7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Odvrácená strana prosperity

Prohlubující se ekonomický pokles v zemích eurozóny sníží růst světové ekonomiky na 3,1 procenta v roce 2013. Tvrdí to poslední zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ještě v listopadu OECD odhadovala globální růst na 3,4 procenta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 11.6.2013 11:40

"Česká ekonomika přitom není předlužená na rozdíl od většiny "starých" zemí Evropské unie. Prostor pro růst dluhů tu stále ještě je. "

No, nevím, zda je dobrá zpráva, že ještě je kam píchnout tu narkonanovu jehlu.

Raději bych bez drog.

J. Jurax 12.6.2013 1:25

Re: "Česká ekonomika přitom není předlužená na rozdíl od většiny "starých" zemí Evropské unie. Prostor pro růst dluhů tu stále ještě je. "

Jen co se socani dostanou k moci, plně toho prostoru využijí. A budem předlužení taky.

M. Pivoda 11.6.2013 11:02

Oči ekonomů jsou upřeny na peníze a nikoliv na skutečné tvůrce nové hodnoty

Kohout: "Česká ekonomika přitom není předlužená na rozdíl od většiny "starých" zemí Evropské unie. Prostor pro růst dluhů tu stále ještě je. Věřte nebo ne, je to dobrá zpráva."

Bohužel je to jediná "dobrá" zpráva od ekonoma. Prakticky nám tím ekonom říká, že ještě můžeme několik let v Česku dýchat, než nám (při stávajícím způsobu hospodaření) onen "kyslík" definitivně dojde. A co pak, ekonome Kohoute?

Základní princip kapitalismu říká, že v kapitalimu jde o vytváření nové hodnoty, za kterou jsou občané (demokratického státu) ochotni zaplatit své peníze.

Klíčová otázka tedy nezní, jak jsou na tom banky a spekulanti, ale jak jsou na tom lidé (podnikatelé a inovátoři), kteří vytvářejí novou hodnotu. Je v Česku do budoucna dostatečný potenciál pro vytváření nové hodnoty jako způsobu, jak se dostat ze současné ekonomické krize?

M. Prokop 11.6.2013 11:41

Re: Oči ekonomů jsou upřeny na peníze a nikoliv na skutečné tvůrce nové hodnoty

Potenciál nepochybně je, jen kdyby ho vlády (guberniální i bruselní) nebrzdily. A nejen vlády, skoro všechny "ouřady".

K. Drobková 13.6.2013 12:29

Re: Oči ekonomů jsou upřeny na peníze a nikoliv na skutečné tvůrce nové hodnoty

http://www.youtube.com/watch_popup?feature=player_embedded&v=VRgQaOOZRo4

V. Mlich 11.6.2013 9:42

S tím stažením peněz z trhu to není tak strašné

On ten Kalousek ty peníze nesní, ale je vrátí do ekonomiky skrze Ráthovy krabice s vínem, ozvučení, padáky, fotovoltaiku atd.

J. Kadeřábek 11.6.2013 17:39

Re: S tím stažením peněz z trhu to není tak strašné

Především v tom nevidím, žádnou Kalouskovu předvolební reklamu. V diskuzích o těchto dluhopisech čtu jen samá záporná hodnocení. Voliči ČSSD totiž netuší, že Kalousek se jen zhlédl v japonském modelu, kde si stát půjčuje výhradně od vlastních občanů. Má to jednu obrovskou výhodu, není pod tlakem úvěrových spekulantů. Stahuje sice část likvidity ovšem nevím jestli nákupem cizáckého zboží a zahraničních dovolených zvyšujeme domácí DPH.

A. Bocek 11.6.2013 9:23

Zdravý rozum velí,

nemáme peníze na západoevropský sociální model - proto musíme ubrat netáhlům, přežít se dá za 50,- Kč na osobu a den, nadspotřeba elektřiny se dá omezit hlavním jističem, zimní otop se dá tolerovat sběrem klestí v lesích a 4 osoby se vejdou do garsonky pro chudé. Nemáme peníze na západoevropský počet úžerníků - proto musíme zrušit nadbytečné úřady, zjednodušit agendy, snížit počet učitelů a zvýšit počet dětí ve třídách. Nemáme peníze na Zelenou energetiku proto - zrušme příspěvek na OZE a přestaňme dotovat MEŘO.

M. Prokop 11.6.2013 11:42

Re: Zdravý rozum velí,

To tedy chcete revoluci.

Já také, ale té se nedočkáme, dokud to "nepraskne".