2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Odstřelme hráze (nový vládní program)

Rok 2002 a jeho povodně si pamatuju – jako leckdo – detailně. Tehdy jsem pracovala v bance v pražském Karlíně. Když se v pátek zatím ještě velmi pozvolně začínala na Prahu hnát velká voda, zvedla jsem své pozadí ze židle a zamířila do podzemních garáží, abych vyparkovala své auto.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 17.6.2013 23:26

Vzhledem k tomu,

že levicoví politici stále chtějí "roztáčet kola" jest to potřebný článek.

J. Pernica 17.6.2013 23:12

Ano

Je to stejný nesmysl jako šrotovné. Staré auto se zničilo a koupilo nové, ale jaká přidaná hodnota tím vznikla? Řekněme si to na rovinu: žádná. Jeden funkční automobil byl nahrazen jiným, tzn. jen náhrada jedné věci (která je ještě funkční), jinou. Pro zývšení HDP navrhuji ještě zrušit ochrané sítě kolem dětstkých hřišť. Ty nové okna také zvýší HDP.

O. Prochazka 17.6.2013 21:33

nic nového,

přesto užitečné to napsat. Psal o tom již Bastiat, dnes Hazlitt a další.

L. David 17.6.2013 13:58

Přece byste paní Šichtařová nechtěla politikům brát jejich tak oblíbenou mantru

jak právě během JEJICH ÚŽASNÉ VLÁDY vzrostl hrubý domácí produkt !

A jak se daří běžným občanům - to je přece vedlejší věc.

A ještě ten úžasný přínos pro ČR: Nafoukneme si HDP a tím si vyrobíme možnost většího zadlužení do uzákoněných 60%.

Je to přímo ženiální !

V. Bok 17.6.2013 13:01

No, POP ekonomů máme dost

ekonomy ovšem - žádné.

R. Langer 17.6.2013 12:47

Naprostý souhlas,

paní autorko...

J. Kanioková 17.6.2013 13:15

Přidávám se..

P. Vaňura 17.6.2013 9:42

Toto už přece popsal F. Bastiat

ve své eseji "Co je a není vidět."

Ale v reálu se může zvýšit okamžitá spotřeba, tedy i výroba na účet utracení úspor a vytvoření dluhů. A toto je popsáno třeba v Londýně, který tuším r. 1666 totálně vyhořel.

J. Lepka 17.6.2013 11:10

Re: Toto už přece popsal F. Bastiat

Máte pravdu.

http://www.mises.cz/literatura/co-je-a-co-neni-videt-56-kapitola-i-rozbite-okno-288.aspx

J. Heincl 17.6.2013 3:35

HDP = hrubá výroba

Mně HDP silně připomíná socialistickou hrubou výrobu. Čím více se tehdy vyplýtvalo materiálu, energie a práce na výrobky, tím byl tento klíčový ekonomický ukazatel lepší a zaměstnanci národních podniků brali vyšší prémie. Pamětníci mi to mohou potvrdit. Bláboly některých "ekonomů" o positivním dopadu povodní na HDP musejí lidi bez ekonomických znalostí úplně zmást a nutí je nevěřit ekonomii jako takové.

L. Novák 17.6.2013 3:53

Re: HDP = hrubá výroba

Nejspíš tomu uvěří polovina národa, která je schopna/ochotna  volit politiky co tvrdí, že dluhy státu, které sami vytvořili, se platit nemusí. A nedodají přítom, že jen v omezení "za jejich života", třeba jen politického. Nebo si snad myslí, že dluhopisy se splatností 50 let vydané Paroubkovou vládou bude platit vláda Paroubkova? Nebo vláda ČSSD? Která vlastně a čím?

Jisté je, že z dluhů platíme úroky. A zase na dluh, takže celková částka zadlužení se nesnižuje, ale naopak stále roste. Roste i roční platba úroků.

Hrubá výroba za komunistů rostla i tehdy, když se jedna hromada písku převážela z místa na místo pořád dokola. Dokonce se na tom dalo i vydělat, vyinkasovat mzdy a ušetřenou naftu nalít do ojetého naftového mercedesu. :-D A víte, že jsem tohle přelívání nafty z kanistrů viděl ještě nedávno? Co se v mládí naučíš...

J. Heincl 17.6.2013 6:25

Re: HDP = hrubá výroba

Souhlasím.

P. Khail 17.6.2013 8:33

Re: HDP = hrubá výroba

"Nejspíš tomu uvěří polovina národa, která je schopna/ochotna  volit politiky co tvrdí, že dluhy státu, které sami vytvořili, se platit nemusí" - oni ti lidé mohou mít pravdu jak zjistíte třeba po přečtení tohoto článku http://www.presseurop.eu/cs/content/article/728701-zatvrzela-politika-ecb, ony se ty dluhy opravdu vždycky neplatí.

L. Novák 17.6.2013 9:25

Re: HDP = hrubá výroba

My, co známe z fyziky zákon zachování hmoty a energie víme, že u dluhů jsou v podstatě dvě možnosti - buď je zaplatíme zvýšeným výdělečným úsilím a razanrními úsporami výdajů, a nebo okrademe věřitele, kterému peníze dlužíme. No a stát, ten může ještě okrást své občany a nebo současně i věřitele.

Takže Paroubek a spol, když tvrdí, že dluhy se nakonec platit muset nebudou, evidentně postupují podle taktiky "po nás potopa". Komunistické generace si užijí nadstandardních důchodů, které jsou vypláceny na dluh, a ti, co zbydou po nich, zůstanou bez důchodů, nebo se z nich stanou otroci vydělávající většimu roku na státní výdaje. "Měnová reforma" jakou byla komunistická krádež (1953) by dnes skončila občanskou válkou. Okradení zahraničních věřitelů velkou ostudou a mezinárodní izolací.

Tak si z toho vyberte, co je pro vás přijatelné. Nebo navrhněte něco jiného. :-)

P. Khail 17.6.2013 9:44

Re: HDP = hrubá výroba

Pane Nováku já reagoval na vaše konkrétní tvrzení, nebudu rozvíjet úvahy o politicích. Co se týče dluhů záleží na úrocích, "okradení" věřitele může být často okradením dlužníka, záleží na nastavení podmínek a úroků. Návrhy dávám jen sám sobě a taky se pak podle nich řídím, nejsem ředitel zeměkoule, každý má jiné podmínky a předpoklady a každý by měl být zodpovědný sám za sebe. Co se týče nadstandardních důchodů "komunistických" generací, hodně lidí jezdí po silnicích, bydlí v domech, využívá možností vltavských přehrad vybudovaných těmito "komunistickými" generacemi. Ono i tehdy se muselo pracovat a leckdy i velmi tvrdě. Temelín také nepostavil nikdo ze zahraničí ani horníci se na šichtách neváleli pod zemí na kavalcích atd., atd. Jo a v KSČ ani v SSM jsem nikdy nebyl.

P. Lenc 17.6.2013 9:57

Re: HDP = hrubá výroba

Jistě pane Khaile, ovšem za jakou cenu.Buď o tom nic nevíte, a nebo, ač jste nikdy nebyl v KSČ a SSM, jejich politickou platformu zastáváte.Pamětník.

P. Khail 17.6.2013 10:08

Re: HDP = hrubá výroba

Pane Lenci, pokud chápete význam psaného slova, kde se mluví o ceně? P. Novák píše o nadstandardních důchodech a dle smyslu jeho příspěvku i nezasloužených důchodech, na to jsem reagoval. A jak zastávám jejich politickou platformu? Argumentujete jako G. Husák.

L. Novák 17.6.2013 10:47

Re: HDP = hrubá výroba

K důchodům - Problém je, že stát vyplácí výši důchodů, na jakou nemá peníze. A ekonomicky aktivních lidí (po odečtení těch, co jsou placeni z vybraných daní - státní úředníci a spol.) je snad jen kolem čtvrtiny či třetiny celkového množství. Takže co - žít na dluh? To je čiré bláznovství na úkor budoucích generací. Přesto s hlásáním žití na dluh lze snadno vyhrát volby. Jak tohle může dopadnout?

P. Khail 17.6.2013 13:31

Re: HDP = hrubá výroba

Problém je, obecně, že stát špatně hospodaří s penězi. Důchodci jsou v tom nevině, důchodce sám si výši důchodu nestanovuje. Ani to v jaké době žili většinou nemohli ovlivnit.

P. Lenc 17.6.2013 18:09

Re: HDP = hrubá výroba

Pane Khaile, já reagoval na váš příspěvek, nikoliv na pana Nováka.Čtěte příspěvky pořádněji.

P. Khail 17.6.2013 18:19

Re: HDP = hrubá výroba

Já vím p. Lenci, ovšem vidím, že jste už jaksi mimo mísu.

P. Zeman 17.6.2013 12:04

Re: HDP = hrubá výroba

Mezi vámi zmiňovanými blábolily je nejspíš a bohužel i příští ministr financí sockomoušské vlády :-(. Podle toho to taky bude vypadat.