7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Občan, sluha státu

Možná by se mohlo zdát, že hospodářská politika centrálních bank a vlád je stále extrémnější, tudíž dluhy nesoucí záporný úrok (neboli nesoucí ztrátu) jsou úplnou novinkou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 22.1.2021 9:45

Švýcarsko má ekonomicky gramotné občany, protože nezažili ani národně socialistický, ani komunistický výplach mozků pro několik generací, jako absolvovali Češi. S tím se během pár let bez jakéhokoliv vládního vzdělávacího programu zvyšování ekonomické gramotností občanů určitě hnout nedá.

O. Uživatel 22.1.2021 9:44

Uživatel požádal o vymazání
L. Novák 22.1.2021 9:41

Ptal jsem se, jestli se ti vyplatí někomu půjčit peníze a ještě mu za půjčení platit. To je podstata problémů a protiargument na tvoje žvásty, že je pro investory výhodné nakupovat dluhopisy se záporným výnosem. Já nejsem investor na kapitálovém trhu, zhodnocuji své peníze jinak. A dokonce jsem nějaké peníze půjčil bezúročně. Ale kdyby za to po mně chtěl ještě někdo navíc půl procenta ročně odečíst, asi bych ho nakopal do sedací soupravy. :-P

M. Šejna 22.1.2021 9:38

Občane Lenci, vy sluho státu, jak vás označila vaše milovaná Šichtařová,

kolik jste musel od státu nakoupit povinně dluhopisů se záporným úrokem?

Pochlubte se , přehánějte, občane sluho Lenci.

;-D

Když jste ten sluha státu, jak píše Šichtařová, a musíte nevýhodně nakupovat ty hrozně dluhopisy, tak určitě nejaký ten nevýhodný dluhopis doma máte v šuplíku, že?

P. Novák 22.1.2021 9:36

Není pravda. Švýcarsko je mnohem demokratičtější a přitom vlády musí mít vyrovnaný rozpočet.

M. Šejna 22.1.2021 9:30

A co vklady v měně zvané koruna?

Ty přece zdaněné nejsou. Zdaněný je jen úrok.

L. Novák 22.1.2021 9:29

Nezvolení mu skutečně nehrozí. Ale pod gilotinou nebo sekyrou už skončili mnozí. Vždy se najde pár bezmozků, které komunisti zaháčkují na teorii "stejných žaludků" nebo třeba koblihy před volbami zadarmo... ;-)

J. Vorlický 22.1.2021 9:28

Úvaha k Grundmann, 1:20, 22.1.2021. Netvrdím, že příspěvek je vadný. Domnívám se ale, že nikdo pořádně nerozumí tomu, co se děje. Čistě intuitivně, si myslím, že by to mohlo být takto:

Od okamžiku, kdy se začaly dělat vroubky na hraně mincí z drahých kovů (nejvíce zlata), bylo těžké falšovat poměr hodnot v oběhu mezi lidmi.

Potom, zase od doby, kdy jsme začali vytvářet hodnoty rychleji než kutat zlato, museli jsme opustit zlatý standard. To proto, že pro zlato a pro hodnoty jsme měli stejné měřítko - peníze. Pokud jsme pak udržovali v rovnováze hodnoty a peníze a věřili tomu, nebyl problém. Problém začal v okamžiku, kdy jsme opustili potřebu tuto rovnováhu udržovat. Nejviditelněji se to projevilo a projevuje v ceně nemovitostí. Jsou však i méně viditelné důvody. Takže to, co máme teď, není problém z dneška, ale z minula (je to skrytá inflace). Nejedná se dle mého soudu, o nedostatek kapitálu. Kromě jiného, tím, že jsme zkorumpovali vztah mezi penězi a skutečnými hodnotami, nelze ani vyjádřit, tedy spočítat, hodnotu nebo velikost kapitálu. Vytvořili jsme prostředí, v kterém hodnota (v penězích) toho co máme, je iluzorní v poměru ke skutečnému množství peněz, tedy dolarů, korun, liber, eura, atd., které existují.

A teď: jde myslím hlavně o to, jak zabránit tomu, aby ti, co si myslí, že mají peníze, si pro ně nepřišli (problém není jen toto, celá funkce peněz se nějak změnila). Proto se teď tisknou peníze. Aby bylo pro lidi méně pochopitelné co se děje, říká se tomu Quantative easing. Kdyby se teď ti, co si myslí, že mají dům za X milionů (a hlavně ale třeba obrovský dluh), je jedno zda v dolarech nebo v Kč, rozhodli dům za ty miliony prodat a peníze si vzít a dluh splatit, vše se zhroutí - nikdo by nestačil ty peníze tak rychle tisknout. Až budou ty peníze vytisknuty (ony vlastně ani nemusejí být vytisknuty, stačí když jejich iluzorní hodnota (je to komplikované) bude přesunuta tam, kde zůstane ležet), systém bude v rovnováze. K čemu všemu to vede, to nevím.

M. Šejna 22.1.2021 9:27

My si tykáme, bolševickej spratku?

Odkdy je povinností investorů půjčovat státu peníze?

Citujte mi paragraf a zákon, který to nařizuje

Ale nejspíš ten zákon existuje jen ve vašich bolševických snech.

P. Lenc 22.1.2021 9:01

Šejno, vás musela nějaká chytrá ženská pěkně podělat už v pubertě.;-D;-D

J. Moravec 22.1.2021 8:41

Jak nepřijít o peníze jsem se vlastně nedozvěděl, možná je na vině nepochopené slovo.

J. Moravec 22.1.2021 8:33

Máte zde na mysli osvíceného diktátora pane Vérosto?

A. Forman 22.1.2021 7:38

Mysleli jsme si, že jsme socialismus vyhodili oknem.... ale vrátil se dveřmi, které jsme mu ještě otevřeli.

V. Vérosta 22.1.2021 7:34

Základním problémem a příčinou zadlužení jsou demokratické volby. Mít stát bez dluhu není přece vůbec žádný problém. Udržovat daňové příjmy a výdaje v rovnováze a je to! Ale tato strategie samozřejmě "bolí" a strana, která by se o to pokusila by příště propadla. Ale nevolený vládce (pokud nebude úplný pitomec) tuhle strategii může prosadit bez nejmenšího problému, jemu nezvolení nehrozí.

L. Novák 22.1.2021 4:17

Šejno, a ty jsi tak blbej, že bys šel někomu cizímu dobrovolně půjčit peníze a ještě mu za to platil 0,5% ročně úrok? Fakt jo? ;-D

S Miroslavem Šejnou ke šťastné komunistické budoucnosti!

P.S.: A co když stát nařídí třeba zákonem penzijním fondům (nebo kterýmkoliv jiným), že musí mít povinně část svého majetku uloženu v "bezpečných" státních dluhopisech české vlády? Asi jim nic jiného nezbyde, než ty dluhopisy nakoupit a část peněz z takového obchodu odepsat... Rv :-/ To už je lepší je vsadit na fotbalovou Slávii, že neprohraje. Tam je zúročení mnohem vyšší... :-P

J. Bruner 22.1.2021 3:20

představte si, že jdete s rodinou pěšky po tvrdé hrbolaté cestě za svým cílem a kolem jedou v pohodlném vlaku jiní lidé. Z vašeho tábora se začne revolta, že je třeba jet také vlakem a mít pohodlí. Že vlak jede jiným směrem, že se musí platit za lístek (na který nemáte) , že při nehodě budou potrefeni všichni a že vlak je imaginární (jen jste si sedli vedle cesty a nic neděláte) nikoho nezajímá.

Stejné je to s dluhy, kdo je nemá musí se dřít, kdo je má, ten má pohodlí bez práce. Ale jak dlouho?

K. Pavlik 22.1.2021 1:42

Mate pravdu. Problem je ze neni kam investovat a ze se veri ze penize nestrati cenu.

Bude zajimave jak to dopadne se zapornym urokem kdyz ted diky viru se prijmy statu vytratily. Bitcoin a zurive kupovani nemovitosti to nezachrani. Maximalne muze byt na 1 rodinu 2-3 byty a to pak bude rachot.

M. Grundmann 22.1.2021 1:32

Mimochodem, státy se snaží co nejvíce omezit používání hotovosti, aby mohly zdanit i peníze běžných občanů stejně jako velkých investorů.

M. Grundmann 22.1.2021 1:28

To je absolutní omyl. Vklady v měně euro jsou zdaněny roční majetkovou daní ve výši 0.5 %. Investoři kupují dluhopisy jenom proto, aby se vyhnuli této dani, která je uplatňována na celosvětové úrovni a které se nedá nijak uniknout.

Banky samozřejmě tuto daň neuplatňují u běžných občanů, kteří mají malé vklady a kteří ani netuší, že tato daň existuje. Banky si vyberou tuto daň na bankovních poplatcích nebo prodejem jiných služeb běžným občanům. Kdyby to tak nedělaly, tak by si běžní občané peníze vybrali v hotovosti a přestali banky používat.

Velcí investoři tuto možnost nemají z praktických důvodů, i když např. existuje projekt některých velkých finančních institucí vybrat hotové peníze a uložit je do obrovských sejfů.

M. Grundmann 22.1.2021 1:20

Základním problém je nesmyslná politika Evropské centrální banky. Ta zavedla tzv. negativní úrokové sazby, které znamenají, že všechny banky platí daň z vkladů v měně euro této instituci. V současnosti je tato daň z vkladů 0.5 % ročně. Aby se banky i velcí vkladatelé vyhnuli této dani, nakupují různé dluhopisy, které této daní nejsou podrobeny.

Tato měnová politika je založena na zcela chybné analýze, že je v ekonomice nedostatek kapitálu a nedostatečná investiční činnost. Přitom přesně opak je pravdou, kapitálu a investorů je dnes dostatek, naopak chybí možnosti užitečně tyto finanční prostředky investovat. Snaha tlačit investory do dalšího nesmyslného investování vede jedině k plýtvání a ztrátě konkurenceschopnosti celého regionu.

V tomto smyslu je rovněž zcela nesmyslná současná ekonomická politika české vlády, která vychází ze stejně chybné analýzy a pouští vědomě do přehřáté ekonomiky peníze ze státního rozpočtu ve formě daňového balíčku. Tato představa, že je v ekonomice nedostatek kapitálu, je velice rozšířená a bohužel působí celosvětově velké škody. Západní vlády přistupují ke zcela chybným krokům, jako je snaha přilákat zahraniční finanční kapitál apod., a tím celou situaci systematicky zhoršují. Česká vláda není výjimkou. Zajímavé je, že země jako Čína nebo Indie vedou podstatně lepší měnovou politiku a chrání si vlastní trh před přílivem zahraničního kapitálu. Je to velká konkurenční výhoda těchto zemí a je navíc komické, že si západní země ani neuvědomují smysl této racionální politiky a považují ji dokonce za chybu.

Problém je rovněž v tom, že zcela nesmyslná měnová politika Evropské centrální banky nutí ostatní menší centrální banky vést podobnou měnovou politiku. V opačném případě by došlo k prudkému posilování těchto měn ze strany finančních investorů, kteří se snaží vyhnout zdanění vkladů v měně euro na celém světě.

M. Šejna 22.1.2021 1:09

To jsou šílené bláboly, co tu dnes madam Šichtařová vyplodila.

Zcela ji uniká, že pokud existují investoři ochotní půjčit státu se záporným úrokem, tak stát takový dluhopis vydá.

Nikdo mě ani Šichtařovou nenutí si takový státní dluhopis koupit, Stát do toho nenutí žádné investory.

Šichtařová to řeší snad už od puberty a furt to nechápe