30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nezodpovězená otázka

V nedávné době byl schválen rozpočet na rok 2015. Ten je naplánován s rozdílem 100 miliard Kč (v úplném číselném vyjádření 100 000 000 000 Kč, pro jasnější představu, o jaký obnos jde).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chaloupka 6.10.2014 9:08

Ano, jednoho dne nás dluhy doběhnou a nepomůže ani

Kchárl ani Mirek. Strašení Řeckem tomu říkají naše tzv. média, ale to není strašení, to je nastoupená cesta. Dluhy se řeší, celou historii, jen dvěma způsoby: zaplacením nebo bankrotem. Kdo by chtěl vědět, jak státní bankrot probíhá, nechť se vrátí k Jiráskovi. Tuším, že ve 4. díle F.L. Věka to je pěkně popsáno. Z hlediska jedince soudím, že je lepší mít rum ve sklepě, než peníze v bance a cokoliv je lepší, než ty papírky případně čísla v počítačích. To lze smáznout jedním tahem. Ostatně ještě žije generace, co to zažila. Takže víme, do čeho jdeme. Jen se obávám, že naše tzv. média tu řeckou cestu pěkně dláždí.

P. Remeš 6.10.2014 7:49

"Měna" nebo hyperinflace

Podobně jako autorovi článku i mě vrtá hlavou otázka, jak může dluhové upadání jednou skončit. Jak pozoruji řeckou či argentinskou situaci, jak pozoruji dávnou situaci německou z doby výmarské, vychází mně to stále stejně - státní dluhy se "řeší" buď jednorázovou "měnou", tedy měnovou reformou naráz odebírající obyvatelům většinu jejich peněz (které mají našetřené nebo je aktuálně mají v rukách v bankovkách), nebo pozvolným procesem hyperinflace .... každopádně jde o situaci těžkého upadání do bídy pro běžné lidi :o(

J. Vintr 6.10.2014 0:53

O tom, jak fungují mozkové pochody studovaných ekonomů

celkem názorně vypovídá výrok jednoho z nich k nápadu, snížit platy státních zaměstnanců. Prý snížením platu státním zaměstnancům by klesl výběr daně ze mzdy a odvody do sociálního a zdravotního pojištění. Proto se nedivte, že chtějí zvedat platy v erární sféře. Vždyť to státu přinese víc peněz na daních a na pojistném ...

J. Kavalír 6.10.2014 8:42

Re: O tom, jak fungují mozkové pochody studovaných ekonomů

Ono to nepřinese jen menší výběr přímých daní a pojistného, ale hlavně nižší kupní síla způsobí pokles poptávky po zbytném zboží a službách. Zabrzdí se také růst mezd v soukromé sféře - jednak není důvod, když jinde mzdy klesají, a vzhledem k poklesu poptávky není ani z čeho. Myslím, že nám to Kalousek předvedl v praxi a prošetříl se tak až ke schodku 2 x vyššímu, než bude ten letošní.

J. Vintr 6.10.2014 13:45

Re: O tom, jak fungují mozkové pochody studovaných ekonomů

Takže myslíte, že rozdávání peněz lidem, kteří nic nevytváří, pozvedne ekonomiku? Když se ty peníze na rozdávání napřed musí sebrat lidem, kteří něco vytvořili (nikomu jinému stát nic sebrat nemůže, protože ty ostatní "příjmy" státního rozpočtu jsou jen kejkle s čísly)? Kdyby se peníze nerozdávaly, tak by aspoň část příjemců státního sponzoringu musela začít pracovat a vytvářet nějaké hodnoty.

J. Kavalír 6.10.2014 14:32

Re: O tom, jak fungují mozkové pochody studovaných ekonomů

Paradoxní je, že lidem, kteří hodnoty skutečně vytvářejí, není až tak co sebrat. Bohužel tu funguje přerozdělování směrem k těm, kteří nevytváří žádnou skutečnou hodnotu. Nejlépe placení jsou zde právníci a finančníci. Hasič, policista nebo kantor jsou pro společnost jistě větším přínosem, hež advokát, který "za naše peníze" (ex ofo) obhajuje nějakého lumpa nebo je ještě větším lumpem dobře placen z nakradených peněz.

Nebo máte pocit, že by ženská, která se mudí dohadovat s cikány o dávkách někde na úřadě nebo musí chodit do jejich bydliště na sociální šetření, byla nějak přeplácena? Chápu, že se vám práce některých úředníků zdá zbytečná, ale oni si ji nevymysleli.

T. Pansky 6.10.2014 0:30

Lehke vysvetleni ... jsme totiz narodem hlupaku.

Mne uz nebavi nekonecne uvahy na stejne tema.  Vetsina naroda jsou hlupaci, kteri bankrotuji svuj vlastni narod a vedou ho do sebedestrukce.  Kdo tito lide jsou?  Jsou to volici volici zminena strany.  Ze by jenom levice?  Ale ne, pravice zastupovana ODS v tom jede take.  Velko-koalicni hratky ODS s CSSD, z cehoz meli bohate vynosy predevsim samotni politici, dalo volny pruchod korupci a narustani statniho dluhu.  Volici, my vsichni jako narod, jsme hlupaci a narust dluhu jsme zavetonovali volenim CSSD, v jejiz gesci jsme se zavazali vyrabet energii z obnovitelnych zdroju !!! Takze ekonomika dale slabne, je drahe vyrabet.  Jsme narod hlupaku.  A ted jsme si zvolili ANO - dalsi to levicovy zazrak.  Zmenilo se neco?  Ne, ani nemuze.  Jsme narod hlupaku, kteri nejsou schopni se starat o svoji ekonomiku.  Musime zbankrotovat.  Ze bychom zdanili vsechny bohate?  Ani to by na pokryti dluhu nestacilo.  To je jednoducha matematika, pretoze nam to levicovi chytraci stale namlouvaji.  ... Jedinym vychodiskem je pochopeni, ze kazdy clovek se musi postarat sam o sebe, musi se ucit, zacit sporit a investovat, sporit cely zivot, aby ve stari mohl zit spokojene, ze budou dochazet sily.  Tomhle se levicovi lhari smeji a slibuji stastne stari v levicovem podani.  My verime v jejich perpetum mobile ... jsme narod hlupaku.

R. Langer 6.10.2014 13:30

Re: Lehke vysvetleni ... jsme totiz narodem hlupaku.

To je jenom levice, a to jak levice v ČSSD, tak levice v ODS a levice všude jinde. Nic jiného než levice totiž v předchozích ani současných vládách nikdy neseděla, nesedí, a zřejmě ani sedět nebude!

V. Čermák 6.10.2014 11:18

Primitivní protivládní agitka pana autora.

Pan autor nám sdělil, že náš rozpočet je opět schodkový a pro ty slabší v matematice to pěkně vyčísli až na jednotlivé Kč, obrovské to číslo. To udělal hezky. No a samozřejmě za to může ten Babiš s těma socanama. Zapomněl ale k tomu dodat, že zcela obdobně to dělají i naši přátelé z EU. O našich přátelích v USA se raději ani nezňuji. Pokud jsou mé povrchní vědomosti pravdivé, vyrovnaný rozpočet v Evropě má snad jen Rusko. Já osobně bych si ale netroufl, dávat nám ho za vzor, ale pan autor, to jistě rád v příštím podnětném článku učiní.