3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Pár slov k intervenci ČNB

Česká národní banka (ČNB) zahájila devizové intervence, lid se začal bouřit, mluvit o okrádání atp. A já to nechápu. Vypadá to, že lidi v podstatě až teď zjistili, že máme centrální banku a že ta manipuluje českou měnu a centrálně plánuje, co se s ní bude dít.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Mayer 21.11.2013 20:52

jenom bych rád připomněl...

jak nedávno v souvislosti s řeckým ekonomickým krachem všichni svorně a jedním hlasem tvrdili, že za to může euro, které svazuje řecké centrální bance udělat příslušná měnová opatření. Naštěstí nám něco takového nehrozilo, protože jsme si prozíravě uchovali svojí nezávislou a svébytnou korunu, která nás chrání před zvůlí bruselských byrokratů a frankfurtských plutokratů.

No a teď ta opatření máme doma a nejedná se o nic jiného než o plošné snížení příjmu všech občanů a zdanění jejich majetku (i když asi řádově naprosto nesrovnatelné s tím , jak by se tiskly prachy v Řecku). Ale neučinili to bruselští úředníci (nová forma zločinecké centrály), ale naši vlastní a nikým nevolení úředníci- zajímavé, že např. velký VK a jeho mašíbl toto rozhodnutí nepodporuje, když je to přece praktická realizace jeho myšlenek naší národní suverenity.

L. Novák 21.11.2013 23:22

Re: jenom bych rád připomněl...

:-)

K. Pavlik 21.11.2013 23:23

Re: jenom bych rád připomněl...

Perfektne napsano.

Š. Hašek 21.11.2013 17:55

Ve chvíli,

kdy se "skoro nic neděje", byla akce ČNB jasnou akcí "pro zvané a seznámené". Ať hlavně chlapci nevysvětlují, že by také mohlo být "potom" pozdě, "potom" to stejně neuřídí nikdo!

A ten drzý výsměch úsporám a neutrácení solidních občanů!  To poučování slušných hospodářů o nakládání s vlastní peněženkou! A kecy, že každý máme přece nějaké ty dluhy! Jak každý? To jsme zase všichni lid (pracující nebo ožebračený)?

Docela smradlavý hnus.

M. Pivoda 21.11.2013 17:50

Nemáme konkurenceschopné výrobky, za které se vysoce platí

Singer devalvoval českou korunu, aby posílil export. Takové bylo původní vysvětlení tohoto makroekonomického tahu. Vyjádřím se tedy jen k tomuto aspektu. Náš export je ale slabý především proto, že v roce 2013 bohužel nemáme konkurenceschopné výrobky. A proč je nemáme? Protože v 90. letech se u nás nikdo ve vedení státu nezajímal, jak podporovat vytváření nové hodnoty.

J. Chaloupka 21.11.2013 15:49

Najde se odvážlivec, co požene tu Singerovu bandu k soudu?

Singer poškodil celou populaci, tj. cca 10 mil. lidí. Snížil jejich úspory, snížil příjmy a zdražil zboží. To vše s cílem, aby lidé nešetřili, ale více nakupovali. Ten člověk je buď nemocný, pak by měl zakročit dr. Chocholoušek nebo zločinec, a pak by měl stát před soudem. Najde se odvážný právník, co to požene k soudu?

Jinak se přidávám k hlasům, které chtějí zrušit ten drahý moloch, zvaný ČNB.

K. Luboš 21.11.2013 11:35

Souhlasím se zrušením ČNB

Peníze může klidně tisknout a dávat do oběhu stát a účty může mít u komerční banky! A ušetříme na režii a platy centrálních bankéřů. O jednu banku míň anebo víc, to je celkem jedno

K. Luboš 21.11.2013 11:38

Ale teď vážně!

Fascinují mě lidé, kteří si myslí, že lze nějakou změnou ekonomických konstant dosáhnout prosperity státu. Taková ekonomická obdoba mechanického materialismu 18. století – podnikům (rozuměj bohatým) snížíme co nejvíce daně, zdaníme spotřebu (rozuměj zdaníme především chudé),zatlačíme na co nejnižší mzdy (jedná se samozřejmě o mzdy chudých, příjmů bohatých se to netýká), zdevalvujeme korunu no a ekonomický úspěch se musí prostě jaksi automaticky sám od sebe dostavit. No a teď si představte, že se jaksi nedostaví...  Že už nejsme premianty Evropy, ale takoví votroubci stojící ve frontě někde mezi Řeckem a Kyprem... Takže já se vůbec nedivím tomu, že různí ekonomové, analytici, bankéři, experti na všechno, radílkové, všeználci a rozumbradové jsou už trošku nervózní.

O. Mayer 21.11.2013 20:57

Re: Souhlasím se zrušením ČNB

No, on to dělá a to pomocí svojí instituce, která jmenuje ČNB. Jestli by se tak ,ísto toho činilo pomocí nějakého odboru ministerstva financí je s odpuštěním jedno.

D. Polanský 21.11.2013 11:25

Singer si říkal,

vypadá to, že já a moji poskoci nic neděláme za ty veliké love, co bereme. Nu pagadi občan, my ti ukážeme, co můžeme jenom z vrtochu.

Prostě pravičáci, darebáci, něco formálně vykřikují, ale skutky jsou zcela o něčem jiném. To je celá bída pravicovosti.

J. Kalina 21.11.2013 10:43

asi mi chybí představivosr autora

tvrdí: o množství peněz v ekonomice, o úrokových mírách a kursech by měla rozhodovat nabídka korun a poptávka po korunách (tedy trh).

Míní tím, že  množstvím peněz je pevně, ČNB jen nahrazuje zničené bankovky a mince? Pak bychom zde mohli mít pořád stejné množství oběživa a trh by opravdu měl vliv na cenovou hladinu, kurs Kč k jiným měnám a podobně. Asi by s "pokrokem" výrobních metod byly pořád stejné platy, ale více bychom za ně pořídili a ti co by si odložili spotřebu a šetrřili by na tom vydělali. Tady nyní panuje schizofrenie, kdy je žádoucí, aby se spořilo neb se v bankách akumuluje kapitál pro investice, ovšem úspory jsou inflací ničeny, což k úsporám moc nenabádá. 

Míní tím, že by trh rozhodl, že je třeba dotisknou peníze neb je po nich poptávka, resp nějaké stáhnou z oběhu (dočasně). problém je v tom, že trh nic nerozhodne, ten jen ukáže jak se projevuje chování množství subjektů na trhu a onu interveci musí zvážit nějaký subjekt, který má toto právo. Ovšem tento subjekt je reprezentován nějakými lidmi, kteří se pro něco rozhodnou a vlastnosti spontánně na trhu se tvořivší, ZMĚNÍ dle své úvahy. tedy trh nenechají svobodný a volný.

Může to tady někdo vysvětlit.

P. Vaňura 21.11.2013 9:59

Mezi lety 1870 a 1910 byla ve Spojených státech

roční inflace ve výši 0,1% !!!!, měna byla totiž vázána na zlatý standard. Bylo to období největšího ekonomického rozkvětu země!

P. Khail 21.11.2013 10:13

Re: Mezi lety 1870 a 1910 byla ve Spojených státech

Pokud by ale v té době byly objeveny nové zásoby zlata, inflace by se mohla skokově změnit. Takže nic není absolutní.

L. David 21.11.2013 9:17

Zpupnost, zpupnost, zpupnost ! ! !

Nic jiného než chorobně domýšlivá zpupnost byla motivem rady ČNB k Velké říjnové měnové revoluci. Těch šest hochů a jedno děvče z rady ČNB by nejspíš bylo ochotných řídit celou zeměkouli. V době, kdy se naší ekonomice i v současných těžkých dobách jakž takž daří, mají odvahu a drzost rozhoupat relativně stabilní loď jenom pro svou touhu realizovat pokusy na české ekonomice.

Za jejich škůdcovskou činnost vůči českým firmám a za znehodnocení úspor obyvatelstva by měli stanout před soudem, který by jim měl zabavit veškerý majetek a vyměřit na stáří šestitisícový důchod. Do důchodového věku nechť se živí zametáním ulic. To proto, aby mohli ukázat jací budou hrdinové v kůži obyčejného občana. Snad by je pak ta zpupnost přešla.

P. Papež 21.11.2013 9:12

Dle

Dle českého zvyku zde šlo především o dobrý byznys. Pro koho a co z toho členové ČNB měli, stejně jednou vyplave na povrch.

I. Schlägel 21.11.2013 7:54

Poslední bod Vašeho článku by mohl mít smysl

za předpokladu, že ČNB nepotřebujeme, protože svou práci dělá špatně nebo je zbytečná. V tom případě se nemůžete zlobit, že ji občas někdo OPRÁVNĚNĚ kritizuje v situaci, kdy udělá NADPRŮMĚRNĚ chybné či zbytečné opatření. A pokud se ČNB chová ok, proč ji rušit?

J. Schwarz 21.11.2013 9:11

Re: Poslední bod Vašeho článku by mohl mít smysl

A potřebujeme ji? K čemu?

I. Schlägel 21.11.2013 13:14

Re: Poslední bod Vašeho článku by mohl mít smysl

Myslím že ne, pouze upozorňuji na dle mého názoru logický rozpor v autorově textu.

K. Pavlik 21.11.2013 2:30

Omlouvam se

Omlouvam se necetl jsem to pozorne

K. Pavlik 21.11.2013 1:00

Tento clovek nemuze byt ekonom

Tento clovek nemuze byt ekonom ono to dava smysl