2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Německá tajná zbraň se možná dočká vzkříšení

Během války Německo vymyslelo novou zbraň. Nepoužilo ji jen proto, že to už prostě nestihlo. Kdyby na ni ale došlo, mohlo Německo položit Británii na lopatky. Nachlup stejná zbraň by teď mohla být použita znovu. Proti nám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 3.5.2016 14:14

Shazování peněz z vrtulníku

Nepodpojuji Singera v jeho činnosti.

Pojem "shazování peněz z vrtulníku" se obrazně používá také pro zavedení nepodmíněného minimálního příjmu - a ten má v dnešní době určitě své opodstatanění. Vyzabíjet nezaměstnané (jejichž počet se bude postupně zvyšovat) by byl ještě větší zločin.

J. Farda 2.5.2016 22:09

Alois Rašín

se, pokud dokáže z onoho světa vnímat měnovou politiku ČNB, pravděpodobně obrací v hrobě.

L. David 2.5.2016 18:38

V normální zemi by už byl Singer

i s celou Bankovní radou ČNB za mřížemi.

Škrtem pera tito zločinci dne 7. listopadu 2013 (proč jen si vůbec vybrali výročí VŘSR?) devalvovali korunu vůči euru o cca 5%, čímž okradli všechny držitele aktiv vázaných na českou korunu (představují cca 2,5 bilionu Kč) o cca 125 miliard Kč. Nejbolestivěji taková krádež postihne pochopitelně úspory důchodců!

Tento zločin bankéřů, spáchaný za bílého dne, by neměl zůstat nepoterstán!

A protože potrestán nebyl, dovoluje si darmošlap Singer a drzý fracek Hampl (lidé, kteří se nikdy neživili skutečnou poctivou prací) vyhlašovat, že ve stejné zločinné činnosti bude ČNB pokračovat ! ! !

B. Hamáček 2.5.2016 21:05

Re: V normální zemi by už byl Singer

Ač je to značně nehumánní , tak by měli ..... . Pro výstrahu na Karlově mostě.

M. Pivoda 2.5.2016 15:33

Tajná zbraň českých akreditovaných ekonomů

Šichtářová: "... Musíme prorazit tím, že na českých výrobcích nebudeme šetřit, nebudeme je dál zlevňovat, ale uděláme je solidně a prorazíme dražší kvalitou – tak jako Němci s Mercedesem. O tom je skutečný růst a skutečná prosperita. ..."

Samozřejmě. Ale jak, finanční specialistko Šichtářová, navrhneme a vyrobíme ty české konkurenceschopné výrobky? Toto je evidentně mimo váš obor kompetence.

Asi před 2-3 lety Jeho Magnificence rektor VUT Brno, Karel Reis, v pořadu Hydepark na ČT24 se chválil, že ze studentů jeho školy se stávají zaměstnanci zahraničních firem! To měl být úspěch jeho vzdělávání na VUT Brno. Před funkcí rektora VUT Brno zastával Karel Reis funkci děkana Podnikatelské fakulty, ale opomenul uvést, kde jsou ti jím vyprodukovaní čeští podnikatelé. A na ČT24 mu nikdo z redaktorů nebyl schopen položit tak elementární otázku.

Tajná zbraň českých ekonomů, tj. výroba zaměstnanců místo inovátorů a podnikatelů, již byla po dobu alespoň dvou desetiletí na Česko shazována. Teď sklízíme plody jejich činnosti - a ještě se znás občanů snaží dělat blbce.

J. Jurax 3.5.2016 0:43

Re: Tajná zbraň českých akreditovaných ekonomů

Hm, jak navrhneme a vyrobíme ty české konkurenceschopné výrobky je jistě evidentně mimo autorčin obor kompetence. Ona to taky neřeší, toliko píše, že tohle je cesta k blahobytu.

Autorka pouze - v rámci své kompetence - praví, že další devalvací koruny, vytvářením inflace a shazování nekrytých peněz z vrtulníku se blahobytu nedobudeme. A zde bych s ní souhlasil.

J. Kyselková 2.5.2016 14:00

Mne víc děsí

představa - naprosté (ať nejím - celosvětové) bezhotovostní ekonomiky. Když exne elektrický proud.

J. Šimek 2.5.2016 14:34

Re: Mne víc děsí

Kdyby exnul na trvalo, tak nebudete řešit bezhotovostní platby, ale budete bojovat o holý život :o)

J. Kyselková 2.5.2016 15:36

Re: Mne víc děsí

Vy taky i Merkelová a migranti.

J. Šimek 2.5.2016 16:03

Re: Mne víc děsí

To je nějaký oslí můstek k tématu?

J. Kyselková 2.5.2016 16:49

Re: Mne víc děsí

To jsem jen tak utrousila z rozšířené bájné představy ad absurdum, že nám někdo začne demolovat bankovní systém popraškem tísícikorun.

J. Šimek 2.5.2016 13:28

"Je to o značce, pověsti a kvalitě." tak to mě rozesmálo

a potvrdilo to, co jsem si už dávno myslel.

Autorka žije naprosto utřená od reality.

Drtivá většina obyvatel nakupuje v řetězcích a tam je drtivá většina zboží v regálech stejná, jako na vietnamských tržnicích, ale autorka stele rozumy, že spotřebitel jde po značce, pověsti a kvalitě. Tomu říkám prča ...

M. Šejna 2.5.2016 13:40

přesně tak

ona žije opravdu zcela odloučená od reality. Však také její predikce skoro nikdy nevyšly.

Poslední ostudu si udělala loni lednu, když tvrdila, že Rusko do léta 2015 ekonomicky zkrachuje. Nezkrachovalo.

A zhruba od roku 2013 furt dokola předpovídá příchod velké ekonomické světové krize. Tady má ale výhodu, že nesdělila, kdy ta krize příjde. Prý ale určitě příjde, což je podobné, jako kdyby meteorolog předpověděl, že určitě jednou bude padat sníh.

P. Lenc 2.5.2016 13:52

Re: přesně tak

Haf!

J. Šimek 2.5.2016 14:32

Re: přesně tak

Nejste schopen argumentu? :o)

I. Schlägel 2.5.2016 15:15

Re: přesně tak

Ehm, Řecko rovněž technicky vzato nezkrachovalo. Akorát zkrachovalo několikrát fakticky. Kdyby se evropská ekonomika řídila poctivými ekonomickými pravidly, v Evropě by nejspíše od r. 2008 nezkrachovalo pouze Řecko. Rusko? Ano, Rusko se drží, drží se pevně stébla a doufá v růst cen ropy a plynu. Tohle zdravou ekonomiku nepřipomíná ani náhodou. Zdravého v ní není v podstatě téměř nic. Existuje příliš ekonomických nástrojů v rukou politiků, kterými se dá nějakou dobu skutečný stav věci lakovat na růžovo. Rusům dochází barva, zato mají otrocké občany, co si nechají mnohé líbit. EU má růžové barvy zatím cisterny. Snad má podstatně méně otrockých občanů.

J. Jurax 3.5.2016 0:48

Re: "Je to o značce, pověsti a kvalitě." tak to mě rozesmálo

No, víte, ono to nebylo tak prvoplánové jak to chápete Vy, když píšete o drtivé většině nakupující v řetězcích.

J. Vintr 2.5.2016 12:58

Chyba se stala v momentě

kdy se z peněz, jako platidla vyjadřujícího reálnou hodnotu za nimi stojící, stala hračka v rukou politiků a ekonomů, zkoušejících své zcestné teorie. V současné době už jsou peníze zcela odtržené od reality a se skutečnými hodnotami nemají vůbec nic společného. Přesto je bohužel pořád musíme používat jako prostředek na směnu a uchování hodnot, protože nic jiného na tento účel nemáme. Ovšem jednoho dne se nám může stát, že budeme místo platidla držet v ruce jen bezcenný papír (nebo mít na účtu bezcenná čísla). Tedy ne může stát, ono se to zcela určitě stane, jen nikdo neví kdy.

M. Šejna 2.5.2016 11:43

teoretička Šichtářová

tahle "sálonní ekonomka" nikdy nic nevymyslela. I dnes mele nesmysly o shazování peněz z vrtulníku. A to v době, kdy hotovostní operace jsou málem trestným činem.

Jak by chtěla Šichtářová tisknout papírové peníze, když jejich objem v ekonomice stále klesá? Většina operací se totiž dnes provádí bezhotovostně.

Možná by bylo možné mezi lid rozdat kreditní karty se záporným zůstatkem, tedy karty na nichž je debetní zůstatek.

T. Novotný 2.5.2016 12:01

Re: teoretička Šichtářová

tak rozhazování peněz z vrtulníku není termín co by vymyslela ona a používají to i jiní a zřejmě se to myslí obrazně a ne že se kvůli tomu natisknou prachy a pak budou nad Prahou a dalšími městy poletovat vrtulníky a sypat to z pytle.

M. Šejna 2.5.2016 13:47

pane Novotný

salónní ekonomka Šichtářová vůbec nechápe, že pokud chce stát dostat v době deflace peníze do ekonomiky, pak je nemůže rozdávat. Dostat je do ekonomiky může jedině formou úvěrů na mimořádně nízký úrok. Jen tehdy mají lidé a firmy ochotu si půjčit a utrácet.

Rozdáváním peněz to ale nelze dělat. Jako velice efektivní forma sypání peněz do ekonomiky se jeví u státní investice do infrastruktury, kdy si stát půjčí na záporný úrok, což se nyní právě děje.

S. Stoklásek 2.5.2016 10:51

Dvě poznámky

Záměr vyvolat inflaci je hnán asi snahou umořit dluhy pomocným mechanismem znehodnocení peněz. Což nerozporuje článek, neboť celá operaci (asi hlavně na udržení Jihu EU v eurozóně) se vymyká zdravému rozumu a rozkývává ekonomiku. Otázka není jestli přijde hluboká krize, ale kdy přijde.

Za zmínku stojí i postřeh Murray N. Rudbarda, který ho formuloval v knize "Peníze v rukou státu". V něm zdůvodňuje, jak je inflace škodlivá, protože k inflačním penězům se dostávají prvně bohatí, kteří pak za ně nakupují ještě v cenové hladině která platila v okamžiku jejich uvolnění, a která není ještě posunutá. Když tyto peníze protečou k poslednímu traktoristovi, tak se ztráty a zisky v tom nejlepším případě přinejlepším nulují. Tj. někteří bohatí inflací ještě více bohatnou.

J. Tachovský 2.5.2016 12:15

Re: Dvě poznámky

Jen at mi klidne mou hypoteku umori az k smrti.

I. Schlägel 2.5.2016 14:58

Re: Dvě poznámky

Asi máte fixaci na 5 let? Však oni Vám ten úrok tržně zvýší, nebojte. Pokud nemáte krátce před doplacením. Vám inflace určitě nepomůže.

Z. Frys 2.5.2016 20:34

Re: Dvě poznámky

potěšilo mě, pane Stoklásku, že někdo čte M. Rothbarta. S tím se člověk moc často nesetká.

P. Vaňura 2.5.2016 10:05

Ekonomiku lze rozhýbat jedině pověšením zelených na větrníky

Pokud nebude možno blokovat INVESTICE, budou lidi i stát používat peníze na investice, místo toho aby je všechny prožrali. JENŽE u nás se investovat NEDÁ, proto se např. banky vrhly na poskytování půjček lidem, kteří je nakonec nebudou schopni splatit! Reklam na půjčky máte plnou televizi, přes špatné zkušenost s exekutory!

P. Lenc 2.5.2016 10:04

Dík, paní Šichtařová.

Další srozumitelný článek, na který budou vaši odpůrci těžko hledat odpověď.

V. Novák 2.5.2016 9:07

V Británii za války (a dlouho po ní) fungovalo

přídělové hospodářství, takže hyperinflace by postihla leda černý trh.

Lístky na potraviny zrušila Británie dokonce o rok později, než ČSR - až v 54. roce

P. Vaňura 2.5.2016 10:07

Británie za války rozhazovala nad Německem padělky

německých potravinových lístků. Němci tomu čelili drastickými tresty a propagandistickým tvrzením, že se padělek snadno pozná.

V. Novák 2.5.2016 11:04

Re: Británie za války rozhazovala nad Německem padělky

To chápu - na lístek dostal člověk zboží. Bez lístku pendrek.

Peníze byly důležité jedině na černém trhu - i když často peníze nestačily a bylo třeba vyměňovat za potraviny zboží - kožichy, šperky,... - zemědělci rychle pochopili co a jak.