4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: O spornosti kompetitivní devalvace

V posledních dnech začínají média zaplavovat komentáře ekonomů, kteří dávají najevo, že právě jen oni jsou těmi skutečnými odborníky, a proto vědí, že oslabování kursu koruny devizovými intervencemi je přesně to správné a že kdo tvrdí opak, je přinejmenším nedovzdělán.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kavalír 29.11.2013 11:32

Čeho se tím dosáhne?

Celý systém je závislý na stále větším zadlužování. Dnes si na dluh kupujeme výrobky, které jsme včera vyrobili. Je to jednoduché a logické. Vyrobí se a prodají výrobky. Peníze, které utrží řetězec od výrobce k prodejci jsou z části vyplaceny ve formě mezd, dividend a pod, z části jsou ve formě daní předány státu, který je opět přerozdělí. Toto množství peněz je právě takové, aby bylo možné za ně vyrobené zboží koupit. Problém je v tom, že část těchto peněz se dostane do bank jako splátky a úroky ze starých dluhů, úspory či do různých fondů (důchodové nebo stavební spoření) a pod. Za tyto peníze si tedy zboží přímo nekoupíme, ale banka je někomu půjčí a tak se peníze opět dostanou do oběhu. A banka zisk akumuluje, tedy nevrací všechny vydělané peníze do oběhu formou mezd zaměstnanců nebo dividend. A tak nám dluhy utěšeně rostou a je celkem jedno, zda si půjčí firmy na další rozvoj, lidé na spotřebu nebo stát na sociální dávky Je již tolik dluhů, že by je nebylo možné splatit veškerými penězi v oběhu.

V okamžiku, kdy se přestaneme zadlužovat, přestanou být peníze na nákup toho, co se vyrobí a výrobci zbytného zboží a služeb začnou krachovat.

Možná někdo namítne, že jsem zapomněl na vývoz - pokud něco vyvezeme, dovezeme buď jiné zboží nebo cizí měnu, za kterou si zase koupíme zboží ve stejné hodnotě, takže nula od nuly pojde, v horším případě pouze nějaký dluhopis. V globalizovaném světě ale nemusíme s vývozem vůbec počítat, protože tento problém je globální a na Mars zatím nevyvážíme.

J. Kavalír 29.11.2013 11:33

Re: Čeho se tím dosáhne? - pokračování

Narozdíl od "kvantitativního uvolňování" které dá peníze přímo do rukou státu, byl zásah komerční banky jen odkupem přebytečných cizích měn od bank za vyšší cenu, než za kterou je tyto banky odkoupily od exportérů - tedy zisk pro banky. Koruny v bankách ale mohou vstoupit do ekonomiky pouze tak, že si je někdo půjčí. Takže situaci, kdy máme nejvyšší přebytek zahraničního obchodu ale klesá nám reálná mzda a tím i domácí poptávka, tento zásah CB určitě nezlepší, ale spíš zhorší.

J. Vyhnalík 29.11.2013 22:40

Re: Čeho se tím dosáhne? - pokračování

Kurz je dán "průměrem" eurozóny a kvantitativním uvolňováním ECB. Na druhou stranu my vyvážíme převážně do Německa, které se svým růstem z eurozóny vymyká. A to tak, že i zbytek eurozóny Němcům vytýká "neúměrnou konkurenceschopnost". Pokud by ČNB nezasáhla, hrozilo by nám, že naši ekonomiku stáhne politika ECB ke dnu.

K. Drobková 1.12.2013 8:32

Re: Čeho se tím dosáhne? - pokračování

http://www.wimp.com/brassband/

B. Rybák 1.12.2013 12:18

Re: Čeho se tím dosáhne? - pokračování

Přesně tak!

D. Polanský 29.11.2013 10:49

Regulace jsou obecně škodlivé,

tím netvrdím že všechny. V každém případě tahle ano, protože je to navíc podvod na obyčejných lidech. Stát má obrovský dluh, jehož reálnou hodnotu chce snížit. Viz zlom kolem revoluce. Lidé co měli půjčky na domy ještě z dob revoluce je po roce 1989 hravé zpláceli, jelikož 1000 Kč před revolucí a 1000 Kč např. v roce 1995 to byl veliký rozdíl. I stát by se chtěl teď na úkor lidí lehce zbavit dluhu. Holt placení tunelů a dalších zlodějin nás vychází pěkně draho. Škoda že autor se o téhle souvislosti nezmínil.

V. Kain 29.11.2013 14:19

Re: Regulace jsou obecně škodlivé,

Všechny ty řeči o tom,že devalvace koruny pomůže naší ekonomice jsou jenom kouřová clona.Ve skutečnosti bylo potřeba oškubat střádali.Jak k tomu přijdou ti kteří naletěli a investovali do dluhopisů?Samozřejmě,že určitá vrstva která byla včas informována se pojistila.O tom nemůže být pochyb.

B. Rybák 1.12.2013 13:05

Re: Regulace jsou obecně škodlivé,

Škoda, že jste se nezmínil o tom, že inflace uleví občanům splácejícím dluhy, pokud ovšem méně ne 2% inflace vůbec stojí za řeč (měli jsme někdy nižší inflaci?. Také je škoda, že jste se nezmínil o významné (5%) pomoci našim často na pokraji bankrotu stojícím exportérům.

Dopady inflace jsou naprosto zanedbatelné proti ničivému účinku toho, že jsme se především díky ČSSD (a ostatních slouhů zahraničního EU-kapitálu) stali německou montovnou, vysávanou cizími bankami, podvodnými řetězci(300 miliard jejich zisku odchází ročně do zahraničí) bilónové tunely na podporu zeleného, sociálního a byrokratického parazitismu EU-hujerského jsou rozsudkem "smrti" nad prosperitou naší ekonomiky (její konkurence schopností) nad naší možností ekonomicky dohnat postkoloniální "západ".

O. Uživatel 29.11.2013 8:33

Uživatel požádal o vymazání
M. Varadinková 29.11.2013 11:30

Re: Bude postupovat?

Autor nezaspal, to naopak Vy spíte při čtení jeho textu.

To, že někdo jiný takový chybný krok dělá také, ještě neznamená, že je dobré se po něm opičit..

J. Vyhnalík 29.11.2013 22:19

Re: Bude postupovat?

Pan Rys má pravdu. Intervence ČNB byla vyvolána tím, že naše ekonomika se dostala do kleští kvantitativního uvolňování ECB a růstu výkonnosti německé ekonomiky.

Nebýt eurozóny, nebyly by k intervenci důvody.

B. Rybák 1.12.2013 13:25

Re: Bude postupovat?

Obrana před "chybami" jiných je nezbytná. Devalvace ale není chybou, ale v hospodářské recesi nezbytnou, ale velkými hráči "žárlivě" hlídanou obranou vlastních hospodářských zájmů (naštěstí to může "malým hráčům" projít).

K. Frauknecht 29.11.2013 8:16

Furt pryč.

Už vážně tomu nerozumím. U nás, v EU se "reguluje" prakticky permanentně. Pobídky, dotace, podpory, úlevy... přesahující rozhodně trapných 5%! Žijeme ve světě nespravedlivých regulací, proč se tedy divíme?

Ta poznámka k Euru mě pobavila. Kdyby byly klasické národní měny, kurz koruny k nim by přirozeně vyjadřoval vývoj jednotlivých ekonomik!

P. Scheck 29.11.2013 2:43

No vida!

No vida, a co k tomu jindy tak mnohomluvný pan profesor Klaus! Byl na tolika předvolebních biboardech, kterým měl jiným pomoci směrem vzhůru. Pokusím se nebýt ironický. Pak ale opravdu musím jen společensky mlčet...

K. Kužel 29.11.2013 7:29

Re: No vida!

Pokud vás zajímá vyjádření Václava Klause, v denním tisku ho nenajdete. Ne proto, že by se nevyjádřil, ale tisk má jiné preference než objektivní zpravodajství. Zkuste třeba tohle:

http://www.institutvk.cz/politicke-komentare/politicky-komentar-ivk-c-14-omyl-devizovych-intervenci-ceske-narodni-banky

O. Uživatel 29.11.2013 8:35

Uživatel požádal o vymazání
P. Lenc 29.11.2013 9:54

Re: No vida!

Tak , tak.

P. Scheck 29.11.2013 10:11

Re: No vida!

Děkuji, pane Kužel, VK to napsal jako vždy chytře. Když se daný krok ukáže jako dobrý, bude poukazovat na to, jak jsou evropské státy soběstačné a žádnou unii nepotřebují. Když se ukáže chybný, bude připomínat, že on přece poukazoval na nesmyslnost uvedení devalvace koruny NB. Pro mnohé jeho zastánce z toho opět vyjde naivní tvrzení že: "Klaus měl zase pravdu!".....

K. Kužel 29.11.2013 10:59

Re: No vida!

Pane Schecku, je to ještě horší. On tahá za nitky vedoucí až do Bruselu a EU pod jeho vlivem tak dělá šílenosti, které pak potvrzují, že Klaus měl zase pravdu.

Ale že jsme ho prokoukli ;-)

P. Scheck 29.11.2013 11:12

Re: No vida!

Z psaného slova bohužel není znát, pane Kuželi, intonace. Tak si nejsem úplně jist, nakolik jste to myslel vážně. U "Klausovců" člověk nikdy neví... Pokud to měla být legrace, prosím, proč ne?

S. Ševeček 29.11.2013 11:40

Re: No vida!

Pro Vás, pane Schecku: zajisté to pan Kužel myslí ZCELA UPŘÍMNĚ - stejně jako já.

K. Kužel 29.11.2013 11:46

Re: No vida!

Děkuji, pane Ševečku,

ušetřil jste mi odpověď!

P. Scheck 29.11.2013 13:14

Re: No vida!

Děkuji, pánové, pak to tak musím brát. Omlouvám se za mé mírné zmatení.