17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nejistota za čárou

Intervence České národní banky (ČNB) proti kurzu koruny přitáhly zase po dlouhé době pozornost veřejnosti k makroekonomické situaci a vyvolaly ostrou, často pramálo kvalifikovanou diskusi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 28.11.2013 14:51

Souhlasím s autorem

Ekonomické chování občanů zcela závisí na jejich (ne)důvěře v ekonomickou budoucnost, tedy na jejich podnikatelské a spotřebitelské náladě.

Tu ale nelze podstatně změnit náhle vzniklým očividně nedostatečně podloženým optimismem EU-masmédií. Bez přesvědčivé redukce sociálního, byrokratického a ekologistického parazitismu a snížení obrovských a neefektivních nákladů na vytváření konkurence neschopné, nefunkční DEU-socialistické říše se to podařit nemůže! "Ryba obvykle smrdí od hlavy".

M. Prokop 26.11.2013 17:37

Re: Data jsou, kam se podíváte.

Není-li setrvale přebytkový rozpočet, není ani žádné "zvrácení trendu".

M. Prokop 26.11.2013 17:35

Re: Velkým problémem jsou výrobní obory,

A neskutečný dotační bordel je v energetice.

M. Prokop 26.11.2013 17:35

Re: Velkým problémem jsou výrobní obory,

Ano.

A. Bocek 26.11.2013 14:54

Velkým problémem jsou výrobní obory,

které se snaží napojit na jakýkoliv dotační titul. Zemědělství (nejdotovanější obor) požaduje stále větší dotace na živočišnou výrobu ( dotace na rozvoj i na útlum) na rostlinou výrobu ( na potraviny, na kukuřici na kWh, na MEŘO a bioetanol). Stavebnictví požaduje další Zelenou úsporám, více Dopravních mega staveb, více peněz do ROP. Strojírenství si zatím zvyká na Kotlíkové dotace nebo alespoň peníze na školení svářečů jak lépe svařovat a uklízeček jak pomoci počítače lépe uklízet.

Dotace jsou drogou , která vede k sebezničení !

V. Vaclavik 26.11.2013 14:24

Re: Eurokrize není v žádném případě zažehnána

Z toho jde strach.

Z. Švrček 26.11.2013 12:51

Čemu se proboha divíme?

Každý den se objeví z dílny Evropské komise byrokratů, s jejich socialistickými představami zažranými hluboko v krvi, nějká další rána svobodě a volnému, svobodnému trhu. Jsou to jak velké kalibry reprezentované dotační politikou, či rozhodnutími o alternativních zdrojích energií, nebo množství kalibrů menších a malinkých, jako je vysoká hladina vody v našich WC, o krocení výkonu vysavačů, nebo čerstvý výkřik výboru pro dopravu EP, který má dnes hlasovat o opatřeních pro centrální zajištění výstavby sítě čerpacích a dobíjecích stanic pro elektrická a vodíková vozidla a vozidla na zemní plyn. Ekonomika, jejímž základním předpokladem zdraví a funkčnosti je právě volný trh, se tomu všemu zoufale snaží přizpůsobit, ale protože o volném trhu se již hovořit nedá, neb je již silně korodován a pokřiven onou regulačně - dotační hrůzou, nemůže ekonomika ani u států s vysokou produktivitou stíhat. Ani Německo tedy neroste, jak by chtělo. A což teprve ekonomiky méně výkonné?  Evropští byrokrati ve své osudné domýšlivosti vrší další regulace, řídí, nařizují a mylně jsou přesvědčeni, že pomáhají. Opak je pravdou. A co teprve s tím má dělat naše ČNB, naše vláda, naše ekonomika, jež mají společně prostor pro vyrovnávání těchto nepříčetností o hodně menší a kdybychom byli členy eurozóny, tak skoro žádný? 

Údiv tedy není na místě. Já se domnívám, že EU je v tomto stavu již nereformovatelná, že ekonomická a společenská realita se naprosto rozchází s politickými vizemi vedoucích sil EU a co je nejhorší, že národní reprezentace členských států jsou stále na jejich straně a lidé, voliči nejen tápou, ale jsou mateni a k demokratické změně tedy nedojde. Naše země ještě pamatuje co a jak se dělo za socialismu a k čemu to vedlo, podobnost není náhodná. Zde je ještě naděje na změnu, šance nenechat se zblbnout a pokusit se tento vlak do pekla zastavit a obrátit. Nelze přenést ČR někam jinam, avšak proč bychom se měli zas a znova podřizovat většině vedené těmi nadutci?

I. Schlägel 26.11.2013 11:18

Re: Data jsou, kam se podíváte.

To je v pořádku. Pouze reaguji na námitky, že by zde pan Páral ve svém komentáři nutně musel uvádět přesná čísla. Ad Váš bod 1, stát se má o trochu lépe díky nižší platbě úroků a zvrácení (snad)trendu, který vede zbytek eurozóny až na výjimky do dluhové pasti. Ale možná si tam občané přivyklí sociálnímu státu rádi utáhnou opasky ;-)

A. Hrbek 26.11.2013 11:04

Re: Data jsou, kam se podíváte.

Vážený pane Schlägle,

státní dluh byl na pořátku roku 1668 mild a za devět měsíců klesl o 14 mld.

1. Spočítejte si o kolik % se míme "lépe"

2. Jde o účetní hrátky, rozhodující bude konec roku, kdy se zvýší o cca 100 mld.

3. HDP opět klesne.

I. Schlägel 26.11.2013 10:19

Data jsou, kam se podíváte.

Pan Páral nepřednáší statistiku a le komentář. Jinak pár informací třeba zde http://zpravy.e15.cz/burzy-a-trhy/makroekonomicka-data/cesky-dluh-klesa-nejrychleji-z-cele-eu-vetsina-zemi-se-stale-zadluzuje-1031452 nebo zde http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_st%C3%A1t%C5%AF_EU_podle_ekonomick%C3%BDch_ukazatel%C5%AF nebo snad zde? http://byznys.ihned.cz/c1-53312090-zadluzenost-zemi-eurozony-lame-rekordy-cesko-ma-paty-nejmensi-dluh-v-evrope

S. Ševeček 26.11.2013 9:25

Tvrdá data, tvrdá data, pane Párale

Kdepak jsou?

Přání otcem myšlenky only.

A. Hrbek 26.11.2013 7:58

Typický

"ekonomický" komentář.

Ani jedno číslo.

J. Kanioková 26.11.2013 2:12

Eurokrize není v žádném případě zažehnána

a Evropa určitě nerozkvete. Absolutní pravda. Bohužel. S jednotnou měnou se ten trend ani změnit nemůže.

Ve světě zuří měnová válka v rámci boje o vliv, a Amerika potřebuje podporu eurospojence. Nepochybji, že odtamtud jde největší tlak, aby EU a euro přežilo a bylo v kondici. My normální Evropané jsme v tom jen nepodstatné figurky..

Ohromující graf bankovních aktiv USA a Číny - http://jdem.cz/885r7

Pentagon ví, že Čína bude největší soupeř Ameriky už brzy - http://jdem.cz/885s7

Nebezpečí, že USA budou vtaženy do smrtícího konfliktu Čína / Japonsko - http://jdem.cz/885q7