6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Podpora českých potravin

Po více než čtvrtstoletí došli také v naší zemi výrobci potravin společně s některými obchodníky k logickému a ze zahraničních zkušeností ve vyspělých zemích známému závěru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 19.11.2015 23:19

Bohužel

platby za kvalitnější potraviny jdou z vlastní kapsy, kdežto platby za udržení nabouraného zdraví zatáhne "solidárně" stát. Pokud se má něco změnit, je třeba snížit zdravotní "pojištění" a radikálně zvýšit spoluúčast...

L. Novák 19.11.2015 17:42

Odbyt potravin a byrokratické blbosti

Odbyt je slovo, které se používalo v totalitní centrálně plánované ekonomice. Odbytový referent byl ten, kdo nedostatek (jakéhokoliv) produktu přiděloval množství žadonících, uplácejících a dozadkulezoucích zástupců obchodu i přímých zákazníků. Dnes je odbytový referent (ve starém slovníku) nahrazen pojmem obchodník či podobnými názvy a jeho úkolem je získat co nejvíc zákazníků k produktu, jehož je nadbytek a snažit se prodat co nejvíc v konkurenčním boji.

Já pomáhám českým potravinám tím, že je (v dostupném sortimentu) nakupuji přímo od producentů, protože mě takový nákup vyjde bezkonkurenčně nejlevněji. V ceně chybí stovky procent marží obchodníků, překupníků a různých parazitů včetně státu. A někdy zaplatím i cenu srovnatelnou s hyper-super, protože vím, že jde do kapsy rovnou výrobci.

V hyper-super se soustředím na produkty s nízkou nebo velmi výhodnou cenou (což neznamená totéž), a učím se fíglům obchodníků, jak skákajícími cenami zblbnout zákazníky a donutit ty, co neplánují zásoby, nakupovat draze. A je mi úplně jedno, jestli jsou české, polské nebo třeba z Maroka.

Nejkvalitnější jahody (a současně i nejvýhodnější cenově) jsem v posledním roce nakoupil v jednom hyper-landu. Byly z Egypta.

Článek je plný blbostí a nesmyslů, které mě jako zákazníka vůbec nezajímají a jen zvyšují cenu potravin v obchodech.

J. Kratochvíl 19.11.2015 18:38

Re: Odbyt potravin a byrokratické blbosti

Nejkvalitnější a cenově nejvýhodnější jahody jste nemohl mít z Egypta, protože to je proti přírodě , fyzice a zdravému rozumu zkrátka nesmysl. Takový je celý váš příspěvek.

L. Novák 20.11.2015 16:04

Re: Odbyt potravin a byrokratické blbosti

Asi toho o fyzice a přírodě mnoho nevíte, a zdravého rozumu asi taky moc nemáte... :-P

F. Pavlis 19.11.2015 11:00

Dokud

budou politiku i obchod řídit marketingové společnosti s podporou velkých oiligarchů, kterým jde o věci jiné než kvalitu, tak se z místa nehneme. A zákazník s českou peněženkou bude dál preferovat láci, protože je k tomu systematicky veden už dlouhou dobu. Žel. Nad to důvěra ve "stát" je hodně nizká. Právě proto, že je v rukách lidí, kteří mají jiné priority než je to, čemu se eufemisticky říká "BLAHO" společnosti. Obávám se, že se v Evropě - i jinde - podařilo vybudovat konzumní model, který není prakticky reformovatelný. Případná změna bude nejspíš iniciována nějakou nemilou katastrofou.

O. Zuckerová 19.11.2015 14:19

Re: To jsou pěkné řeči.

Mezitím se v tichosti předávají (cui bono?) české firmy i české značky do zahraničí - viz nedávno provedená lumpárna s piškoty Opavia - v utajení předáno do Polska, jméno vyrábějící firmy zní nějak śpanělsky nebo bůhvíjak, sídlo zřejmě Bahamy, Panenské ostrovy nebo Papua... Značka Opavia nezměněna - zřejmě prodána za dobré penízky přes "zprostředkovatele", jak už to tak bývá!!  Piškoty nepoživatelné, tvrdé, stejně drahé. - V našich supermarketech med s "přesnými údaji" : vyrobeno v EU a mimo ni. Preferování "láce" není dáno "systematickým vedením" českého spotřebitele, ale jeho finančními možnostmi. Atd., atd., škoda slov. Ostatně brzy budeme mít jiné starosti než to, zda požíváme "českou kvalitu". Budeme rádi, když se celé evropské hospodářství nepos-hroutí.