6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nezaměstnanost

Šest set tisíc lidí bez práce je čerstvý a také rekordní údaj o nezaměstnanosti v ČR. Naše vláda však vnímá v duchu své ideologické zaslepenosti nezaměstnanost jako problém neschopných jednotlivců, místo aby se aktivně snažila trh práce pozitivně ovlivnit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pavlovský 18.3.2013 4:37

GRATULUJI!

Proti takto silnému, sofistikovanému argumentu se polemizovat nedá!

Z. Švrček 18.3.2013 9:28

Re: Historia magistra vitae

Pokud to myslíte tak, že bych bez trestu a zbytečné byrokracie mohl na hodinu vyhodit toho, kdo mi nepracuje kvalitně, krade, či se práci vyhýbá, pak rozumím. Snaha sama nic neřeší. 

P. Pavlovský 18.3.2013 9:46

Re: Historia magistra vitae

Ano, tak to myslím!

P. Skřivan 18.3.2013 2:27

Máte prosím na mysli,

čerpání dotace EU pro získání dotace ? ... to se obávám není moc perspektivní politika.

Možná by bylo lepší zapomenout na socdem kecy dob minulých a začít se systematickým omezováním nákladů státu, a to zejména těch jiných než skutečně investičních. Sebrat vědě a koupit S-karty, nebo jinou podobnou "potřebnou" věc, je prostě hloupost. Ovoce této politiky, provozované všemi typy vlád, nyní sklízíme. p.s.: Přidat vědě neznamená přidat více akademii a pak tam udělat "zakázky" a zaplatit si z nich kampaň své strany.

J. Vyhnalík 18.3.2013 16:47

Re: Máte prosím na mysli,

sKarta nebyla dobře lidem vysvětlena a ve chvíli, kdy začali lidé, jako proti každé změně a novotě protestovat, našlo se jen málo odborníků ochotných jít s vlastní kůží na trh při její obhajobě. sKarta měla peníze šetřit. Odhaduji, že jenom za zbytečné poštovné stát ročně vyhodí nějakých půl miliardy Kč a k tomu další peníze za hlídání a vyřizování reklamací, za nedoručené/nevybrané složenky, změny adresy atd.

Odhaduji, že zbytečné náklady spojené s neefektivním vyplácením různých dávek se blíží jedné miliardě Kč ročně. sKarta by většinu problémů vyřešila, ale jednodušší, než pochopit o co jde a lidem to vysvětlovat, je pro novináře a politiky, celý systém potopit.

P. Skřivan 18.3.2013 17:18

Re: Máte prosím na mysli,

Asi to bude tím, že vysvětlit blbost nejde. Stejně jako u OpenCard. Dva nesmysly na pasece.

Víte, že i důchodce si může nechat peníze posílat na účet, kde má i kartu, ... ne tedy tu SS ?!

Místo hlouposti typu S-karta stačilo zavést dotaci pro příjemce dávek na bankovní poplatky. Okamžitý účinek, minimální náklady. Pravda, nelze na tom nic nakrást, ale to Vy asi víte, že ?! ... a TOP zloději taky ... .

J. Vyhnalík 18.3.2013 18:05

Re: Máte prosím na mysli,

A víte jaká je režie s posíláním peněz nejen poštou, ale i na osobní účty?

Já s nemám nic společného s TOP 09 ani s posíláním dávek, ale kdysi jsem v jedné firmě zaváděl agendu, jejíž součástí bylo rozesílání peněz několika stovkám lidí měsíčně. Původně se peníze posílaly poštou, já jsem zavedl elektronické příkazy pro poštu a posílání na osobní účty. Celá ta operace pak zabírala cca 1-2 hodiny měsíčně. Plus několik desítek hodin na reklamacích a vyřizování nedoručených plateb. Jinými slovy rozeslání peněz je triviální, i když ČP to dělá cca 10x dráž než banky, ale daleko nejpracnější je řešení problémů. Tyto problémy jsou u bankovních převodů menší, ale pořád jsou nezanedbatelné.

sKarty by to všechno řešily, jednak by zavedly účty i osobám, které tyto účty dosud nemají a zároveň by zajistily, že si tyto účty nemohou jejich majitelé svévolně rušit nebo měnit. Podmínkou, aby se to vyplatilo i bance bylo, že se to bude vztahovat na co největší objemy plateb. V opačném případě je logické, že to banky bez poplatků dělat nebude.

To, jak pohodlné bude mít ten, který adresát doručení peněz by samozřejmě mělo být ponecháno na jeho volbě. Každý by měl dostat bezplatné sKonto a na jeho uvážení by pak bylo, zda bude dostávat peníze na sKonto bez poplatků (odkud by si peníze mohl nechat automaticky zdarma přeposílat na běžný účet), nebo si za 50 Kč nechat posílat peníze na jiný účet, nebo doručovat poštou za 100 Kč. Možná Vám tyto částky přijdou vysoké, ale já si myslím, že by pokryly skutečné náklady.

J. Kuka 18.3.2013 18:17

Re: Máte prosím na mysli,

Podle meho bylo reseni jednoduche , meli rict , kdo si chce nechat posilat penize na ucet , muze , kdo ne , at plati 150kc navic za postovni sluzby . Jednoduche a ucinne . 90% lidi by si poridilo vlastni sKartu u nejake banky .

J. Vyhnalík 18.3.2013 19:06

Re: Máte prosím na mysli,

Jenže on se Drábek snažil o víc. Pokud si pořídíte účet, tak jenom za jeho správu a zasílání výpisů platíte poměrně dost. sKonto mohlo být zdarma, ale podmínkou bylo: "Všichni nebo nic."

Navíc osobní účty si lidé zakládají (a ruší sami) a vznikají náklady s udržováním aktuálních čísel kont, jejich změnami, vracenými platbami na zrušené účty atd.

M. Vlasák 18.3.2013 20:15

Re: Máte prosím na mysli,

Máte úplnou pravdu, Skarta stejně jako el. zdrvotní knížky měli být povinné, ale jsou v tom vždy zájmy aby to nefungovalo. U zdravotních knížek to byla bílá mafie, které by bylo vidět na jejich čachry (jste na dovolené v zahraničí a současně v ČR podstupujete náročnou operaci).

To co nechtěli technologové a konstruktéři v 80. letech (vydávat svoje know how do výpočetních systémů k běžnému využití v rámci podniku) tomu se nyní úspěšně brání lékaři, ....

R. Szewczyk 18.3.2013 1:59

hm

pane poslanče.udaj 600 tis . lidu bez práce ,prosím opravte na udaj ,600 tis. lidu evidovaných ouřadem práce,bo bez práce je dalších tak 200 až 400 tis lidí,kteří nejsou z rozličných důvodů evidování,pak klidně odpočítejte tak pul mega lidu,co berou tak něco kolem minimální mzdy,bo nazývat to práci je eufenismus,,,,,,,,,,,Nakonec nazývat uřad práce uřadem práce je nesmyslem,navrhuji název,,Uřad pro zotročení ,,

T. Pansky 18.3.2013 1:55

Jak rostou facky na prave ruce ... hnojivem byla slova...

... soudruha Roucka.  Pokud se podivate na minule clanky soudruha Roucka, uvidite, udela se vam rudo pred ocima.  Vysvetlim:  1) prijetim socialistickeho zakoniku prace se prace stala drahou  2) zvyseni minimalni mzdy par lidem prida, ale mnoho dalsich lidi vubec nedostane praci a spadnou na krk statu.  3) Proc nemuze mnoho lidi dostat praci?  Protoze ve skolach zadarmo studujeme vse mozne, lec pro zivot zcela zbytecne veci.  ZAVER: Co je potreba - A) uvolnit trh prace, aby podniky a zamestnavatele mohli najimat podle potreby B) potreba zavest skolne, aby se studovaly obory, ktere jsou potrebne. ...... Zlodej krici, chytte zlodeje = socialiste jsou hlavni pricinou nezamestnanosti a ted krici na ostatni, ze s tim nic nedelaji.  Prave proto, ze je tolik socialistu v Bruselu, cela Evropa se topi v prusvihu.  top0625top@live.com

P. Skřivan 18.3.2013 2:50

Re: Jak rostou facky na prave ruce ... hnojivem byla slova...

ZP bych řekl, že zaměstnavatele neomezuje. Spíš dělá problémy zaměstnancům. Na pochopení tohoto je ovšem třeba znát realitu ... . Zaměstnavatel na vysoké náklady práce ale opravdu, opravdu nedoplácí. Ty se projeví pouze v nižší mzdě.

Školné a půjčky jen zhorší přístup ke vzdělání. Tradičně tu máme vzdělání dost drahé již od dob socialismu. Také proto našim studentům vždy připadaly německé půjčky jako nedostižný luxus, takže zbytečně tu fakt nikdo nestuduje a ani nestudoval. Spíš je problém, že kantoři vyhazují od zkoušek, čímž předstírají svou náročnost na kvalitu. Opak je většinou pravdou.

Hlavní příčinou nezaměstnanosti je prostý fakt, že máme ekonomiku založenou z velké části na rozkrádání státních prostředků. Přímém - v podobě zakázek - nebo nepřímém - v podobě obrovského množství šéfovských pozic pro kamarády politických stran. ... a každý šéf potřebuje podřízené ... . Úspěšnou ekonomiku ale dělá produkce konkurenceschopných hodnot, ne keců a fíglů jak zmanipulovat VŘ ... . Naše státní a veřejná správa, kde v době internetu přijde potvrzení z elektronické podatelny za dva dny a odpověď za měsíc, skutečně konkurenceschopná není. To zvládali i komanči s psacím strojem a dvakrát pomalejší klasickou poštou. Tehdy se ovšem nebylo nutné tolikrát odvolávat, protože odpovědi většinou nepsali takoví id.oti jako dneska.

P. Pavlovský 18.3.2013 4:46

"Zbytečně tu fakt nikdo nestuduje a ani nestudoval"?

Jako VŠ kantor 1990 - 2007 Vás ujišťuji, že se mýlíte zcela zásadně. Kupř. absolventi pedagogikých fakult jdou do školství cca z 20%.

Z mých absolventů, cca 400 lidí, je jich v oboru rovněž sotva pětina.

Jsem si jist, že kdyby byly VŠ placené, zájem studentů o jednotlivé obory by se změnil zcela radikálně!