19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Stredocech 19.2.2008 15:53

Re: Re: Nechapu vselijake humanisty

R^R^R^

Pytel 19.2.2008 15:47

Re: Re: Re: Re: volný obchod

To říkejte mládeži. Ta vám to možná sežere. Já tady žil celá osmdesátá léta. Když se podívám na města ve svém regionu, tak se prakticky nezměnila, železnice a nádraží - nezměněno, veškeré čtyřproudé silnice - postaveny v osmdesátých letech! Letiště celých patnáct let fungovalo to komunistické! Tady se posledních patnáct let JENOM KRADLO DO SOUKROMÝCH KAPES! To nemluvím o bytech! Komunisti vám ubytovali, vzdělali a vyškolili vaši dnešní pracovní sílu (to jsem já)! Nyní už nemáte z čeho krást, tak budete aspoň všechny špinit.

westík 19.2.2008 15:12

Nejsouc ekonom,

nebudu se vměšovat do odborné debaty.Všem  diskutujícím však doporučuji k přečtení knihu H.Hazlitta: Ekonomie v jedné lekci.Kromě toho, že je náramně poučná, je napsaná tak, že je opravdu potěšením ji číst.

Afons 19.2.2008 15:02

Re: Re: Konečně dochází na má slova.

Mám na to, ale nemám co koncentrovat.  ;-(;-€ Popelnice už jsou po ránu přebrané. ;-O 

Afons 19.2.2008 14:58

Re: Re: Re: Regulovat se musí všechno :-p

Děkuji za pochvalu.  :-D:-D:-D:-):-):-) 

Dadacos 19.2.2008 14:27

Re: No ono se to hezce poslouchá, zejména když se o tom nepřemýšlí

Aneb o tom, co je a co není vidět.

R^!

ps 19.2.2008 14:23

Re: Re: Re: volný obchod

Jistě bez komunistů by tady byla poušť. Stačí se podívat na západ kde komunismus nikdy nevládl, žádné byty, nemocnice, školy, žádná síť kvalitních dálnic a vysokorychlostní želenice (kam se francouzi, japonci, němci a dnes už i italové, špěnělé, švédové hrabou na naši železniční síť), prostě infrastruktura veškerá žádná.

Ale dost sradny. Naopak to komunisti čerpali z podstaty, ve srovnání s západem byla naše infrastruktura zastaralá, nedostatečné, případně zdevastovaná.

Jarda 19.2.2008 14:10

Re: Re: Re: volný obchod

Ty jsi ale pytel!

Pytel 19.2.2008 14:03

Re: Re: volný obchod

Komunisti v této zemi postavili většinu toho, co kolem sebe denodenně vidíte. Za dvacet let vlády privatizátorů se této zemi akorát pustilo žilou. Ten náš krásný kapitalismus dodneška žije a parazituje na infrastruktuře vybudované komunistama - a když to budovali, tak se dokonce ani nikdo nemusel dřít a žít v sociální nejistotě, jako dnes.

Jura Jurax 19.2.2008 13:09

Re: Nechapu vselijake humanisty

Jojo - a na obojím tom brečení tihle humanisté dobře vydělají.

Jura Jurax 19.2.2008 13:07

Re: Konečně dochází na má slova.

Nezáviď, Alfons, a koncentruj taky! Ty na to máš!

Ttt 19.2.2008 13:06

Nechapu vselijake humanisty

Pokrytectvi humanistu:

- na jednu stranu porad breci jak se maji rozvojove zeme spatne a jake je to svinstvo ze jsme tady bohati a oni jsou tam chudi

- ale kdyz dojde na globalizaci, ktera zvysuje bohatstvi v rozvojovych zemich a snizuje v rozvinutych, tak breci taky, jak se tady najednou budeme mit hur

Jura Jurax 19.2.2008 13:05

Re: Re: Re: socialistická klasika!

Soukrome vlastnictvi favorisuje v současné podobě poměrně úzkou vrstvu finanční  a průmyslové elity a vede fusemi k takové koncentraci podniků, že je  nebezpečí, že na to doplatí trzne socialisticky konkurenční systém ktery nesmi nechat nikoho spadnout do socialni pasti

Ano - již se nakoncentrovalo dost kapitálu, přišel opět čas znárodnit, rozkrást a prošustrovat - již vzhůru, psanci této země; a až už nebude co prošustrovávat, uděláme zase nějakou revoluci víceméně sametovou a cyklus půjde nanovo. My marxisté totiž víme, že vývoj jde po spirále - a kruh je v zásadě zvláštní případ spirály.

Tyhle bláboly jsou schopny vygenerovat vítězný únor (případně jiný měsíc) i ve Francii, Německu, Británii a vůbec zemích EU nemajících se socialismem tu bezprostřední zkušenost a tudíž ani protilátky po prodělané infekci.

Luboš 19.2.2008 12:56

Komparativní výhoda

Je přece logické, že když já jako "globál" spolknu další kousek zeměkoule, bude komparativně výhodné nakupovat tam to, co je "levné" a prodávat tam to, co je "drahé", tj. s vyšší přidanou hodnotou. Ale s postupem globalizace dochází k tomu, že z "třetích zemí" dovážíme nejen suroviny, ale i poměrně sofistikované výrobky, tj. kupujeme mj. i jejich pracovní sílu.

A když má USA takový zahraniční deficit, jaký má, asi to tak nějak bude. Pak se ovšem nemohou divit, že se příjmy "obyčejných" lidí nezvyšují.

Jura Jurax 19.2.2008 12:56

Re: Re: Regulovat se musí všechno :-p

Dnešní demokratická EU jen citlivě usměrňuje vývoj v Euroregionu.

:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

ještě nějakou takovou srandovní ...

mh od Labe 19.2.2008 12:44

Tohoto autora

jsem rád čítával, když popisoval problémy Holandska (NIzozemí), zvláště s muslimskými imigranty. Měl co psát protože věděl o čem píše.

Již druhým článkem dokazuje, že o věcech vzdálených se psát nemá. Podělal jste to, pane Teplý

quax 19.2.2008 12:38

fuse, favorisace globalisace...

pravěk češtiny: realisace, theorie, these...pořád dokola, tady na psu...

Johny 19.2.2008 12:32

No ono se to hezce poslouchá, zejména když se o tom nepřemýšlí

Když pomineme fakt, že svobodný trh již neexistuje ani v USA tak celá ta konstrukce je jen pouze se opakující snaha něco kontrolovat co z podstaty kontrolovat nejde. Každý kdo žil alespoň chvíli v socialismu to dobře zná, když není jakýs takýs trh, tak si ho lidi vytvoří na ulici - nelze totiž udupat základní požadavky lidí na bydlení, oblečení a i luxusní zboží - ikdyž levicoví (náboženští) intelektuálové se stovky let snaží vtlouci masám do hlavy, že spotřeba je špatná (zdá se, že naopak čím více se snaží, tím více lidé spotřebovávají).

Naopak jakákoliv regulace čehokoliv vytváří nezasloužené rozdíly, cla, daně či zákaz prodeje něčeho ihned vyvolá tlak na jejich obcházení a tím (všeho)schopným jedincům zajistí nádherné zisky. Regulace je základ všeho tzv nezaslouženého zisku. To začíná rádoby dobrem, regulace zemědělství umožní vydělávat západoevropským zemědělců v situaci, kdy je produkce nerentabilní, omezení přílivu pracovníků zase způsobí, že trh práce nefunguje a někdo vydělává za stejnou práci více než jiný, vysoké daně umožňují používat selektivně institut daňových výhod, což není nic jiného, než zvýhodnění někoho na úkor jiných a tím zajištění bezpracných zisků. Takže jakékoliv omezení a regulace je zdroj tzv. nadhodnoty a ve svém důsledku zdroj všech problémů.

HIstorik 19.2.2008 12:18

Na jakém základě postavíte armádu?

Páni ekonomové nejsou schopni dát odpověď na základní, tisíce let platnou otázku. Na jakém základě postavíte armádu? Generál Eisenhower svého času napsal, že americký systém, založený na individualismu, lze udržet pouze tehdy, budou-li jej ochotni občané bránit na bojišti.

Připomínám ovšem, že americké ztráty, vztaženo na počet obyvatelstva, byly i ve WW2 relativně nízké. Nicméně, připomínám film Nejlepší léta našeho života, bude se kapitán letectva a vyznamenaný navigátor ochoten po propuštění do civilu smířit s tím, že je nezaměstnaný zmrzlinář?

Podotýkám, že po WW1 se četní Němci a Italové s tímto ochotni smířit NEBYLI. Ti pak vstupovali do Hitlerovy SA a Mussoliniho Fasces a výsledek je znám.

Nebo je tady druhá možnost, stát tu bojovnou armádu nepostaví vůbec, prohraje a vítěz nastolí úplně jiný režim.

Připomínám Hitlerův výrok „žádné náklady na sociální smír nejsou příliš velké, jestliže sjednotí národ.“ Samozřejmě pro válečné účely…

ps 19.2.2008 12:17

Re: volný obchod

A kdo to ví? Komunisti, kteří uregulovali, fungující ekonomiku, tak, že skončila v (Y)?

Alfons 19.2.2008 11:10

Re: Regulovat se musí všechno :-p

Regulovalo a přerozdělovalo se v prokleté RVHP. Dnešní demokratická EU jen citlivě usměrňuje vývoj v Euroregionu. S komunistickým přerozdělováním to nemá nic společného. ;-D

Pytel 19.2.2008 10:11

volný obchod

Jsou věci, které se už dlouho ví. Například to, že přísně vědecky vzato trh  neexistuje. Svoboda také neexistuje. Svobodný trh - základ volného obchodu - neexistuje, volný obchod také neexistuje. Co nám tedy zbývá? Jak to říkal Karel? Násilí je ekonomickou potencí? :-)

BOMBON 19.2.2008 9:40

Re: Re: co to je?

Až 40 milionů amerických zaměstnancú ve službách (z celkových 140 milionů námezdních pracujících v USA) se může octnout v soutěži s lidmi v Indii a v jiných zemích s nízkými mzdami...

no, spis to byla reakce na tento text, sluzbami ve fabrikach by byly zrejme svacinarky....;-D

tojuska 19.2.2008 9:16

Re: Konečně dochází na má slova.

Naprostý souhlas, toto opravdu není ideální uspořádání společnosti (to bolševické samozřejmě taky ne, aby mě hned někdo nechytal za slovo). Nicméně moc velkokapitálu je už tak obrovská, že jakékoliv alternativy, omezující extrémní zisky, zadupe do země. Je to smutné, ale východisko z toho nevidět. Možná, že to musí dojít až k nějakému opravdu velikému průseru.

honzak 19.2.2008 8:27

Re: Konečně dochází na má slova.

ne že bys neměl pravdu, Alfons. Ale zkus s tím něco dělat! Psaní barevných písmenek nepomáhá, to jsi jistě zjistil sám.

makáč 19.2.2008 7:55

Re: co to je?

Milý Bombone,z fabriky přeložené o tisíc km daleko nás už nikdo nevytlačí,to ti slibuji.;-D

Vladimir 19.2.2008 7:32

Re: Re: socialistická klasika!

Odbornici zpochybnuji evangelium o soukromem vlastnictvi. Soukrome vlastnictvi ocad az pocad.

Ostatne zajdete si na Britske listy, je tam spousta clanku na tema "Soukrome vlastnictvi favorisuje v současné podobě poměrně úzkou vrstvu finanční

a průmyslové elity a vede fusemi k takové koncentraci podniků, že je

nebezpečí, že na to doplatí trzne socialisticky konkurenční systém ktery nesmi nechat nikoho spadnout do socialni pasti."

x-x 19.2.2008 7:05

Odborníci zpochybňují evangelium o volném obchodu.

To je jako za Špidly, ten měl taky svoje "odborníky" s jiným názorem. Dneska máme za krkem každý včetně nemluvňat sto tisíc státních dluhů, ale "odborníkům" to pořád nestačí.

mf 19.2.2008 7:03

Re: socialistická klasika!

To bude asi tim, ze ten clanek kritizuje opacne extremy. Coz trzni komsomolec samozrejme nepochopi, stejne jako rudej komsomolec nepochopi pravo na soukromy vlastnictvi.

mf 19.2.2008 6:54

Re: Regulovat se musí všechno :-p

Krasne kadrovani, gratuluji....