7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Německo procitlo ze sna

Nové americké sankce proti Rusku, které se chystá podepsat i prezident Donald Trump, přiměly německou ministryni hospodářství k rázné odpovědi. Chce opatření proti USA.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 2.8.2017 10:23

Re: Sankce porušují mezinárodní právo?

Tak pokud máte nasmlouvané nějaké zakázky a potom na ně uvalíte sankce, tak pravděpodobně nějaká práva porušíte, a pokud je uznávání smluv součástí mezinárodního práva (což netuším, ale předpokládám), tak porušujete i mezinárodní právo. Alepoň podle mě to tak je.

P. Harabaska 2.8.2017 8:08

Re: Německo ze snu neprocitlo.

Nevím, proč jsem si na to právě tady vzpomněl, ale v našem kraji se používalo okřídlené rčení: "Ty jsi ale trdlo Machojc!"

P. Han 2.8.2017 0:11

Re: Co tím chtěl básník naznačit?

Držte se Němců a německé morálky, těm rozumíte dobře. Alláhu akbar!

P. Mach 2.8.2017 0:00

Že by alzhaimer, nováku,

nepředpokládám totiž, že by sis nepamatoval opakovanou bělorusko ruskou plynovou krizi z let 2007 a 2010, kdy rusácko přestalo dodávat do běloruska plyn ve snaze ho vydírat. Je tedy pravda, že jsi bIbej jako děcko, ale evidentně to není tím, že bys navštěvoval zš, ale geny, výchovou a asi i tím alzhaimrem.

Dále si opět sereš do držky. Mezi Ukrajinou a rusáckem existovala dlouhodobá smlouva platná od roku 2006 do roku 2010. Krizi vyvolali rusáci, když prudce navýšili požadovanou cenu.

P. Mach 1.8.2017 23:42

Re: Trochu chaos, co vlastně chtěl

Těžko mohli tušit, nováku, že janukovyčovým programem bude rozkradení Ukrajiny a skákání jak puťka píská.

Po pádu vlády, což není nic extra ani v EU (viz třeba Bulharsko), se na Ukrajině konaly regulární volby. Ve srovnání s rusáckem, kde v rozporu s ústavou již třetí volební období vládne jeden psychopat, je tedy Ukrajina vzorem volební korektnosti.

To, že si rusáčtí agresoři střílející v Oděse do lidí pod sebou zapálí barák, rovněž není nic proti rusáckým hořícím domovům důchodů.

P. Mach 1.8.2017 23:35

Re: Německo ze snu neprocitlo.

Opět jsi dokázal, že víš prd, nováku. Kdyby sis ověřil kdy byla zahájena tzv. energiewende, tak bys zjistil, že německou energetiku nechal rozvrátit právě schroder. Merklová to jen po fukušimě uspíšila. Schroder to děla za peníze (teplé místečko v gazpromu), merklová z blbosti.

Problém samozřejmě není ani Ukrajina ani Polsko, plynovým vyděračem bylo a je rusácko. A je samozřejmě dobře, že Evropa může dovážet plyn i z jiných zdrojů, bez ohledu na to co sybila novák vyvěští s lógru.

P. Urban 1.8.2017 18:29

Sankce porušují mezinárodní právo?

Odkdy, proboha, je oprávněnost mezistátních sankcí podmíněna souhlasem OSN?

V. Kain 1.8.2017 17:41

Re: Německo ze snu neprocitlo.

U nás bychom to snad ještě zvládli kdybychom přivřeli kyslík nemakačenkům (omezili dávky).Ale v Německu už je pozdě.Mají jich tam miliony a kdyby jim šáhli na dávky,tak tam je občanská válka.

V. Novák 1.8.2017 17:05

Re: Trochu chaos, co vlastně chtěl

Tehdejší prezident byl zvolen ve svobodných volbách, takže nadpoloviční většina voličů si myslela, že byl "dobrým představitelem své země".

Majdanem na Majdanu kyjevští a haličští už podruhé ukradli jihovýchodu Ukrajiny výsledky voleb. To, že se okradení někde vzbouřili - a někde ne je proto, že byli pravosektornickými bijci zmasakrováni jako v Oděse - je přirozeným a přímým důsledkem.

V. Novák 1.8.2017 17:01

Re: Německo ze snu neprocitlo.

Německou energetiku rozvrátila a JE nechala vypnout Merkelová, ne Schröder.

Německo může být rádo, že má NS a tedy spolehlivé dodávky poměrně levného plynu bez vydírání ze strany Ukrajiny nebo Polska.

Dodávky LNG tankery nikdy tak levné ani spolehlivé nebudou.

Německo se vzpamatovalo aspoň natolik, že vrchní zemský soud v Düsseldorfu (a před ním Evropský soud) zrušil omezení na využívání plynovodu OPAL, který dosud směl být provozovám jen na 50% a omezoval tedy i výkonnost NS. Dnes začaly denní aukce 30-40%, což umožní dostat ruský plyn do Německa (a k nám) Nord Streamem. Polsku se to strašně nelíbí - bodejď, Poláci si připlatí za americký LNG a Němci budou pálit laciný ruský. Za který navíc Polákům nezaplatí ani EURo tranzitních poplatků...

Každý svého štěstí mašinfírou...

V. Novák 1.8.2017 16:50

Kdypak kdo vypnul Bělorusku plyn, Machu?

Žvaníte jak je vašim zvykem, neb zřejmě nic jiného neumíte - Ukrajina neměla s Gazpromem podepsanou smlouvu, neměla nasmlouvaný ani kubík plynu, protože Juščenko zakázal "Plynové Princezně Julii" smlouvu podepsat.

Takže 31.prosince 2008 platnost dosavadní dlouhodobé smlouvy skončila, nová nebyla, Gazprom přestal Ukrajině dodávat, začal se poptávat po zaplacení už dodaného (na dluh) plynu - a omezil dodávky do Evropy o ten nenasmlouvaný plyn, který dříve Ukrajina odebírala. Neftěhaz odebírat nepřestal, čímž kradl plyn určený pro někoho jiného. I pro Česko.

Gazprom snížil dodávky o ukradený plyn, Neftěhaz v krádežích pokračoval... až už netekl žádný plyn, Neftěhaz uzavřel kohouty na obou stranách a ukradl i technologický plyn z potrubí a stanic. Dost to tehdy evropské inspektory a politiky překvapilo, vždyť na Ukrajině vládl "proevropský Juščenko"!...

P. Mach 1.8.2017 16:24

Re: No představte si, že Ukrajina žádala aby Gazprom

dodržoval nasmlouvané ceny a jednostranně je nezvyšoval. Mimochodem kámoš psychopata puťky lukašenko, taky kradl plyn, že jej gazprom bělorusku vypnul?

P. Mach 1.8.2017 16:18

Německo ze snu neprocitlo.

Tedy neprocitlo ze snu, který způsobuje skutečné škody. A tím je ten sen zelený. Rusácký agent, který svého času zastával funkci německého kancléře, schroder, zrušil německou energetiku za teplé místečko v gazpromu. Němci začali vypínat bezpečné, ekologické a levné jaderné elektrárny a místo toho začali plundrovat vlastní zásoby uhlí a stali se energeticky závislí na dovozu ruského plynu. Merklová místo, aby tuhle zrůdnost zvrátila, ji ještě uspíšila. To, že je německo vydíratelné ruskem, a že se kvůli tomu snaží německo a rusko spolu obejít Ukrajinu a Polsko a i je tak učinit vydíratelnými, je skutečné nebezpečí, nikoli nějaké nesmysly s imigranty. Na ty stačí jedno - omezit sociální dávky.

I. Schlägel 1.8.2017 14:14

Re: Trochu chaos, co vlastně chtěl

Majdan si vymysleli zejména Ukrajinci. Ani se jim nedivím. Jejich tehdejší proruský prezident byl všechno možné, jenom ne dobrým představitelem své země. Ani Náměstí nebeského klidu ani sametovou revoluci nevymysleli Rusové, ani Američané. Stačí větší než malé množství dostatečně nakrknutých domácích, aby se něco semlelo.

A. Alda 1.8.2017 13:33

Nevím, zda je jeho titulek úmyslem či jen neznalostí.

V obou případech jde však o titulek natolik ostrý, že dalšího textu vůbec netřeba. A právě u tohoto autora mne to více než překvapuje.

A. Alda 1.8.2017 13:30

Nemohu nevzpomenout na

Deutschland erwache!

https://www.youtube.com/watch?v=8RHS-8v97Uk

M. Krátký 1.8.2017 13:09

Německo procitlo ze sna ???

to těžko, spí jak Šípková Růženka a myslí si, že má pravdu. S těmi ruskými sankcemi - to jsou jen takové kulturní vložky - úplně na dvě věci. Německo otevřelo dveře muslimům a teroristům vůbec rovnou do Evropy a tento průšvih vůbec neřeší - Arabové se valí do Evropy, kterou se hodlají úplně vyžrat a zničit. Ruské sankce jsou k ničemu - jen taková hříčka ve srovnání s teroristickou invazí z jihu a jihovýchodu - hlavně však je průšvih v tom, že tito okupanti nejsou ničeni hned na začátcích tras, po kterých se sem hrnou. Bezpečnost Evropy je NULOVÁ. Hezký den

P. Kmoníček 1.8.2017 12:32

Re: Trochu chaos, co vlastně chtěl

Soudruhu Polanský, chtěl jen říct,že pokud jsou porušením jakéhokoliv práva sankce,tak jsou porušením práva i sankce, které podepsalo Německo. A přečtěte si článek pozorně ještě jednou!

D. Polanský 1.8.2017 11:27

Trochu chaos, co vlastně chtěl

autor říct? Že Rusové jsou zlí a Američané hodní? Možná, že Majdan si vymysleli také Rusové? No jo, ruské pláně lákají, kdyby nebyl Krym ono by se již něco našlo.

M. Hoblík 1.8.2017 10:58

Německá husa zagágala.

A ještě bude muset. Aby všichni uvěřili, že pravdu vždycky hlásala a nikdy se nespletla. Goebbels to uměl líp, ale ona má ješte čas se zlepšit.

F. Navrátil 1.8.2017 10:40

Re: BOHUŽEL

Ukrajinská větev plynovodu byla dočasně uzavřena, protože Ukrajina kradla plyn určený pro zahraničí a Rusku ho neplatila. Gazpromu došla trpělivost a podmínil dodávky plynu přes Ukrajinu zavedením měřičů na plynovodu při vstupů a výstupu z Ukrajiny. To Ukrajina odmítla, protože nemá peníze na zaplacení plynu a hodlala plyn krás i nadále. Shrnuto: Ne Rusko, ale Ukrajina je bezpečnostní riziko evropské energetiky.

V. Novák 1.8.2017 10:33

No představte si, že Gazprom tehdy žádal, aby Ukrajina

nekradla ruský plyn pro Evropu!

To je drzost, co?

Potíže nastaly jedině pro jihoevropské země, které neměly jinou možnost dodávek než přes ukrajinský špunt. Do Polska, Německa, přes ně do ČR a přes tu až na Slovensko dodával Gazprom plyn přes plynovod Jamal. Pravda, mohla vás tehdy zblbnout naše-vaše ČT, která z prezentovaných mapek plynovod Jamal zcenzurovala, aby mohla Jolana Voldánová šťavnit o dodávkách plynu z Norska. Norský plyn se dostal leda na sever Německa, kde hoNěmci spotřebovali - dál už proudil jen ruský plyn dodaný přes "neexistující" plynovod.

Ukrajina tehdy ukradla i technický plyn z plynovodu a požadovala, než otevře kohouty, aby ho Gazprom zadarmo(!) nahradil.

NS sebral Ukrajině značnou část jejího vydíracího potenciálu a NS2 spolu s TS jí ho vezme celý. A to je moc dobře!

B. Lukáš 1.8.2017 10:21

Co tím chtěl básník naznačit?

Obsahu příspěvku autora nerozumím. Má snad česká vláda zaslat Němcům protest s jejich počínáním? Domnívám se, že energetická bezpečnost je pro nás výhodnější a bezpečnější odebíráním plynu z Ruska přes plynovod Nord Stream, než dovoz zkapalněného plynu z USA. . Počínání Američanů , jejich politice a v mnoha případech jejich zvrácené morálce přestávám v současnosti rozumět.

V. Hájková 1.8.2017 9:59

Re: BOHUŽEL

Váše inteligentní mentorování jsem jaksi nepochopila :-)))))))))))))))))))))))

J. Chaloupka 1.8.2017 9:57

Ti Amíci se z těch Rusů zblázní.

Snad zase nezaloží komisi "pro neamerickou činnost"? A to to vypadalo, že se Donald s Putinem domluví. Jen doufám, že Trumpa nedonutí s Ruskem bojovat, to by se nám nemuselo vyhnout.

J. Hejna 1.8.2017 8:53

Re: BOHUŽEL

"mluvit jaké"

Paní Hájková, mluví se o něčem, nikoli něco.

To už jste zapomněla nebo jste se to nikdy nenaučila?

M. Valenta 1.8.2017 8:34

I pan Bartoň procitl,

ovšem ze snu trumpovského.

V. Hájková 1.8.2017 8:30

BOHUŽEL

vše je jen o penězích . Proto jsem ve vašem článku přivítala- vaši zmínku o nabídce amerického plynu pro státy EU - a připomínku doby, kdy v zimě Kreml uzavřel jednu větev plynovodu do Evropy - a nastaly velké problémy pro několik státu!

Tehdá- a není to tak dlouho se začalo mluvit jaké by měla Evropa možnosti nahradit ruský plyn a snížit tak možnost nebýt na rusku závislá a tím pádem i vydiratelná!

A ejhle- když ta možnost existuje - tak Německo chce dokonce stavět novou větev NORD STREAM 2!

Jediné Polsko už nedávno- začalo ze Spojených státu tento zkapalněný břidličný plyn dovážet!

A. Trick 1.8.2017 4:32

Když sankce jsou trestem

za porušování mezinárodního práva nezbyde než aby USA vyhlásily sankce samy sobě.

P. Kolar 1.8.2017 1:08

Sen?

Nějak mi uniká z jakého snu to Německo procitlo.