2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vladimír ondys 8.10.2008 9:53

Podvodníci všech zemí, spojte se u světového koryta

Bez práce chutnají i koláče na dluh a ze společného údajně vyteče nejmíň vlastní krve!Rv;-DR^ A Nina miluje jenom všehoschopný chlápky!

http://ondys.wordpress.com/2008/09/30/i-muzi-maji-sve-dny/

Kolumbo 8.10.2008 9:23

Re: velmi hezky a fundovane to popsal Borek@

Tak mám dojem, že všichni účastníci toho řetězce na boomu profitovaly - za vinníka a prvopříčinu může být vybrán kterýkoli, podle ideologické příslušnosti hodnotitele.  Podnikatelé jistě chtějí snižovat náklady /outsourcing/ ale stejně i zaměstnanci chtějí vyšší platy když firma prosperuje /zaměstnanci Škodovky hrozící stávkou, i když firma plnila do puntíku pracovní smlouvy/ , nadávají na drahotu a kupují levné čínské /outsourcované/ zboží. Každý si myslí, že bere málo a ti druzí moc. Tudy cesta nevede.  Neexistuje  žádný algoritmus, který by určil "spravedlivý" podíl pracovníka na úspěšném výrobku. Každý od dělníka přes vývojáře, pracovníka marketingu, obchodníka po podnikatele se může cítit nedoceněn. Jedinou jakžtakž schůdnou cestou je konkurence a mobilita, protože hledání rovnováhy vyžaduje čas a toho má každý málo. Mimochodem i ty "virtuální" peníze vznikají kvůli časovému faktoru. Na zlatý standard by nebylo dost zlata, popřípadě by k uskutečnění současného objemu transakcí muselo zlato obíhat nadsvětelnou rychlostí.

Standa 8.10.2008 9:21

Americký

socialismus kontra český kapitalismus. To bude zajímavé, neb není všem dnům konec. Zatím jsme posíli krytí vkladů na vyšší úroveň. Co bude dál?:-D

V.I.ULJANOV - LENIN 8.10.2008 9:16

BEZ VELKÝCH BANK BY SOCIALISMUS NEBYL USKUTEČNITELNÝ

;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D

dvd 8.10.2008 9:07

On pan Hvížďala

jaksi převyprávěl to co napsal Der Spiegel. To totiž provozoval kdysi každý čtvrtek v MfD, kdy převyprávěl to, co napsal Der Spiegel předtím v pondělí.  A tak dlouho se chodilo se džbánem pro vodu...

0T0T0 8.10.2008 9:03

Re: velmi hezky a fundovane to popsal Borek@

Pane, zkuste si ještě jednou přečíst svůj příspěvek. Zdá se mi, že v případě cen nemovitostí zaměňujete příčinu za následek.

tich@dohoda 8.10.2008 8:33

velmi hezky a fundovane to popsal Borek@

jen takticky "pozapomel" na svuj podil na soucasnem stavu. Tim ani nahodou nechci rici, ze za dnesni prusvih je zodpovedny Borek@, jen poukazuji na fakt, ze jednim z hlavnich duvodu nesplaceni byl fakt, ze ty nemovitosti byly silene predrazene , protoze ceny  "regulovala" neviditelne ruka trhu , tedy hlavne realitky, developeri, spekulanti s pozemky. Tihle vsichni totiz meli zajem na tom aby se hypoteky "rozdavaly" jako na bezicim pasu. Po "dot.com" bubline zacala prvni faze prudkeho ubytku dobre placenych mist, potom prisel outsourcing = dalsi faze, prubezne stehovani vyroby do China a spol. Puvodne se do SW Asie stehovala jen nenarocna rucni vyroba ale pozdeji uz zarizeni pro telekomunikace a pod. coz silne poznamenalo stredni tridu. Automobilky uz posledni roky jen hlasi ztraty a zastavuje se vyroba, pokud jeste pribude masove stavebnictvi bude to hodne spatne. Cest :-)

fox 8.10.2008 8:02

Re: Historické a politické kořeny krize

Přesně.Vilém ať peče housky.Pokud vím,byl za Reagana přebytkový rozpočet.Takže to ostatní asi nebude pravda také.

Pepa Z 8.10.2008 7:48

Díky Vám, vážený pane Hvížďalo!

Konečně se našel někdo, kdo přesně a jasně i pro naprosté laiky jako jsem já popsal (byť s přispěním druhých) pravé příčiny dnešní krize. Je příznačné, že nejste ekonom.

Borek@exil 8.10.2008 5:53

Re: Dodatek.

Community Reinvestment Act vznikl za Cartera ale v devadesátých letech byl pod tlakem Demkratické většiny v Kongresu výrazně modifikován. V letech osmdesátých požadovala Fannie Mae 20% základního vkladu od kupce nemovitosti (exitovaly i půjčky s 10% ale ty bylo dost těžké dostat a bylo obtížné na ně získat tzv. Private Mortgage Insurance). Na přelomu osmdesátých a devadesátých let povolila FNMA půjčku bez ověření příjmu ale bylo nutno složit minimálně 25% základní vklad do nákupu nemovitosti.  Poměr zatížení dluhy proti hrubému příjmu byl povolen do 38%. Jedinou výjimkou tehdy byly Veteránská Půjčka, kde Veteránská Administrativa pojistila hypotéční bance 25% z půjčky a tzv. FHA půjčka, která vyžadovala min. 3% vklad a povolila poměr závazků k příjmu až na 41%. Tyto půjčky ale měly omezenou výši a byly poištěny Federal Housing Administration. Peníze na pojištění platili dlužníci formou speciálního příplatku k normální splátce (Mortgage Imsurance Premium). Koncem devadesáých let vypukl blázinec, kdy byla Fannie Mae dotlačena do půjček s neúměrně vysokým poměrem dluhu k příjmu (i přes 50%!) a možností získat 100% půjčku na nákup nemovitosti. FNMA byla také donucena kupovat tzv. SUBPRIME půjčky.....do té doby si Subprime hypotéční banky dělaly svůj business v podřadných půjčkách (vysoké úroky) a všechno bylo v cajku. Pak Demokratický Kongres začal nutit FNMA k nákupu  těch podřadnějších půjček ale s menší úrokovou sazbou.....a pak to prdlo. Jak se tady říká...Shit hit the fan.

Borek@exil 8.10.2008 4:54

Re: Historické a politické kořeny krize

Hypoteční agentury existovaly dříve..FNMA - Franklin D. Roosevelt započal tzv. New Deal, jehož výsledkem bylo založení Federal National Mortgage Assiciaton (Fannie Mae)  r. 1938. Pozzději následoval Fredie Mac (FHLMC - Federal Home Loan Mortgage Company. Původně specializováno na Home Improvement Loans..půjčky na rekonstrukci, zvelebení majetku). Jinak souhlas...podrobnosti níže. Proč o tom něco vím? Od r.1985 jsem profesionálem v hypotečním oboru, většinou coby Underwriter. O financování nemovitostí jsem pořádával přednášky pro Realitní Agenty, certifikován Ministrem Nemovitostí v Sacramento, CA.

Borek@exil 8.10.2008 4:46

Obama pracoval jako advokát při žalobě proti Bank of America.

V devadesátých letech začal nátlak na banky a hypotéční banky aby poskytovaly více hypoték pro menšiny a domácnosti s "low income"..nízkými příjmy. Demokraté prosadili tzv. Community Reinvestment Act, který nutil banky poskytovat hypotéky lidem, kteří jinak neměli šanci se normálně kvalifikovat. Nízký příjem tak byl povýšen na zvláštní zásluhu. Aktivními podporovateli tohoto politicky korektního sociálního inženýrství byli právě Demokraté, kteří teď nejvíc řvou...pan Barney Frank, mezi jinými. FNMA pod nátlakem vytvořila tzv. My Community Loan, hypotéku, která se stala největší kletbiu na FNMA uvalenou. Když banky bereagovaly dost rychle, lidé jako Obama je soudili. Pracuji teď pro firmu, které v kontraktu pro FNMA pátrá po podvodech v žádostech o hypotéky. Drtivá většina těch My Community Loans je nyní v rici, neboť příjemci takové hypotéky v podstatě neměli nárok na jakoukoli půjčku, najmě pak hypotéku. Tyto tlaky vyvolaly vytvoření NINA a podobných zrůdných půjček. Začalo to v době Clintonovy administrativy. Kdo nevěří, ať tam běží. Vygoogliti nutno: Community Reinvestment Act...a hned bude spousta věcí jasnější. Pitomosti o přerozdělování majetku jsou socialistickým blábolem.

Mejla 8.10.2008 4:18

Je to tak, za Clintona se rozmohla nezodpovědnost a požitkářství.

V těžkých ekonomických dobách se člověk chová zodpovědně, protože má strach, ovšem Clinton je takové americké Špidlo.

68 8.10.2008 3:04

Re: Historické a politické kořeny krize

A u těch "fajnšmekrů" jsem se jen překlepl, ale to Vilém pochopí, když chápe tak složité děje před tím.

68 8.10.2008 2:58

Re: Historické a politické kořeny krize

Pro fajnškekry:   to "USA" jsem doplnil až později, a tak se stalo, že na to "vyrabovaly" jsem už nepomyslel. To je, co?

68 8.10.2008 2:53

Re: Historické a politické kořeny krize

Zase jste mě předběhl!

68 8.10.2008 2:52

Re: Historické a politické kořeny krize

Ale jelikož už to USA všechno vyrabovali a navíc jim nikdo už nic nepůjčí, pak to znamená Viléme, že se ted, po Slovensku, vrhnou na celou zbývající Evropu a Čechy, kde ještě jsou nějaké peníze k mání. Že ano? Je to zákonité a začínají pomalu právě tím raderem v Brdech. Díky za upozornění, snad si to v Bruseli také uvědomují.

Hadí oči 8.10.2008 1:33

NINA - i ta u nás probíhala.

Šlo především o tzv. "předváděčky" a dále Multiservis. Zboží v hodnotě desítek tisíc korun se přenechalo i mezi obyvatelům, jejichž dlouhodobě  jediným příjmem jsou přídavky na děti a sociální dávky.

Ti si dnes na jednotlivé splátky (pokud vůbec platí) půjčují od toho, kdo ten den pobral peníze. A ten zase druhý den jde k někomu jinému, kdo právě pobral.

Řádově jde o jiné částky, ale zboží mají taky všichni, peníze vlastně nikdo.

AndyO 8.10.2008 1:14

Re: Historické a politické kořeny krize

psát může klidně Bez USA na věčné časy, ale blbosti by psát nemusel. Ovšem je to Vilém, takže mu i ty blbosti budou odpuštěny. NIc nového pod sluncem.

vlasta 8.10.2008 1:11

Re: Po prerozdelovani

... a zaklínají se přitom starostí o blaho druhých. :-(

bruner 8.10.2008 0:47

Re: Historické a politické kořeny krize

plně s vámi souhlasím. Jen mě zaujala slova"chudí se postarají na dluh". Řekněme, že se výplaty a vešleré patby uskutečňují na konci měsíce.To znamená, že 30 dní lidé dělají a nedostávají plat a zaměstnavatel má u nich dluh. I lidé si opatří vše na dluh a 30 dní si spokojeně žijí. Nyní přijde zúčtování, buď fiktivními, elektronickými penězi nebo opravdovými. Všichni si vyrovnají dluhy a společnost žije a prosperuje. Totéž samozřejmě plaqtí i při různých časech plnění. Kde je tedy chyba, kde nastal onen napnelizmus. Jedině tam, kde se porušila rovnováha mezi odvedenou prací (materiálem, energiemi atd.) a jejich krytím penězi. To udělaly banky s požehnáním státu.

cb 8.10.2008 0:37

Po prerozdelovani

volaji ti, kteri doufaji, ze jim bude neco prerozdeleno a prideleno z majetku jejich pracovitejsich sousedu.

Dušan Streit 8.10.2008 0:36

Hostina na sekyru

Dluhy se akumulovaly dlouho, ale Afghánistán, Irák a uragány prasknutí bubliny jen trychlily:

http://streit.blog.idnes.cz/c/51725/Lidovy-Kongres-v-USA-a-pravoverny-Kalousek.html

http://streit.blog.idnes.cz/c/52582/Doslo-vlade-ze-jsme-ve-financni-valce.html

Kapitalismus byl přemožen pasivní obchodní bilancí USA už dávno.

cb 8.10.2008 0:26

Re: Historické a politické kořeny krize

Krizi vyvolaly dve polostatni hypotecni agentury, ktere vznikly za Clintona na natlak demokratu. Mely prinest "bydleni i chudym". Tohle je vysledek. Kdyby se do toho necpal stat, nikdy by se to nestalo.

A 8.10.2008 0:22

Re: Historické a politické kořeny krize

Co to povídáte, člověče nešťastný! Tady smíte psát jen S USA na věčné časy a nikdy jinak!

Vilém 8.10.2008 0:10

Historické a politické kořeny krize

Krize je následkem pravicové politiky posledních desetiletí, která vedla k politickému protěžování trhu bez budování adekvátních regulačních mechanismů. Místo  přerozdělování sociálním státem byl počínaje Ronaldem Reaganem a Margaret Tchatcherovou prosazován koncept tzv. lidového kapitalismu, a právě zde leží počátky současného kolapsu. Fanatický neoliberální zápal znemožnil plnit státní pokladnu a státní politika v sociální oblasti se začala hroutit vinou snižování daní. Aby se mohly snižovat daně a řadoví občané podporovali tuto politiku, byl trh z ideologických důvodů dopován expanzivní měnovou politikou. Celá desetiletí rostla v ekonomickém podzemí rakovina živená pravicovými politiky kvůli nízkým daním pro velmi bohaté, rakovina nekrytých prostředků, z nichž byly dotovány základní životní potřeby řadových Američanů, aby bohatí a firmy nemuseli platit daně a chudí se o sebe postarali na dluh.USA se pohybovaly na stále labilnější půdě pseudoprosperity, konzumního festivalu bez možnosti vyrovnat bilanci, pravicové vlády Reagana, Clintona a Bushů místo odpovědného splácení dluhu mátly občany tvrzením, že trh jim zajistí základní životní potřeby sám, v naději, že bilanci vyrovná vyrabovaní zemí východního bloku a po jejich zpustošení irácká nafta, Jakmile se irácká iluze rozplynula a navíc Latinská Amerika odmítla dál dotovat americké pravičáky, zhroucení ekonomického samožeru bylo zákonité, američtí miliardáři sice ještě vyrabovali slovenské zdravotnictví a důchodový systém a s podporou ODS chystali podobný osud i Čechům, ale obrovskou lavinu dluhů už to nemohlo vyrovnat. Nekryté prostředky bylo třeba splatit a nebylo čím, tisíce miliard nesplacených dluhů zamořily jako mor celou americkou společnost.