, ve kterém skutečná PRACOVITOST, SOLIDNOST, POCTIVOST, SPRAVEDLNOST nic neváží, ba je pro takové podnikatele hendikepem, který je žene dolů...

A pan ekonom Klaus byl u všeho v této zemi od roku 1989 jako ministr financí, předseda vlády, předseda Poslanecké sněmovny a prezident republiky... 

On ekonom... všude byl, všechno zná, ke všemu mluví - ale  za nic nemůže:  to ti druzí... 

F. Vízek 5.9.2011 17:45

Zajímavé...

Je překvapivé, že když se veřejný dluh ČR motal kolem bilionu a deficit státního rozpočtu osciloval kolem  pouhých 2% k HDP,

bylo Česko  - podle novin a prrravicových politků  - na "řecké" nebezpečné cestě.

Dluh teď roste tempem do té doby nevídaným (za dva roky bude oscilovat kolem 1,5 bilionu) a deficit státního rozpočtu bude letos kolem 5% k HDP...

A Česko je div ne chváleno. Ó MY SE MÁME !

J. Kulheim 5.9.2011 16:29

Re: Mlčeti zlato

Pane Machalo, máte nějakou myšlenku? Nebo pro Vás platí, mlčeti zlato.

J. Skotnica 5.9.2011 16:04

Souhlasím

a asi jeden z důsledků je:

"Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor''s zlepšila ratingové hodnocení České republiky u dlouhodobých závazků v cizích měnách o dva stupně z A na AA-. V případě dlouhodobých závazků v domácí měně se hodnocení zvýšilo z A+ na AA. Agentura zveřejnila rozhodnutí na svých stránkách".

Račte si povšimnout, že všude jinde, pokud dochází k pohybu jde o pohyb dolů, a když nahoru, tak maximálně o jeden stupeň.

Ale jak znám naše lidi, určitě to opláčou.

K. Kužel 5.9.2011 15:26

Re: kurňa, já měl za to, že euro

Je to jako se vším: určité rozdíly ve výkonnosti regionů měnové území ještě zvládne - za tu cenu, že ti výkonnější dotují méně výkonné. Tak je tomu např. mezi starými a novými spolkovými zeměmi Německa, mezi severem a jihem Itálie, mezi Katalánií a zbytkem Španělska. V USA je prý nějak na huntě Kalifornie.

Když jsou ty dotace moc velké, tak začínají separatistické tendence, jako například v Itálii Lega Nord.

O. Uživatel 5.9.2011 15:13

Uživatel požádal o vymazání
J. Kanioková 5.9.2011 14:58

potlesk :))))

K. Kužel 5.9.2011 13:11

Re: Pane Klausi

Ale proč ne, jen si klidně zglouzněte a oprafte pýsmenka. Na velikosti vašich myšlenek to nic neubere ani nepřidá.

J. Kulheim 5.9.2011 13:10

Re: Pane Klausi

......obhajovat své názory vůči Řecku, prostřednictvím NP.......Myslím, že se nejedná o obhajování, ale  o  vyjasnění toho, co chtěl říct.. Pochybuji  o tom, že tomu řecký prezuident nerozuměl. Pouze toho využil  pro domácí politikou scénu. Ukázal se jako obháje "svého" lidu.  

.....nechuť" být v "područí" EU jen na základě "výkonu ekonomiky" krokem zpět.......  Když si od někoho musíte půjčit, aby Vás zachránil před bankrotem, jste v jeho područí. Musíte mu být vděšný, Když Výs budou zachraˇvovat chudobnější, kteří nemají takovou  životní úroveň a jenom díky tomu, že se snaží dobře hospodařit, jsou na tom ekonomicky lépe, je přímo potupně.

.....národní hrdost, tradice, a touha po svobodě, byl tímto článkem "smrsknut" na prachy a ekonomiku........ Prach a ekonomika je základ svobody .

...

K. Kužel 5.9.2011 13:07

Re: Mlčeti zlato

Kdyby pan prezident mlčel, co by pak pravdoláskovci mohli překrucovat, falšovat a ostouzet?

L. Machala 5.9.2011 12:59

Mlčeti zlato

pane presidente.

K. Kužel 5.9.2011 12:45

Re: PANE PREZIDENTE

Vašeho hrdinského neúsilí nebude vůbec třeba. Stačí ještě pár geniálních tahů dua Merkozy na podporu eura a nebude čemu se bránit.

K. Kužel 5.9.2011 12:42

Re: Proč by ekonomiky měly být stejně výkonné

Mezi ekonomikou české kotlinky a Moravy snad je nějaký rozdíl, ale nesrovnatelně menší než mezi Řeckem a Německem. Problémem, jaká kriteria musejí být splněna, aby oblast mohla mít společnou měnu a neprodělat na tom kalhoty, se zabývá teorie Optimálních měnových oblastí - viz:

http://www.zavedenieura.cz/cps/rde/xchg/euro/xsl/vyklad_slovnik.html?PG=O

Jestli se vám podaří vysvětlit Řekům, že si mají nastavit platy podle výkonnosti jejich ekonomiky, tak můžete směle aspirovat na funkci ředitele zeměkoule.

D. Šimáček 5.9.2011 12:40

PANE PREZIDENTE

pokud to jen trosku pomuze proti euru, tak slibuju, ze na praci uz ani nesahnu :-D

J. Mannheim 5.9.2011 12:29

Re: kurňa, já měl za to, že euro

a proč teda platí Euro v Bosně? a jak to je s dolarem a třeba LA nebo NY vs. takové Idaho nebo Arkansas?

K. Kužel 5.9.2011 12:26

Dovoluji si nabídnout

svůj článek Řecká etnologická konstanta na svém blogu:

http://karelkuzel.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=208687

Přehled blogu na www.karelkuzel.cz

V. Mlich 5.9.2011 12:22

Proč by ekonomiky měly být stejně výkonné

Vždyť i v Česku se platí úplně stejnou korunou v Praze i třeba na jižní Moravě. Není nic divné, když na Václaváku stojí kopeček zmrzliny 20 korun a u nás na vsi jenom 5 těch samých korun. Tak proč by Řekové nemohli platit stejným eurem jako třeba Francouzi? Podle výkonnosti ekonomiky ať si nastaví ceny a platy, resp. tyto nastaví trh sám, řecký problém je v něčem jiném a ne ve výkonnosti ekonomiky.