26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Politická blbost, či úmysl?

Podle průzkumů veřejného mínění v posledních letech kolísá podíl lidí, kteří si nepřejí přijmout euro, mezi 60-82 procenty. Patrně proto, že lidé si euro nepřejí, politici o euru básní čím dál houšť.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Milan 20.5.2021 18:11

Je to brzda, aby bitcoiny mohly přibývat v přiměřené míře (kvůli inflaci), řeší to zároveň komu, aby nebylo možné nově vytvořené oběživo nějak přidělovat.

Až potud je to vymyšleno celkem dobře. Bohužel se bitcoinem blbě platí, je to drahé.

L. Novák 21.5.2021 0:58

Mně jde spíš o to, jaké operace to masívní množství výpočetní kapacity zapojené do těžby bitcoinů provádí. Má to nějaký praktický smysl, výstup, nebo se jen tak honí procesory naprázdno a bez reálného užitku? ?:-)

R. Langer 20.5.2021 14:27

Ano, ovšem na rozdíl od tištění papírových měn, kdy tím jejich hodnota klesá (inflace), je hodnota jakékoliv kryptoměnu od začátku naprosto nulová, vy jste nevytěžil NIC, žádný produkt, žádnou myšlenku, jen čiré NIC. Na které jste navíc spotřeboval neuvěřitelné množství prostředků. Když vám na papír natisknu bramborou stovku, bude mít úplně stejnou cenu, jako ta vaše "kryptoměna", ale když vám s ní budu chtít zaplatit, asi se vám to nebude líbit. Ta kryptoměna je při tom úplně to samé. Nemá kde vzít jakoukoliv hodnotu. :-P

P. Milan 20.5.2021 18:15

Působíte dojmem tvrdého kritika něčeho, o čem nic nevíte.

Zkuste třeba tohle https://www.kosmas.cz/knihy/240672/bitcoin-a-jine-kryptopenize-budoucnosti/ pokud to někde seženete. Pak si můžeme pokecat se základními znalostmi věci.

R. Langer 20.5.2021 14:15

... a že počet těchto jedinců není nijak zanedbatelný můžeme snadno vidět na současném stavu trhu s polovodiči, nejvíce s procesorovou technikou, a na spotřebě energií vynakládaných na výrobu BEZCENNÉHO NIC. Bohužel, vůbec to není zábava pár bláznů žijících ve svých vysněných bublinách, ale reálná masová hrozba ekonomiky a průmyslu, kdy se veškeré zdroje spotřebovávají na "výrobu" NIČEHO. Což je ostatně také znakem vyspělého komunistického aparátu - drahá produkce ničeho (to si ještě mnozí z nás osobně pamatují). Myslím, že je pomalu na čase s tím začít něco dělat. ;-€

K. Filip 20.5.2021 10:21

Dobrý postřeh, jen mě jímá hrůza, že po volbách se zřejmě díky hlouposti voličů stane ministrem financí břídil Wagenknecht od Pirátů.

L. Novák 20.5.2021 10:36

Ono je to jedno, který z těch břídilů tam teď sedí. Jejich možnosti něco katastroficky ovlivnit jsou poměrně omezené. :-P

P. Milan 20.5.2021 11:14

U Vagenknechta (i jiných Pirátů, komoušů a podobně) bych si nebyl tak jist tou omezeností.

L. Novák 20.5.2021 11:17

To by musel prohnat parlamentem. Utajit se to nedá... ;-)

P. Milan 20.5.2021 11:20

No jistě. Doufáte snad, že parlament, který by odsouhlasil vládu s Vagenknechtem jako minfinem, by zarazil nějaké jeho šílené nápady?

L. Novák 20.5.2021 11:39

Netuším, ale rozhodně by z toho byl poprask. Budu si muset koupit vidle... :-) Až nazraje doba pro zopakování pražské defenestrace... ;-)

V. Kain 20.5.2021 13:15

Proč je Filipe břídil Wagenknecht a ne Schillerová?

P. Milan 20.5.2021 14:15

Kde pan Filip píše, že Schillerová není? Článek je o budoucnosti.

Š. Hašek 20.5.2021 9:57

Samozřejmé je, že piráti jsou gauneři a stanaři jsou politické pijavice.

brusele pouze chce ředit svoje dluhy tím, že přímo bude vysávat lépe okolí! Tedy ty země, které by teď přistoupily na jejich papírky. Přes korunu, forint, zlotý, lei, ..... to jde hůře. Nic jiného v tom není.

Ti gauneři bruselští "popírají bankovně sami sebe"! V nenažranosti a rozhazování!

J. Vorlický 20.5.2021 9:44

Dobré, ale je to všechno jinak. Vytváří se dojem, že všichni dlužíme peníze. Je to nesmysl, svět se nemůže zadlužit, nemá komu. Vznik existence dluhu ale vedl k urychlení naší prosperity. Tomu předcházelo shromáždění majetku malou skupinou lidí. Majetek byl půda, střecha nad hlavou, nářadí, potraviny. Nešlo tedy o půjčování peněz (ty to jen pak urychlily), ale jak půjčením takového majetku umožnit dalším lidem vytvářet věci, které nám zlepšovaly život. Oni pak část takového majetku dávali malé skupině. Všichni tak bohatli, malá skupina nejvíce.

Dnes již není potřeba zlepšovat naši prosperitu. Všichni máme co potřebujeme. Zastavit se ale nemůžeme; to by brzo nikdo neměl nic. S tím pak, jak rostla naše prosperita, peníze začaly měnit svoji podstatu. Dnes jsou to hlavně jen číslice na obrazovce. Jednou v Evropě, pak v Číně, nebo USA Rusku, někdy možná všude najednou. Nemůžeme se však vymanit z našich představ. Ve skutečnosti zřejmě nikdo nedluží nic nikomu. Všichni máme jen to, na co jsme schopni položit své ruce (tedy i Kč v peněžence) a to nám stačí. Zbytek jsou jen ty číslice. Svět se nemůže zastavit, musíme tedy udržovat zaběhlou představu o dluzích, uměle je vytváříme jejich televizní a dnes i mobilovou propagací. To aby aspoň část z nás musela udržovat prosperitu nás všech. Nevíme totiž jak jinak. Důvod pak, proč státům jako Německo ekonomicky vyhovuje v Evropě a vůbec Eur, je prostý. To ale jindy.

P. Milan 20.5.2021 9:58

"Vznik existence dluhu ale vedl k urychlení naší prosperity."

To ano, umožnil přesun prostředků tam, kde byly lépe využity. Existujících prostředků.

Většina současných dluhů není na základě existujících prostředků, ale vzniká "tištěním" peněz, tedy něčím, co má za následek inflaci.

L. Novák 20.5.2021 10:09

A inflace okrádá občany o peníze. ;-) Ale napsal to pěkně. :-P

J. Vorlický 20.5.2021 10:20

Inflace - ,,tištěním" peněz máte zřejmě na mysli ty číslice na obrazovce, ale ty nejsou důvodem k inflaci. Ta již proběhla před několika lety. Úprava číslic na obrazovce je jen snaha vyrovnat virtuální účetnictví. Peníze změnily svoji podstatu.

L. Novák 20.5.2021 10:30

Ono je úplně jedno jestli elektronické nebo papírová hotovost. Důležité je, jaké jsou ceny zboží, které nakupujete. A jestli ČNB nebo ECB chrlí ve velkém do oběhu peníze, které nejsou kryté vůbec ničím ("zřeďuje hodnotu měny"), tak samozřejmě vyvolá inflaci. Takovou, jako vidíte v cenách nemovitostí i v cenách ostatního zboží a služeb, potravinami počínaje.

J. Vorlický 20.5.2021 11:10

Dalo by se říci, že to jedno. Ale mluvit o cenách, když je všeho dost, není myslím úplně patřičné. Potom, nemyslím, že banky chrlí do oběhu peníze. Kolik mincí a bankovek, procento, projde dnes peněženkami lidí, z toho, co si nominálně vydělají? Vezměte inflaci (údajnou) na trhu s nemovitostmi kde se platí číslicemi s tím, kde se snad stále platí většinou korunami - potraviny, drobné zboží? Proč myslíte, že je snaha, aby lidé platili pokud možno všude kartou? Pomíjím bezpečnost, ztrátu soukromí . . .

Pokud je všeho dost, je snadnější lidi nechat, ať si vezmou co potřebují nebo jim to rovnou dát. Pak odpadnou starosti co co stojí, ale aby to bylo k odběru . . .

P. Milan 20.5.2021 11:16

Je úplně jedno, zda platíte kartou nebo papírem. Rozdíl by byl u zlata, protože to nejde tisknout.

L. Novák 20.5.2021 11:19

Nejste vy komunista? ;-D

J. Vorlický 20.5.2021 11:55

Já?????

Néééé, jen přemýšlím, kam to povede. Když budem pořád vyrábět víc a víc aut, tv a tak, tak co tím budem dělat? Je mi jasný, že se spousta lidí zase zaměstná tím, že bude rok stará auta, tv, pračky atd. zase likvidovat, a ze šrotu dělat další, ale tak nějak mi to nedává smysl . . . . abysme si nenaběhli na vidle. Voni i vobyčejný hrábě, když je špatně postavíte vám daj pěknou ránu do čela!

L. Novák 20.5.2021 12:24

No mně ty vaše představy o hojnosti a nadbytku připomněly komunistické sny o šťastné budoucnosti bez peněz... ;-D Má to jeden háček. Obecně platí, že co je zadarmo, toho není nikdy dost. A na to dojede každý "snový" systém hospodaření. Trh působí svými samoregulačními mechanismy v regulaci poptávky a nabídky přes ceny, komunistické sny jsou jen jinak popsané perpetuum mobile.

Nikdo nebude vyrábět do zásoby něco, co se nebude dát prodat v dohledné budoucnosti. Ale že by někdo chtěl vyrábět za své peníze a pak to rozdávat zadarmo? 8-o ;-D

P. Milan 20.5.2021 14:17

Nevím, jak vy, ale já autem jezdím.

J. Vorlický 20.5.2021 17:56

k: P.Milan, 20.5.2021, 14:17, Prakticky vždy jsem měl auto, autem jezdím a potřebuji ho. O tom to přece není. Nevzdávám se potřebných a život usnadňujících věcí. Nutně ale nastane situace, pakliže nebude další válka nebo se nezačneme věnovat kolonizaci třeba měsíce nebo Marsu, kdy naše schopnost vytvářet potřebné a usnadňující věci, zničí naši schopnost toho ke svému prospěchu využít. Vezměte pokrok v medicíně: odkládáme smrt ale hodnotný život si nezaručíme. Troufám si říci, že v hodně případech naopak.

k:L.Novák, 20.5.2021, 12:24 No, myslím, že situaci vnímáte posledními cca 70/100 lety, na jejichž začátku byl nedostatek prakticky všeho, co dnes považujeme za běžné. Představte si, že na stavbách se malta a beton míchaly lopatami! Míchačky nebyly a to ještě v 50 letech! Pračky nebyly, byly valchy. Potom, slova/pojmy jako peníze, zdarma, volný trh, investování vlastních peněz, atd. mění v čase svůj význam. Argumentovat jimi v 100 let starém smyslu je zkreslující a zavádějící. Kdy se starým lidem začaly vyplácet důchody? Před sto lety? Nejde dnes jen o důchody, spousta věcí je teď pro hodně lidí zdarma a je málo aut, praček, míchaček, potravin? Naopak.

L. Novák 21.5.2021 0:53

Je jich přesně tolik, kolik jich lidé jsou ochotni koupit/zaplatit. Když klesne poptávka, sníží se výroba. A naopak. Tak to funguje od doby zpracování pazourku... ;-)

P. Milan 20.5.2021 11:15

Jsou. Právě a jedině ty.

P. Aron 20.5.2021 13:13

Dluhem k prosperitě. Teda voni jsou hlava !

V. Kuhaj 20.5.2021 9:41

Díky! !R^:-)