6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nepopulární opatření bolela

Stav ekonomiky, nebo spíše stav jejího vnímání ve veřejnosti bude nesporně zcela dominantním faktorem, který rozhodne o výsledku blížících se předčasných voleb. A to pro současnou vládní koalici samozřejmě nevěstí nic dobrého.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Běhounek 13.9.2013 20:06

ĆLÁNEK JE NEPRAVDIVÝ

1) ceny nestouply, ale klesají: http://www.novinky.cz/ekonomika/312784-spotrebitelske-ceny-klesly-zlevnily-potraviny-a-napoje.html

2) celkový vzrůst cen a snížení koupěschpnosti v krizi je jeda z nejnižších v EU

3) ekonomika se nepropadá, jen v roce 2009 a 2012 jsem nerostli, jinak jsme rostli každá rok 4) jsme jeden z nejméně zadlužených států v EU, nejvíce se zadlužovaly státy EU v krizi, my však ne, naše zadlužení stouplo o 60%, například za vldáy Zemana a Sobotky to bylo o 100% v době růstu

5) z krize vycházíme jako jedni z nejlepších i Slovinci se potápějí a jsou před bankrotem, Poláci začali znárodňovat své dluhopisy, protože je nedokázaly splácet (faktický bankrot), jejich zadlužení bylo přes 60%, Slovenský st. dluh již přesahuje 55%, 28% HDP tvoří tři továrny: Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a Kia Motors, co to znamená si každá domyslí

6) když kritizuji konkurenceschopnost bylo by dobré si uvědomit, co je atributy konkurenceschopnosti: snižením st. administrativy a výdajů státu, felxibilita a odbornost pracovní síly, daňoví a právní stabilita a jak v otázce konkurenceschopnosi budou fungovat navrhovaná opatření ČSSD (registrační poklady, zvyšování daní, zvyšování st. administrativy, zvyšování státních výdajů, zvýšení minimální mzdy)

B. Rybák 16.9.2013 10:22

Re: ĆLÁNEK JE NEPRAVDIVÝ

Meziroční inflace 1,3% je skutečně skvělý výsledek. Jenom v jednom důležitém ekonomickém parametru jsme horší dokonce i než státy, které jsou na tom objektivně ekonomicky mnohem hůř než my. Tím parametrem je spotřebitelská (a podnikatelská) nálada. Výrobci "blbé nálady" jsou bohužel úspěšní.

J. Boleslav 13.9.2013 20:02

Je to tak, autor má pravdu

K. Luboš 13.9.2013 16:39

Takže si to krátce zrekapitulujme...

Pan Páral vidí na vládě p. Nečase tyto pozitivní věci: dařilo se exportu (pozn. samozřejmě i díky montovnám z doby ČSSD), české firmy zůstaly zdravé (nechci se přít, statistiku bankrotů neznám),  manažeři propustili hodně lidí a konečně obligátní „trhy nám důvěřují“. Ale není pouhou vírou víra p. Párala, že právě toto stačí na odstartování toho „zdravého růstu“.

P. Běhounek 13.9.2013 19:42

Re: Takže si to krátce zrekapitulujme...

montovny z doby ČSSD již dávno ČR opustily, hned jak jim doběhly výhody

J. Holiš 13.9.2013 15:28

Ano bolela, ale koho?

      Když pročítám diskuzi k Páralovu článku, vzpomínám  na dobu, krátce  po  Sametové revoluci, že již si budeme vládnout sami, nikdo z venčí nebude diktovat co máme  dělat. Co však následovalo, založení celé škály politických stran, bez vypracování řádných právních norem, došlo pod vedením  otců kuponové privatizace a po Klausově zhasnutí, /dodnes se ještě nerozsvítilo/ k nehoráznému rozkradení a zadlužení republiky. K současnému stavu přispěly všechny polistopadové vlády, nejvíce však ODS, strana, která byla nejdéle u moci a to hlavně s jejím zakladatelem VK, Opoziční smlouvou, MZ, nejlepším min. financí světa Kalouskem, Nečasem, jeho vládou boje proti korupci a rozpočtové odpovědnosti a řadou dalších, pro jejichž vyjmenování není zde dostatek místa, funkce jim sloužily jen k osobnímu obohacení. Opatření, které rozhádaná Nečasova vláda, kterou de facto dirigoval Kalousek vydávala za reformy ožebračily osoby z nízkými příjmy, rodiny s dětmi a důchodce. Drábkovy reformy,  sKarty mu nakonec odmítla i ODS, rovněž 2 důchodový pilíř ztroskotal na nezájmu veřejnosti a nedostatečné informovanosti.  Na dlouhodobých opatřeních vláda a parlament nespolupracovala s opozicí a válcovala ji z počátku svými 118 hlasy, až nakonec neměla ani 101 poslanců,  padla za udatného přispění bývalé kantýnské, která se vypracovala, až do funkce, kde pro naše blaho dřela jako kůň, za její přínos ji její chlebodárce vedle statisícových odměn učinil svou asistentkou. Jak může republika vzkvétat, když občané vidí kroky nezodpovědné vlády a bývalého prezidenta, jeho neuvážené amnestie, činícího z korupčníků bezúhonné osoby. Ovšem, řada také  ofčanů  má velmi krátkou paměť a opětovně chtějí  instalovat v následujících volbách ty, kteří nás v minulosti několikrát zklamali a vzhlížejí k nim jako ke spasitelům. Co nového nám může přinést VK, který nás ve světě mimo jiné dostatečně proslavil chilským perem, čistá Němcová, P. Sobotka, Kuba a řada dalších, kteří se v politice pohybují desítky let.

L. Novák 13.9.2013 15:54

Re: Ano bolela, ale koho?

To zní jako kádrovej posudek soudružky Gavlasové. Uličnímu výboru KSČ by se to líbilo. :-P

J. Boleslav 13.9.2013 20:03

Re: Ano bolela, ale koho?

:-)))

J. Chaloupka 13.9.2013 12:57

Když ta recese skončila, co se stalo s těmi dluhy?

Co evropský stát, to velké zadlužení, nás nevyjímaje. Kdopak ty dluhy vyřešil resp. zaplatil? Zatím se jen hledá, kdo nám ještě půjčí. Tak např. náš stát nabízí dluhopisy našim občanům. Jakpak se zvedne spotřeba, když přebytky lidi dají za dluhopisy? A co s tou drahou státní správou? Zlepšilo se někde něco? Nějak to nevidím.  HDP je jen humbuk, nic to neříká. To si jen tzv. ekonomičtí redaktoři hrají.

L. Novák 13.9.2013 13:26

Re: Když ta recese skončila, co se stalo s těmi dluhy?

ČSSD to vyřeší. Fungujícím státem. :-)

A. Hrbek 13.9.2013 10:04

Pan Páral

jako obyvkle lže. Žádná recese neskončila, to jen formálně se relativně zlepšil výsledek za II. Q, protože v I. Q došlo ke katastrofálnímu propadu HDP R/R -2,2% a HDP Q/Q -1,1%. Jsme zadluženi a dluh neustále narůstá.

Uvedu malý případ pro pana Párala. Např. průběh HDP v jednotlivých Q:

-1,8%, -1,9%, -2,0%, -2,1%///-2,5%, -2,4%, -2,3%, -2,2%.

Podle pana Párala recese skončila protože v druhém roce je následující kvartál vždy lepší než předchozí. Ve skutečnosti je hluboký meziroční propad.

P. Götze 13.9.2013 10:26

Re: Pan Páral

Pan autor nehovori o HDP. To je klasicky nesvar, ktery zasahl i vas. HDP o kondici nevypovida vubec nic.

M. Šejna 13.9.2013 11:59

pane Götze

Páral píše, že recese je pryč. Ekonomicky vzdělaný člověk pochopí, že když je recese pryč, tak to znamená, že roste HDP. Recese je totiž definována jako pokles reálného HDP ve dvou nebo více následujících čtvrtletí v roce. Vás ovšem tato znalost definice recese nezasáhla.

L. Novák 13.9.2013 13:34

Re: pane Götze

Šejno, autor příspěvku, na nějž reagujete, říká, že HDP není údaj s dobrou vypovídací hodnotou. Za bolševika se komunisti taky chlubili "HDP", což byla "hrubá výroba" zcela bez ohledu na kvalitu, exportní schopnost, kilogramovou cenu, hlavně že se rubalo uhlí a vyvážely kolejnice a ingoty odlité ze železa vyrobeného z dovážené železné rudy ze SSSR.

Tu vaši "definici" si umí nagooglovat každý blb, ale pochopit souvislosti už sotva.

M. Šejna 13.9.2013 14:57

pane Nováku

Za bolševika se sledoval Národní důchod a nikoli HDP. Rozdíl mezi Národním důchodem a HDP jsem dostal jako otázku u státnice z ekonomie. Takže si to nepotřebuji nagooglovat, protože v době, kdy jsem dělal státnice, ještě o Google nikdo neměl ani tušení.

Pokud tvrdíte, že HDP není údaj s dobrou vypovídací hodnotou, tak to běžte vyprávět panu Páralovi, který na základě posledních čísel o HDP usoudil, že recese skončila. Sice to podle vás nemá vypovídací hodnotu, ale pro Párala ano. On tím dokonce poměřuje úspěšnost Nečasovy hospodářské politiky.

L. Novák 13.9.2013 16:05

Re: žvanile Šejno

Šejno, s blbem jako vy je vážně zbytečné ztrácet čas. Páral nic takového, co tvrdíte, nenapsal. Pokud jste si ovšem nepopletl HDP s DPH. O růstu DPH v článku zmínka skutečně je. :-P

A. Hrbek 13.9.2013 16:39

Re: žvanile Šejno

"Ukazatel ekonomického růstu v procentech hrubého domácího produktu opravdu jasně dokazuje, že Česko se propadalo v posledních několika letech hlouběji než okolní země"

"Recese je pryč, a pokud se zase nerozsype eurozóna ve svých státních dluzích, tak ten start může být docela rychlý".

Ergo kladívko - pan Páral pracuje s HDP a tvrdí že recese je pryč.

L. Novák 13.9.2013 23:51

Re: žvanile Šejno

Demagog Hrbek přispěchal Šejnovi na pomoc... :-D

Páral napsal:

"... je realitou, že momentálně rostou objednávky v průmyslových firmách tempem, jaké zde po mnoho let nebylo, a za exportní výkon se Česko opravdu stydět nemusí. ..."

Takže budoucí naději pro firmy a růst výroby odvozuje od přílivu objednávek, což je zcela jasný a objektivní ukazatel. Tedy - pro firmy, kterým se objednávky hromadí a mohou spustit výrobu na plné obrátky. Já takových firem několik znám. A některé jedou na plné obrátky (na export do světa) zcela nezávisle na dluhové krizi EU bez poklesu v minulých letech. ;-P

Z. Švrček 13.9.2013 7:58

A šetřit a škudlit, obracet každou kačku bedeme muset dál.

Z. Švrček 13.9.2013 8:01

Re: A šetřit a škudlit, obracet každou kačku bedeme muset dál.

Kde jsou všechny ty kecy eurounijních bafuňářů z počátku léta tohoto roku?

"Průmyslová výroba v eurozóně i v celé Evropské unii v červenci po červnovém oživení klesla. V EU byla výroba proti červnu nižší o jedno procento a v zemích platících eurem o 1,5 procenta. Vyplývá to údajů, které včera zveřejnil Eurostat."

To je výmluvné potvrzení toho, že nenastává boom a že budeme muset SKUTEČNĚ ještě po Klausovsku utáhnout opasky. Sobotěnkovy recepty ani Zemanovy úvahy o tom, že krizi "přeinvestujeme" jsou taky jen kecy.

Á propos, všimněme si, jak to dopadá zejména na eurozónu.

I. Schlägel 13.9.2013 10:03

Re: A šetřit a škudlit, obracet každou kačku bedeme muset dál.

Přesně tak. Levice se snaží socialistickým způsobem přečůrat ekonomické zákonitosti. Mimochodem, sledoval jsem nedávno soudružský výstup Barossa v evropském parlamentu. Naplánovat, sjednotit, ošéfovat, dohonit, předhonit,... Nějak se nemůžu při tom jeho plácání zbavit dojmu, že lépe už všude v Evropě (možná mimo Německo, na nějakou dobu)bylo.

L. Novák 13.9.2013 13:35

Re: A šetřit a škudlit, obracet každou kačku bedeme muset dál.

Taky jsem někde zaslechl krátký úryvek. Barroso je zručný rudý demagog.

J. Blažek 13.9.2013 6:33

"Zásluhy" TOP

Plnou hubu obecných keců o svobodě a demokracii, k tomu maskotova fajfka a mělo by být vyhráno. Doufám, že je to OMYL, že lidi nezapomněli co vyváděli místopředsedové této strany Drábek a Kalousek. Několik zvýšení DPH, nefunkční a předražený systém výplaty dávek, nepřehledný tok stamilionů na MPSV, narychlo podepisované dodatky bez výběrových řízení pro spřátelené firmy. NKÚ nyní zjistil předražení systému o 365%. MPSV platilo dodavatelům často maximální možné částky bez ohledu na kvalitu nebo rozsah poskytovaných služeb, MPSV nemělo kontrolu nad počítačovými aplikacemi, neškolilo zaměstnance, vyplácelo dávky vícekrát a s chybami. Lidé na Úřadech práce museli pracovat přesčas, stálo to desítky milionů.A taky by se TOP měla zavázat, že nepřipustí, aby byly znovu prováděny asociální experimenty - sKarty, nucené práce a ponižující hlášení se na poštách. To by byla teprve ta pravá demokracie a ne handrkování se s prezidentem republiky. http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=789803

http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=789803

K. Frauknecht 13.9.2013 7:39

TOP nebyla a není má kobylka,

ale s článkem se v podstatě ztotožňuji.

Elektronické výplaty a inkasa všech dávek nakonec samozřejmě BUDOU. "Chybou" sKaret bylo nedokonalé vysvětlení záměru vládou a omezená "politika" opozice, kritizovat všechny vládní kroky!

J. Schwarz 13.9.2013 8:04

Re: "Zásluhy" TOP

Co má být ten "asociální experiment"? Já si spíš myslím, že se ten, co chce aby za něho v hospodě ostatní zatáhli útratu nemůže zároveň chtít chovat jako gróf. Somrák bude těžko požívat stejné úcty jako ti, co platí!

L. Novák 13.9.2013 13:38

Re: "Zásluhy" TOP

Blažek je nejspíš placený předvolební žvanil KSČSSD. Takových blbostí a hesel, co už tady naplácal...

P. Pavlovský 13.9.2013 3:59

"...pro současnou vládní koalici samozřejmě nevěstí nic dobrého. "

Proboha, o čem je řeč?

Kde je tu jaká současná koalice?

Je tu pouze perspektiva té budoucí, která všechny zmiňované, Kalouskem nahamouněné výhody, probendí!

L. Krajicek 13.9.2013 1:46

Otázka : jestli to využijeme, nebo spláchneme do kanálu v nových experimentech.

Odpověď: Spláchneme do kanálu osvědčenými metodami.

K. Frauknecht 13.9.2013 7:28

Ale fuj,

nestrašte porád :-)).