2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Pět let zachraňování eura

Před pěti lety, v červenci 2012, pronesl prezident Evropské centrální banky Mario Draghi památnou větu: „V rámci našeho mandátu je ECB připravena učinit, cokoli bude zapotřebí pro zachování eura. A věřte mi, bude toho dost.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Pavlik 29.7.2017 3:26

Re: Tak do teď jsem si myslel,

Vubec nechapu co chvete rict. Kdyz jsme u tech zidu. Kdyz se povedla spekulace tak to byl obchod, kdyz se nepovedl obchod tak to holt byla spekulace.

J. Pospíšil 29.7.2017 2:41

Jo a pak je staré židovské pravidlo,

Dej dvacet procent volných prostredků do zlata, dál vydělávej a doufej, že je nebudeš muset nikdy uvolnit. Žádné papírky a nafukování konta. Na kvantitativní uvolňování reaguj tezaurací.

J. Pospíšil 29.7.2017 2:35

Tak do teď jsem si myslel,

že nárust peněz v hospodářství je definicí inflace. Peněz je v oběhu tolik, kolik jich cedulová banka uvolní do oběhu a k tomu se přičtou úvěry, kterými se také tvoří peníze. Část peněz obíhá v papírové podobě, část obíhá bez papírové podoby přes účty. Že růst cen je důsledek toho, že peněz je v oběhu nadbytek. Asi jsem z nějaké staré školy.

Naštěstí moderní kapitalismus umí vytvářet nové potřeby, vnutit lidem jejich chtění a tím ten inflační tlak snižuje. Vymyslí se veslařská dráha, vezme se úvěr, vykope se za spoustu peněz několikilometrová rovná jáma, ta se zaizoluje, napusti se do ní voda. Na vykopané zemi se udělají tribuny, lidé si pozvou veslaře, ti zazávodí. Diváci přijedou auty, zaparkují zaplatí parkovné a vstupné, občerstvují se, nakupují se nové hitech lodě a vesla, měřicí zařízení, hospody aby bylo kde oslavit vítězství týmu, hotel aby se hosté po oslavě měli kde vyspat. Diváci nakoupí telefony, aby mohli zavolat blízkým jak to dopadlo, že jdou slavit a že se vyspí v hotelu. A pro peníze je realizace. Zvýšila se nabídka, ceny nevzrostou tolik, protože je produkt a služby. Prijede televize, vydělá se na penězích za přenos, lépe se zaplatí veslaři. Inflace z úvěrových peněz se zvládla.

Jiný příklad, Dva chlapi si vezmou úvěr na modernizace ložice, prijdou do obchodu a tam mají jednu postel, co se líbí oběma, zaenou se přeplácet, cena poslele roste, jeden ji nakonec získá, druhý tojde zapít. Zbývají mu peníze. Zboží se zdražilo, nic nepřibylo, inflace se nezvládla. Peníze ztrácejí na hodnotě

K. Pavlik 29.7.2017 1:16

Autor objevil Ameriku

Dlouhodobe se nevyplati vlastnit penize - to bylo, je a bude. Penize slouzi pouze ke kratkodobemu prevedeni jedne hodnoty na druhou. To holt je bylo a bude - s tim se neda nic delat.

Skoda ze autor necetl napriklad Jacka Londona - podle neho byl za ctvrtak (25 centu) galon (asi 4 litry) whisky.

Jdete dnes v USA do obchodu a kupujte si whisky za 25 centu- asi vas poslou do blazince.

S timto problemem nema Euro naprosto co delat.

J. Bruner 29.7.2017 1:05

o ti zlí komunisté

udělali v r.53 měnu. ECB dělá měnu průběžně a to je v pořádku.

M. Prokop 29.7.2017 0:47

Re: Úspory jsou na houby, střádal

Autor má pravdu.

Jsou i střádalové, kteří nedají dohromady prachy na koupi investičního bytu, ti jsou odkázáni na prostředky finančního trhu.

M. Mařák 29.7.2017 0:42

Úspory jsou na houby, střádal

je o ničem, investice do vlastního bydlení a podobně je s dlouhodobě nízkou úrokovou vazbou podle mne jediná cesta vzhledem k tomu, že důchod asi brzy bude minimální, či žádný. Autor jen propaguje svůj vlastní byznys, toť vše.

V roce 2022 se ozvu...