18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
podnikatel 21.9.2007 18:05

Pan Páral nepravdivě informuje veřejnost

Pane Páral, je tragédií české žurnalistiky, že i takové osobnosti jako Vy, nemají dostatek energie a profesionální cti, aby si zjišťovali informace a dali si tu námahu informovat veřejnost  pravdivě(=dělat dobře svoji práce- poctivě, bez lží).

Jen v sousedním Německu je celá řada pivovarů s majetkovou účastí státu, bzw. spolkových zemí a existuje i pivovar  výstavu v řádu 1.000.000 hektolitrů, který je plně vlastněn státem. 

Zjistíte si které? 

jofa 20.9.2007 15:43

to je narku kvuli jednomu producentu alkoholu,

az budou v EU vladnout  islamiste tak pivovary  stejne zrusi a predelaji na mesity.(maji pekne kominy),tak je treba se jeste pekne rozsoupnout...

hm 20.9.2007 15:28

šedá eminence Dalíku

ruce pryč od Budvaru ! ;-O;-€

Psí vrah Čumil 20.9.2007 14:55

Mno, stát prý vařit pivo neumí, ale Budvar skvěle prosperuje, zato chovat koně stát umí -

a Kladrubskému hřebčinci poskytuje dotace. To se diví jistý komentátor Hanák z Práva. Já už se nedivím ničemu...:-)

Xaver 82.117 20.9.2007 12:53

Žasnu, kam se jeden od piva dostane...

To bude asi z chlastu...;-)

drak 20.9.2007 11:14

Honba za snadným ziskem (1)

Předesílám, že jsem člověk smýšlející spíše pravicově a tedy bych teoreticky měl podporovat ideu privatizace jako takové ale v případě Budvaru jsem rozhodně proti. Jsem totiž také realista a nehodlám kvůli puristickému uplatnění nějaké teorie (byť jakkoliv úžasné) mrzačit dobře fungující praxi. Pokud je mi známo, tak ekonomické výsledky Budvaru k tomu nezavdávají jedinou příčinu a pivo také patří k jednomu z nejlepších na našem trhu. Možná proto, že přečtete-li si na nálepce složení, tak se tam píše toto: „voda z artézských studní, ječný slad, žatecký hlávkový chmel“ a nic dalšího už tam není. Takto explicitně to má ne etiketách jen Budvar, aspoň z toho, co mám momentálně při ruce. Povšimněte si, prosím, že tam není cosi jako „chmelový extrakt“ či „chmelové produkty“, což zpravidla bývá jakási podivná náhražka chmele žateckého, přivezená bůh ví odkud, většinou z Číny a pivo má pak jakousi podivnou chuť, rozhodně se mi to pak nechce pít. Také když si čtu zprávy o tom, že v Číně díky živelnému rozvoji průmyslu a naprosto nulové ochraně životního prostředí jsou oblasti, kde lidé začínají hynout na rakovinu zažívacího ústrojí v počtu mnohem vyšším, nežli je běžné, tak mne podobné nápisy přinejmenším nastraží. Mnoho pivovarů se dušuje, že používá při vaření piva žatecký chmel, smutným faktem ale je, že žateckého chmele se produkuje už jen cca 20% množství produkovaného před rokem 1989. Piva se u nás vaří pořád stejně, poslední dobou dokonce čím dál tím víc, něčím se tedy ten žatecký chmel logicky nahradit musel. Vaří-li Budvar kvalitní pivo z kvalitních českých surovin a ještě při tom dokáže vygenerovat celkem slušný zisk, proč ho proboha prodávat? Upřímně řečeno, je mi jedno jestli chce někdo prodat Budvar kvůli uplatnění tržní teorie za každou cenu, nebo je to zkorumpovaný padouch, co si chce jen namastit kapsu.

Xaver 82.117 20.9.2007 12:54

No, prodávat se dá i kvůli provizi, ne?

;-)

kAREL 21.9.2007 13:32

Re: Honba za snadným ziskem (1)

Mluvíte mi z duše.Jsem taky pravicově smýšlející člověk, ale budvar bych neprodal.Potencionální kupec by pivovar zrušil a značku prodal.

Nedejme se jde o promyšlenou likvidaci českých sedláků a českého průmyslu.

Vystupme zavčas z EU 

drak 20.9.2007 11:14

Honba za snadným ziskem (2)

Obávám se toho, že bude-li Budvar prodán, tak nový majitel okamžitě „zefektivní“ výrobu (rozuměj nahradí žatecký hlávkový chmel nejdříve z části a potom úplně oněmi příšernými chmelovými produkty) a následkem toho, se i v Budvaru začne vařit jakýsi podivný patok. Stát přijde o slušný příjem, čert ho ber, stejně je dost k ničemu, mnohem horší je, že spotřebitel přijde o další kvalitní pivo. Bohužel je toho opravdu kvalitního piva na našem trhu čím dál tím méně. Ale ať už tento prodej dopadne jakkoliv, obávám se, že ony globalizační tlaky dříve, či později stejně způsobí to, že výroba piva v jednom až dvou zbylých českých pivovarech bude sice úžasně ekonomicky efektivní ale pivo tam vařené bude naprosto nepoživatelné. Pak nám asi nezbude nic jiného, nežli si koupit ječmen a chmel u zemědělce (zbude-li v té době nějaký a nebudou-li na těch polích samé hypermarkety či rodinné domky) a uvařit si cosi pitelného vlastním umem a dovedností. Myslím, že co se privatizace týče, měla by vláda nechat Budvar na pokoji, protože tomu nic nechybí a funguje naprosto úžasně. Vláda by se měla raději zaměřit nějakým rozumnějším směrem, tam kde to funguje špatně, nebo vůbec ne. Kdyby tato vláda připravila např. privatizaci Českých drah, což je v podstatě socialistický skanzen, který nás ročně přijde aspoň na pár miliard ztráty, určitě by udělala věc mnohem užitečnější, jenže na to si netroufnou, protože z toho koukají pro nejbližší dobu jen „..slzy pot a krev..“, jak kdysi řekl W. Churchill ve svém válečném projevu a kdo by o to stál že? Protože toto by byla služba veřejnosti, která by zastavila generování miliardových ročních ztrát. Privatizace Budvaru není služba veřejnosti, to je jen a pouze honba za snadným ziskem.

Matej 20.9.2007 12:00

Re: Honba za snadným ziskem (2)

Budvar - jsem z oboru, dokonce přítel ředitele i sládka. Jsem hodne rozpačitý z toho co tu čtu i v jiných příspěvcích. Z pohledu kvality piva souhlasím. Nový majitel pravděpodobně bude postupně chuť měnit - stejně jako se již děje u PU. Ono se časem - 10,20, 100 let ale mění vše.

Ekonomické závěry většiny příspěvků však svědčí, že autoři o ekonomice moc neví - podobně jako pan Čunek.

Zkuste si přečíst analýzu p.Karla Potměšila(Cyrrus) z 20/9. Možná začnete zisky z Budvaru vidět jinak.

drak 20.9.2007 15:05

Re: Re: Honba za snadným ziskem (2)

Záměrně jsem nehodnotil kvality jednotlivých piv na trhu, je to příliš zatíženo subjektivitou a tudíž jen těžko dospět k nějakému objektivnímu názoru. Nicméně je to venku a je to přesně jak říkáte, PU delší dobu postupně mění chuť, bohužel k horšímu. O letošní dovolené jsem si povšiml, že už se to nedá pít, několik let si tedy PU nekoupím, za stávajícího stavu jsou to vyhozené peníze. Byl jsem moc rád, že jsem v místě objevil Budvar, který se zatím ještě zaplať pan bůh vyrábí mimo jiné ze žateckého chmelu a tím pádem se to pivo dá pít a zároveň z toho mít nějaký chuťový zážitek.

Nejsem z oboru, pivo je jen a pouze koníček, proto jsem nebyl o situaci v Budvaru informován. Analýzu pana Potměšila jsem si přečetl a situace je horší nežli jsem si představoval. Něco by s s tím asi dělat mělo dříve nežli vše skončí v červených číslech.

Doufám jenom, že se situace vyřeší tak aby to nemělo fatální vliv na snížení kvality piva jako se to stalo např. u PU, protože ten má sice zisky úžasné ale pít se to nedá a jednoho dne bychom se také mohli dočkat toho, že sice budeme mít mraky peněz ale také zkonstatujeme, že ty se nedají ani dýchat ani pít ani jíst. Obávám se, že prodej globálním hráčům je přesně krok tímto směrem, ekonomické výsledky jsou úžasné ale produkce je naprosto nepoužitelná, v případě piva nepitelná či nepoživatelná. Nemáte ale co by jste jiného koupil, protože konkurenci buď koupili nebo zlikvidovali jiní globální hráči.

Někdy se čím dále tím vážněji zamýšlím nad tím, že tak jako nesmíme „tuzemák“ nazývat rumem, protože s rumem opravdu nemá co do činění ani technologií výroby ani výchozí surovinou, mělo by se možná některé výrobky zakázat nazývat pivem, protože s pivem to pomalu ale jistě přestává mít cokoliv společného, způsob výroby se možná jakž takž shoduje ale ty suroviny se bohužel vzdalují. Obávám se, že kdyby se takto chovaly skotské palírny nebo francouzští výrobci koňaku, brzy by splakali nad výdělkem. Jak to, že něco takového prochází u piva?

Jiří K. 20.9.2007 15:15

Re: Re: Re: Honba za ...dobrý postřeh, draku

To opravdu stojí za zvážení, jednoduše zakázat ty výrobky z ekonomicky "výhodných náhražkových" surovin označovat jako Pivo.R^ Analogie s rumem z třtiny a nebo "rumem" z brambor či řepy v tomto případě sedí takřka 100%.

Kylchap 20.9.2007 14:13

Re: Honba za snadným ziskem (2)

Zase jeden, který toho ví o dopravě a železnici velmi málo. Na našich tratích už jezdí soukromí dopravci a jezdí za ty samé dotace co ČD a stojí nás tedy ty samé peníze. Autobusová doprava se privatizovala, ale ziskovou se nestala.  Zase jeden ideologický výkřik!

drak 20.9.2007 16:14

Re: Re: Honba za snadným ziskem (2)

Není tomu zcela tak, České dráhy jezdí za dotace + jízdné + ztrátu, kterou jim „zalácne stát“ tedy my všichni. Soukromí dopravci musí vyjít jen a pouze s jízdným a dotacemi. Jestliže naše České dráhy dlouhodobě vykazují mnohem horší výsledky nežli podobný státem vlastněný dopravce např. v Maďarsku, tak by to mělo být důvodem k zamyšlení co s tím dál. Jedu-li přes železniční přejezd, kde z každé strany čeká cca 25 aut na to, nežli přejede vláček motoráček s jedním vagónem, ve kterém jedou 2-3 lidé (toto zažívám dost často), vnucuje se racionálně myslícímu člověku otázka, zda by nebylo levnější těm 2-3 lidem přispět jednou za 15 let na nové auto. Jestli nemám něco rád, jsou to ideologické výkřiky. České dráhy mají s hospodařením a efektivitou problémy dlouhodobé a podle toho, co je čas od času slyšet o výši oněch ztrát, které nakonec vždy uhradí stát, vnucuje se otázka, proč s tím od roku 1989 konečně někdo něco neudělá ale proč se hrne na Budvar, kde sice čísla nejsou bůhví jaká ale rozhodně nejsou červená a rozhodně to není černá díra požírající veřejné prostředky jako jsou České dráhy, které jsou z tohoto hlediska mnohem větším problémem. Jinak u veřejné dopravy naprosto postačí, nebude-li ztrátová, pohádkové zisky rozhodně generovat nemusí.

JJ 21.9.2007 21:27

Re: Honba za snadným ziskem (2)

Tady v USA uz asi pul roku distribuci Budvaru provadi Anheiser Bush ...

Jihočech 20.9.2007 10:25

Pane autore,

To, že je Plzeň slavnější a známějsí než Budvárek, neznamené, že je kvalitnější než "to nejvzácnější, co máme" (jak se říká v jedné reklamě). Pokud tato vláda s ODS v čele tento klenot prodá,už si u mě tato strana ani neškrtne, i když jsem ji doposud vždy volil. Co budou ti umělci privatizovat dál? Národní divadlo, sochu svatého Václava, Pražský hrad, ostatky Karla IV.???? (Y)  

Mikin 20.9.2007 13:34

Re: Pane autore,

ještě zbývají korunovační klenoty, stejně nemáme krále a V.K., který si to na hlavu nemůže nasadit by s tím jistě souhlasil. To je nápad pro p. Dalíka!!!

D.P. 20.9.2007 19:58

Re: Pane autore,

Tak mi, vy pravicový voliči, odpovězte na otázku, proč by měl stát vařit pivo? Měl by stát vyrábět auta, lokomotivy a podobně? Pokud chcete pít kvalitní pivo, tak si ho prostě kupte, pokud bude takových lidí dostatek, budou prosperovat i pivovary, zaměřené na kvalitu.

-ferry- 20.9.2007 10:11

Na prodej je celé Česko ...

Tvrdím : kdo dokázal prodat Pilsner Urquel do rukou Jihoafričanů,dokázal by prodat vlastního tátu.Kdo dokázal prodat téměř celý český tisk do rukou Němců,dokázal by prodat celou českou kotlinu.Komukoli a na cokoli! Třeba na tankodrom.Proč by tedy neprodali i Budvar.Ti,co našli svou moc na ulici nic neumějí,dokážou jen rušit,likvidovat a prodávat.A užívat si ... Hospodářskou reformu dnes dělají lidé,kteří stáli na počátku té devastace,zlodějny.Duchovní otec toho všeho dnes sedí na hradě.Bohužel,na tom nesprávném ...

jjan 20.9.2007 11:34

Re: Na prodej je celé Česko ...

Co nedokázal Hitler násilně to teď dokáže naše vláda dobrovolně.

Bezocasý Obojživelník 21.9.2007 15:53

Re: Re: Na prodej je celé Česko ...

A co takhle rozprodat politiky? Ale ty by asi nikdo nekoupil.

Bubeník 20.9.2007 9:54

Ruce pryč od Budvaru

Proč mu však nevadí, že máme po dokončené  privatizaci státní důchodový systém? 

Proč mu  nevadilo, když údajné pravicové vlády neodstátnily   penzijní  úspory občanů,  (pokud ví, co  penzijní úspory jsou) vyloučily je z trhu,  což mělo za následek nemožnost koupení privatizovaného  majetku,  takže jej pak korupčně skupovaly  zahraniční investoři značně podhodnocený? 

Kdy pan Páral pochopí,   že nekrytý  dluh penzijních závazků – téměř 3 biliony korun, vytvořila  jím obdivovaná vláda a strana V.Klause?

Proč mu   nevadí  bilionové ztráty za laciné prodeje pro daňové poplatníky, důchodce i děti?

Proč mu  nevadí, že díky V.Klausovi  finance  na investice – úspory na stáří nerozděluje trh, ale vláda,  která vše prošustruje?  Pochopitelně,  mluvit o zlodějské privatizaci nelze, vždyť  i deník MF byl úspěšně privatizován - ukraden!!!! 

jkotek 20.9.2007 13:50

Re: Ruce pryč od Budvaru

Plny prechod na prubezne financovany dychodovy system provedli komuniste v ramci meny v 50. letech (i kdyz zajezd k tomu byl uz od roku 45). Za to Klaus opravdu nemohl.

Brk 20.9.2007 9:04

Ano, ano !

Jak pravil Miloš Becherovka, demokracie je drahá a u nás asi nejdražší .

fox 20.9.2007 8:56

Po Budvaru musí bolet hlava

R^

rv 20.9.2007 8:12

Výhody státního vlastnictví

Jde o to, zdali má stát provozovat pivovary, elektrárny, pekárny či jiné podniky. Většinou totiž platí, že státem vlastněné podniky jsou méně konkurenceschopné. Navíc poskytují teplá místečka politikům

gerontusinza 20.9.2007 9:50

Tohle klišé je stejně pitomé jako překonané. Re: Výhody státního vlastnictví

Tem kdo prodá a prožere něco co státu plní kapsu je buď pitomec nebo gauner. Prodávat v době kdy si hrajeme ještě na koruny, je díky kursu největší pitomost. To si neuvědomujete, že když je zájemce tak že je ten podnik sakra ziskový (a ještě bude)........?

Xury 20.9.2007 11:44

Re: Tohle klišé je stejně pitomé jako překonané. Re: Výhody státního vlastnictví

Podle této logiky by se mělo privatizovat až v době, kdy žádní zájemci nebudou?;-D;-D;-D

cca 20.9.2007 7:59

opravdu ?

...byl privatizován poměrně hladce.... tím autor myslí slavnou akci "České pivo" pod taktovkou Nomury ???

Jiří K. 20.9.2007 9:51

Re: opravdu ?

...nebo předtím zubící se Viktor Kožený v první řadě akcionářů první valné hromadě po privatizaci. Naštěstí Prazdroj byl zřejmě nad jeho síly a tak nedopadl jako ČS námořní plavba.