1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nový čínský kouzelnický trik

Když během roku 2015 statistiky začaly poukazovat na prudké zpomalení čínské ekonomiky, svět si kladl otázku, co se může stát. Může Čína, donedávna hospodářský motor světa, upadnout do hospodářské recese jako každá „normální“ ekonomika?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Bok 4.3.2016 22:59

Re: Čína je překrásným příkladem toho, jak obchod trhá

No, pane Janyško, někdy byste se měl na tu totalitu osobně podívat. Vono to tak zvenku nevypadá, ale ani ne zevnitř. Navíc, agresivní opravdu oni nejsou.

V. Bok 4.3.2016 22:57

Re: Typický příklad blbosti ekonomů

Psa sleduji od samého začátku. Čínskou hospodářskou katastrofu, která nastane nejpozději do roka, předvídá pan Kohout posledních 20 let téměř každoročně. To už ale není předpověď, to je obscese.

Měl by tam někdy zavítat. Doporučuji to každému.

B. Rybák 4.3.2016 22:18

Je ovšem možné,

Že pan profesor Roubini se opět mýlí, protože Čína realizuje obrovské investice do zahraničních projektů v jižní Asii, Evropě, Africe i Jižní Americe a protože pokles čínské spotřeby surovin a energií souvisí vyrovnáváním hospodářských rozdílů mezi různými oblastmi Číny a odstraňováním živelně vzniklých neefektivních projektů!

"Nový" čínský nacionalismus je hnací silou její expanze, která určitě brzy neskončí! Demokratický kapitalizmus by neohrozila, ale ten byl politicko-korektní "inkvizicí" zničen!

K. Pavlik 4.3.2016 20:56

Re: Krach Ciny by znamenal

Cinane ty vyrobky nenavrhuji, delaji jen to co jim ten kdo to prodava v Cesku zaplati. Nadavat na to ze to cinane vyrabi blbe je nehoraznost.

Z. Rychlý 4.3.2016 16:43

Re: Krach Ciny by znamenal

Čína nekrachne. Projde transformací, jako každá jiná země. K tomu aušusu - viděl jsem výrobky firmy TDK-China - nejvyšší kvalita, přitom přísné japonské embargo na výrobu. Prostě dokážou vyrobit cokoli. Žádá si spotřebitel laciné výrobky (tedy nižší kvality) - žádný problém. Spotřebitel, který žádá nejvyšší kvalitu za ceny aušusu - žádá něco jako vidět manželku inpektora Colomba. Číná posílá do vesmíru kosmonauty - to nejsou aušusové rakety.

J. Lancik 4.3.2016 16:21

Re: Krach Ciny by znamenal

To nejlepsi co by se stat mohlo ponevadz Cina vyrabi zbozi nejmizernejsi mozne kvality. Napriklad: za el. opekac topinek vyrobeny na Taiwanu zaplatite o nejakych 30% vic a vydrzi Vam 6 let. Koupite-li cinsky "usetrite" 30%, za to ho muzete do roka zahodit. Vyhodne to je pro pro dovozce kteri cinsky ausus za pakatel v Cine nakoupi a za obrovsky zisk na zapadnich trzich proda.

Na krach Ciny jenom cekaji jeji konkurenti Indie, Banglades, Singapur atd. za jejichz zbozi zaplatite o neco vice, zato ale mate zbozi standartni kvality. Smutne na tom ale je, ze by miliony Cinanu by prislo o praci a chleba. Taky je pravda, ze ten chleba jinym vzali.

O. Istvanfy 4.3.2016 16:16

Re: Krach Ciny by znamenal

Iste, svet fakticky nepotrebuje čínske výrobky. Ale každý obchodník chce lacno kúpiť a draho predať. Navyše Čína silne investuje do vzdelania a know how. Takže pravdepodobne čoskoro prejde od kvantity ku kvalite, podobne ako kedysi Japonsko.

M. Pivoda 4.3.2016 15:21

Již není prostor. Nečekejte na změny, účastněte se jich.

Kohout: "... špatná zpráva pro Evropu. Na našem kontinentu již není prostor povzbuzovat ekonomiku dluhem, státním nebo soukromým. Žádné kouzelnické triky Evropě nepomohou."

Vzpomínám si na jeden americký westernový film o dvou pistolnících. Když jim něco nevyšlo, ujeli dále na západ. Tento trik opakovali několikrát po sobě, až nakonec dorazili až na Pacifické pobřeží (a dál na západ to už opravdu nešlo). Ti pistolníci se pak (u šplouchajícího Pacifiku) na sebe vzájemně smutně podívali a konstatovali: Asi se budeme muset změnit.

Čína nám se změnou nepomůže. To už spíše Blaničtí rytíři.

K. Frauknecht 4.3.2016 12:51

Re: Jo a ještě pro info,

aby bylo zřejmé, komu se zcela nedaří :-).

https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_zem%C3%AD_podle_zahrani%C4%8Dn%C3%ADho_dluhu#cite_note-1

Zdrojem výše dluhu je CIA (viz odkaz níže).

K. Frauknecht 4.3.2016 12:33

Re: Ale huš :-))

Nemíníte srovnávat ekonomiku Číny a Brazílie, že ne?

A. Reček 4.3.2016 12:23

Re: Mňo,

Už i Brazilci spadli do vážné ekonomické a finanční krize v loňském roce. Nějak se zemím o kterých ještě před dvěma roky Putin hovořil tak perspektivně zcela nedaří.

K. Frauknecht 4.3.2016 11:17

Mňo,

Číně se asi opravdu moc nedaří (komu jo, že?:-)). Stejně tak věřím, že čínští ofiko činitelé zkreslují data - lžou. To socani všech barev činí s oblibou (je libo příklad? :-)). Ale: státní dluh o málo větší než Norsko, 4. místo v zásobách zlata, suverénně 1. místo v celkových státních rezervách. Moc černě bych to neviděl (teda pro Čínu!).

O. Istvanfy 4.3.2016 10:50

Celkom by ma zaujímali

dve veci: Komu to tá Čína vlastne dlhuje a koľko tratí na nízkych cenách ropy.

K. Janyška 4.3.2016 10:23

Čína je překrásným příkladem toho, jak obchod trhá

totalitu na kusy a všichni skuteční ekonomové světa a mudrlanti by měli tento proces sledovat. To, že je tam stále ještě totalitní zločinecký režim už není skoro důležité. Dělá už jen to, co mu vývoj a obchod nařizuje. A časem... Dzp.

M. Prokop 4.3.2016 9:28

Re: Typický příklad blbosti ekonomů

Kdepak ekonomů, vaší!

O. Prokop 4.3.2016 9:21

dodatek

ekonomická síla toho kterého státu je bezpodmínečně spojena se svobodou. A kde vládnou komunisté, ať se snaží aplikovat tržní ekonomiku sebevíce, jednou narazí na svoji schizofrenní postavení. A to je i Čína. Je jen otázkou času, že naše orientace na Čínu nám způsobí problémy.

Z. Rychlý 4.3.2016 8:52

Re: Krach Ciny by znamenal

Vyrábět levněji než v Číně skutečně asi nikdo nedokáže. V tom se nemýlíte. Jiná je ovšem otázka - potřebují okolní státy opravdu nutně VŠECHNY čínské výrobky ? Nejsíš ne. V tom krachu se oddělí zrno od plev. A bolet to bude všechny, v tom máte taky pravdu, nicméně je to prospěšné pro ekonomické zdraví.

A. Hrbek 4.3.2016 8:16

Typický příklad blbosti ekonomů

Kvartální hodnoty růstu HDP 10,3%, 10,2%, 10,1% pojmenovávají jako recese, kdežto hodnoty "růstu" HDP -10,3%,-10,2%,-10,1% pojmenovávají jako oživení.

Přitom v prvním případě ekonomika enormním tempem roste a v druhém případě je stále tuhou mrtvolou.

Myslím, že ekonomika ČR by byla na vrcholu blaha, kdyby měla takovou "recesi" jako Čína.

Jsem zvědav, jak pan Kohout pojmenuje fakt, že v loňském roce byl v ČR růst HDP 4,7% a v letošním cca 2,5%. To je přece úplně katastrofální "recese"! Ale zaplať pánbůh za těch + 2,5%, když jsme měli díky "nejlepším ekonomům" - 4,8%.

J. Skála 4.3.2016 5:53

A co takhle to obrátit?

Opravdu je možno mluvit o recesi, kdyř je místo 10 růst jen 7 procent? Nejde jen o škodolibou radost západních komentátorů "Hele, i na Čínu došlo ..."?

K. Pavlik 4.3.2016 1:45

Krach Ciny by znamenal

Krach Ciny by znamenal neresitelny problem pro cely vyvinuty svet. Veci ktere se momentalne vyrabi v Cine uz nelze v rozumne dobe vyrabet nekde jinde. To by byl rachot.

D. Šimáček 4.3.2016 0:33

hmmm

čína je továrna světa, tzn. že do její produkce se extrémně promítne cokoliv dostatečně velkého ze zbytku světa, neznamená tedy čínská recese neschopnost ostatních zemí pojmout a zaplatit čínskou výrobu?