27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: O inflaci, která vám žere peníze, se zatlouká

Inflace zrychluje. To je prostě konstatování. Můžeme ho doložit na číslech. Nejen u nás, ale prakticky v celé Evropě. No – lépe řečeno – vlastně v celém světě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 10.9.2021 16:05

Byl jsem v nemocnici v Brně v Bohunicích, před nemocnicí bufet-kavárna, že capuccino 59 Kč. Ptám se sám sebe: inflace, nebo nenažranost?

Š. Hašek 10.9.2021 20:05

Tohle Vás sere!??? Tak si ho nedávejte.

Mě sere brusele banka, ČNB a mladí, kteří věří v peněžní perpetuum mobile.

Ten kafírník za to nemůže, to si pište!

F. Kusák 10.9.2021 8:38

Jak by si ekonomové představovali, že by to mělo dopadnout. Na jedné straně neustálé pumpování peněz do systému a na druhé straně nedostatková ekonomika. Pnutí je v surovinách, energiích, na pracovním trhu, v nemovitostech a já nevím v čem ještě. I sama paní Šichtářová se podívala nad růstem cen dluhopisů, resp. cenných papírů obecně a poklesem jejich výnosů, a to až do mínusu. Po dobu pandemie také poklesla spotřeba i výroba, což dnes vytváří při růstu poptávky další napětí na trhu. A do toho všeho hrátky se zelenou politikou, zvyšování cen povolenek atd. Znáte jiný mechanizmus vedoucí ke stabilizaci v ekonomice než je inflace? Je zázrak, že není v řádech stovek procent. Myslím si, že vyšší inflace hned tak neskončí, protože jak zabránit hyperinflaci, je rozložit ji v čase. A ještě takový detail, volatilita kurzu naší měny vůči jiným měnám hraje také výraznou roli a je naivní si myslet, že to může výrazně ovlivnit ČNB nebo stav naší malé ekonomiky.

F. Kusák 10.9.2021 8:44

A ještě bych dodal, že všechny strany se předhánějí v tvrzení, že je potřeba nalít další prachy do ekonomiky. Mantra jsou tzv. investice. Jenže investice do infrastruktury chce výbornou přípravu a investice do technologií chce nápady a dobré podnikatele, a těch je vždycky málo.

J. Nevrkla 10.9.2021 8:38

Centrální bankéři emitují peníze, sekají se nevratné duhy, výsledkem nemůže být nic jiného než inflace. Jsme na jejím počátku a ona si pojede svým životem, žádný expert s tím nic nenadělá.

F. Kusák 10.9.2021 8:46

No ano. Trochu jsem to rozvedl.

V. Vérosta 10.9.2021 7:42

Inflace je přece zákonitost demokracie, politici musejí "zvyšovat platy a důchody", což se ihned projeví růstem cen, ne?

Kdo z volených politiků by si troufl snížit třeba státní dluh omezením výdajů a na druhé straně zvýšením příjmu státu?? Nikdo!

D. Polanský 10.9.2021 16:07

Nojo, když košile je bližší než kabát. Zatím jsem nepoznal politika, kterému by šlo o blaho občanů.

L. Beneš 10.9.2021 17:33

Každý má starost, co udělat s penězi, když se všechno zdražuje natolik, že jen politici z KSČM mohou říkat, že to už dávno říkali: Všeobecné a trvalé zbídačování obyvatelstva. A hned se naskytne příležitost krásně a výhodně nanovo investovat: do armádní výzbroje.

Evakuace z Afghánistánu je obrovská zkušenost, řekl Metnar. Armádě podle něj chybí velkokapacitní letadlo. Takže přitáhněte si opasky, zapomeňte na to, kolik se v tom Afghánistánu při boji za Prahu utratilo, co se tam nechalo ležet v písku. Teď je třeba velkokapacitních letadel, aby budoucí evakuace byly ještě úspěšnější. Korunka ke korunce a na velkokapacitní letadla bude. Vždyť kdo jiný by to měl zaplatit než český občan, k jehož prospěchu se bojuje také v Mali a jinde.

V. Kolman 10.9.2021 17:46

Kdyby si TOHLE! nějaký politik pane Vérosto troufl - měl by moje sympatie a volil bych ho.

Ono mě vůbec nebaví platit zbytečně desítky miliard ročně "jenom" za poskytnutí půjčky stovek miliard státu.

J. Nový 10.9.2021 6:25

Náhodou...my v Czechlandu jsme ekonomičtí geniové...všechno stojí dvojnásobek a inflace je 2,5 procenta...to by nevymyslel ani Paroubek....

R. Langer 10.9.2021 7:56

Také jste si toho všiml? Já také! Ale zeptejte socialistického inženýra, ekonoma a klimatologa Šejny, ten vám to polopatisticky vysvětlí. Vysavač s polovičním příkonem má dvojnásobný výkon, a 2% inflace jsou dvojnásobné ceny. Takový je on odborník! na všechno! ;-D

F. Brabec 10.9.2021 0:37

"Jakmile totiž uložíme peníze do nějaké investice, můžeme čekat, že její cena vzroste. To na první pohled vypadá lákavě, ale jen do chvíle, než si uvědomíme, že jde o cenovou bublinu. A každá cenová bublina v historii dříve či později splaskla." - co to je za nesmysl? Kazda investice je bublina co vzdy splaskne?

J. David 10.9.2021 5:29

Dnes prý frčí, investovat do dubových sudů s whisky, a libý mok nechat léta zrát. Jenomže, co když goverment zvedne kořalečnickou spotřební berni, sufražetky ale pak prosadí prohibici a whisky mi drábové vylejí do kanálu. "Zvostane" mi jen ten sud, ve kterém mohu i dle vzoru Diogena bydlit. Ale ouha, zelení magoři z Brusele mi to zakáží, neb bych v sudu moc funěl ppm CO2 a dubové dřevo sudu by pak moc dehtovalo, karbonizace na "entou". Tak já nevím, blbnu já, či jiní, volbou lidu "povolaní"? Nu, asi se pak namaži vixem a sud užiji jako tam-tam buben (krásně duní), svahilsky se přiučím (msuri njama EU). Nebudu pak muset investovat, bude o mne postaráno "all inclusive".

R. Langer 10.9.2021 8:01

Ano, mám přesně stejné obavy jako vy. Ale snad to ještě nějak doklepu relativně v klidu. Novou generaci ovšem lituji. Ale dělají si to sami, co už s tím... :-(