2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Pokušení protekcionismu

Obchodní války jsou špatné řešení. Snad Trumpa jeho poradci přesvědčí, aby své rozhodnutí uvalit clo na dovoz oceli a hliníku alespoň zmírnil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 11.3.2018 9:23

Re: Blábol

No a vy zase pokud jste ocelář, tak se dívejte jak vám mizí práce, protože váš trh zaplavuje dumpingová ocel z Číny. Práci nenajdete, na IT nemáte.

O. Uživatel 11.3.2018 10:48

Uživatel požádal o vymazání
Z. Rychlý 11.3.2018 9:36

Re: Blábol

Pane Chodovský, víte, že to není úplně blbé přirovnání? Uvalit rodinné clo na drahé větrníky, které vaše famílije konzumuje ve velkém vůbec není k zahození, pokud tím zalátáte náklady třeba na lyžařský výcvik, či na fitko. O tom je tu řeč. A ten drahý větrník si jistě někdy koupíte, vášeň je vášeň.

O. Uživatel 11.3.2018 10:53

Uživatel požádal o vymazání
Z. Rychlý 11.3.2018 16:23

Re: Blábol

Taky hledím kam jsme se to dostali.

Tak zpátky na začátek. Dumpingové ceny oceli zapříčinily zrušení ocelářství v USA. Automobilky jsou rády, mají lacinou ocel a zánik odvětví je jim šumafuk. Úspora automobilek ovšem vyvolala náklady jinde (otázku zda se úspora promítla do ceny automobilu vynechám). Těmi náklady jsou náklady státu na sociální podporu ocelářů, kteří nejsou tak dobří, aby si hravě našli jinou méně kvalifikovanou práci jinde.

Prostě jsem vyslovil kacířskou myšlenku, že zbavování se výrob, které zaměstnávají nekvalifikované lidi nelze dělat s tak bohorovným klidem. Má to totiž nemalé vedlejší náklady. Jedním z různých řešení je bohužel také ochranářské clo. Nebo zrušení těch vedlejších nákladů - ať ta ocelářská (nebo hornická) holota táhne do ... Vyberte si.

Možná mají Trumpovi poradci trochu pravdy a pan Joch nereaguje na existenci sociálního smíru, který existuje i v nejrozvinutějších ekonomikách, a o kterých neměli teoretičtí ekonomové minulých století ani páru. Buď se nad existencí vedlejších nákladů zamyslíte, nebo ne, to už je na vás. Jestli se domníváte, že neexistují, pak nemáme společné téma.

Přesuny odvětví do řízených ekonomik s dumpingem vyvolávají vedlejší náklady v sociální sféře, nebo nevyvolávají? To je, oč tu běží. Pakliže vyvolávají (toto já tvrdím), pak může být řešením ono ochranářské clo vůči takovým ekonomikám.

O. Uživatel 11.3.2018 17:08

Uživatel požádal o vymazání
Z. Rychlý 11.3.2018 17:19

Re: Blábol

Více slovy jste řekl, že vedlejší náklady nevznikají, já říkám, že jo, takže průnik nikde. Těšilo mě :-)

O. Uživatel 11.3.2018 17:41

Uživatel požádal o vymazání
Z. Rychlý 11.3.2018 23:39

Re: Blábol

jaképak agitace! Uvažuji a přemýšlím proč Trumpovi poradci zavádí ochranářskou politiku. Nemyslím, že jsou to totální trubky - řeší nějaké problémy a ekonomické teorie mají jistě v malíčku. Některé diskutéry tyto kacířské úvahy přivádí k šílenství. Zvlášť jakýsi Pavel Pavel řádí jako pominutý papeženec. Kdyby mě mohl upálit, tak jsem dozajista na hranici.

Co se ocelářských profesí týče, je tam přece jen dost nekvalifikované práce, která byla slušněji placená. Tu hned tak něco nenahradí. Trump byla jejich naděje. Jestli jeho řešení pomůže, je ve hvězdách. Božínku auta budou trochu dražší, svět se nezboří. Stejně je jich tolik, že nová neprodaná lisují.

Podobně je to s horníky. Zavřený důl už asi nikdo neotevře, protože potřeba uhlí klesá (mnohdy kvůli poklesu výroby oceli), ovšem pro místní je to docela slušný problém. Pro několik tisícovek lidí se základním vzděláním se těžko najde dobře placené místo, na jaké byly zvyklí. Rodiny, infrastruktura tyhle věci utrpí.

A zamyšlení nad tím, jak dumpingová produkce vytváří nová místa nechám na vás. Poučte starého balíka.

O. Uživatel 12.3.2018 6:35

Uživatel požádal o vymazání
Z. Rychlý 12.3.2018 8:20

Re: Blábol

neosočujte mě z dobroserství, jsou mi ukradení. Jen nahlas přemýšlím, co a proč vede Trumpovu administrativu k zavádění takových akcí. Vysvětlení pana Jocha, že jsou to hlupáci, mi nestačí. Nevěřím tomu.

P. Pavel 11.3.2018 20:35

Re: Blábol

To, že vám fakta nejdou pod čumák, je jen váš problém.

P. Pavel 10.3.2018 23:21

Re: Blábol

Na houbách jste byl evidentně vy, a to místo docházky do základní školy. Umíte vůbec číst, o znalosti Bastiata nebo Hayeka (nikoli Hájeka) nemluvě. Co to má být za nesmysly o dělnících v USA, polívce, nebo neexistující globální ekonomice? O jakých "nových poznatcích" to blábolíte? Zahraniční obchod samozřejmě existoval i v 30. letech a byl důležitou a mnohdy klíčovou (třeba pro takové Československo) součástí tehdejších ekonomik. Enormní cla způsobily, že exportní země jako Československo na krizi těžce dojely (zvláště pohraničí se nevzpamatovalo až do války). To co platilo v 30. letech platí i dnes. Tedy, že nezaměstnané generuje protekcionismus (a vysoké zdanění práce a složité pracovní právo) a nikoli mezinárodní obchod bez bariér. Přičemž jediný kdo je tady mimo mísu jste vy, což si nemyslím jen já, to si myslí celé WTO.

Když pominu že Trump už couvá - cla nebudou platit pro Kanadu, Mexiko a členské země NATO plnící své finanční závazky, tak reálný scénář ze zavedení cel bude takovýto: Hutím budou chybět pracovní síly (ti kdo chtějí pracovat už pracují a ti co nechtěli nebudou), tak budou nuceni dovézt Mexičany. Fabriky, které USA živí a jejich produkce jde do celého světa, tedy automobilový, letecký a zbrojařský průmysl, ztratí zakázky díky vyšším nákladům a recipročně zavedeným clům, takže v konečném důsledku budou propouštět a na těch nezaměstnaných jen a pouze přibude.

Trump nemusí řešit nezaměstnanost (a taky to kvůli tomu nedělá). Nezaměstnanost je totiž v USA mnohem nižší než v řadě zemí EU. Tolik k těm z prstu vycucaným blábolům, které jste vyplodil.

nezaměstnané To, že byl zablokován díky enormním clům způsobilo třeba pro takové Československo byl klíčovou Kde píšu něco o nějakých dělnících? Co to blábolíte o dělnících v USA? Krize 3

Z. Rychlý 11.3.2018 16:33

Re: Blábol

zapomněl jste upozornit ještě na jednu chybu: píše se von, nikoli fon, veselá kopo!

P. Pavel 11.3.2018 20:35

Re: Blábol

Tak hlavně, že jste si přestal srát do držky.

J. Pospíšil 10.3.2018 1:35

Jižní Korea vyváží ocel a hliník do USA?

No třeba to byl překlep ze Severní na Jižní, když v další větě je to tvrdé řízení. Ale kolik oceli a hliníku vyváží do USA ta Severní Korea? Tam to vím, ani kilo.

V. Braun 10.3.2018 1:49

Re: Jižní Korea vyváží ocel a hliník do USA?

Irán a Severní Korea jsou v článku uvedeny jako země potrestaně embargem něco dovážet jako ukázka, že zákazem dovozu se trestá. Dále z toho autor celkem správně vyvozuje, že zvýšením cel a omezením dovozu Trump v podstatě trestá Američany.

K. Pavlik 10.3.2018 0:35

Napriklad Cina

Autor nechape ze to neni ekonomicky boj mezi kapitalistickymi zememi ale ze je to ekonomicky boj se zememi ktere jsou tvrde rizeny at uz je to Cina nebo Jizni Korea.

V. Braun 10.3.2018 1:52

Re: Napriklad Cina

Podívejte se na statistiky dovozů oceli a hliníku do USA. Čína kdesi dole daleko za Kanadou a EU. Jižní Korea sice dodává více, ale je to celkem demokratická země včetně například vyšetřování a obvinění prezidentky. Takže autor si myslím chápe docela dobře.

K. Pavlik 10.3.2018 3:50

Re: Napriklad Cina

Skoda ze se s vami Trump neporadil, jiste by si uvedomil ze dela strasnou blbost.

No mozna je to trosku jinak - mozna nepotrebuje ceske poradce.

V. Braun 10.3.2018 9:45

Re: Napriklad Cina

Reaguji na váš příspěvek, proč do toho taháte Trumpa? Ostatně o té Číně a ostatních exportérech ocelai a hliníku do USA si jen stačí něco přečíst a je celkem jasné, že to není Čína, kdo bude nejvíce trpět. Například zde o Kanadě http://www.huffingtonpost.ca/2018/03/07/trump-tariff-economic-impact-canada_a_23379672/

Proto byl Trump pod tlakem a alespoň dodatečně a dočasně od cel Kanadu a Mexiko osvobodil.

Pokud budete mít něco k tématu, rád s vámi podiskuji, Trumpa ovšem ponechám Američanům a jeho americkým poradcům.

K. Pavlik 10.3.2018 13:08

Re: Napriklad Cina

Proc do toho taham Trumpa? - Protoze to clo naridil.

O problemech Kanady, ktere jsou znacne, si opravdu nepotrebuji (aspon si to myslim) cist nejaky clanek z nejakeho platku

.Hodne lidi se zivi tim ze pisi o ekonomice - kdyby tomu rozumeli tak by si vydelavali na burze (jak to delaji ti chytri) - napriklad byvaly spoluzak meho byvaleho sefa,Kdyz ho pred lety sef navstivil tak rikal (a to bylo nekdy v zari): Kdyz vydelam za den vice nez 5000 dolaru tak jedu domu limuzinou (taxikem). Letos jsem nejel jen 2x.

V. Braun 10.3.2018 18:09

Re: Napriklad Cina

Tak nevím, tohle vlákno začalo vaším přízpěvkem, že cla jsou namířena proti Číně a Jižní Koerei. Upozornil jsem vás na informaci, že to není Čína a Korea, kdo bude cly nejvíce zasažena a tím z vaší strany skončila věcná diskuse. Je to škoda, ale bez věcných argumentů z vaší strany se opravdu diskutovat nedá. Opravdu žádné další nemáte?

K. Pavlik 10.3.2018 23:43

Re: Napriklad Cina

Clanek neni ani o oceli ani o hliniku - je o clech vseobecne - tak to jsem aspon cetl ja.

To ze Cina je hlavnim vinikem o tom zadna-tak to tez vidim ja.

V. Braun 11.3.2018 1:33

Re: Napriklad Cina

Ano, Čína má asi nejvyšší přebytky kapacit výroby oceli, ovšem jen malý podíl na dovozu oceli do USA. Cla ji tedy nezasáhnou, nebo jen daleko méně než tradiční spojence USA. Takže tvrzení, že cla jsou zavedena proti Číně je hodně zcestné.

Tady je docela dobrý článek co Trump mohl udělat ale neudělal kdyby mu šlo opravdu o omezení výroby oceli v Číně

https://www.nytimes.com/2018/03/08/opinion/donald-trump-trade-tariffs.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fopinion-editorials