4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nezaměstnanost

Šest set tisíc lidí bez práce je čerstvý a také rekordní údaj o nezaměstnanosti v ČR. Naše vláda však vnímá v duchu své ideologické zaslepenosti nezaměstnanost jako problém neschopných jednotlivců, místo aby se aktivně snažila trh práce pozitivně ovlivnit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Švrček 18.3.2013 9:28

Re: Historia magistra vitae

Pokud to myslíte tak, že bych bez trestu a zbytečné byrokracie mohl na hodinu vyhodit toho, kdo mi nepracuje kvalitně, krade, či se práci vyhýbá, pak rozumím. Snaha sama nic neřeší. 

V. Kusý 18.3.2013 9:25

Že je Rouček pitomec, to jsem věděl od první chvíle

kd jsem ho uviděl a uslyšel v televizi.Ovšem dnes překonal sama sebe a to je co říct. Možná až socialisté vyhrají volby (a oni je vyhrají), tak nám ukáže, jak vláda "vytvoří" pracovní místa.Ale potom už Pán Bůh s námi a zlé pryč !

M. Pivoda 18.3.2013 8:26

Zanedbaná investice a nezvratný trend

1. Rouček: "... Zažíváme nebývalý ekonomický pokles, který je bohužel z velké části výsledkem diletantské hospodářské politiky ..."

Ano s tím lze souhlasit. Kořeny problému jsou ale již v naší historii od listopadu 1989. Posláním ekonomiky je produkovat novou hodnotu. Na to jaksi významní čeští ekonomové zapomněli. Privatizace byla jen redistribucí stávající hodnoty - a navíc do rukou, které tu novou hodnotu neumí vytvořit. Na vytváření nové hodnoty se od listopadu 1989 nikdo pořádně nesoustředil. Když jsem například v roce 2000 navrhoval zřízení centra podpory inovací při Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, argumentovala studentka (ovlivněná zřejmě svými rodiči), že je to zbytečně zdlouhavá cesta za novou hodnotou. Stačí prý pozvat Václava Klause (tehdy ministerského předsedu) do Zlína, a ty potřebné peníze tam prý přitečou hned.

2. Dlouhodobý trend v nezaměstnanosti se lepšit nebude. Mladí Češi mají 20%, ve Španělsku je to 50%. Nedojde-li k vyhlazovací válce, což je ještě horší alternativa, pak kolem roku 2045 bude na světě nezaměstnanost asi 90%. To je velmi reálný předpoklad, ze kterého by měli vycházet naši ekonomové - včetně těch, kdo se snaží o důchodovou reformu. Vyčerpal jsem počet znaků svého příspěvku. Sorry.

O. Rychlík 18.3.2013 8:13

Referát z politickéHo školení pana Roučka

Celý článek mně přijde jako referát za trest. Pan Rouček asi nedorazil na sjezd z Bruselu, nebo dostatečně netleskal Hurvínkovi a tak musel něco napsat a tradičně kopnout do vlády. Nemám nějaké velké iluze o panu Roučkovi, nemyslím, že by byl kdovíjaký lumen, ale tomu co napsal nejspíš nevěří ani sám. Naštěstí vlády, levé i pravé, maji na případné snížení nezaměstnanosti minimální vliv. Kluci a holky co spolu mluví by sice mohli snížit obrovské odvody a všechny vedlejší náklady práce, ale to by museli nějaké výdaje státu opravdu seškrtat a to je nereálné. Takže pokud dojde za vlády socdem k nějaké změně, tak se akorát zasekne erární sekera hlouběji. Pana Roučka to nebude stát z jeho europoslaneckého platu ani eurocent.

R. Kříž 18.3.2013 8:02

mam napad!!

udelame z tech chudaku nezamestnanych, kteri tolik chteji vsichni pracovat, uredniky!!! tim se genialne stat jednak postara o jejich perspektivu, jednak muze vykazovat, jak moc dobra kona pro ty dobytky, kteri jeste pracuji a tvori nejake hodnoty, ackoliv je stat doji jak muze... navic tim nijak vyrazne dnesni nezamestnane nezatizime, nebot byt urednikem neni zase tak strasna honicka - zkuste jit na libovolny urad v patek ve dve odpoledne - ani noha (zatimco ja hakuju do sesti a vice)...

vubec nechapu, jak je mozne, ze to jeste "konatele dobra" nenapadlo...

J. Hlubek 18.3.2013 7:05

Musím se přiznat, že jsem článek jen tak prolétl,

úvaha, že za nezaměstnanost může stát, jelikož necpe různým zprostředkovacím agenturám mnohem více peněz a "strašně málo" úředníků na pracáku a ti chudáci mají malé příjmy mne od pečlivého čtení odradila. Částečně za nezaměstnanost stát může, jelikož odvody za zaměstnance a firemní daně činí pracovní sílu tak drahou, že mnohým zaměstnavatelům se někteří zaměstnanci prostě nevyplatí a s ohledem na to, že každý musí na sebe alespoň vydělat, se těch nejméně produktivních zbaví. Sociální stát velí o každého se postarat aby netrpěl nouzí lhostejno zda dotyčný jednotlivec je alespoň ochoten si svou situaci vlastníma silama vylepšit. Většina tzv. nezaměstnaných je nezaměstnatelná, za prvé ani nechtějí a za druhé pokud se do pracovního procesu přece jen dostanou jsou nepoužitelní, nejsou spolehliví, nic neumí a mnohdy i kradou. Kdo by si takové lidi držel? Pan Rouček by mohl poradit jak z hlupáků vyrobit inteligenty a vzdělance, jak z lenochů vyrobit pilné pracovníky, jak z pobertů vyrobit poctivce a chronických pobíračů dávek plátce daní. 

P. Pavlovský 18.3.2013 4:46

"Zbytečně tu fakt nikdo nestuduje a ani nestudoval"?

Jako VŠ kantor 1990 - 2007 Vás ujišťuji, že se mýlíte zcela zásadně. Kupř. absolventi pedagogikých fakult jdou do školství cca z 20%.

Z mých absolventů, cca 400 lidí, je jich v oboru rovněž sotva pětina.

Jsem si jist, že kdyby byly VŠ placené, zájem studentů o jednotlivé obory by se změnil zcela radikálně!

P. Pavlovský 18.3.2013 4:37

GRATULUJI!

Proti takto silnému, sofistikovanému argumentu se polemizovat nedá!

R. Szewczyk 18.3.2013 3:55

Re: Historia magistra vitae

Mimo to je ještě další možnost, jak učinit málo placenou práci

atraktivnější: Vytvořit takové prostředí ("poměry"), aby ti, kteří

pracují, měli všestranně lepší perspektivu. Aby společnost oceňovala

upřímnou SNAHU PRACOVAT.,,,,,,,motáte hrušky s houbama,,,,,,,

P. Pavlovský 18.3.2013 3:26

Historia magistra vitae

S nezaměstnaností jsou stoleté zkušenosti. Na Zeměkouli je dnes na 30 demokratických států. Téměř každý se potýká s nezaměstnaností.  Kdyby to bylo možné, každá dem. vláda by nezaměstnanost vyřešila. Ono to ale zřejmě možné není.

Zato totalitní a autoritativní (fašistické) vlády nezaměstnanost vyřešit dovedou - Mussolini, Stalin i Hitler to dokázali. co to stálo, to víme všichni, jenom přítel Rouček zřejmě ne.

Netvrdím, že vlády nemohou vůbe nic, ale v zásadě je to vždy z pěněz těch ostatních, zaměstnaných či jinak vydělávajících.

Elementárním řešitelným problémem je nastolit takové poměry, aby se vyplatilo pracovat. To znamená regulovat poměr mezi výší podpor a soc. dávek a výší min. mzdy. "Správnou" min., mzdu musí určit trh. Vláda se pak musí postarat o to, aby bezpracné podpory byly o poznání nižší.

Mimo to je ještě další možnost, jak učinit málo placenou práci atraktivnější: Vytvořit takové prostředí ("poměry"), aby ti, kteří pracují, měli všestranně lepší perspektivu. Aby společnost oceňovala upřímnou SNAHU PRACOVAT.

P. Skřivan 18.3.2013 2:50

Re: Jak rostou facky na prave ruce ... hnojivem byla slova...

ZP bych řekl, že zaměstnavatele neomezuje. Spíš dělá problémy zaměstnancům. Na pochopení tohoto je ovšem třeba znát realitu ... . Zaměstnavatel na vysoké náklady práce ale opravdu, opravdu nedoplácí. Ty se projeví pouze v nižší mzdě.

Školné a půjčky jen zhorší přístup ke vzdělání. Tradičně tu máme vzdělání dost drahé již od dob socialismu. Také proto našim studentům vždy připadaly německé půjčky jako nedostižný luxus, takže zbytečně tu fakt nikdo nestuduje a ani nestudoval. Spíš je problém, že kantoři vyhazují od zkoušek, čímž předstírají svou náročnost na kvalitu. Opak je většinou pravdou.

Hlavní příčinou nezaměstnanosti je prostý fakt, že máme ekonomiku založenou z velké části na rozkrádání státních prostředků. Přímém - v podobě zakázek - nebo nepřímém - v podobě obrovského množství šéfovských pozic pro kamarády politických stran. ... a každý šéf potřebuje podřízené ... . Úspěšnou ekonomiku ale dělá produkce konkurenceschopných hodnot, ne keců a fíglů jak zmanipulovat VŘ ... . Naše státní a veřejná správa, kde v době internetu přijde potvrzení z elektronické podatelny za dva dny a odpověď za měsíc, skutečně konkurenceschopná není. To zvládali i komanči s psacím strojem a dvakrát pomalejší klasickou poštou. Tehdy se ovšem nebylo nutné tolikrát odvolávat, protože odpovědi většinou nepsali takoví id.oti jako dneska.

P. Skřivan 18.3.2013 2:27

Máte prosím na mysli,

čerpání dotace EU pro získání dotace ? ... to se obávám není moc perspektivní politika.

Možná by bylo lepší zapomenout na socdem kecy dob minulých a začít se systematickým omezováním nákladů státu, a to zejména těch jiných než skutečně investičních. Sebrat vědě a koupit S-karty, nebo jinou podobnou "potřebnou" věc, je prostě hloupost. Ovoce této politiky, provozované všemi typy vlád, nyní sklízíme. p.s.: Přidat vědě neznamená přidat více akademii a pak tam udělat "zakázky" a zaplatit si z nich kampaň své strany.

R. Szewczyk 18.3.2013 1:59

hm

pane poslanče.udaj 600 tis . lidu bez práce ,prosím opravte na udaj ,600 tis. lidu evidovaných ouřadem práce,bo bez práce je dalších tak 200 až 400 tis lidí,kteří nejsou z rozličných důvodů evidování,pak klidně odpočítejte tak pul mega lidu,co berou tak něco kolem minimální mzdy,bo nazývat to práci je eufenismus,,,,,,,,,,,Nakonec nazývat uřad práce uřadem práce je nesmyslem,navrhuji název,,Uřad pro zotročení ,,

T. Pansky 18.3.2013 1:55

Jak rostou facky na prave ruce ... hnojivem byla slova...

... soudruha Roucka.  Pokud se podivate na minule clanky soudruha Roucka, uvidite, udela se vam rudo pred ocima.  Vysvetlim:  1) prijetim socialistickeho zakoniku prace se prace stala drahou  2) zvyseni minimalni mzdy par lidem prida, ale mnoho dalsich lidi vubec nedostane praci a spadnou na krk statu.  3) Proc nemuze mnoho lidi dostat praci?  Protoze ve skolach zadarmo studujeme vse mozne, lec pro zivot zcela zbytecne veci.  ZAVER: Co je potreba - A) uvolnit trh prace, aby podniky a zamestnavatele mohli najimat podle potreby B) potreba zavest skolne, aby se studovaly obory, ktere jsou potrebne. ...... Zlodej krici, chytte zlodeje = socialiste jsou hlavni pricinou nezamestnanosti a ted krici na ostatni, ze s tim nic nedelaji.  Prave proto, ze je tolik socialistu v Bruselu, cela Evropa se topi v prusvihu.  top0625top@live.com