3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nová evropská daň ukrojí další peníze z úspor lidí

Daň z finančních transakcí navržená Evropskou komisí dopadne na úspory všech obyvatel a vytlačí burzovní obchody z Evropy. Evropská unie chce zavést daň z finančních transakcí, tedy z nákupů a prodejů cenných papírů. Daň má mít pro začátek sazbu minimálně 0,1 %.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 30.9.2011 23:06

Parkinsonovi zákony?

Ani havárie Eura, které je nejvýznamějším projektem evropské komise, ba ani očividně se blížící evropská demografická a hospodářská katastrofa, nebrání evropské komisi v tom, aby politické zájmy, tedy zvyšování své moci (teď tedy už i pomocí EU-daní) nekladla výš, než skutečné (např. ekonomické) problémy EU . Je tomu tak přesto, že právě tuto neodpustitelnou chybu udělala už při prosazování Eura.

To že i slušná instituce má tendenci dojít samovývojem do přebujelého stavu, v němž se zabývá pouze sama sebou a svým "svěřencům" nejen neprospívá, ale dokonce škodí, objevil prof. Parkinson už v padesátých letech. Evropská komise ale není a nikdy nebyla institucí slušnou, protože nikdy nepodléhala demokratické kontrole. Od počátku škodí občanům, protože je od počátku obelhává ohledně svých skutečných cílů, na evropských problémech jenom byrokraticky parazituje (sama je nejvážnějším evropským problémem), je nástrojem neokolonialistických tužeb velkých, výjimkami a preferencemi obdařených EU-členů 1. kategorie, a to nejen vůči rozvojovému světu (kde je ovšem převálcovává Čína), ale především vůči svým (menším a chudším) sousedům. Volme si politickou reprezentaci především podle toho, jak nás dokáže před tímto zhoubným politickým novotvarem ochránit (a stále se jí ptejme zda a jak to dělá). Požadujme zveřejnění toho, jak naši političtí zástupci v Bruselu jednají (hlasují). Prosaďme zákon, že do Bruselu nemohou občané odejít aspoň 10 let po té, co pracovali ve veřejné sféře (bude po EU-korupci). Prosaďme, že nesmějí mít vyšší plat než by měli v obdobném postavení doma (a bude po EU-byrokracii).

V. Safranek 30.9.2011 16:51

to asi chapu

Omlouvam, ze jsem si precet pouze prvni vetu, ale neverim, ze je zde byl nekdo, kdo by pochyboval o tom, ze nas EU chce okrast :) To asi clovek nemusi byt ekonom :)

J. Kanioková 30.9.2011 13:44

Já chci veeen z EU,

chci, když už, tak do EFTA.  Na iDnes je článek od ekonoma Marka a ten pléduje za souhlas s touto další pomocí a předpovídá - Evropa musí táhnout za jeden provaz, nebo ji čeká armagedon!

Tak já si prosím radši ten armagedon. Tohle prodlužování a prodražování agónie je zbytečné. I k zákonu, o němž píše autor, můžu vyslovit jen drsnou poznámku, tak si ji nechám radši pro sebe.

D. Streit 30.9.2011 10:37

Nejhorší je, že i tato daň je prožrána už před zavedením

http://streit.blog.idnes.cz/c/212359/Barroso-chce-oloupit-mrtvolu-na-niz-banky-pobiraji-duchod.html

P. Fiala 30.9.2011 9:08

Člověk a chytřejší člověk a kvalita vzdělání všeobecně

""Co bude nová daň znamenat pro daňové poplatníky? Řekněme, že si chcete uložit úspory ve výši 100 tisíc do podílových fondů. Při jejich nákupu odvedete daň 100 Kč. Po roce podílové listy budete chtít prodat. Zaplatíte znovu 100 Kč. ""

Jenže existují lidé obchodníci, kteří se "živí velmi nadstandartně", když uvedené procesy provádí několikrát za den.

Co se stane? Obchodníci s CP (vč.peněz různých měn) budou mít o trošičku menší výnosy. Tuším, že obyčejným lidem, kteří si koupili některý z CP, se tyto znehodnotí tak jako tak (mimochodem nepřesouvá se to "znehodnocení" do kapes chytřejších lidí?, komínem určitě nevyletí).

Od koho ty "výnosy" obchodníci s CP získávají na tom finančním trhu? Hledejte odpověď.

Někteří z nich sedí u PC a koukají na displeje a k času oběda mají vyděláno pěkné sumy pro sebe či různé bankovní domy či finanční magnáty, kteří umí tyto lidi donutit, aby pro ně pracovali a dokonce v médiích roztrušují, jak jsou důležití a bez jejich trhů by ekonomiky neexistovaly, že oni strartují růsty ekonomik či dokonce GDP států, či dokonce straší, že by se zroutil svět (ten strach zabírá nejvíce). Jako všichni chválí své zboží a lákají lidi, aby si jej koupili, je to asi ta nejvyšší liga "obchodování" (nebo okrádání?).

J. Tachovský 30.9.2011 11:41

Re: Člověk a chytřejší člověk a kvalita vzdělání všeobecně

Vy o tom asi moc nevite, co. Obchodnici jdou do obchodu, kde byvaji zisky v radech promile. Kdyz jim Barroso ze zisku dve promile vezme, tak se obchod nevyplati a nepujdou do toho. Kdyz se nebude na burzach obchodovat, tak nebude rovnovazna cena nebo kurz men. a to teprve bude ficak.

R. Tichý 30.9.2011 12:18

Re: Člověk a chytřejší člověk a kvalita vzdělání všeobecně

Asi byste na ústředně v Lihovém domě neměli tolik sledovat filmy o prohnilém kapitalismu.

K. Janyška 30.9.2011 8:34

Ano, a z velké části je přenese do kapes evropských politků a úředníků... Dzp.

S. Ševeček 30.9.2011 10:21

Re: Ano, a z velké části je přenese do kapes evropských politků a úředníků... Dzp.

No, vypadá to tak, že brzy začnou fungovat soukromé peníze - například směnky, bartery ...

Obecné doporučení - vyhnout se Státu, kde to jde.

J. Mrázek 30.9.2011 6:05

Držet .... a krok , co mi to připomíná..?

Držení kroku státům unie jde velmi dobře v tomto oboru :

neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika-evropska-dluhova-unie-dah-/p_ekonomika.asp?c=A100928_104406_p_ekonomika_wag