5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Plýtvání miliardami i talenty

Světové ekonomické fórum publikuje každým rokem sérii žebříčků, jak se jednotlivé země umísťují v různých disciplínách. Není samozřejmě míněn sport, ale kvalita státu, kvalita podnikatelského prostředí, kvalita trhu a tak dále. Výsledkem je index globální konkurenceschopnosti neboli Global Competitiveness Index, podle něhož se zpráva jmenuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Peterka 13.4.2014 15:48

Technické obory

To víte, když značná část populace mladých volí VŠ tak, aby tam "hlavně nebyla matika", tak se nelze divit, že to s množstvím technicky vzdělaných tvůrčích lidí u nás není nijak šťastné. Na druhou stranu to nevidím zase tak strašně tragicky - jsme například špičkou ve vývoji a výrobě ultralehkých letadel (40% trhu USA - Kanada).

J. Schwarz 13.4.2014 18:11

Re: Technické obory

A proč to dělají? No přece kvůli podmínkám, které tu pro ně nastavil náš milovaný "sociální stát"!  Studium zdarma a po absolutoriu možné "zaměstnání" u některé z mnohých neziskovek, opět na škole nebo na úřadě. Čím zbytečnější "obor" tím větší ochota EU poskytnout "grant či dotaci". Na technice se musí makat a stát vás nezaměstná, neb inženýrů ani přírodovědně vzdělaných v úřadech zjevně netřeba.

I. Peterka 13.4.2014 19:00

Re: Technické obory

No to víte, nějak se ta nechutná Trowova koncepce fází terciárního vzdělávání musí naplnit. :-(