4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Odložme oranžové brýle

Proč se různé státy pouštějí do penzijních reforem? Snadná odpověď: protože vývoj nákladů na státem provozované penzijní systémy, převážně průběžně placené, nabývá velmi nepohodlných rozměrů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Ševeček 6.2.2020 10:23

Starobní důchod mi od ledna 2020 zvýšili (Schillerová, nebo Babiš?) o 1025 korun. průměrné zvýšení bylo prý 900,-

Klidně bych se těch 125,- korun vzdal, kdyby bylo VŠEM přidáno stejně - tedy těch 900,-

Sociální smír a podpora chudým je to, co dnes naše Vlast potřebuje. nikoliv "zásluhovost"

J. Ježek 6.2.2020 10:44

Všem stejně. Bez ohledu na to, jakým dílem kdo přispěl.

Vyznáváte Lenina, nebo Marxe, soudruhu?

V. Kolman 6.2.2020 11:05

Ono je otázkou, jestli by vůbec rodina pana Marxe přežila, kdyby ji finančně nepodporoval kapitalista Engels, kterému se líbila paní Marxová;-D;-D;-D;-D

S. Ševeček 6.2.2020 11:38

hrdý užitečný idiot?

F. Kusák 6.2.2020 11:01

No, to jsme tady měli čtyřicet let, a nakonec jsme měli všichni h..o. Jděte s tím do háje. Péči potřebují jen hendikepovaní a ostatní ať se snaží. Já jsem i za toho totáče dělal dvě zaměstnání. Říkejme lidem, že bohatství neroste na stromech, ale vyplývá z osobní iniciativy. A jak to tak bývá, někteří mají smůlu.

J. Jurax 6.2.2020 12:52

To máte těžký.

Vy jste holt ušlechtile sociální. Nic Vám nebrání posílat těch 125 Kč třeba nějakému domovů pro seniory.

Ale nechtějte po každém, aby byl taky tak ušlechtile sociální. Třeba ti víc vydělávající když si spočtou, co do systému vrazili a co z něj dostanou, ztrácejí motivaci majíce za to, že už na sociálno nedobrovolně přispívají dost.

R. Langer 6.2.2020 13:46

Nikdo vám nebrání těch 125 korun komukoliv věnovat... ;-)

S. Ševeček 6.2.2020 16:49

Kdyby všichni chlapi Světa ...

M. Valenta 6.2.2020 10:16

Reforma se bude odkládat tak dlouho až si "sociálno" začne žít vlastním životem a nebude to v mnohých případech hezký pohled.

Š. Hašek 6.2.2020 8:54

Někdo ať odloží brýle!

Co to je "politicky neutrální komise"??? Co to je nezávislý odborník? Co to je nepolitická politika?

Průběžný system je založen na neustálém ladění, kvůli tomu byl vytvořen. Průběžný neznamená "stejné protékající množství peněz". Lid v tom má maglajs, neb je neustále bombardován "odbornými" výrazy jako jsou -nárok-, -zadarmo-, atd.

"Zásadní reformu" potřebují političtí šíbři, členové budoucí komise ....... kteří vidí výjezdová zasedání ..... aby potom Moravcovi sdělili, že "je to složité a průřezově se neshodnou". Ale makají i přesčas.

Navrhuji průběžný system přísně založený na "vkladu" během pracovního období života. Nebo opak: "vklad z hlavy a potom stejnou penzi na hlavu". Dále nechť si každý poradí, plus chudobince, samozřejmě malinko jiné, než za Franze. Dokonce bych myslel, že by děti mohly pomoci stárnoucím rodičům ............ stejně se neshodneme, tak proč nějakou komisi (které bude předsedat nějaká "Valachová")!!!

Zkráceno.

P. Staronový 6.2.2020 9:00

Průběžný systém přísně založený na vkladu nechá dost lidí pod hranicí přežití.

Jinak celkem souhlas.

Š. Hašek 6.2.2020 10:50

Samozřejmě. Ukázalo by se ale velice rychle, že přežít lze i "bez Chorvatska busem a rajčat v únoru z Billy".

Dodávám, že "hranice přežití" je "velice variabilní". Začíná být hranicí "nikoliv jídlo a střecha nad hlavou ...... ale dovolená, auto a nové radiopojítko". Někdy nelze přežít ani bez třiceti kil špeku, tedy jako na vlastním "přežívajícím těle". Zjednodušeno.

Život se s nikým nepáře. Pomohu. Ale abychom si rozuměli, pomohu "mírně"!

V. Petr 6.2.2020 15:50

Zásadní položkou důchodců je bydlení, potraviny a léky. A na tom moc neušetříte!

Když mě bylo tak 15 let, vysvětlovala mi matka svou teorii, kterou bych dnes nazval "mandatorní výdaje v domácnosti." Tam řadila bydlení, základní potraviny a nezbytné ošacení, Na tom se moc ušetřit nedá. A s tím málem, co zbude, můžete hospodařit.

Ve skutečnosti, byt utáhne pád důchodců. Pokud jeden umře, nastává šílený problém. Na venkově sice máte bydlení levnější, POKUD si zvládnete sám "všechno udělat" ale bez auta ani nenakoupíte!

A. Hrbek 6.2.2020 8:45

Paní Maláčová předložila tři varianty, z toho při úsporné variantě není třeba měnit daňový systém a sníží se náklady celého důchodového systému. Oproti stávajícímu systému se základní důchod zvýší v roce 2020 0 1%. Je to celkem rozumná výchozím varianta.

Problémem není důchodový systém, problémem je zajištění příjmů v letech po roce 2030. To se neobejde bez daňové reformy a do toho se, přes veškeré sliby, ani panu Babišovi ani paní Schillerové nechce.

P. Staronový 6.2.2020 8:58

Problémem je vzrůstající přerozdělování, v některých státech i přes 50%.

Venezuela si stále (a mylně) představuje, že peníze do penzijního systému má zajišťovat stát dle představ svých úředníků, tedy velmi neefektivně. Realita je taková, že to stát může dělat čím dál, tím hůře a nakonec snad zvládne jen nějaký ten základní průběžný důchod pro holé přežití a zbytek si lidé budou muset zajistit sami a způsobem jimi vybraným.

Daňová reforma je další věc, ale na to by obsah komentáře nestačil.

F. De Winter 6.2.2020 8:03

"...pokud hodláme systému odlehčit, měli bychom se zabývat otázkou, jak založit dobře fungující fondový pilíř." a to je jádro pudla. Založit smysluplný penzijní fond v době, kdy drtivá většina vlád tiskne nekryté peníze jako na běžícím páse je prakticky nemožné. Takový penzijní fond by řešil základní otázku jako všichni, co vyprodukují nějaké finanční přebytky. Kam ty peníze uložit, aby to bylo bezpečné a aby zároveň neztratili hodnotu. Tak tedy akcie? Příliš rizikové. Státní dluhopisy? Státy jsou zadlužené jak po válce a to žádná nebyla? Do nemovitostí, do zlata? Jejich ceny jsou nafouknuté z důvodu nedostatku vhodných investičních příležitostí. Ještě mi nikdo neukázal žádný důchodový fond, který by měl v dlouhodobém horizontu výnos alespoň na úrovni inflace. A teď babo raď. Krom toho si nemyslím, že by 10 % HDP dobře fungující ekonomiku nějak přetížil. Problém je, že evropské ekonomiky dobře fungující nejsou. Ničí je byrokratický socialismus. Z toho všeho mi vychází, že jediná smysluplná investice jsou vlastní děti.

P. Staronový 6.2.2020 9:02

"Kam ty peníze uložit, aby to bylo bezpečné a aby zároveň neztratilY hodnotu. "

Nelze.

V. Kolman 6.2.2020 10:42

Jisté nejmenované etnikum se vaší poslední větou, že: "....jediná smysluplná investice jsou vlastní děti." pane Wintere již delší dobu s velkým úspěchem řídí;-D;-D;-D

F. Kusák 6.2.2020 11:09

No, pokud se povedou, pracují, platí daně a ještě jim dost zbývá na financování stáří pro rodiče. Tak to je obvykle takové science fiction, a to nejsem proti dětem, právě naopak. Ale čistě ekonomicky vzato, povedete-li si podvojné účetnictví a vyhodnotíte si "děti" jako investici, pak Vám zaručuji, že vzhledem k rizikům, Vám na to žádná banka nepůjčí. Ale rodina je fajn, to myslím vážně.

V. Kolman 6.2.2020 11:48

Souhlasím pane KusákuR^

J. Schwarz 6.2.2020 12:06

Vlastní děti nejsou špatnou investicí, pokud máte možnost je slušně vychovat. To vám ale dnešní progresivistická společnost prakticky znemožňuje a zákonem vás nutí k výchově namyšlených, přecitlivělých fracků, kteří z vás budou tahat prachy a přispět vám ve stáří je ani nenapadne. Mládí vpřed! A volební právo od 16-ti!

J. Lukavsky 6.2.2020 14:00

"Kam ty peníze uložit, aby to bylo bezpečné" No můžete si koupit vlastní domek s vlastní zahradou kde si napěstujete zeleninu a jablka. Na tom domku opravíte střechu, vyměníte okna, zateplíte a nalíčíte fasádu..... a v důchodu neplatíte nájem a nekupujete jablíčka z Chile. Elementary dear Watson! Tím se dá hodně ušetřit. A když koupíte domek ve městě můžete v něm zřídit krámek a dostávat nájem..... Voják se stará, voják má! J.L. end

L. Novák 6.2.2020 3:04

Jinak řečeno: Je to marný, je to marný, je to marný. V české politice není nikdo, kdo by byl schopen reformu kvalifikovaně připravit a prosadit v parlamentu... Padáme z pomyslného mrakodrapu a politici volají: "Ještě je to dobrý!" :-P

Š. Hašek 6.2.2020 8:59

Ano. Asi tak.

Jakmile společnost se dostane do "stadia nároků" .... Už tam jsme. A děti jsou považovány za "nákladovou položku života".

A státní důchod je všivácky dorovnáván "aby jako všichni měli dost". Je to státní důchod, to není osobní důchod. Stejně jako "zdraví".

Vždy se najde dost politiků (a voličů), kteří to budou slibovat donekonečna. Marné, marné, marné.