22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Německo a měnové dilema

V říjnu 2019 vyprší funkční období dosavadního prezidenta Evropské centrální banky. Od roku 2011 je jím italský bankéř Mario Draghi – muž, který podle převládajícího názoru dokázal zachránit euro, ale který rovněž čelí kritice. Zejména ze strany Německa.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Sidlichovsky 4.9.2018 8:22

Re: Varoufakis: Adults in the Room

Panstvo milé, ale prosím napište mi, pokud ty převyprávěnky Yanise nikdo nečte, nebudu si honit triko. Pokud někdo najde nějaké stopy levičáctví v "Adults in the Room", no mně se to nepodařilo. Je to celé o boji s bruselskou věrchuškou.

S. Sidlichovsky 4.9.2018 8:18

Re: Komolení

Děkuji.

J. Pallas 3.9.2018 22:57

Komolení

Na tenhle dotaz Vám mohu odpovědět.

Yanis Varoufakis je anglická transkripce. Česká podle Pravidel českého pravopisu vypadá takto: Jaris Varufakis.

V českém textu taky asi nenapíšete Tchaikovskyi, ale Čajkovský.

F. Žůrek 3.9.2018 20:24

Nu, je to hezké! Tomáš Baťa by oněměl.

Bankovnictví jsou čachry a politika je totéž. Takže co co co...

K. Pavlik 3.9.2018 17:57

Smutne rozhodovani

Kam ma sporivy clovek ukladat hodnotu? Euro ne, koruna teprv ne, znamky ne, obrazy take ne. US dolary - no nevim, svycarske franky - ti se tomu brani jak cert krizi, domy byty a podobne - no nevim.

Hvezdicko porad.

J. Chaloupka 3.9.2018 14:04

Inflace se pěkně rozjíždí, její konec jsme viděli

v 80. letech minulého století na Balkáně. Skončilo to válkou, jako v Německu ve 20. letech minulého století. Rozdíl byl jen v tom, že válka na Balkáně byla omezená, za to válka v Evropě byla světová.

S. Sidlichovsky 3.9.2018 12:07

Re: Varoufakis: Adults in the Room

Samostatnou kapitolou je levičáčtví Varoufakise. Je velkým obdivovatelem Margarethy Thatcher. CCa před 1,5 - 2 roky měl dlouhý článek v Guardianu, tam popisoval řecké pováečné dějiny na osudech vlastní rodiny. Nic levicového v tom nebylo, zrovna tak jako v "Adults in the Room".

Jen pro zajímavost - psal např. jak jeho strých byl dlouhá léta generálním ředitelem zastoupení Siemens v Řecku. Funkci vykonával až do chvíle, kdy z ústředí přišel příkaz "uplácejte, korumpujte"

Po něm nastoupil Řek, který měl pro výkon funkce dokonce genetické předpokady - už jeho otce Řekové po válce soudii pro kolaboraci, když ty obrovské rozkrádačky Recka praskly, úspěšně se mu podařilo zdrhnout do Německa a na přání řecké prokuratory o vydání, že si s ním chtějí popovídat, Němci nereagují. V Německu byl také odsouzen - na 1 rok kriminálu - odseděl si celých 28 dní.

Dopručuji pozornoosti tu zprávu IMF "Evaluation Office" - o žádnou pomoc Řecku nikdy nešlo.

S. Sidlichovsky 3.9.2018 11:54

Re: Varoufakis: Adults in the Room

jenomže to všechno se vědělo (včetně EU) a přesto je se slávou je přijali. (Juncker: "nechceme vidět jak Plato hraje v 2. divizi") EU s tichým souhlasem a ostatně bylo to "otevřené tajemství" - "vařili účetní knihy"za pomoci nevětších světových bank. Specifickou kapitolou je ta německá a EU terapie - z více než 80 000 průmyslových podniků jich zbylo 55 000 a HDP kleslo o více než čtvrtinu. IMF v té zkáze vydatnně pomáhla až jejich vlastní "Evaluation Office" řekl, celá ta terapie nadělala více škod než užitku.

M. Prokop 3.9.2018 11:02

Re: Varoufakis: Adults in the Room

Řecko nasekalo dluhy, podvádělo ve statistikách, aby se dostalo do Eurozony, která mu vůbec nesvědčí a teď by chtělo ty dluhy odpustit. Mně to nepřipadá jako nějaký podvod na Řecko, ani na levičáka Varoufakise.

K. Janyška 3.9.2018 8:53

Kdo je to Evropa ?

To je přece šutr... Dzp.

S. Petr 3.9.2018 8:50

Ano nejslabší banky

Nejslabší banky v Evropě tedy Italské a Španělské mají velká aktiva v Turecku kde je více méně jasné že dluh se splácet nebude. Počítám že budeme svědky jak zásadová EU poruší svá vlastní pravidla a uvidíme další zakázanou záchranu.

S. Sidlichovsky 3.9.2018 6:06

Re: Varoufakis: Adults in the Room

Slibuji už konec:

“Prosím,, neříkejte mi, že vstoupili do aukce opět se 100 miliony.

“Přesně to udělali” odpověděl mi. Tentokrát jsem se neobtěžoval volat velvyslance, šel jsem přímo do centra naší vlády. Řekl jsem Alexisovi (Tsiprasovi) co se stalo a důrazně jsem ho nabádal, aby zavolal čínskému premiérovi.

Příští den Alexis mi předal zprávu z Pekingu.Někdo zjevně volal z Berlína do Pekingu s přímou zprávou: Nepleťte se do jakékoliv dohody s Řeckem dokud si to s nimi nevyřídíme my. .

Kdyý jsem opět mluvil s čínským velvyslancem, snažil jsem se mu vysvětlit, jak se naši lidi cítí, když cizí mocnosti, předstírající, že jsou naši partneři přaválcují jejich naděje na obnovu a ozdravení. “Já rozumím, rozumím,” odpověděl mi. Věřil jsem mu to. ”.

S. Sidlichovsky 3.9.2018 6:05

Re: Varoufakis: Adults in the Room

pokračování 3:

“Ministře, mohu Vás ujistit, že to byla technický zádrhel. Peking toho velmi lituje. Za 2 dny, kdy budete mít další aukci, nákup se uskuteční”. Cítil jsem mix úlevy a zároveň nedůvěry. Na jednu stranu nemělo smysl, aby Peking prostřednictvím svého velvyslance lhal; měl jsem dojem, že velvyslanec si upřímně přeje naplnění naší dohody. Na druhou stranu myšlenka, že čínstí technokrati udělali chybu byla stejně neuvěřitelná.

Čas ukáže.

O dva dny později jsem ve své kanceláři čekal na stejný telefonát od našeho manažera. V 11.05 telefon zvonil. “Mám pro Vás dobrou a špatnou zprávu, ministře. Kterou chcete jako první?”

S. Sidlichovsky 3.9.2018 5:58

Re: Varoufakis: Adults in the Room

pokračování 2:

Ještě dříve než jsme skončili, jsem na mobilue telefonoval čínskému velvyslanci. Když jsem mu řekl, co se stalo, odpověděl “nemohu tomu věřit, můžu přijet ihned do vaší kanceláře?”

“Samozřejmě”, odpověděl jsem.Za půl hodiny úplně vyčerpaný čínský velvyslanec seděl na pohovce v mé kanceláři. Věřil jsem mu nefalšovanou mučivou úzkost, prosil mě, abych věřil, že neměl nejmenší tušení, že něco podobného se stane, že se cítí velmi trapně a že udělá vše co může , aby se dostal k vysvětlení situace. Z mé kanceláře volal čínské ministerstvo finance, ale spojení nefungovalo.Vrátil se do své kanceláře a slíbil mi, že se ozvu, jakmile se něco dozví. Volal mi o několik hodin později a jeho hlas už zněl mnohoem pohodověji.

S. Sidlichovsky 3.9.2018 5:57

Re: Varoufakis: Adults in the Room

pokračování:

31. března, kdy Peking slíbil realizovat svůj průlomový nákup 1,4 miliardy obligací, jsem ve své kanceláři čekal na vyzvánění telefonu. Aukce měla končit cca v 11.hod.. Nemohl jsem se dočkat, tak jsem v 10.30 hod. zavolal ministerského managera veřejného dluhu. “Ne, dosud žádná zpráva, ale nemějte strach. Je zvykem Číňanů vstoupit do aukce vždy na poslední chvíli”. Takže jsem čekal.

V 11.02 můj telefon zvonil. Reagoval jsem rychle. “Mám dobrou a špatnou zprávu ministře, kterou chcete jako první?”

Řekl jsem “začněte s dobrou zprávou”. Číňané opravdu vstoupil do aukce, ale špatnou zprávou je, že nakoupili pouze za 100 milionů.

S. Sidlichovsky 3.9.2018 5:57

Varoufakis: Adults in the Room

Někdy cca před 1-2 jsem tady převyprávěl příběk z knihy Yanise Varoufakise (odpoví mi už konečně někdo, proč všechna česká media komolí jeho jméno?) Adults in the Room. Bylo to o tom, jak vznikl název jeho knihy a jak francouzský ministr financí na společné tiskové konfeenci s Yanisem popřel všechno, na čem se krátce před tím dohodli.

Dnes přidám 2. příběh.

Když Troika (IMF, Evropská Komise a ECB) pokračovala v politice zastavení příchodu peněz do řeckých bank, Varoufakis se domluvil s Číňany na investici do rozpadajícího se přístavu a železnic. Čína – jako gesto dobré vůlle – měla nakoupit obligace za 1,4 miliardy Euro, aby země dostala cennoý časový odstup od svých věřitelů.