26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Obavy z deflace jsou zbytečné

Tentýž jev může mít různé příčiny: vzroste-li naše tělesná teplota, může to být známkou horečky, stejně jako důsledkem toho, že jsme se ponořili do relaxační horké lázně. Ještě než se proto začneme určitého projevu obávat, je rozumné si všimnout, jaké příčiny k němu vedly.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. David 10.2.2015 21:02

A jak jste s tím pane Urbane pochodil u sedmičlené rady ČNB?

Ve které jsou buď neználci elementárních záležitostí, nebo spíše záměrní zloději, kteří před rokem a čtvrt jednoznačně TRESTNÝM ČINEM proti ústavě a proti Zákonu o ČNB cíleně okradli držitele úspor a všech aktiv vázaných na českou korunu o cca 125 miliard Kč.

O. Kadlec 10.2.2015 22:58

Re: A jak jste s tím pane Urbane pochodil u sedmičlené rady ČNB?

:-))) Vy jste komik...tak kromě lesnictví a církevního majetku máte v kompetenci i národní bankovnictví?

J. Křivánek 11.2.2015 1:19

Re: A jak jste s tím pane Urbane pochodil u sedmičlené rady ČNB?

Pi-čo pi-čo třikrát  pič-o. Urážím jen ha-jzl-y co uráží bez zdůvodnění. Pi-čo.  Pravděpodobně jako přísavka na státní rozpočet a nemajtetná socka si rochníš v tom že ta banda 7 kret_énů znehodnitla měnu a tím jednoznačně porušila zákon o ČNB § 2 odst (1) Hlavním cílem  České národní banky je péče o cenovou stabilitu. A dále spáchali trestný - porušování povinností při správě cizího majetku - s ohledem na vziklou škodu řádu miliard tak to patří do nejvyšší sazby 8 let.

M. Prokop 10.2.2015 18:11

Oblibu inflace bych viděl jednoznačně v tom,

že to prakticky je dodatečné zdanění.

J. Bruner 10.2.2015 12:40

bankovek a mincí je v oběhu 480 mld.

U bank a jiných kreditorů jsou jen lidé zadluženi částkou 1,2 bil.a podniky 1 bil. Jak mohou banky půjčit 4 y více než co je skutečných peněz? A to nepočítám, že lidé a podniky ještě drží něco v hotovosti.

Vysvětlení je jediné, banky půjčují nekryté půjčky, jen napíšou nějakou cifru a doufají, že dlužmík to za bynky změní na skutečné peníze. Příklad Řecka, má platit půjčky ECB či SB,které samy peníze neměly, či je nechaly natisknout či eufemesticky řečeno - kvantitativně je uvolnily. Tím způsobily inflaci.

Pro občany je deflace přínosem a ne že ne.

O. Kadlec 10.2.2015 14:20

Re: bankovek a mincí je v oběhu 480 mld.

A kde máte tu inflaci?

Tím že žonglujete čísly, jejich velikost si neumíte představit, jste nevysvětlil, pro které občany je deflace přínosem a proč.

M. Prokop 10.2.2015 18:14

Re: bankovek a mincí je v oběhu 480 mld.

Deflace je přínosem pro věřitele, inflace pro stát a dlužníky.

O. Kadlec 10.2.2015 22:55

Re: bankovek a mincí je v oběhu 480 mld.

O tom lze pochybovat: deflace nemusí být pro věřitele vůbec přínosem, může být, ale zvyšuje se tím zároveň jeho riziko, zatímco inflace je výhodná pro všechny ekonomicky aktivní, a dále pro všechny, kdo jsou závislí na těch, kdo jsou ekonomicky aktivní - čili skoro pro všechny - kromě zazobaných penzistů, kteří nikomu nic nedají ani nepůjčí ani nedluží.

J. Křivánek 11.2.2015 1:27

Re: bankovek a mincí je v oběhu 480 mld.

Seš opravdu deb-il!  Jak se ku-rwa zvýší riziko věřitele pokud je deflace desetin procenta? A vůbec. I kdyby se riziko zvýšilo a jeden z mnoh avěřitelů nevrátil, tak ostatní věřitelé kteří vrátí v reálných cenách více případnou ztrátu vyváží.

Ci ti do toho jak si "zazobaný penzista" žije? Proč by mě tobě ty levičácký ho_va_do přispívat dodatečnou inflační daní, kteoru si stát snižuje svůj dluh a na dluh si kupuje hlasy blbů a oprotunistických sviní jako si ty.

M. Prokop 10.2.2015 18:13

Re: bankovek a mincí je v oběhu 480 mld.

Čistě pro zajímavost, pro vás jsou bankovky a mince "skutečné peníze"?

Ne jen papírky a kousky plechu, kromě hodnoty materiálu stejné jako jedničky a nuly v PC?

Problém je v bankovnictví částečných rezerv, to ano, ale nesouvisí s materiálem, z něhož peníze jsou.

J. Bruner 10.2.2015 19:10

Re: bankovek a mincí je v oběhu 480 mld.

vycházím ze zákona o ČNB a tam stojí, že peníze jsou bankovky a mince a to nesouvisí s materiálem, z něhož jsou vyrobeny neboť nevyjadřují hodnotu obsahu, ale hodnotu zboží, které je jimi kryto. A pokud dojde k rozvážení např.oním kvantitativním uvolňování tedy tiskem nekrytých peněz, pak nastává inflace peněz resp.hodnota peněz se odděluje od jejich nominálu.

O. Kadlec 10.2.2015 22:52

Re: bankovek a mincí je v oběhu 480 mld.

To jsou nesmysly. Žádný tisk nekrytých peněz neexistuje, a hodnota peněz se od nominálu oddělovat nemůže. Vy jste se zapomněl někde ve středověku.

Z. Lapil 11.2.2015 19:03

Re: bankovek a mincí je v oběhu 480 mld.

Čím jsou tedy peníze kryté? Zlatem už ne. Důvěrou... přinejmenším mojí důvěrou ve státní dluhopisy rozhodně ne :-).

Jsou-li kryty zbožím (někde jsem to tu zahlédl, dokonce od Vás?), pak inflace znamená, že za stejnou bankovku si koupím méně a méně, zatímco při deflaci si koupím více a více. Takže bych skoro hlasoval pro deflaci? Kde dělám chybu?

Ale prosím, nezkoušejte na mě, že budu míň a míň vydělávat, od toho mám svobodné tržní prostředí, abych vymyslel, co by sousedům i úplně cizím lidem udělalo tak dobře, aby si to koupili a já se tak uživil. Koneckonců, to už tady párkrát bylo, že se na bankovkách i cenovkách škrtla nějaká ta nula, to mám za ryze technické opatření.

K. Janyška 10.2.2015 10:26

Kdo nezná teorii spéontánních řádů, nezná ani dopady

inflace a deflace. Mimochodem, viz mistr Hayek: Soukromé peníze... Dzp.

J. Kavalír 10.2.2015 10:17

Zdražil chlast a cigarety.

Jak jsme se včera ve zprávách dozvěděli, loňská inflace byla jen 0,1%, za což vděčíme zdražení cigaret a chlastu. Toto zdražení nás ochránilo před "strašnými důsledky" deflace, kterou by způsobil pokles ceny ropy a tím i benzínu a nafty. Takže bychom měli všichni a povinně peníze ušetřené u pumpy prochlastat a prokouřit. Co s nimi ale uděláme my, co nekouříme a ani moc nechlastáme? To dobře placení bankéři nikdy nepochopí, protože jim ty peníze prostě jen zůstanou v peněžence (na účtu) spolu s těmi, které ze svých přemrštěných platů nebyli schopni průběžně utratit ani dosud. My ostatní si prostě koupíme NĚCO co potřebujeme a na co bychom museli ještě nějaký čas šetřit. Nebudeme počítat s tím, že by TO mohlo zlevnit, protože na cenu TOHO nemají ceny cigaret, chlastu ani nafty žádný vliv. A to NĚCO bude muset někdo vyrobit a dostat na trh a tedy ekonomiku by to mělo spíš podpořit než utlumit. Předloni zám, bohužel, ty peníze, které jsme ušetřili na levnější elektřině, ukradli znehodnocením koruny.

Na závěr vtip ze 70. let, který je bohužel stále aktuální:

Proč nesmí být zrušena Vysoká škola ekonomická? Protože by zase byli největší blbci policajti.

V. Vaclavik 10.2.2015 4:45

Ten pan je nudnej

stejne jako ten akronym, nejspis nejakeho ustavu.

O. Kadlec 10.2.2015 0:49

Myslím že se zásadně mýlí -

- anebo, což lze očekávat, deflaci potřebuje. Vždycky někdo bohatne, když lidé chudnou,takže by mne ani tohle nepřekvapilo.

Deflace je zásadně špatná zpráva, a nemusí ani způsobovat recesi, ale někdy je to katastrofa. Svědčí o tom zejména ta deflace, kterou autor vzpomíná: 2.pol.XIX.stol. v Americe. Amerika se z ní potřebovala dostat, a když se jí to podařilo, stala se světovou hospodářskou velmocí číslo jedna.

Inflace je naopak normální projev fungující ekonomiky - a to nikoli posledních pár desítek let, ale po staletí. Jednak se to dá doložit, což já neumím neb nemám po ruce data, ale ono to je už "z definice". V historii jsou možné různé odchylky od pravidelnosti, ale inflace je správný signál veřejnosti, deflace špatný. Lidé, když signál pochopí, jednají podle toho, takže deflace je jedna věc, ale deflace, o níž lidé ví, hrozí velkými problémy, které přijdou rychle.

J. Kratochvíl 10.2.2015 19:31

Re: Myslím že se zásadně mýlí -

V článku je příklad Rašínovy deflace, která způsobila např. pro Baťovi závody výprodej bot což odpovídá tržním pravidlům. Což je opak toho co tvrdíte vy a bankéři ČNB, kteří nám uměle znehodnocují naše úspory a příjmy.To, ale ví každý obyčejný trhovec, když se chce zbavit zboží musí ho zlevnit a ne zdražit. Plácáte nesmysly vaše signály o deflaci nechápu a asi nejsem sám.

O. Kadlec 10.2.2015 23:01

Re: Myslím že se zásadně mýlí -

Jev, že kdo se chce zbavit zboží vyhlásí slevouvou akci, zná každá hospodyňka. Ale nemá to s tím co dělat.

Deflaaci asi nechápete. nemusíte. Ekonomové ji chápou už docela dlouho i za vás.

J. Jurax 11.2.2015 22:51

Re: Myslím že se zásadně mýlí -

No, nevím - řekl bych, že ti ekonomové z ČNB ji chápou, ale blbě.

A že by nás deflace v řádu promile - navíc vyvolaná zlevněním ropy - srazila do horoucích pekel se mi nějak nezdá. Ovšem nejsem študovaný ekonom ...

J. Křivánek 11.2.2015 1:35

Re: Myslím že se zásadně mýlí -

Když bůh rodzděloval rozum tak si ty de-bi_le získal trocmu méně a proto patřích do kateogorie de-bil_ů. Normální by bylo tě uzavřít v nějakém oddělení pro choromyslné.

Co věěta to perla:

"Deflace je zásadně špatná zpráva, a nemusí ani způsobovat recesi, ale někdy je to katastrofa."   To řekl kdo? De-*bil Kadlec?

Inflace je normální projev fungují ekonomiky ... to se nemusí dokazovat ... to je už z definice. To je logika jako noha. De-bi_le.

J. Šimek 10.2.2015 0:13

Ústav práva a právní vědy mentoruje ekonomy, bóže můj.