27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Franková 3.8.2010 10:11

Dotace..NE!!!!

Nechápu,jak je možné,že se ani neuvažuje na reálné úrovni o zrušení tohohle socialistického nesmyslu.Ve své podstatě dotační tituly škrtí pozitivní vývoj, a tam,kde by si díky slušné konkurenci někteří ani neškrtli,vinou dotací zavazí těm lepším a schopnějším na trhu.Chtěla bych vidět konkurence schopnost framcouzů,rakušanů a jiných,kteří mají nesrovnatelně vyšší dotace ,než jaké jsou poskytovány zemědělcům českým!!Zrušit s okamžitou platností!!To je cesta k prosperitě a realitě tohohle druhu podnikání!!!

L. Severa 3.8.2010 13:55

Re: Dotace..NE!!!!

Ano, a potom dochází k absurditám, že dovážíme zeleninu a ovoce z Německa, či z Holandska a dalších zemí, protože je levnější než naše produkty i přes dopravní náklady. Že nad přepravou pláče ekologie to nezajímá ani zelené aktivisty.

J. Kejkrt 5.8.2010 18:51

Re: Dotace..NE!!!!

Problém stojí na tom, že při odbourávání celní ochrany EU by v případě zrušení dotací mohla být zelenina a ovoce dovážena z Afriky nebo jiných oblastí, kde pracovní síla stojí pár dolarů na den. I přes ty dopravní náklady. Kdo ví?

J. Kejkrt 5.8.2010 19:02

Re: Dotace..NE!!!!

Dotace jsou dnes unijní, aby nedocházelo (vyplácením národních) k souboji rozpočtů při problémech s přebytky. To byl také důvod (nebo jeden z důvodů) vzniku Společné zemědělské politiky EHS.

Ono se o zjednodušení a v dalekém výhledu o zrušení uvažuje. Ale největší plátci do kasy EU, Francie a Německo, mají zájem na podpoře svých zemědělců, z důvodů jako např.: udržení osídlenosti venkova a udržení zemědělské půdy v dobrém stavu, udržení zaměstnanosti v zemědělství, zajištění přiměřené životní úrovně(tedy srovnatelné s ostatními doma a ne se stejně výkonnými zemědělci ve východní EU nebo dokonce mimo ni.)

Současný model, platný do r. 2013, bude zase trochu modifikován, ale určitě nedojde k tomu, že by na hektar nebo jinou jednotku bral stejně Bulhar, Čech, Němec .. atd. Přílišný tlak by znamenal, že si Němci a Francouzi dupnou - oni to totiž z většiny platí.

Zkrátka, se zdravým rozumem, s ekonomikou, se spravedlností to má málo společného. Je to politická věc. A tak se o ní rozhodne.