21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nezodpovězená otázka

V nedávné době byl schválen rozpočet na rok 2015. Ten je naplánován s rozdílem 100 miliard Kč (v úplném číselném vyjádření 100 000 000 000 Kč, pro jasnější představu, o jaký obnos jde).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Mičánek 6.10.2014 11:11

Autor se nemusí bát.

Autor se opravdu obává zbytečně, ten náš dluh je ve srovnání s okolím vskutku nízký. Jak jej splatit? Samozřejmě nejprve se musíme dostat k vyrovnanému rozpočtu. A protože stát má příjmy hlavně z daní, tak i to autorem kritizované zvýšení mezd státním zaměstnancům má smysl - samozřejmý důsledek je zvýšení mezd i v soukromém sektoru, což přinese státu zvýšení příjmů. Také cesty ke zlepšení výběru daní současná vláda má konečně jasnější, než ty minulé. Také celková změna daňového systému ( zrušení rovné daně, zvýšení daní korporátních a podobně) přinese státu další nemalé příjmy. Bohužel ministr Babiš do toho moc chuti nemá, ale snad jej Sobotka přesvědčí. A pokud se alespoň částečně zabrání všem těm velkým zlodějnám veřejných peněz, tak vyrovnaný rozpočet můžeme mít během dvou až tří let. Pak můžeme uvažovat o splácení dluhů.

Co je ale hlavní, snad se už podařilo zabránit tomu Kalouskovu šetření, které silně připomínalo Buridanova osla - pošel, protože jeho pán Buridan zkoušel, nakolik může snižovat jeho denní dávku krmení. To mi připomíná další tentokrát české staré pravidlo - dej krávě do držky, ona ti dá do dížky. Jak jednoduché!

V. Kolman 6.10.2014 10:34

JE JEŠTĚ JEDNA CESTA K "ZAMÁZNUTÍ" STÁTNÍHO DLUHU

Tou cestou je kurs při eventuálním přechodu naší republiky na Euro. Stačí nastavit "vhodný" kurs a dluh je "vyrovnán". Jenom si říkám, jestli pan Singer už "nevypustil pokusný balonek", když zhoršil kurs Koruna-Euro.

K. Janyška 6.10.2014 10:01

No, právě. Ten, do řídí ekonomiku je socan.

Co pak po nich chcete ? Rozum ? Ten nemají.... Dzp.

M. Pivoda 6.10.2014 9:56

Nejen co si pomyslí, ale hlavně co udělaji!

"Ale mám vážné obavy ohledně situace, v které budou naše děti a vnuci. A nejen to. Co si v té situaci naši potomci pomyslí o nás?"

Co si o starší generaci pomyslí naši potomci? Tedy pokud tu národní neřešitelnou dluhovou situaci vůbec pochopí, vzhledem k cíleně demagogickému českému školství. Asi řeknou, že oni tu situaci nezpůsobili, a tedy ani nebudou platit.

J. Chaloupka 6.10.2014 9:08

Ano, jednoho dne nás dluhy doběhnou a nepomůže ani

Kchárl ani Mirek. Strašení Řeckem tomu říkají naše tzv. média, ale to není strašení, to je nastoupená cesta. Dluhy se řeší, celou historii, jen dvěma způsoby: zaplacením nebo bankrotem. Kdo by chtěl vědět, jak státní bankrot probíhá, nechť se vrátí k Jiráskovi. Tuším, že ve 4. díle F.L. Věka to je pěkně popsáno. Z hlediska jedince soudím, že je lepší mít rum ve sklepě, než peníze v bance a cokoliv je lepší, než ty papírky případně čísla v počítačích. To lze smáznout jedním tahem. Ostatně ještě žije generace, co to zažila. Takže víme, do čeho jdeme. Jen se obávám, že naše tzv. média tu řeckou cestu pěkně dláždí.

J. Kavalír 6.10.2014 8:42

Re: O tom, jak fungují mozkové pochody studovaných ekonomů

Ono to nepřinese jen menší výběr přímých daní a pojistného, ale hlavně nižší kupní síla způsobí pokles poptávky po zbytném zboží a službách. Zabrzdí se také růst mezd v soukromé sféře - jednak není důvod, když jinde mzdy klesají, a vzhledem k poklesu poptávky není ani z čeho. Myslím, že nám to Kalousek předvedl v praxi a prošetříl se tak až ke schodku 2 x vyššímu, než bude ten letošní.

P. Remeš 6.10.2014 7:49

"Měna" nebo hyperinflace

Podobně jako autorovi článku i mě vrtá hlavou otázka, jak může dluhové upadání jednou skončit. Jak pozoruji řeckou či argentinskou situaci, jak pozoruji dávnou situaci německou z doby výmarské, vychází mně to stále stejně - státní dluhy se "řeší" buď jednorázovou "měnou", tedy měnovou reformou naráz odebírající obyvatelům většinu jejich peněz (které mají našetřené nebo je aktuálně mají v rukách v bankovkách), nebo pozvolným procesem hyperinflace .... každopádně jde o situaci těžkého upadání do bídy pro běžné lidi :o(

J. Vintr 6.10.2014 0:53

O tom, jak fungují mozkové pochody studovaných ekonomů

celkem názorně vypovídá výrok jednoho z nich k nápadu, snížit platy státních zaměstnanců. Prý snížením platu státním zaměstnancům by klesl výběr daně ze mzdy a odvody do sociálního a zdravotního pojištění. Proto se nedivte, že chtějí zvedat platy v erární sféře. Vždyť to státu přinese víc peněz na daních a na pojistném ...

T. Pansky 6.10.2014 0:30

Lehke vysvetleni ... jsme totiz narodem hlupaku.

Mne uz nebavi nekonecne uvahy na stejne tema.  Vetsina naroda jsou hlupaci, kteri bankrotuji svuj vlastni narod a vedou ho do sebedestrukce.  Kdo tito lide jsou?  Jsou to volici volici zminena strany.  Ze by jenom levice?  Ale ne, pravice zastupovana ODS v tom jede take.  Velko-koalicni hratky ODS s CSSD, z cehoz meli bohate vynosy predevsim samotni politici, dalo volny pruchod korupci a narustani statniho dluhu.  Volici, my vsichni jako narod, jsme hlupaci a narust dluhu jsme zavetonovali volenim CSSD, v jejiz gesci jsme se zavazali vyrabet energii z obnovitelnych zdroju !!! Takze ekonomika dale slabne, je drahe vyrabet.  Jsme narod hlupaku.  A ted jsme si zvolili ANO - dalsi to levicovy zazrak.  Zmenilo se neco?  Ne, ani nemuze.  Jsme narod hlupaku, kteri nejsou schopni se starat o svoji ekonomiku.  Musime zbankrotovat.  Ze bychom zdanili vsechny bohate?  Ani to by na pokryti dluhu nestacilo.  To je jednoducha matematika, pretoze nam to levicovi chytraci stale namlouvaji.  ... Jedinym vychodiskem je pochopeni, ze kazdy clovek se musi postarat sam o sebe, musi se ucit, zacit sporit a investovat, sporit cely zivot, aby ve stari mohl zit spokojene, ze budou dochazet sily.  Tomhle se levicovi lhari smeji a slibuji stastne stari v levicovem podani.  My verime v jejich perpetum mobile ... jsme narod hlupaku.